Блок живлення. У мене була подібна ситуація. Поки не розібрав блок живлення - там вздуті конденсатори.
В нашому часі в БЖ втискують конденсатори не того номіналу (нижчого) зустрічав таке, по вольтажу також х/з. Напис на самому конденсаторі ні про що не говорить.
Новости
Последние статьи и обзоры
Раптові вимкнення ПК без BSOD
-
QFlash
Member
-
MSiAventador
Member
Блок живлення: Seasonic X-650 Gold (SS-650KM3), приблизно 2015 рокуHenleys: ↑ 06.07.2026 17:55Блок живлення: Seasonic X-650 Gold (SS-650KM3), приблизно 2015 року
Чекай ба-баху. Вже проходили з саме цією моделлю.
-
Georgin
Member
Henleys
Спробуйте все ж таки замінити БЖ. У мене на полиці лежить з цієї ж серії на 750W.
В моєму проблема скоріше за все навіть не з конденсаторами, а з резисторами (R222, 221, R223, R217). Це косяк SeaSonic з серією KM.
Як писали на профільних форумах, інженери SeaSonic помилились з розрахунком зниження параметрів елементів у результаті зносу при експлуатації.
Через це при навантаженні йде величезна просадка напруги на БЖ і він автоматично йде у захист.
Ваш БЖ так щє деякий час попрацює, але досить скоро ПК перестане вмикатись відразу після вимкнення і Вам доведеться спершу повністю відключати БЖ від мережі, щоб скинути заряд конденсаторів.
Але я б не робив 100% ставку на БЖ. Можуть бути проблеми і з ЦП - з китайських ринків йде багато напівтрупів, які ніби і працюють але при певному збігу обставин збоять.
Спробуйте все ж таки замінити БЖ. У мене на полиці лежить з цієї ж серії на 750W.
В моєму проблема скоріше за все навіть не з конденсаторами, а з резисторами (R222, 221, R223, R217). Це косяк SeaSonic з серією KM.
Як писали на профільних форумах, інженери SeaSonic помилились з розрахунком зниження параметрів елементів у результаті зносу при експлуатації.
Через це при навантаженні йде величезна просадка напруги на БЖ і він автоматично йде у захист.
Ваш БЖ так щє деякий час попрацює, але досить скоро ПК перестане вмикатись відразу після вимкнення і Вам доведеться спершу повністю відключати БЖ від мережі, щоб скинути заряд конденсаторів.
Але я б не робив 100% ставку на БЖ. Можуть бути проблеми і з ЦП - з китайських ринків йде багато напівтрупів, які ніби і працюють але при певному збігу обставин збоять.
-
evenmore
Member
БП, электросеть, розетка, ИБП, да хоть удлинитель. Всё это вероятнее, чем ЦП/МП/ГП.
-
Henleys
Junior
ОССТ тест на процесор не робив. Робив на процесор тільки AIDA64 (1год часу), на відеокарту робив FurMark (1год часу), а на озу робив TM5 Anta777 Extreme (2 години), також ОССТ тест Power (1год)NST1983: ↑ 07.07.2026 05:09 Фаст бут в біос та фаст бут в вінді увімкнено?
Що кажуть тести проца в осст?
Зробити кожен по годині а також озу а також cpu+ озу
Фаст бут вимкнений, що в віндовс, що в Біос
Відправлено через 8 хвилин 38 секунд:
Немаю тестового і немає в кого взяти на такий довгий період. Я вже налаштований купити інший і поставити.Georgin: ↑ 07.07.2026 09:20 Henleys
Але сьогодні вирішив ще зробити певні маніпуляції:
Розібрав пк, прибрав лишній PSU провід до відеокарти (залишився від 1070) перепідключив все заново, почистив і перевірив всі зєднання.
Також перепідключив ДБЖ і мережевий фільтр (Є думки що саме в цій звязті може проявлятись проблема)
На редід прочитав декілька постів, і в такій проблемі як в мене є лідером БП, наступні рішення це вимкнення C-States і переведення Power Supply Idle Control в Typical Current Idle - зробив останнє. Не знаю, на скільки це вірне рішення - хто знаток, можете мене критикувати)
Простестую в такому ключі і відпишу, можливо комусь пригодиться
-
tornadox
Member
Спрацьовує вбудований захист материнської плати допустимих напруг. Швидше за все, як вже і писали в тебе є здуті конденсатори.Henleys: ↑ 06.07.2026 17:55Симптом
ПК просто миттєво вимикається.
