Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

yuriy_dd: 30.03.2026 22:05ви не можете нічого сказати по суті даної теми
лише твоя суб'єктивна думка! проблема в тому що ти сліпий і не бачиш альтернативної думки, а своєї в тебе немає, твій світогляд будується на інфоциганах з ютуба - але тобі така думка теж не цікава.
yuriy_dd: 30.03.2026 22:05з радістю готові колупатись скануючи веб
Ти сам пишеш про себе, люди на відміну від тебе не сліпі і читають
Ніколи прямого сонця в мене нема в кімнаті
yuriy_dd: 30.03.2026 22:05Але тут адміністрація на боці більшості.
Адміністрація вже заблокувала твій другий аккаунт, і ще дуже поблажлива до тебе.
yuriy_dd: 30.03.2026 22:05ваші образи
це які? це ти тут всіх тупими і неуками називаєш
yuriy_dd: 30.03.2026 22:16 хоча система ціно-утворення від Епл - мені дуже подобається, і дуже є бажання купити макбук ейр на 15" - хоч він мене зраза не треба, і краще дочекатись мак міні на М5 чи навіть М5 Про
не бачив щоб на ібеї вже продавалися поломані, треба трішки почекати ще, може рік-два
orange_deer
Member

denon312: 30.03.2026 22:00
yuriy_dd: 30.03.2026 21:45 ви мені стаєте не цікаві. Ще щось одне таке подібне - змушений буду вас заблокувати.
а як це має відношення до тебе? впізнав себе? :rotate:
GreenMile
все просто - він безробітний
orange_deer
viewtopic.php?p=4106739&hilit=4%D0%BF%D ... 0#p4106739 - тут трішки цікаового про Їжачка, любить китайський мотлох, русняві форуми і ігри. Нікнейми: yd77, yuriydudchak, ydudchak, yuriy_d, yuriy_dd (може містити трішки персональної інформації)
Тоді я знову пораджу купити планшет і радіти життю :) Одні плюси:
- War Robots можна без Bluestacks грати
- Яскравість можна скрутити на мінімум і буде 20 годин екранного часу
- Заряджати можна від всього що завгодно
- Клавіатура і мишка - попереднє століття - є сенсорний екран, але можна і докупити клавіатуру
- Гарантовано буде ARM процесор!!
- Для роботи я впевнений, що у Юрія більш ніж достатньо знань, як його налаштувати. Через SSH під'єднається до робочого мака і все буде добре працювати

Мінусів не бачу

Забув додати. Можна ще й перепрошивати його кожні вихідні, щоб все точно добре працювало. І менше часу буде на форуми де всі такі неввічливі невігласи, що ображають його
Последний раз редактировалось orange_deer 30.03.2026 22:24, всего редактировалось 1 раз.
denon312
Member

yuriy_dd: 30.03.2026 22:16 і ви нічого з цим вже не можете зробити - тому обираєте ображати мене
чому інших не ображають? можливо проблема в тобі?
AntonyKandaurov
Member

і ви нічого з цим вже не можете зробити
ми тут з цим нічого і не будемо робити. ми лише ображаємо фанатиків АРМ які торочать що кінець неминучий і всім треба массово скупляти АРМ ноути.
yuriy_dd
Member

до речі я вже бачив макбук ніо - ну по розмірам він мені трохи малий, і колір був противний зелений

але він безумовно притягне дуже багато нових покупців, які потім захочуть оновитись на ейр

якщо порівняти якість ніо з тим що є зараз в ту ж ціну на віндовс - це просто небо і земля, ніо - це як витвір мистецтва, який ідеальний у всьому. Його просто приємно взяти в руки.
раджу перед тим як хейтити (а нічого іншого ви не здатні), піти і переконатись особисто
AntonyKandaurov
Member

denon312: 30.03.2026 22:19Адміністрація вже заблокувала твій другий аккаунт, і ще дуже поблажлива до тебе.
Просто такий клоун тут не перший і не останній і дати людям можливість повтішатись з фанатика АРМ - лишає. Лише коли вже буде погрожувати поножовщиною та розправою IRL то тоді піде на мороз. Але той факт що тема досі не пішла у флудилку наводить на деякі думки ;)
denon312
Member

