Центри обробки даних потребуватимуть до 70% усієї виробленої пам’яті у 2026 році

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

Demedik: 20.01.2026 16:50
Tiufin: 20.01.2026 15:00

Всі носяться із цією цифрою в 1,4трлн, але навіть не знають, звідки вони взялась. Якби ви поцікавились, то зрозуміли, що ще немає ніяких 1,4трлн, навіть запланованих.
Серьезно?

Раз:
спойлер
https://techcrunch.com/2025/11/06/sam-a ... mmitments/
И два:
спойлер
https://www.facebook.com/share/r/16PcdGg39w/
Commitments = обязательства.
Ну то перейдіть на першоджерело та знайдіть, звідки взявся цей 1,4 трлн. Люди далі заголовків разучились читати, та й журналісти такі ж - пишуть якусь маячню заради гучних заголовків.
В першоджерелі альтман написав довгий пост, у якому мимольотом написав:
"We are looking at commitments of about $1.4 trillion over the next 8 years."
По-перше, і найголовніше - це не означає, що вони вже залучили ці інвестиції/зобов'язання. Це означає, що вони лише думають над цим. Скільки вони залучили по факту- я приводив на попередній сторінці. Так, там вийшло щось біля 1трлн, що теж дуже немало. Але то все кругові інвестиції, та одне оголошене фінансування вже включає в себе частку іншого - тобто по факту значно менше.

По-друге, це на період у 8 років.
dead_rat
Member

Tiufin
Ви щось платаєтеся у показаннях.

То кажете що трильйон вже залучили, то на 8 років.

Відправлено через 20 хвилин 48 секунд:
Гадаю, основна фішка в тому, що OpenAI це приватна компанія. Вони не зобовʼязані розкривати свої фінансові дані.

Тож це ідеальна чорна діра як для вливання бабла, так і для відмивання. Альман може сьогодні казати хоч про 500 мільярдів, хоч про 100 мільйонів.
Tiufin
Member

dead_rat: 20.01.2026 17:46 Tiufin
Ви щось платаєтеся у показаннях.

То кажете що трильйон вже залучили, то на 8 років.
:facepalm: це ви плутаєтесь у прочитаному.
1. Я ж написав вже 2 рази, що трильйон - не трильйон насправді, а значно менше.
2. Той трильйон - то на 25-29 роки (тобто на 5 років, а не от прям вже все витратили) - про що теж писав сторінкою вище
3. На 8 років - це не я, а альтман у своєму твіті писав. І не про трильйон, а про 1,4 трильйони. І не про залучені, а про ті, що вони хотіли б залучити. А всі понесли це, що ніби вже залучили та витратили.
Барбарис
Member

Tiufin, хто всі понесли? Знову зливаєшся?
То я писав тобі.
Барбарис: 20.01.2026 09:16 Tiufin, різні проекти Альтмана в сфері ші наразі вже на 1,4 трлн заплановані, а прибутки в нього не раніше 30 заплановані. :lol:
І казав він це в 24, а до того взагалі 5-6 хотів. І я ж писав про 2.8 загалом, які ти заперечував. Але не зважаючи на термін у 4-5 років про які казав Сем, це не заперечує того факту що вони їх планують залучити. Бо про терміни я не писав.
Це ти собі щось придумав і щось заперечуєш :lol:
Demedik
Member

Tiufin: 20.01.2026 17:39 Ну то перейдіть на першоджерело та знайдіть, звідки взявся цей 1,4 трлн. Люди далі заголовків разучились читати, та й журналісти такі ж - пишуть якусь маячню заради гучних заголовків.
В першоджерелі альтман написав довгий пост, у якому мимольотом написав:
"We are looking at commitments of about $1.4 trillion over the next 8 years."
По-перше, і найголовніше - це не означає, що вони вже залучили ці інвестиції/зобов'язання. Це означає, що вони лише думають над цим. Скільки вони залучили по факту- я приводив на попередній сторінці. Так, там вийшло щось біля 1трлн, що теж дуже немало. Але то все кругові інвестиції, тобто по факту значно менше.

По-друге, це на період у 8 років.
А почему Вы про вторую ссылку нечего не сказали? Там как раз ему в лоб задали этот же вопрос... и он начал уходить от ответа...

А теперь чуть подумайте, как проходят эти обязательства... Мы говорил о огромных производствах и строительство инфраструктур(те же электростанции). Обычно такого уровня документы подписываются с штрафными санкциями если их не выполнять и например под гарантии акций. Ну да, может не на все 1.4 трлн. сейчас, но переговоры должны идти по всем.

Дальше. А Вы сходили в твитер Альтмана? Там даже ссылочка есть. Ну из всей стратегии нас интересует вот этот вот обзац.

First, “How is OpenAI going to pay for all this infrastructure it is signing up for?” We expect to end this year above $20 billion in annualized revenue run rate and grow to hundreds of billion by 2030. We are looking at commitments of about $1.4 trillion over the next 8 years. Obviously this requires continued revenue growth, and each doubling is a lot of work! But we are feeling good about our prospects there; we are quite excited about our upcoming enterprise offering for example, and there are categories like new consumer devices and robotics that we also expect to be very significant. But there are also new categories we have a hard time putting specifics on like AI that can do scientific discovery, which we will touch on later.

Вопрос на который он отвечает как бы многое говорит... особенно вот это is signing up for. Т.е. читать надо Как ОпенАи собирается платить за ту всю инфраструктуру на которую она подписывается.

Дальше он говорит про 20 млрд доходов, т.е. это до вычета расходов и оплаты налогов... очень сильно интересует вопрос именно прибыли.

