Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
OverPow
Member

Повідомлення

SergN: 14.03.2026 20:22
OverPow: 14.03.2026 20:13Зимой без солнца 20-21 гр. это при условии, что в квартире есть отопление. Без отопления - 16-17 гр.
:eek: Це на балконі? Хто ж його підігріває без опалення?
А так, чом би і не жилося. Через питання шуму ставив би Дею.
не знаю, утеплял потужно.
Дверь на балкон всегда открыта + окно на кухню.
fludimir
Member

Повідомлення

OverPow
Условия практически идеальные, у меня инвертор с парой батарей на балконе при гораздо большем разбросе температур нормально живет.
1985god
Member

Повідомлення

OverPow
Так якщо є дейе так тоді в чому питання ? Ставити і насолоджуватися . Плюс 12 це якраз гранично нормальна температура для літію і його підвидів . Якщо літій вже є ну поставте його на товстий кусок пінопласта на зиму, а краще окутайте мінватою на зиму бо пінопласт горючий . У Києві кажуть бувають проблеми з опаленням , тому я б дивився на акб з вбудованим підігрівом . Але якщо акб вже є ну тоді утеплювати на зиму, або не утеплювати якщо 12 градусів і більше.
Перегрів для акб теж погано тому літом не допускатинагрів більше 25
Hotspur
Member

Повідомлення

OverPow: 14.03.2026 20:13Зимой без солнца 20-21 гр. это при условии, что в квартире есть отопление. Без отопления - 16-17 гр.
бред якийсь
Z440_User
Member

Повідомлення

fludimir: 14.03.2026 18:26 так а вы свою свинцовую версию со свинцом используете, или с лифером?
з ліфером.
На пробу брав у знайомого Liitokala 100Ah, на ньому було зазначено 10В вимкнення по розряду - спробував повний цикл з вимкненням ДБЖ по 10,5В та автозапуском при відновлені мережі, все працює.
Після чого зробив собі самозбір 280Аг.
А на типичном холодильнике валится, или запускает?
Якщо холодильник кінця 2000х, початку 2010х, не інверторний, той що при роботі їсть близько 150...250Вт - без проблем.
Максимум - в момент пуску може хіба що зумером пікнути якщо там сильно за 1кВт вилетить пуск.
Z440_User: 14.03.2026 01:09В режимі мережі йому пофігу на вхідну, напругу він буде живити 1кВт навантаження своїм стабом
если в сети 220В, акб заряжен и попробовать пропустить через него 2квт - будет ругаться и отключится?
Цитата з його мануала:
Также основные силовые линии ИБП защищены предохранителями. Сетевой
ввод защищен автоматическим тепловым расцепителем на ток 5А.
Цепи АКБ 12 В защищены плавкими предохранителями на ток 150/90 А.
Я своїми 1000-1200Вт десь по межі хожу. Він тримає, але я розумію що воно вже десь рядом.
спойлер
скріншот з BMS через 45-50хв такого постійного навантаження
Screenshot_2026-02-21-11-48-20-41_bd59be8c3f820c1e3d6fc2892aab342d.jpg
Від АКБ в захист його у мене вибивало при навантаженні 1,5кВт тривалістю більше 30сек, але менше 1хв.
Від мережі його в захист вишиб старий поршневий компресорний холодильник кінця 1990х. Тупо при спробі запуститися. Миттєво. Навіть зумером пікнути не встиг.
Можете фото сделать как он вместе с аккумулятором выглядит
спойлер
Легко. 1л пачка соку для розуміння розмірів
IMG20260314223539.jpg
подключен итп?
спойлер
Схема
Зображення
У мене в кутку виведена розетка під бойлер, що планувався на етапі будівництва-ремонту, в обхід великого стабілізатора. Тобто вона ДО стабілізатора, а не після. В неї підключено Кулон його штатною звичайною вилкою (шнура там щось близько 1-1.5м виробник заклав.)
На виході Кулона також звичайна розетка як на зарядних станціях, в неї воткнуто вилку з куском кабелю який протягнуто до перемикача І-0-ІІ
IMG20260314224111.jpg
Враховуючи що ДБЖ в систему додався як елемент якого в початковому проекті енергомережі будинку не було і близько, та як тимчасове явище - відповідно і монтаж зробив з мінімально-можливим вмешатєльством в систему будинку, щоб потім можна було все прибрати та повернути до початкового стану
IMG20260315001117.jpg
Враховуючи що він у мене врізається в мережу будинку та має наскрізний нуль, тому підключення з індикаторною викруткою для визначення нуля та фази - обов'язкове. Сунув вилку Кулона в розетку, включив, відмітив на якому проводі у нього на виході нуль, а на якому фаза - відповідно на перемикач нуль та фазу і підключив.