Немає синього екрана, зависання, артефактів, повідомлень про помилки.
Більшість проблемних БЖ мають саме таку проблему. Причому візуально вони можуть навіть такими не виглядати.
Я недавно випаяював всі конденсатори в ланці 5VSB і перевіряв ESR тестером, хоча ємність була в межах норми, все ж заміна вирішила проблему повністю.
-
waryag
Member
раз поліз до ПК - вийми БЖ і уважно подивись на кондери крізь решітки. З ліхтариком. Якщо є вздуття - однозначно БЖ.Henleys: ↑ 07.07.2026 16:56Але сьогодні вирішив ще зробити певні маніпуляції:
Розібрав пк, прибрав лишній PSU провід до відеокарти (залишився від 1070) перепідключив все заново, почистив і перевірив всі зєднання.
Також перепідключив ДБЖ і мережевий фільтр (Є думки що саме в цій звязті може проявлятись проблема)
На редід прочитав декілька постів, і в такій проблемі як в мене є лідером БП, наступні рішення це вимкнення C-States і переведення Power Supply Idle Control в Typical Current Idle - зробив останнє. Не знаю, на скільки це вірне рішення - хто знаток, можете мене критикувати)
-
Henleys
Junior
Я повністю розбирав БЖ і дивився і нічого не знайшов вздутого. Але це, мабудь, не показник, оскільки кондери можуть просто не тримати, а виглядати окwaryag: ↑ 07.07.2026 18:42раз поліз до ПК - вийми БЖ і уважно подивись на кондери крізь решітки. З ліхтариком. Якщо є вздуття - однозначно БЖ.Henleys: ↑ 07.07.2026 16:56Але сьогодні вирішив ще зробити певні маніпуляції:
-
waryag
Member
Henleys
Не всі може бути видно без розбирання.
Не всі може бути видно без розбирання.
-
Henleys
Junior
Згоден! Тут я не майстер в таких справах, і на "око" побачити поломку наврдчи зможу. Наразі провів профілактику, і поки тестую в іграх систему + паралельно вже шукаю БП на заміну старічку
P.S: Можливо у когось э надійні продавці БЖ, буду вдячний за рекомендації
-
tornadox
Member
Якщо він просто висох, то ти і не побачиш ніяких зовнішніх слідів. Тут випаювати кожен конденсатор і міряти ESR спец прибором або одразу замінювати всі підряд.Henleys: ↑ 07.07.2026 18:56Згоден! Тут я не майстер в таких справах, і на "око" побачити поломку наврдчи зможу. Наразі провів профілактику, і поки тестую в іграх систему + паралельно вже шукаю БП на заміну старічку
Оскільки блок живлення в тебе нормально стартує, то швидше за все - це середні бочечки біля силових дротів які йдуть на материнку.
P.S. Май на увазі, що там може бути до 400В на великих конденсаторах.
-
Henleys
Junior
Якщо проводити ремонт такому БЖ, чи буде це доцільно, чи тут на полку як антикваріат вже його?)tornadox: ↑ 07.07.2026 19:16Якщо він просто висох, то ти і не побачиш ніяких зовнішніх слідів. Тут випаювати кожен конденсатор і міряти ESR спец прибором або одразу замінювати всі підряд.Henleys: ↑ 07.07.2026 18:56Згоден! Тут я не майстер в таких справах, і на "око" побачити поломку наврдчи зможу. Наразі провів профілактику, і поки тестую в іграх систему + паралельно вже шукаю БП на заміну старічку
Оскільки блок живлення в тебе нормально стартує, то швидше за все - це середні бочечки біля силових дротів які йдуть на материнку.
P.S. Май на увазі, що там може бути до 400В на великих конденсаторах.
-
tornadox
Member
ну чому одразу антикваріат, заміна конденсаторів це самий простий ремонт після якого БЖ ще служать по 5-7 років.Henleys: ↑ 07.07.2026 20:56 Якщо проводити ремонт такому БЖ, чи буде це доцільно, чи тут на полку як антикваріат вже його?)