Windows 10 набирає популярність, тоді як частка Windows 11 потроху знижується

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

єдине чим відрізняються всі вінди - це інтерфейсом :laugh:

з таким ж успіхом на 11 можна зробити тему як у XP і навпаки

інша справа - підтримка сучасних програм, от тут можуть бути проблеми
DuckRider
Member

yariksom: 28.01.2026 15:57 Здувся ШІ, а по версіях вінди масово переходили лише коли дірект мінявся, щоб забавки грати.
Так нет никакой другой причины. Винда лучше не становится, люди переходят только потому что что-то не работает или перешло само за них
SergiusTheBest
Member

Ekz0rcyst: 28.01.2026 20:17 Windows 10 швидше працює? А в чому це проявляється? Бо "на око" різниці я не бачу, плавно і швидко, що 10, що 11.
Додатки, що написані на UWP, стартують цілу вічність. Наприклад, новий термінал. Доки він відкриється, старий раз 5 можна запустити і закрити. А Майкрософт UWP дуже просуває. А сама система плюс-мінус однаково працює.
pelia
Member

Ekz0rcyst: 28.01.2026 20:17 Rosberg
Windows 10 швидше працює? А в чому це проявляється? Бо "на око" різниці я не бачу, плавно і швидко, що 10, що 11.
У мене на руках було 2 ідентичних ноутбука Thinkpad a485, х абсолютно однаковим залізом. одну ногу я побрив станком Gillette, в іншу дешевою бритвою. На одному 10ка, п на іншому 11, обидва оновлені і вся фігня, однаковий набір софту (із коробки +хром), ноут на 10 працював плавно, а на 11 (яку було поставлено з обходом ТРМ, але давайте говорити відверто, зен1 та зен+ не мають архітектурних відмінностей, це чисто дурне обмеження зі сторони майків) були якісь незрозумілі фрізи і в цілому від них не комфортно
Klon
CG graphikos fan

pelia
бо там телеметрії напіхано та небажанного "аі" контенту ...
Було пару 11 , крайня ліцуха на ноуте (Лог и5 12ххх 32озу ссд) , так воно так мене закумаріло своїми тормозами, та всякими кокпілотами в кожному вікні, та ще воно вже як якийсь Хаомі Андроід де піхають рекламу та слідкують за кожним кліком... Ще дофіга внутрішнієї фігні\приложух стало оболочкой браузерів, що ніяк не добавляє оптимизації .
Далі 11ка після 3х місяців оновленнь сипала бсодами незрозуміло чому, бо залізо гоняв в тестах і там було окей.
Так що ще та фігня, можливо корпоративка кращя, тк є 10 корпоративка в ноутах і воно працює ідеально вже більше 4 років.

п.с.- і десь правду писали , що відділ тестування на аі пустили, та кодінг теж на аі = вот і результат. :weep: :(
Tyler
Member

Теж поставив на новий пк він10 останню, почистив, підігнав під себе максимально і сиджу кайфую. Наступною ОС буде дистрибутив Лінукс роки через 3-4-5
Аціо
Member

Microsoft так і не зрозумів - люди ХОЧУТЬ ВОЛЮ.
І їх намагання нагодувати ШІ та примусово навішати непотрібне ПЗ - викликає зворотну дію, відторгнення та навіть протест.
Просто надайте людям можливість як видаляти так і встановлювати все без заборон, обмежень, милиць. Ще раз - досить намагатись вирішати за інших як їм краще. І так людям не подобається навіть примарно уявляти що за ними слідкують - скільки не пишіть що це нормально, ми збираємо інформацію щоб зробити вам краще, а уявіть собі люди не хочуть краще чи гірше, люди хочуть самі визначати як їм зручно.
Earanak
Member

У меня 'лицуха' Win11 25H2 со всеми апдейтами и никто ничему меня не принуждает. Хочешь пользоваться Copilot-ом - пользуйся, не хочешь - не пользуйся. На самом деле так сразу и не скажешь где там этот Копилот, поди найди еще его. Кстати его хаб, приложение, по умолчанию вообще не установлено, его нужно через Microsoft Store загружать и устанавливать.