тупо сам з собою переписується вже, ніби комусь цікаво про що він там фантазує. :spy:
AntonyKandaurov
Member

yuriy_dd: 30.03.2026 22:23але він безумовно притягне дуже багато нових покупців
мільйони мух точно не помиляться в своєму виборі огризочка на 8гб.
yuriy_dd
Member

orange_deer: 30.03.2026 22:22Для роботи я впевнений, що у Юрія більш ніж
ще почну один холівар - одна з частин моєї роботи полягає що в мене є тисячі табів відкрито - і доступаюсь я до них по потребі. Як я це організував - шукайте в коментарях на itc чи межі. Але працює це ідеально.
також я запускаю багато задач - де потрібна клавіатура, і швидкий набір, і код редагувати - прямо зараз оптимізовую роботу з великою таблицею - планую що активний сет зменшу з 13 Гб до 1.5 Гб і якщо успішно - цей же досвід розповсюджу в інших місцях. Якщо що - ні GPT ні Gemini Pro не знають як зробити те що я вже реалізував на тестовій базі.
denon312: 30.03.2026 22:22 чому інших не ображають? можливо проблема в тобі?
та ні, якби я був фанатом х86 - до мене би не було притензій
yuriy_dd
Member

denon312: 30.03.2026 22:29тупо сам з собою переписується вже, ніби комусь цікаво про що він там фантазує. :spy:
я кажу факти, ви називаєте це фантазією. Але може ви не здатні зрозуміти те що я написав, в силу браку знань. Йдіть і ще пограйте.
orange_deer
Member

Евгений King: 30.03.2026 20:23
Я вже мабуть вп'яте цей текст бачу.
Видно діда ctrl+c - crtl-v вже з блокнота видає.
Як же ви не збагнете, очевидних речей?
По-перше, теж це помітив :D Пан Юрій цей текст як мантру читає))
yuriy_dd: 30.03.2026 19:49
orange_deer: 30.03.2026 18:58Поки це хіба що в сфері ШІ може статись, і то не факт
те що AWS, Google, Microsoft - масово переводять свої сервери на АРМ - ви звичайно пропустили, або скажете - що вони помиляються, або що енерго-ефективність - це не важливо
і те що Майкрософт на стільки вкладається і робить Вінду під АРМ - це ж теж напевне на вашу думку вони не праві, і ніхто ті АРМ пристрої купувати не буде. А Квалком - клепає проци, і навіть Нвідіа вже свої робить ..
Не дивився, що саме там на це відповідали, але AWS, Google, Microsoft переходять на ARM не тому, що вони в бенчмарках такі вау-круті. На це є 3 причини:
1) Власне виробництво - не хочуть залежати від виробників як Інтел чи АМД і залишати бекдори, це питання безпеки даних і ланцюжка постачань
2) На їхньому масштабі даних навіть 20–25% перформансу важать багато, тому там, де перехід можливий і вигідний, вони це роблять. Вони не переходять у всьому на ARM, а лише там де софт вже працює з ARM, або його відносно легко перенести.
3) Для них це економія коштів на охолодженні дата-центрів (але це не так важливо для звичайного юзера, для нього це різниця в кілька сотень Вт в найгіршому випадку, для них це сотні кВт)
Плюс те, що переходять гіганти в своїх дата-центрах, не означає, що всі так само швидко перейдуть. Банківські системи будуть, напевно, останніми в цьому переході, якщо такий відбудеться. Ну і тим більше, це не диктує вимоги для споживацького ринку. x86 зараз тупо дешевші і досягають схожої продуктивності в споживацьких задачах. Вже не кажучи про те, що на ARM треба переробляти багато професійного софту чи відеоігор. Вас просили навести приклад ARM-процесора на споживацькому ринку, то ви пропонуєте або замкнуту екосистему Apple або Ampere за 7000$.