Виробник задумав що його будуть вішати на стіну і його крутилятор знизу-вгору буде допомагати конвекції та охолодженню, але у мене він чудово 3 роки лежить отак в кутку на боці і питань не задає.

Морда обличчя
IMG20260314223722.jpg
Z440_User
Member

Повідомлення

Розмір його трансформатора
спойлер
IMG20260314223821.jpg
fludimir
Member

Повідомлення

Z440_User
Дякую за фото
Z440_User: 15.03.2026 00:36Розмір його трансформатора
и не гудит? Только про 44дб на телефоне повторять не надо, без калибровки это бессмысленное значение + низкие частоты телефон все равно не слышит.
Z440_User: 15.03.2026 00:35з ліфером.
вам приходится свою батарею периодически дозаряжать отдельной лиферной зарядкой?
Z440_User
Member

Повідомлення

fludimir: 15.03.2026 00:53 и не гудит? Только про 44дб на телефоне повторять не надо, без калибровки это бессмысленное значение + низкие частоты телефон все равно не слышит.
Ну трохи гудить, як всі трансформатори.
Ну я не знаю як інакше зорієнтувати по шуму. Котел який над ним висить - більше шуму створює. Блін, ну як циркуляційний насос опалення може. Холодильники точно гучніше за нього.
В нічній тиші приватного будинку, в 10кроках від нього - його вже не чутно.
fludimir: 15.03.2026 00:53 вам приходится свою батарею периодически дозаряжать отдельной лиферной зарядкой?
Я АКБ зібрав 30.12.2025, включив і більше до нього не підходив до березня. Ось в березні зі світлом наладилося, пару відключень по 2-3 години було, я Кулона з АКБ навіть вимкнув щоб в холосту не стояли...
У мене немає ніякої зарядки, окрім той що в кулоні. Я навіть АКБ в авто ним заряджав декілька раз :laugh:
Востаннє редагувалось 15.03.2026 01:29 користувачем Z440_User, всього редагувалось 1 раз.
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

fludimir
Лиферы никуда не нужно дозаряжать (с), это не свинец. Сколько залили энергии - столько там и будет. Вопрос исключительно в калибровке, что владельцу JK BMS не проблема (кем Z440_User и является).
Кулоны не под лиферы (насколько я понял) больше не выпускают, притом давно. Что вполне логично, оглядываясь на календарь и реальность - они больше не нужны.
Timedemo
Member

Повідомлення

Вчора поставив рекорд перевалив за 90квт. генераціі за день
https://gyazo.com/b46f4caec800090361987da633a926fe
OverPow
Member

Повідомлення

1985god: 14.03.2026 22:24 OverPow
Так якщо є дейе так тоді в чому питання ? Ставити і насолоджуватися . Плюс 12 це якраз гранично нормальна температура для літію і його підвидів . Якщо літій вже є ну поставте його на товстий кусок пінопласта на зиму, а краще окутайте мінватою на зиму бо пінопласт горючий . У Києві кажуть бувають проблеми з опаленням , тому я б дивився на акб з вбудованим підігрівом . Але якщо акб вже є ну тоді утеплювати на зиму, або не утеплювати якщо 12 градусів і більше.
2e есть, а Дею есть возможность взять по очень хорошей цене.
Ну вот боюсь, что летлм больше 25 точно будет.
Не включать же кондиционер в течение дня для этих целей, дорого выйдет.
1985god
Member

Повідомлення

OverPow deye Робоча температура: –40 °C до +60 °C по хорошій ціні брати і не заморочуватися, якщо ціна плюс мінус як на nkon.nl
https://www.nkon.nl/ua/deye-sun-6k-sg0l ... ormer.html
https://www.nkon.nl/ua/deye-sun-5k-sg05 ... ormer.html
nochnik89
Member

Повідомлення

Timedemo
красота ) тоже скоро расширяюсь ) начал установку нового поля у себя. +5,4 киловатт солнечной энергии к моим основным 8ми киловаттам
спойлер
Зображення
Зображення
Вопрос такой к форумчанам. Кто-то работал с ммпт мейк скай блю 60А ? Появились возможность взять в Одессе крайне недорого некондицию панельки. Не хочу их добавлять к существующей системе. Есть возможно повесить эти панельки строго запад на забор. Как правильно соединить их с основной батарейкой 48в если она подключена уже к инвертору ? Какой кабель использовать если расстояние 24м от панели к инвертору и не по крыше. Будет 3 панельки в стринге 430е райзены . 3 стринга по 3 панельки. Каждый стринг на свой мппт. На таобао эти мппт стоят по 44 доллара.
Как правильно подсоединить 3 таких контроллера ? в инете вроде посмотрел, все сразу подключают их к батарее, а один человек на общую шину и потом к батарейке.
Timedemo
Member

Повідомлення

1985god: 14.03.2026 22:24 OverPow
вбудований підігрів не гріє так як хочеться, він підтримує нижню температуру для безпечного заряджання, наприклад дайнес не гріє вище +5, якщо батка нижче +5 і йде заряд, вона підігріває. тобто своїм підігрівом вона не виводить батку вище 5 градусів.