Так почитаешь тут некоторых людей, складывается впечатление что Майкрософт персонально их угнетает заставляя жать на Копилот :lol: Он еще и платный, по подписке. Так что если вы туда деньги не закидываете то и вовсе вы с ним не сможете взаимодействовать. Такое впечатление будто если вы запустите какой нить ComfyUI, Automatic1111, InvokeAI, Forge UI или там LM Studio то у вас на все лицо моментально вылетает Copilot с визгом и требованиями его купить :lol:
спойлер
Notepad_72m8gWtFbh.png
mspaint_T7mPPLjLXz.png
Shandor1982
Member

Взагалі не розумію цих страждань, в мене якось спокійно виходить уживатись із будь-якими ОС та їх версіями. З 11 нуль проблем, у простої жере рівно 5,5 Гб з 32 - можна жити. Capolit не достає.
Та як не крути, принцип один: чим новіша система - тим більше жерти хоче, оптимізація - ні, не чули. Хто цим сильно переймався, поки не прийшов великий і повний триндець?
А зараз вже треба крутитися. Добре, якщо образи всього потрібного збережено. У господарстві все згодиться.
Аціо
Member

Earanak
Shandor1982
Взагалі не розумієте що мільйони, мільярди людей не хочуть їсти варену картоплю, а хочуть їсти Київський торт, не хочуть носити смугастий одяг, а хочуть у кліточку, не хочуть їздити на власному авто, а хочуть на байку?
Так от це воля обирати, і ваші патерналістичні та навіть шовіністичні вислови у стилі "Взагалі не розумію вашого смаку чи та як почитаю складається уявлення" - вам і не треба розуміти і складати, це ВОЛЯ ОБИРАТИ.
Людині не має подобатись, і як показує факт мільйонам не подобається і крапка.

А то я вже бачу недалеке майбутнє нових країн та їх конституцій, у дусі
- людина зобов'язана любити що наказав старший брат,
- людина зобов'язана розуміти так як наказав старший брат,
- людина повинна складати уявлення як уявлення старшого брата!
- Або смерть.
LordTornado
Member

Shandor1982: 29.01.2026 05:36 Взагалі не розумію цих страждань, в мене якось спокійно виходить уживатись із будь-якими ОС та їх версіями. З 11 нуль проблем, у простої жере рівно 5,5 Гб з 32 - можна жити.
Моя Вин 10 жрёт в простое 1,8 гига памяти...
Earanak
Member

Аціо, тебя никто не заставляет устанавливать Copilot с Microsoft Store, платить за подписку на него и пользоваться им. За 3.5 года что я использую Win11 мне ни разу винда не предлагала использовать Copilot. А тут почитаешь некоторых так будто Майкрософт их анально угнетает и заставляет покупать подписку на Копилот, и пользовать только Копилотом, это и вызывает недоумение. Ведь это не так.

Ладно, я тут спорить не собираюсь. По теме добавить нечего.
Постою в сторонке, половлю лулзы с этой 'борьбы угнетенных' :shuffle:
waryag
Member

LordTornado: 29.01.2026 06:10
Shandor1982: 29.01.2026 05:36 Взагалі не розумію цих страждань, в мене якось спокійно виходить уживатись із будь-якими ОС та їх версіями. З 11 нуль проблем, у простої жере рівно 5,5 Гб з 32 - можна жити.
Моя Вин 10 жрёт в простое 1,8 гига памяти...
Чим більше пам'яті, тим більше резервує вінда.
Earanak
Member

waryag, у меня на 192GB оперативки Win11 25H2 жрет 7GB.
Видимо где то после 64GB, на вскидку - перестает больше резервировать :think:
спойлер
Untitled.png
MqM
Member

Ekz0rcyst: 28.01.2026 20:45 bes
Windows defender є і на Windows 10, і теж не безкоштовно по ресурсам працює, і copilot теж є, як і onedrive як і ms store. І те, що ви не користуєтесь ними не означає, що цього немає або ці речі непотрібні. Та якщо для вас це кращий вибір, то не бачу проблеми.
А де опція вимкнень? Без всяких консольних методів?
От постійно процес One Drive висить, хоча я там навіть нн реєструвався :facepalm:
І так з усім безліч процесів запускається, навіть, якщо юзер тим ніколи не користувався
Аціо
Member