Зворотнє питання. Чого ж вони свої чіпи роблять, а не беруть готове рішення — емейзінг Apple M5 chip? Він ж у всіх бенчмарках виграє, можна ж зекономити))

Про NVIDIA. Головна причина для ARM-чипів у них — спростити гібридне воркфлоу, де CPU і GPU користуються спільною RAM-пам'яттю. Ви ж пропагуєте ARM-чипи типу M-серії у Apple. Це зовсім різний підхід, бо Apple переміщає відеообчислення на Media Engines, AI-обчислення на NPU units. Вони виграють в енергоефективності, але програють в потужності для важких задач, що потребують потужності GPU. NVIDIA хоче скоротити комунікацію між відеокартою і процесором, але при цьому вони втрачають енергоефективність. До прикладу:
NVIDIA GH200 з вбудованим ARM чипом їсть 1000W
NVIDIA A100 - 400W
+ AMD EPYC 9654 - 360W
+ DDR5 RAM ~70W
= 830W
Тому ваш аргумент енергоефективності чомусь програє х86-архітектурі.
Для ШІ-обчислень і для багатьох інших важких задач одного процесора недостатньо як для звичайного юзера, так і для дата-центрів. Треба враховувати вартість і ефективність всієї системи, а не перформанс в одному потоці. І як вже довели попередні учасники форуму, ARM білди зараз можуть зрівнятись з х86, а не рознести їх як ви заявляєте :)
yuriy_dd: 30.03.2026 20:54
Евгений King: 30.03.2026 20:23Я вже мабуть вп'яте цей текст бачу.
Видно діда ctrl+c - crtl-v вже з блокнота видає.
Як же ви не збагнете, очевидних речей?
якщо забігає новий неляканий фанат, який з ноги відкриває і заявляє який він крутий, і має досвід і з HPC і з АРМ, і що ніхто нічого не буде переводити на АРМ - але не знає базових речей що вже є у світі - що ви пронуєте робити? я би шапку наповнив - але щось не бачу такого функціоналу
До слова про HPC і ARM я не для того, щоб хвалитися, написав. Просто поділився своїм досвідом і тим, чого, на мою думку, бракує. Так-то я в парсингу тексту явно відстаю від вас, та й в досвіді програмування теж. Тут інші учасники набагато сильнішу матчастину за мене мають, але ви все ж себе за всіх розумнішим вважаєте. От уже 143 сторінки як всі вправно занотовують вашу лекцію про те чому ARM захопить світ вже завтра :up:
p.s. Я не фанат x86, я фанат того, що працює добре і швидко і не вимагає адаптації під кожен новий пристрій. Коли в ARM зникнуть проблеми з адаптацією софту і відеоігор - з радістю перейду.
yuriy_dd: 30.03.2026 19:49
Якщо ви можете спілкувати на нормальному рівні, без хамства та образ - прошу - пояснити все що я написав - а це просто факти
І це пише людина, яка погрожувала 16-річному підлітку (визнаю, недоведено, але підозри є) і постійно поливає брудом всіх інших учасників форуму, бо вони не цінують його геніальності. Ну що тут скажеш, Прометей!
denon312
Member

orange_deer: 30.03.2026 22:22Тоді я знову пораджу купити планшет і радіти життю :)
так новий макбук і є те що чого фанати епл просили роками "випустити айпад з макос", ну майже вийшло, під капотом айфон 16, ззовні Макбук 12
Изображение
правда фанати хотіли планшет з тачскріном, а отримали нетбук з айфоном всередині :-P
orange_deer
Member

yuriy_dd: 30.03.2026 21:45
orange_deer: 30.03.2026 21:34що багато іншого софта чи важких кодів використовують dependencies, які були написані під x86, і деякі з них можна хіба що переписати наново під ARM. Для х86 цього робити не треба, вони на чому завгодно працювати будуть
а як ви поясните - що практично все що навіть просто перекомпільовано під АРМ - працює скоріше ніж аналог на х86?
Прапор в руки, перекомпільовуйте! Як розберетесь з переносом банківських систем на нові ARM чіпи, пишіть
orange_deer
Member

