Липнева статистика Steam: частка комп’ютерів під управлінням Linux перевищила 4%

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

tornadox
Member

erkins007: 02.08.2026 17:50Как у человека который использует Линукс для рабочих задач каждый день использовать его ещё и для игр не особо есть желание.
Як людина яка займається розробкою софта кожен день, запускати ігри особливо бажання нема, але приходиться :gigi:

Відправлено через 3 хвилини 29 секунд:
Corey666: 02.08.2026 21:23Ну я буквально вчора, закинув Steam OS на флешку зі скриптом який додає підтримку Nvidia відеокарт(Вона повністю апдейтися, при виході нових версій Steam OS). Не встановлював, чисто який Live CD потестував. На 13700KF/5070Ti все працює.
це що за звір такий?
Corey666
Member

це що за звір такий?
Ну в останніх оновленнях Steam OS вже додали підтримку Intel процесорів. А народ допилив, щоб з картами Nvidia працювало.

Робив все по цій інструкції, взагалі все без проблем запрацювало:
https://m.youtube.com/watch?v=-u_OdZMBDFY
Impulse101
Member

alex_sul: 02.08.2026 12:48 Пропоную обговорити Липнева статистика Steam: частка комп’ютерів під управлінням Linux перевищила 4%

Ну так це гарні новини! Збільшення частини операторів Лінукса пришвидшить його розвиток. Що призведе до збільшення бажаючих на нього перейти :-/
Я зацікавлений.
А навіщо на нього переходити пересічному користувачу? Ось щоби що?
DDt
Member

Impulse101
если у тебя возникает вопрос
Impulse101: 02.08.2026 23:13 навіщо на нього переходити
, то тебе точно не надо переходить
Gelonyrum
Member

Impulse101: 02.08.2026 23:13
alex_sul: 02.08.2026 12:48 Пропоную обговорити Липнева статистика Steam: частка комп’ютерів під управлінням Linux перевищила 4%

Ну так це гарні новини! Збільшення частини операторів Лінукса пришвидшить його розвиток. Що призведе до збільшення бажаючих на нього перейти :-/
Я зацікавлений.
Щоб сидіти на нормальній ОС, а не на шматку шпигунського лайна, яке використовує більше процесорного часу на телеметрію, ніж на користувацькі задачі.
Як ми бачимо, за останні роки вінда кращою не стала ні на грам, а от кількість слопу, сміттєвих фонових сервісів та передустановленої блотварі росте в геометричній прогресії.

Тож чим більше користувачів мігрує з вінди, тим більше компаній почнуть робити нативні апки для лінуксу. В свою чергу вінда може стати менш лайняним продуктом, після користування котрим хочеться помити руки, особливо якщо подивитись, скільки даних вона ганяє туди-сюди просто на робочому столі без жодних запущених користувачем апок.

З союзників у вінди залишилися лише античіти на рівні ядра та адоб. Більше нічого не тримає на ній більшість користувачів.
kabostebeztak
Member

S0N1C: 02.08.2026 22:33 краще про таке на ніч не думати :lol:
але для лінухів типу пишуть тільки бородаті арійці код? :laugh:
контроль якості потенційно кращий
S0N1C
Member

а практично? :laugh:
SERGBILL
Member

Gelonyrum: 02.08.2026 21:14 Федора топ, там нативна підтримка української з коробки) В мінтах всяких та popOS можна таку фігню зустріти:
я на Федорі КДЄ і зупинився.
з мого досвіду - найменш проблемний дистрибутив. Поріг входження для новачка нижчий ніж ніж в Арч. Стабільніша ніж різні відгалудження від класичних дистрів, типа Nobara, CachyOS, PopOS та інших. Має свіжий софт та оновлення, але в той же час більш допиляний, ніж можна зустріти в Арчі, має сучасне налаштоване для низької затримки ядро з тіком 1000Гц, що чудово для ігор та роботи зі звуком і т.і. При бажанні можна встановити ядро тої ж КешиОС, хоча по моїм тестам, різниця в іграх близько 1-1.5%, через агресивніший планувальник процесора. Зазвичай нема ніяких проблем з оновленнями, у мене поки що нічого не ламалось. Якщо щось не може оновитися через якісь залежності чи ще щось, просто почекати день-два і все оновиться нормально, коли довезуть потрібне в репозиторії. З явних мінусів взагалі нічого не можу вказати. Ну хіба можна умовно вважати мінусом політику щодо пропрієтарщини, яку доведеться підключати самому, але це точно не проблема. Короче, це найкращий дистр по сукупності плюсів-мінусів, як на мене, і для новачків теж не занадто складний, з Дебіаном, Арчом, чи навіть Кеши, ПопОС та Нобарою я возився в налаштуваннях довше, ніж з Федорою.
Последний раз редактировалось SERGBILL 03.08.2026 00:10, всего редактировалось 2 раза.
S0N1C
Member

