Новости
Последние статьи и обзоры
Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)
-
_clawfinger_
Member
Timedemo хочу розібратися в принципі роботи. При затіненості краще послідовне підключення? Чи навпаки паралельне? Цікавить в контексті невеличкого стрінга на 6 панелей максимум. Місця просто нема, та й тіней буде багато що закривають.
-
Z440_User
Member
Народ із сонцем, як краще зробити?
На даху планується 2 стрінги по 5 панелей, більше на дах не влізе з причин розміру даха. 5шт від сходу до обіду, потім сонце з іншої сторони даху - від обіду до заходу.
АКБ в жилий зоні, інвертор треба ближче до АКБ щоб не тягнути DC 48V 50+мм.кв на велику відстань. Але тоді треба стрінги тягнути на 20-25м до інвертора від найближчої плануємої панелі.
Виносити АКБ з Інвертором з жилої зони поближче до панелей - рахуй виносити на вулицю.
На горищі влітку +50 градусів легко, взимку мінус теж нормальне явище. Коротше, як на вулиці, тільки не дує та не капає.
Поки оптимальну схему бачу як victron в якості ДБЖ з АКБ в житловій зоні, на горищі мережевий інвертор, який 220В гоне до віктрона по наявних 2шт 2*2,5мм.кв що виведено на горище ще в 2018-2019рр на випадок оформлення другого поверху. А віктрон оті 220В вже або вживає, або в АКБ скидає.
Чи є якесь більш елегантне рішення?
П.С. Поки що це все роздуми та оформлення якоїсь ідеї, під яку вже буду щось планувати та обирати обладнання...
На даху планується 2 стрінги по 5 панелей, більше на дах не влізе з причин розміру даха. 5шт від сходу до обіду, потім сонце з іншої сторони даху - від обіду до заходу.
АКБ в жилий зоні, інвертор треба ближче до АКБ щоб не тягнути DC 48V 50+мм.кв на велику відстань. Але тоді треба стрінги тягнути на 20-25м до інвертора від найближчої плануємої панелі.
Виносити АКБ з Інвертором з жилої зони поближче до панелей - рахуй виносити на вулицю.
На горищі влітку +50 градусів легко, взимку мінус теж нормальне явище. Коротше, як на вулиці, тільки не дує та не капає.
Поки оптимальну схему бачу як victron в якості ДБЖ з АКБ в житловій зоні, на горищі мережевий інвертор, який 220В гоне до віктрона по наявних 2шт 2*2,5мм.кв що виведено на горище ще в 2018-2019рр на випадок оформлення другого поверху. А віктрон оті 220В вже або вживає, або в АКБ скидає.
П.С. Поки що це все роздуми та оформлення якоїсь ідеї, під яку вже буду щось планувати та обирати обладнання...
-
acm_fan
HWBOT OC Team
Такое впечатление, что у Вас не частный (собственный) дом, а МКС! Придумали сами себе ограничения и пытаетесь по ним строить модели.
Кабель на чердак нужного сечения на фоне общей затеи - это пустяк. Новый щит - уже сложнее, но тоже в целом реализуемая история.
Боитесь испортить ремонт? Есть кабель каналы (чтобы не штробить), не в Межигорье вестимо живёте
Со светом нынче стабильнее - и кабель от счётчика к щиту можно закинуть новый / по другому пути (читать как дождаться работников, которые придут пломбировку делать).
Кабель на чердак нужного сечения на фоне общей затеи - это пустяк. Новый щит - уже сложнее, но тоже в целом реализуемая история.
Боитесь испортить ремонт? Есть кабель каналы (чтобы не штробить), не в Межигорье вестимо живёте
Со светом нынче стабильнее - и кабель от счётчика к щиту можно закинуть новый / по другому пути (читать как дождаться работников, которые придут пломбировку делать).
-
geka3250
Member
Z440_User
А навіщо такі костилі? Мережевий інвертор вимкнеться без мережі. Та і суть СЕС у тому, що при доброму сонці можна взагалі від мережі відключатись на довгий час.
МРРТ високовольтний? Кожне поле буде давати 200+ вольт, протягнути типовим УФ стійким кабелем для панелей 6 кв. мм. вниз до інвертора. Далі 2 поля через діод, а краще на інвертор з парою МРРТ.
А навіщо такі костилі? Мережевий інвертор вимкнеться без мережі. Та і суть СЕС у тому, що при доброму сонці можна взагалі від мережі відключатись на довгий час.