Відправлено через 2 хвилини 3 секунди:
nochnik89: 15.03.2026 12:10 Timedemo
красота ) тоже скоро расширяюсь ) начал установку нового поля у себя. +5,4 киловатт солнечной энергии к моим основным 8ми киловаттам
спойлер
Зображення
Зображення
:up: :up: :up:
таже история. было 8квт. добавил 5.9квт. и к 8квт нашел место еще для 4х панелей по 400вт. по итогу сейчас 15,5 квт. всего. міркую тепер над зеленим тарифом. бо з травня я навіть не знаю куди дівати, хоч бери басік став і грій воду.

Відправлено через 6 хвилин 19 секунд:
nochnik89: 15.03.2026 12:10 Вопрос такой к форумчанам. Кто-то работал с ммпт мейк скай блю 60А ? Появились возможность взять в Одессе крайне недорого некондицию панельки. Не хочу их добавлять к существующей системе. Есть возможно повесить эти панельки строго запад на забор. Как правильно соединить их с основной батарейкой 48в если она подключена уже к инвертору ? Какой кабель использовать если расстояние 24м от панели к инвертору и не по крыше. Будет 3 панельки в стринге 430е райзены . 3 стринга по 3 панельки. Каждый стринг на свой мппт. На таобао эти мппт стоят по 44 доллара.
Как правильно подсоединить 3 таких контроллера ? в инете вроде посмотрел, все сразу подключают их к батарее, а один человек на общую шину и потом к батарейке.
норм контролеры. к батке просто выходы контроллеров подключай и все. на всяк случай поставь плавкий предохранитель. либо автоматы подхгодящие по току.
не совсем понятен вопрос от панелей к инвертору. панели идут к контроллеру, а уже с него к батарее . но никак не к инвертору. если тянуть далеко к контроллеру. то лучше всего 6мм если до 40 ампер будет.
еще как мысль, если все эти панели более не менее не будут поштучно затенены. лучше не бери 3 контролера. возьми один Анерн солнечный контроллер высоквольтный, и на кабелях сэкномишь, да и в принципе выиграешь во всем.
https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... in_prod%3A

типа такого. либо вообще поискать хороший бу гибридник, либо новый, только его не включать, а просто как солнечник использовать. да и будет на подстраховке.
nochnik89
Member

Повідомлення

Timedemo: 15.03.2026 18:59панели идут к контроллеру, а уже с него к батарее . но никак не к инвертору.
да, у меня просто по плану эти мппт будут рядом с инвертором и я не так выразился.
Я думаю что будет перекос сильный по тени/свет, там часть панелей будут затеняться соседскими деревьями, часть панелей с царапинами глубокими(не битые, проверил их - фунциклируют), у двух вырваты соединения (но то фигня). Получается что часть стринга будет в тени, часть на солнце и это будет меняться в зависимости от времени суток. Люди подсказали что лучше этими мппт сделать. Но я спросил более подробно как это сделать и не ответили. Вот и спрашиваю сейчас у многих как лучше
Timedemo
Member

Повідомлення

nochnik89: 15.03.2026 19:07
Timedemo: 15.03.2026 18:59панели идут к контроллеру, а уже с него к батарее . но никак не к инвертору.
да, у меня просто по плану эти мппт будут рядом с инвертором и я не так выразился.
Я думаю что будет перекос сильный по тени/свет, там часть панелей будут затеняться соседскими деревьями, часть панелей с царапинами глубокими(не битые, проверил их - фунциклируют), у двух вырваты соединения (но то фигня). Получается что часть стринга будет в тени, часть на солнце и это будет меняться в зависимости от времени суток. Люди подсказали что лучше этими мппт сделать. Но я спросил более подробно как это сделать и не ответили. Вот и спрашиваю сейчас у многих как лучше
ну на заборе на запад, я бы сильно это во внимание не брал. либо пару оптимизаторов купить. ты просто прикинь по бабкам 3 стринга, 6 кабелей, 25м. у тебя только на кабеля уйдет 9т грн.