заддосят нейрослопом лінух і ніхто не розбире без нейронки шо там коїться :rotate:
erkins007
Member

clickw0w: 02.08.2026 18:05кроме более стабильной работы и высокого фпс
Фпс на линуксе в играх почти всегда ниже чем на винде. Особенно на нвидиа. Исключение это некоторые проекты на вулкане.
Earanak
Member

Иногда читаю пчелов которые ноют на Винду, так у них частенько в железе мусор помойный нищенский в профилях.
Конечно тут появилось в последнее время дофига умников которым по 10005000 причин прям нужен Линукс.
Я не про них. А про очередняр с мусорными компами на DDR3. Может проблема не в Винде :gigi:

Ну и еще, по моим наблюдениям - Линуксоиды любят заниматься Черри-Пикингом, как в прочем и любители Радеонов...
Найдут какую то задрыпанную никому не всратую игру в которой есть разница и бегают как поехавшие с ней.
Как по мне нужно смотреть на общую ситуацию в целом а не вдаваться в крайности по железу или по отдельным примерам.
И конечно не быть агрессивными шизиками которые вопят про свой Линукс. Может тогда и дела у Линукс сообщества будут повеселее.

Это конечно же субъективное мнение, со стороны. Сам я не заинтересован в этих срачах для умников и душнил.
Пусть эти 4% сидят себе с Линуксом, это не проблема для меня ;) Будут поспокойнее, думаю и выйдет чет с этого.
Сейчас со стороны смотришь на этих людей и даже 10-ти метровой палкой не хочешь к этому касаться...
Для меня лично это даже проблема не Линукса а людей которые им пользуются и вещают об этом :-/

Несколько раз правил сообщение что бы сгладить углы и вдруг какого то шиза не оскорбить с его Линуксом. Всем добра ))
Последний раз редактировалось Earanak 03.08.2026 00:42, всего редактировалось 9 раз.
erkins007
Member

F1irSt: 02.08.2026 19:19Одразу тоді квиток на болота купи. Якщо ж користуватись руснявою х***, так по повному в скрєпостанє
А разрешение на выезд ты ему откроешь?)
Mozdev
Member

warp37: 02.08.2026 21:30
vsx: 02.08.2026 18:08 Прикол в том что нативных игр на линукс стало в разы меньше
А какой смысл их оптимизировать специально под Linux, если появились DXVK и Proton?
Тому що DXVK та Proton, це посуті костилі, грайки на лінукс мають бути нативними.
kabostebeztak
Member

Impulse101: 02.08.2026 23:13

Я зацікавлений.
Менше жере ресурсів
Легша кастомізація
Якщо ти наркоторговець чи педофіл - не стежить за тобою

Відправлено через 41 секунду:
Mozdev: 03.08.2026 00:50

А какой смысл их оптимизировать специально под Linux, если появились DXVK и Proton?
Тому що DXVK та Proton, це посуті костилі, грайки на лінукс мають бути нативними.
краще так ніж ніяк
l-m
Member

Scoffer: 02.08.2026 19:02
vsx: 02.08.2026 18:08Прикол в том что нативных игр на линукс стало в разы меньше
Це не баг, а фіча. Розробники спробували, обломались підтримувати постійно ламаючийся стек і більше не хочуть. От взяти наприклад нативного 2го відьмака. Його ж взагалі не запустити в сучасних дистрибутивах. Єдине стабільше апі в лінуксі це віндове через вайн :laugh:
Можна на цей форум зайти хоч через 10 років, а тут стабільність - Scoffer з розумним виглядом несе маячню.
Сучасний лінукс, 10 хв тому, нативний Відьмак 2 - https://i.ibb.co/ycKM4mJN/W2-20260803-075006.webp
clickw0w
Member

erkins007: 03.08.2026 00:13
clickw0w: 02.08.2026 18:05кроме более стабильной работы и высокого фпс
Фпс на линуксе в играх почти всегда ниже чем на винде. Особенно на нвидиа. Исключение это некоторые проекты на вулкане.
Спасибо за информацию, но я буду в своих оценках ориентироваться на свой опыт, пожалуй, а не спорить с теоретиками (и фанатами нвидиа).
FreezerUA
Member

Mozdev: 03.08.2026 00:50

Тут і є основна проблема. На Linux дуже слабка стандартизація. Існує 100500 варіантів Linux які з черговим оновленням можуть все поламати.
Відповідно щоб підтримувати це все в робочому стані постійно потрібно витрачати час (гроші) щоб це все працювало (якщо не роздаєш звісно вихідні коди своєї гри, які кожен користувач може перезібрати під свою систему).
А на вихлопі маєш пару відсотків користувачів. :-/
На Windows же якщо щось написав робоче один раз і років 10 мінімум воно буде в робочому стані (якщо не писати код через ср*ку).
Деякі ігри та програми написані ще 25 років тому без проблем заводяться. :rotate:
vsx
Member

Игры это коммерческий продукт, а такие продукты как показывают десятилетия развития софта получают большее распространение на проприетарных ос. Если бы игры делали с открытым исходным кодом картина была бы другой.
Vlaad13
Member

Сталося півтора відсотка переміги :laugh:
Ответить