Earanak: 29.01.2026 06:27 Аціо, тебя никто не заставляет устанавливать Copilot с Microsoft Store, платить за подписку на него и пользоваться им. За 3.5 года что я использую Win11 мне ни разу винда не предлагала использовать Copilot. А тут почитаешь некоторых так будто Майкрософт их анально угнетает и заставляет покупать подписку на Копилот, и пользовать только Копилотом, это и вызывает недоумение. Ведь это не так.

Ладно, я тут спорить не собираюсь. По теме добавить нечего.
Постою в сторонке, половлю лулзы с этой 'борьбы угнетенных' :shuffle:
От все вам розжувати треба, за пілотку усе пояснювати не буду адже ви у світі рожевих поні, беремо приклад браузера від МС - чого його заблокували для видалення, для України? Та можна змінити регіон та переписати "жесон" каталог з дозволів регіону, після чого оновивши видалити вже штатними засобами чи через командний рядок, чи дефолтний інсталятор, але нащо так робити?

Друге питання нащо під час ігор починає працю та сама ваша пілотка з кортавою та знижують швидкодію на 4-7% у деякому ПЗ та іграх, і поводять себе як якісь трояни, тільки перемкнеш гру, вони засинають ховаються, тому спостерігати їх активність можна сторонніми засобами моніторінга.

Третє питання неадекватна мережева активність контейнерів прикручених до ядра ОСі через милиці, що робить його прохідним двором для мережевих протоколів від базових мережевих до локальних. 11 ОСь просто нахідка для того щоб все втратити - якщо нею користуватись як робочим інструментом відповідної діяльності.

Четверте питання само ПЗ неадекватно споживає ресурси, наче буквально 5-10% швидкодії ледь не постійно щось робить у мережі, а під навантаженням і того % більший.

П'яте питання праця з пам'ятю, от вам така математика - один і той самий масив виконавчий на однаковому залізі виконувався з однаковими налаштуваннями за рік у 2.7 рази більший, тобто на 270% більше використання-знос масивів на 11.

Є ще 17 питань, але спочатку дайте відповідь на ці 5 - це має влаштовувати людей? ОСЬ яка буквально тра**є ваше залізо на зайві від 5% до 270% пришвидшуючи знос це прям покращення вже сьогодні? Та ні дякую без мене споживайте у вас все гаразд, радий за вас - гірше не буде, зробимо їх разом та я ваш вирок ми вже чули, думайте - потужно та незламно обміркуйте.
Dolor
Junior

Лише вчора перейшов з Win 10 LTSB 1809 на 21H2 через відсутність у старенької Agility SDK, рано чи пізно доведеться на 11-ку переїхати але сподівають до того моменту вийде Win 12 і вони залишать в спокої 11-ту і її можна буде допиляти. Чому багато хто переходить знову на 10-тку думаю одна з причин : За останній рік (2025 – початок 2026) у Win 11 було зафіксовано понад 20 серйозних оновлень із критичними помилками. Microsoft перейшла на модель «безперервних інновацій» :lol:
DiGiTaL
Member

Earanak: 29.01.2026 07:24у меня на 192GB оперативки Win11 25H2 жрет 7GB.
Видимо где то после 64GB, на вскидку - перестает больше резервировать
да.
макос аналогично, резервирует и кэширует до определенного объёма, там вообще это норма что на малых объёмах всегда все забито и память используется вся всегда, потом видимо просто нечего уже
Earanak
Member

Аціо, у тебя какие то проблемы с восприятием того что я написал. Ну по крайней мере ты забавный, 'угнетенный Майкрософтом', за которым подсматривает Copilot воруя производительность в играх :gigi: Только мне пожалуйста не пиши больше, я видишь ли с тобой в разных палатах :lol:
Rex
Member

Вдала 98
Невдала Ме і непопулярна НТ
Вдала ХР
Невдала Віста
Вдала 7
Невдала 8
Вдала 10
Невдала 11
........
Ответить