denon312: 30.03.2026 22:37
orange_deer: 30.03.2026 22:22Тоді я знову пораджу купити планшет і радіти життю :)
так новий макбук і є те що чого фанати епл просили роками "випустити айпад з макос", ну майже вийшло, під капотом айфон 16, ззовні Макбук 12
Изображение
правда фанати хотіли планшет з тачскріном, а отримали нетбук з айфоном всередині :-P
Але Юрію не подобається (
Тому я б не купував
denon312
Member

orange_deer: 30.03.2026 22:36Не дивився, що саме там на це відповідали, але AWS, Google, Microsoft переходять на ARM не тому, що вони в бенчмарках такі вау-круті.
за 143 сторінки він повторив цю мантру 33 рази, і повір мені йому вже з 20 людей пояснило що він порівнює тепле з м'яким
LVladislavchik
Member

yuriy_dd: 30.03.2026 21:45не бійтесь, іноді я маю час
Та ми знаємо, 45хв в день в середньому на ixbt, то тобі не булька з носа :rotate:
yuriy_dd: 30.03.2026 21:45а що ви скажете про х86 для мобільних?
Був колись смарт motorola razr i на х86 інтелі, брат близнюк razr m на snapdragon s4 plus ніби, автономність була +- однакова, не мав популярності через сумісність софту, також було ще декілька смартів на х86, у всіх ті ж проблеми через сумісність софту, того й не взлетіло :rotate:
yuriy_dd: 30.03.2026 22:16а правда вже в тому - що навіть самий дешевий макбук від батареї без охолодження на проці від айфона з 2024 споживаючи десь 5 Вт працює з важкими офісними документами швидше ніж самий потужний х86 від розетки який споживає 200-300 і більше ват
А оця швидкість зараз з тобою в одній кімнаті? :rotate:
yuriy_dd: 30.03.2026 22:16і ви нічого з цим вже не можете зробити - тому обираєте ображати мене
Нам просто весело з твоїх потуг навернути нас на шлях праведний :rotate:
yuriy_dd: 30.03.2026 21:04ще раз - яскравість авто, її виставляє сам макбук, я показав просто рівень що він виставив. Такою ж автояскравістю користуються всі ініш користувачі макбуків. Освітленості мені достатньо навіть щоб читати з паперу. Ніколи прямого сонця в мене нема в кімнаті. Мої менше світла включають ніж я.
Це не збігається з твоїми заявами що ти постійно десь в русі з купою квартир та обʼєктів :insane:
yuriy_dd: 30.03.2026 22:05бачте - ви не можете нічого сказати по суті даної теми, але з радістю готові колупатись скануючи веб
Ти ж теж по суті мало кажеш, але з радістю готовий колупатися на ixbt :rotate:
yuriy_dd: 30.03.2026 22:05На нормальних форумах - за подібну поведінку вас би забанили. Але тут адміністрація на боці більшості
От тут ти глибоко помиляєшся, адміністрація ще дуже лояльна до тебе, на тому ж ixbt забанили твій перший акаунт ydudchak за аналогічну маячню і також заблокували можливість писати в деяких темах вже для другого акаунту yd77, то в кого тут погана поведінка? :rotate:
orange_deer
Member

denon312: 30.03.2026 22:42
orange_deer: 30.03.2026 22:36Не дивився, що саме там на це відповідали, але AWS, Google, Microsoft переходять на ARM не тому, що вони в бенчмарках такі вау-круті.
за 143 сторінки він повторив цю мантру 33 рази, і повір мені йому вже з 20 людей пояснило що він порівнює тепле з м'яким
Насправді ми тут сміємось, а за рік будемо лікті кусати, що не перейшли на ARM вчасно, як нам того Юрій радив.