МРРТ високовольтний? Кожне поле буде давати 200+ вольт, протягнути типовим УФ стійким кабелем для панелей 6 кв. мм. вниз до інвертора. Далі 2 поля через діод, а краще на інвертор з парою МРРТ.
-
Denon480
Junior
Всем привет, жду с nkon deye pro b заказал 13.02.2026 по срокам ещё неделя-две до отправки, вопрос такой можно ли отказаться от товара и будет ли возвращена вся сумма, или они имеют право забрать часть за предзаказ?
Просто смотрю цены в Украине и понимаю что выгоднее брать тут на olx чем с nkon.
Если я не прав поправьте пожалуйста.
Спасибо.
Просто смотрю цены в Украине и понимаю что выгоднее брать тут на olx чем с nkon.
Спасибо.
-
acm_fan
HWBOT OC Team
А Вы уверены, что увиденные цены это будет "здесь и сейчас", а не тот же предзаказ? Или Вам не срок важен, а главное подешевле? Насколько цифра соответствует конкретной модели тоже стоит дополнительно уточнять, это же OLXDenon480: ↑ 16.03.2026 06:39Просто смотрю цены в Украине и понимаю что выгоднее брать тут на olx
-
Denon480
Junior
acm_fan
Не уверен но проверить не проблема.
Меня больше интересует отказ от заказа, сумма вся вернётся или они забирают часть за предзаказ? Кто то имел опыт в такой ситуации?
Не уверен но проверить не проблема.
Меня больше интересует отказ от заказа, сумма вся вернётся или они забирают часть за предзаказ? Кто то имел опыт в такой ситуации?
-
Timedemo
Member
acm_fan: ↑ 15.03.2026 20:56 Deye RW-F16 (это модель батареи) наблюдаю (по отзывам) - уже около 10 дней там 99 % "из коробки", то есть никак на 100 % не перейдёт, и это по области у нас отключений фактически нет на сейчас, балансировка всё идёт... Как-то один раз моргнуло на 100, но случайно16 кВт*ч и пассивный балансир это сила
![]()
учи мат часть. все сидишь по отзывам бегаешь.
Відправлено через 3 хвилини 42 секунди:
проти тіней краще паралельне з"єднання. в послідовному ланцюгу наприклад 10 панелей по 11 ампер. одна панель затінилась і впала на 1 ампер. всі панелі будуть 1 ампер._clawfinger_: ↑ 15.03.2026 22:52 Timedemo хочу розібратися в принципі роботи. При затіненості краще послідовне підключення? Чи навпаки паралельне? Цікавить в контексті невеличкого стрінга на 6 панелей максимум. Місця просто нема, та й тіней буде багато що закривають.
але тут теж треба враховувать який вхід по вольтажу і амперажу у інвертора або сонячного контролера. умовно якщо мппт 30-130в. тоді можна набирать по 2-3 панелі, тобвто 2-3 послідновно, і добавлять в паралель такуж кількість.
якщо наприклад мппт 120-500в, тоді треба мінімум вискочити з 150в РОБОЧОЇ напруги (не холостоі). і формувать вже 2-3 стрінги, але зазвичай такі входи не беруть більше 25-27а. тобто буде тоді 2 паралельних стрінги на одному мппт.
Відправлено через 2 хвилини 21 секунду:
навіщо це городити? постав дею 6квт з двома мппт, протягни собі кабель 4квмм і радуйся. якщо інвертор перенесеш, всегодно тягнути до мережі 5 жил 4кв мінімум, фаза нуль земля на вхід, фаза нуль на вихід. а в ідеалі 6кв. мм.Z440_User: ↑ 16.03.2026 00:13 Народ із сонцем, як краще зробити?
-
Z440_User
Member
acm_fan якась така схема ділянки:
Timedemo, ось приблизно так я бачу розкладку по кабелях від інвертера/мррт до найближчих панелей:
Землі в будинку теж немає.
Про зелений тариф мови не йде зовсім, по перше місце, бажання, час та гроші, по друге тех.умови та лінії в приватному секторі.
1. Я так розумію із сонцем треба буде робити землю.
2. Мене непокоїть довжина кабелів між панелями- інвертором/мррт. Ну і переріз цих кабелів.
Виникла ідея взяти головним інвертором віктрона 6к5 (бо треба тиша, передпокій де "енергокуточок" спільний з міжкімнатним коридором, без дверей, спальня доволі близько), на горищі поставити мережевий (хай гудить там скільки влізе), який буде слати 220В з горища на віктрона по наявній там лінії, при відключеннях буде спиратися на мережу яку генерує віктрон. Аналогічно буде в сусідній будівлі, мережевик готові 220В шле на віктрона. А віктрон вже регулює об'єм та розподіл енергії.