Відправлено через 2 хвилини 5 секунд:
по подключению все просто. ставишь в режим пользователя, ставишь зарядку на 54в и хватит. а основной инвертор уже будет основным зарядом заниматся.
fludimir
Member

Повідомлення

Z440_User: 15.03.2026 01:25Я АКБ зібрав 30.12.2025, включив і більше до нього не підходив до березня. Ось в березні зі світлом наладилося, пару відключень по 2-3 години було, я Кулона з АКБ навіть вимкнув щоб в холосту не стояли...
и что, за это время никакого разбаланса ячеек? Или у вас балансировка работает на том напряжении что свинцовый кулон дает?
acm_fan: 15.03.2026 01:29Кулоны не под лиферы (насколько я понял) больше не выпускают, притом давно. Что вполне логично, оглядываясь на календарь и реальность - они больше не нужны.
современный кулон под лифер будет нормально работать с батареями у которых пассивный балансир, подключил и забыл?
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

fludimir: 15.03.2026 20:31с батареями у которых пассивный балансир
Разный порог начала балансировки в разных батареях, притом весьма заметно, но самое грустное, что на многих моделях его вообще нигде не указывают.
Где-то 3,5 В начало, где-то 3,6 (на ячейку). Подключить и забыть можно, если по Smart BMS / паспорту убедиться, что всё ОК.
В случае "не ОК" дозаряд до 100 % внешним зарядным ничего не даст (сам по себе), потому что нужно время на балансировку, и чем больше будет разброс (между элементами), тем дольше ЗУ придётся держать подключенным.

Deye RW-F16 (это модель батареи) наблюдаю (по отзывам) - уже около 10 дней там 99 % "из коробки", то есть никак на 100 % не перейдёт, и это по области у нас отключений фактически нет на сейчас, балансировка всё идёт... Как-то один раз моргнуло на 100, но случайно :apes: 16 кВт*ч и пассивный балансир это сила :rolleyes:
Hotspur
Member

Повідомлення

acm_fan: 15.03.2026 20:56Deye RW-F16 (это модель батареи) наблюдаю (по отзывам) - уже около 10 дней там 99 % "из коробки", то есть никак на 100 % не перейдёт, и это по области у нас отключений фактически нет на сейчас, балансировка всё идёт... Как-то один раз моргнуло на 100, но случайно 16 кВт*ч и пассивный балансир это сила
:weep: :weep: :weep: :weep: :weep:
Z440_User
Member

Повідомлення

fludimir: 15.03.2026 20:31 современный кулон под лифер будет нормально работать с батареями у которых пассивный балансир, подключил и забыл?
Не знаю. У мене Кулон з часів коли вони лише свинцеві були.
У продаванов-перепродаванов багато їх з тих часів і сьогодні, народ же ж охоче купує красиву кольорову коробочку з іноземними буквами та написом "2000W, pure sine, max 4000W, 12V", чим якийсь білий металевий ящик на 10-15кг з написом кирилицею "Кулон" :dontknow:
На ліферних на морді зазначено LiFePO4, а на шильдику в найменуванні моделі є індекс "-02".
fludimir: 15.03.2026 20:31 и что, за это время никакого разбаланса ячеек? Или у вас балансировка работает на том напряжении что свинцовый кулон дает?
На скріншоті поточний стан мого АКБ.
В шапці сторінки таймінг роботи АКБ, також далі зазначено кількість відданих Ампер*годин за цей час.
На % заряду та заряджену ємність звертати увагу не має сенсу. BMS при першому запуску казала що треба зробити калібрування (повний цикл розряд-заряд) - я його не робив.
спойлер
Screenshot_2026-03-15-22-31-47-34_bd59be8c3f820c1e3d6fc2892aab342d.jpg
Старт балансування у мене виставлено 3,38В, тобто з 13,52В, а ДБЖ вимикає заряд на 13,92-13,93В.
Результат на скріншоті, дельта 0,004В. Буває і 0,001В

Був свинець: купив 2 стартерні 100Аг, підключив, струм заряду виставив, забув де воно знаходиться. Ото хіба що декілька разів переключав щоб розряджений АКБ автомобіля зарядити.
Через 2 роки свинець втратив 50% ємності і я зібрав ліфера. Увімкнув та забув де воно знаходиться. В березні вимкнув бо світло перестали вимикати. :dontknow:

У кума готовий ліфер 100Аг, той що як автомобільний АКБ виглядає, фірму не скажу. Навіть без блютуза та екранчика. Просто АКБ на 100Аг. Теж із свинцевим Кулоном, бо разом брали. З жовтня 2025, включив та забув.
У нього стартерний 100Аг свинець помер трохи раніше за мого. Теж всьо чудово, але він кулона не вимикає і сьогодні, коли світло не вимикають. Виконує роль стабілізатора в квартирі.
Востаннє редагувалось 15.03.2026 23:05 користувачем Z440_User, всього редагувалось 1 раз.
Відповісти