p.s. Нагадало як якось попався пост де один техбро писав що С скоро стане непотрібною, бо Microsoft збирається переписувати весь свій код з С на Rust з допомогою ШІ
yuriy_dd
Member

orange_deer: 30.03.2026 22:36Плюс те, що переходять гіганти в своїх дата-центрах, не означає, що всі так само швидко перейдуть
ну ці гіганти продають свої віртуальні машини користувачам, а ті вже запускають свій софт на АРМ. Дехто навіть і не помічає. Так що пізно - вже перейшли.
orange_deer: 30.03.2026 22:36Банківські системи будуть, напевно, останніми в цьому переході, якщо такий відбудеться
і що з того? вони і досі на коболі чи фортрані чи що там (якщо що що - колись писав на цьому всьому). І на старих мейнфреймах. Не на х86
orange_deer: 30.03.2026 22:36x86 зараз тупо дешевші і досягають схожої продуктивності в споживацьких задачах
ну я вже питав і не раз - наведіть приклад ноута на х86 - який буде кращий і дешевший за х86? останій тест що я дав - це найкраще з х86 - Dell XPS - але він в 2-4 рази повільніший при в 2 рази більшому споживанні. Хоч і має свої переваги.
orange_deer: 30.03.2026 22:36Вас просили навести приклад ARM-процесора на споживацькому ринку, то ви пропонуєте або замкнуту екосистему Apple
прогрес іде, Квалком і Майкрософт - десятки млрд вкладають. Чи ви думаєте що вони перед тим не подумали? Але поки рішення не дуже хороші. І близько не підходять до М5, але в дечому кращі вже ніж х86. Скоро буде 2-а версія
orange_deer: 30.03.2026 22:36Зворотнє питання. Чого ж вони свої чіпи роблять, а не беруть готове рішення — емейзінг Apple M5 chip?
тут ви трохи ганьбитесь - тому що кожному потрібно під свої потреби, і явно серверний проц і проц для легкого ноута - це зовсім різні речі.
orange_deer: 30.03.2026 22:36До прикладу:
NVIDIA GH200 з вбудованим ARM чипом їсть 1000W
не маю достатньо знань щоб взагалі щось вам відповісти.
orange_deer: 30.03.2026 22:36Для ШІ-обчислень і для багатьох інших важких задач одного процесора недостатньо як для звичайного юзера
які задачі звичайного користувача не може зробити ейр?
orange_deer: 30.03.2026 22:36От уже 143 сторінки як всі вправно занотовують вашу лекцію про те чому ARM захопить світ вже завтра
я це казав ще коли вийшов М1 - але це еволюційний процес. До прикладу % макбуків такий же як і % ноутів на АМД процах - але ж ніхто не заперечує про АМД
orange_deer: 30.03.2026 22:36І це пише людина, яка погрожувала 16-річному підлітку (визнаю, недоведено, але підозри є)
попробуйте довести. І заодно - чому я його заблокав тут вже давно - відразу як взнав його вік, і продовжую з ним десь спілкуватись?
якщо ви знаєте мій вік, то ви ж самі порахуєте вік моєї мами?
yuriy_dd
Member

LVladislavchik: 30.03.2026 22:47А оця швидкість зараз з тобою в одній кімнаті?
ну от що робити з такими коментарями. Я очікував що людина щось пошукає, перевірить особисто
LVladislavchik: 30.03.2026 22:47Нам просто весело з твоїх потуг навернути нас на шлях праведний
к-ть людей що читає - на порядки більша ніж тих що пише.
LVladislavchik: 30.03.2026 22:47Це не збігається з твоїми заявами що ти постійно десь в русі з купою квартир та обʼєктів
кожен день в іншому місці :shuffle:
yuriy_dd
Member

orange_deer: 30.03.2026 22:36але AWS, Google, Microsoft переходять на ARM не тому, що вони в бенчмарках такі вау-круті. На це є 3 причини
я би назвав основною причиною - це performance/W - у АРМ він сильно кращий
а ось чи зможете ви спробувати розібратись чому - це вже питання. Хоч про 8+ каналів памяті знаєте у М5? А одно-поточний код скільки одночасно може задіяти? А якщо парсування тексту посимвольне - то краще багато малих каналів, чи пару але ширших?
Ответить