Щось таке я напридумував
- спойлер
Timedemo, ось приблизно так я бачу розкладку по кабелях від інвертера/мррт до найближчих панелей:
- спойлер
Про зелений тариф мови не йде зовсім, по перше місце, бажання, час та гроші, по друге тех.умови та лінії в приватному секторі.
2. Мене непокоїть довжина кабелів між панелями- інвертором/мррт. Ну і переріз цих кабелів.
Виникла ідея взяти головним інвертором віктрона 6к5 (бо треба тиша, передпокій де "енергокуточок" спільний з міжкімнатним коридором, без дверей, спальня доволі близько), на горищі поставити мережевий (хай гудить там скільки влізе), який буде слати 220В з горища на віктрона по наявній там лінії, при відключеннях буде спиратися на мережу яку генерує віктрон. Аналогічно буде в сусідній будівлі, мережевик готові 220В шле на віктрона. А віктрон вже регулює об'єм та розподіл енергії.
Щось таке я напридумував
-
fludimir
Member
Можно ли к батарее подключенной к гибридному инвертору подключать контроллер солнечных панелей, или случится что-нибудь плохое если гибридник будет заряжать батарею одновременно с контроллером?
-
Hotspur
Member
олх можуть продати не що ти купуєш. без тестера опору взагалі там щось купляти не требаDenon480: ↑ 16.03.2026 06:39Просто смотрю цены в Украине и понимаю что выгоднее брать тут на olx чем с nkon.
Відправлено через 21 секунду:
може бути погано. не треба так робитиfludimir: ↑ 16.03.2026 13:06Можно ли к батарее подключенной к гибридному инвертору подключать контроллер солнечных панелей, или случится что-нибудь плохое если гибридник будет заряжать батарею одновременно с контроллером?
-
acm_fan
HWBOT OC Team
Z440_User
Почему бы не повесить инвертор на улице? Да, нужно будет выбирать не IP21 (indoor use only), но у Вас и так не про бюджетность сборка. Вопрос шума в помещении отпадает сам собой.
Повесили где угодно, любой мощности, размера и бренда, не обязательно у входа, может придётся добавить козырёк (вкусовщина). Не про чердак речь, где +50 °C. Щит - новый нужен (АВ вход + выход), делаете там же - на улице.
Схема: вход + счётчик -> новый уличный щит + инвертор (самый широкий рабочий диапазон вход. напряжения) -> "старая" линия -> дом со стабилизатором.
Быть может счётчик, который останется всё там же - на улице, придётся перенести, если захочется использовать прежний, короткий кабель в дом, и иметь простую возможность к нему подвести "новую" линию.
Перепломбировка это не проблема сейчас, о чём я выше писал
Вопрос лишь с батареей: линия DC, защита (АВ) и дата-кабель. Если она будет в помещении - всё это заводить внутрь таки придётся.
Так всего одна вилка - заводить DC + дата-кабель внутрь помещения, но не нужны для батареи обогрев и влагозащита, или же наборот.
Дальше вопрос про настройки и моменты запуска.
Почему бы не повесить инвертор на улице? Да, нужно будет выбирать не IP21 (indoor use only), но у Вас и так не про бюджетность сборка. Вопрос шума в помещении отпадает сам собой.
Повесили где угодно, любой мощности, размера и бренда, не обязательно у входа, может придётся добавить козырёк (вкусовщина). Не про чердак речь, где +50 °C. Щит - новый нужен (АВ вход + выход), делаете там же - на улице.
Схема: вход + счётчик -> новый уличный щит + инвертор (самый широкий рабочий диапазон вход. напряжения) -> "старая" линия -> дом со стабилизатором.
Быть может счётчик, который останется всё там же - на улице, придётся перенести, если захочется использовать прежний, короткий кабель в дом, и иметь простую возможность к нему подвести "новую" линию.
Перепломбировка это не проблема сейчас, о чём я выше писал
- спойлер
- (если Вы там конечно не воруете ничего
)
Вопрос лишь с батареей: линия DC, защита (АВ) и дата-кабель. Если она будет в помещении - всё это заводить внутрь таки придётся.
Так всего одна вилка - заводить DC + дата-кабель внутрь помещения, но не нужны для батареи обогрев и влагозащита, или же наборот.
Два ЗУ использовать вместе (параллельно) можно.fludimir: ↑ 16.03.2026 13:06или случится что-нибудь плохое если гибридник будет заряжать батарею одновременно с контроллером?
Очевидно пан хочет конкретную модель, притом новую.Hotspur: ↑ 16.03.2026 13:16можуть продати не що ти купуєш. без тестера опору взагалі там щось купляти не треба
-
Hotspur
Member
пан може хотіти що завгодно. це його особисті проблемиacm_fan: ↑ 16.03.2026 13:32Очевидно пан хочет конкретную модель, притом новую.
Відправлено через 55 секунд:
питання лімітів, БМС може виключити але ж може і ніacm_fan: ↑ 16.03.2026 13:32Два ЗУ использовать вместе (параллельно) можно.
-
Z440_User
Member
Да як би із-за АКБ і всі труднощі...acm_fan: ↑ 16.03.2026 13:32 Так всего одна вилка - заводить DC + дата-кабель внутрь помещения, но не нужны для батареи обогрев и влагозащита, или же наборот.
Вирішується ящиком з вентиляцією, забор та викид повітря на вулицю, ящик захищає від розігрітого дахом повітря. Взимку від мінуса гріти не треба.acm_fan: ↑ 16.03.2026 13:32 Не про чердак речь, где +50 °C.
Теж є така думка...acm_fan: ↑ 16.03.2026 13:32 Почему бы не повесить инвертор на улице?
"Фінт вухами" з віктроном, мереживим гібридником для сонця та внутрішньою існуючою мережею 220В - спроба реалізувати схему "ac-coupling" чи як там вона правильна зветься.
Коротше, треба все прорахувати та обрати напрямок дій... А далі вже війна та життя покаже...
Последний раз редактировалось Z440_User 16.03.2026 14:45, всего редактировалось 1 раз.
-
Timedemo
Member
вообще пофигу.fludimir: ↑ 16.03.2026 13:06 Можно ли к батарее подключенной к гибридному инвертору подключать контроллер солнечных панелей, или случится что-нибудь плохое если гибридник будет заряжать батарею одновременно с контроллером?
Відправлено через 2 хвилини 38 секунд:
дс захист без заземлення не працює.Z440_User: ↑ 16.03.2026 12:14 acm_fan якась така схема ділянки:Дах сарая з гаражем теж в планах використати, але після заповнення даху житлового будинку.
- спойлер
- Схема1.jpg
Timedemo, ось приблизно так я бачу розкладку по кабелях від інвертера/мррт до найближчих панелей:По вулиці лінія ДТЕКа - 2 проводи по стовпах, тобто 1 фаза.
- спойлер
- Схема2.jpg
Щось таке я напридумував![]()
дея 6квт не шумна. вона пасивна і може жити будь де.
по довжині не партесь взагалі. якщо вольтаж буде вище 150в.
-
nochnik89
Member
так мы это пару страниц назад обсуждали ) я же такое хочу городить себе.fludimir: ↑ 16.03.2026 13:06Можно ли к батарее подключенной к гибридному инвертору подключать контроллер солнечных панелей, или случится что-нибудь плохое если гибридник будет заряжать батарею одновременно с контроллером?
любой гибридник с двумя мппт и нет проблем. У меня подобным образом реализовано. Хотя раньше был инвертор с высокоамперным мппт и я спаралелливал два стринга вместе для поднятия ампеража.Z440_User: ↑ 16.03.2026 00:13На даху планується 2 стрінги по 5 панелей, більше на дах не влізе з причин розміру даха. 5шт від сходу до обіду, потім сонце з іншої сторони даху - від обіду до заходу.
Новости с Slyvka Denys channel SDV
Вітаю!
Трохи тривожні новини.
Десь з початку минулого тижня стрімко зросли запити від європейських (і не тільки) компаній китайським постачальникам щодо розміщення замовлень та закупівлі обладнання для сонячних станцій та систем зберігання енергії. Зростання по моїм даним кратне.
Так, наприклад одна італійська компанія імпортер яка зазвичай бере в цю пору року 10-12 контейнерів сонячних панелей на місяць в минулий четвер закинула своєму китайському постачальнику заявку на червень на 34 контейнери. Наскільки я знаю сьогодні цей обсяг погоджений виробником.
Схожа ситуація ще із кількома посередниками по панелях в КНР. Попередній тиждень вони отримують замовлення на літні місяці в значно більшому обсязі ніж зазвичай в цю пору року. Так, як це не дивно, у виробника панелей часто дорожче не невеликих обсягах, ніж у спеціалізованих посередників. Збільшення замовлень має широку географію – від Камбоджі до Португалії.
Ми не знаємо точну причину – аналітичні статті світового рівня вийдуть про це за пів року напевно. Але мотивація того італійського імпортера (там працює дівчина із Києва) дуже проста. Через зростання ціни на нафту та природний газ через кризу в Ірані всі різко згадали про необхідність мати свої джерела енергії в максимальному обсязі. Тобто чим більше, тим краще панелей, інверторів, акумуляторів.
Чому мене бентежить ця ситуація?
Ми з Вами покупці – нам би добре, коли пропозиція більша за попит.
Та цього року щось не виходить… Ажіотаж у нас тепер може стати меншою проблемою. На світовому ринку може з’явитись купа жирних покупців, для яких ціна наразі питання другорядне.
І якщо з панелями, судячи з усього, є резерви для швидкого збільшення виробництва за рахунок зупинених потужностей під час політики інволюції КПК. А от з інверторами та акумуляторами так не вийде – тоненьке горло тут – електронні компоненти, виробництво яких не можна наростити миттєво.
Такої… Вічний головняк, то шапки немає - вуха надуло, то штани тріснули і sraka мерзне… То інверторів немає, то як є акумуляторів немає, ті появляються – пропадає ще щось і так по колу з вересня минулого року…
Терпіння цього року нам не завадить.
-
Z440_User
Member
Timedemo: ↑ 16.03.2026 14:45дея 6квт не шумна. вона пасивна і може жити будь де.
До виходу на автономність, рік точно треба буде жити відгородившись від мережі стабілізатором. Деї доведеться працювати з міською мережею що стрибає від 160В до 280В напряму і переварювати дискотеку від вуличних зварювальників.
Елекс вже вивісив попередження, що їх семисторні стаби серії Ампер не працюють з Деєю.
-
GreenMile
Member
Якщо не відвантажено - мають повернути все, що заплачено. Напишіть їм в підтримку та і все, вони все розкажуть.Denon480: ↑ 16.03.2026 06:39 Всем привет, жду с nkon deye pro b заказал 13.02.2026 по срокам ещё неделя-две до отправки, вопрос такой можно ли отказаться от товара и будет ли возвращена вся сумма, или они имеют право забрать часть за предзаказ?
Спасибо.
-
acm_fan
HWBOT OC Team
Ох уж эти инсайды-: ↑ 16.03.2026 14:52Зростання по моїм даним кратне
Хайп! Хайп! Больше инфоцыганства!-: ↑ 16.03.2026 14:52через кризу в Ірані
Да, инфоцыгане без работы не останутся-: ↑ 16.03.2026 14:52Терпіння цього року нам не завадить.
Наверное для солнца нужна отдельная тема, потому что читать такое уже сил почти нет
Инфоцыгане не напишут, что полгода Китай работает на склад (зимой) и к лету спрос естественно растёт. Не говоря уже про контракты, которые приличные поставщики и дилеры прописывают на годы вперёд. Логистика с этими тяжёлыми штуками пострадала приблизительно никак.
-
Denvys5
Member
Можно ли к батарее подключенной к гибридному инвертору подключать контроллер солнечных панелей, или случится что-нибудь плохое если гибридник будет заряжать батарею одновременно с контроллером?
може бути погано. не треба так робити
Два ЗУ использовать вместе (параллельно) можно.
От я теж саме таке задумую - сиджу курю варіанти і налаштування.вообще пофигу.
Бо теж вже дозрів робити автономку.
Замовив з нкона дві батарейки Dyness DL5.0C Pro - 51.2V 5.12kWh
І хочу сонячні панельки на балкон - або 3 по 1722мм або 2 по 2200+мм влізе - виходе десь 100В сонце і ~1.4квт
Залишаються питання інвертора та мппт. Хочеться 6квт тихий гібридник. Поки думав такий варіант: поставити 6квт дею (SUN-6K-SG05LP1-EU-AM2-P) і окремо кинути на аккум віктронівський мппт - на кшталт 150/35.
По інвертору думав ще віктрон 8000ВА, але є сумніви що він буде тихим у роботі, і не певен на 100% чи буде він швидко перемикати в режимі а-ля UPS.
Логіка до якої я прийшов: заряджати батарею за графіком у деї, і за графіком змінювать цільовий рівень зарядки батареї (і контролювати по CAN той рівень); вночі заряджать нормально по нічному тарифу, вдень заряджать на рівень "нижче", аби мппт дозаряджав до повного
І які виходить обмеження накладаються, якщо нема землі?Timedemo: ↑ 16.03.2026 14:45дс захист без заземлення не працює.
Почитав, нічого специфічного, тільки безпека
Последний раз редактировалось Denvys5 16.03.2026 15:54, всего редактировалось 1 раз.