$1.4 trillion over the next 8 year - да это про планы. Но какие планы? Это планы для инвесторов. Т.е. под это выделяются деньги и не дай бог будет отход от заявленных показателей... первое прекратиться текущий поток, а также могут потребовать назад бабки. + уже есть переносы о достижение AGI(от Альтмана был 2025 г
спойлер
https://firstmovers.ai/agi-2025/
)

Дальше идет о том, что они верят в возможности своего роста. Где он его ведет... и про удвоение. И опять же тут нюанс - он похоже ожидает удвоения+ каждый год - видно по "grow to hundreds of billion by 2030", т.е. должны получать сотни до 30 года. Т.е. он рассчитывает, что рост будет такой же как и на пике хайпа, если не больше.
--------------

Само сообщение это часть антикризисного ПР. Это косвенно подтверждается его реакцией на видео.

И особо хочется отметить кусок вашего сообщения.
Так, там вийшло щось біля 1трлн, що теж дуже немало. Але то все кругові інвестиції, тобто по факту значно менше.
Это один из очень явных признаков Финансового Пузыря. И просто задумайтесь, как они собираются позволять свои планы... за счет новых инвестиций. + надо платить старым инвесторам дивиденды. И откуда эти суммы пойдут думаю Вы уже понимаете. В англоязычной экономике есть такое понятие как ponzi schemes. У нас - МММ.
Tiufin
Member

Барбарис: 20.01.2026 18:41 Tiufin, хто всі понесли? Знову зливаєшся?
То я писав тобі.
Барбарис: 20.01.2026 09:16 Tiufin, різні проекти Альтмана в сфері ші наразі вже на 1,4 трлн заплановані, а прибутки в нього не раніше 30 заплановані. :lol:
І казав він це в 24, а до того взагалі 5-6 хотів. І я ж писав про 2.8 загалом, які ти заперечував. Але не зважаючи на термін у 4-5 років про які казав Сем, це не заперечує того факту що вони їх планують залучити. Бо про терміни я не писав.
Це ти собі щось придумав і щось заперечуєш :lol:
Що ти від мене хочеш? Я вже чітко вже розписав із цифрами та датами. Ніяких 2,8трлн та навіть 1,4трлн там немає.
І про резерви та витрати фаангів теж все написав. Що тобі незрозуміло?
І казав він це в 24
Він казав це 6 листопада 2025 року. Я ж навіть вже вказав, де шукати цю інформацію. В тебе немає елементарних навичок роботи із інформацією, але любиш посперечатись.

Відправлено через 6 хвилин 31 секунду:
То я і не брався тут доводити, що у опенаі все вдасться в комерційному плані. Ця розмова почалась із того, що юзер вище написав про 2,8трлн. Я лише взявся довести, що ніяких 2,8трлн поки немає (навіть в оголошених планах на найближчі роки), і що ніякої катастрофи із фінансуванням поки теж немає, бо айті-гіганти збудували поки не так і багато тих дата-центрів (на 380 млрд у 25 році), і поки в них є на це гроші.

Відправлено через 12 хвилин 4 секунди:
Ось ще така інформація:
На кінець 25 року опенаі мала 1,9гвт обчислювальних потужностей. Припустимо, це все найпередовіші nvidia blackwell b200. Гугл каже, що 1 чіп споживає 1квт та коштує 40000 доларів. Тобто openai має (припустимо, вони їх купили, а не орендують) майже 2млн чипів по 40к баксів. Тобто, вони витратили 80млрд доларів на основне обладнання. Припустимо, це десь половина від інших витрат (пам'ять, будівля дата-центру, зарплати, електроенергія). Отже поки вони витратили десь 150млрд за 25 рік. Багато це чи ні? Ну, немало, але на катастрофічну бульбашку для економіки не тягне. До того ж, всі припущення були зроблені у бік зростання витрат.
Последний раз редактировалось Tiufin 20.01.2026 19:13, всего редактировалось 1 раз.
Барбарис
Member

Tiufin, він про це сказав ще раніше, але й ти цього не здатен знайти. А спершу взагалі заперечував. Та й не писав я, що витратили, лише що хочуть. Ти вже декілька сторінок намагався довести ніби я пишу, що витратили.
Та й про 1.4 ти знайшов не одразу, не вихваляйся :lol:
І нічого я від тебе не хочу, лише щоб ці твої непослідовні вигадки постійно не вспливали.
А на 26 вже домовились обчислювальних потужностей на 600 купити за рахунок майків, софтбанку і т. д. :laugh:
А він ще сервери азури в майків орендує. Ти їх підрахував? :D
Demedik
Member

Барбарис
Кстати, да...

И цитата от меня:
Вот тут я Вас расстрою. То что сейчас имеем - это планы ОпенАи вложить в развитие ИИ на 1.4 трлн.
Тоже про планы говорил.
Tiufin
Member

Demedik: 20.01.2026 19:18Тоже про планы говорил.
Це гіпотетичні плани. Я так теж багато чого планую. Поки немає угод про це, то немає сенсу їх обговорювати.
Hotspur
Member

dead_rat: 19.01.2026 11:43Цікаво, хто купуватиме це?

От набудували датацентрів на додатковий трильйон, з кого прибутки отримувати?
ні з кого. доткоми 2
Demedik
Member

Tiufin: 20.01.2026 19:42 Це гіпотетичні плани. Я так теж багато чого планую. Поки немає угод про це, то немає сенсу їх обговорювати.
Вы и я - это одно. А это говорит человек, который управляет огромной компанией, чтобы влиять на инвесторов и успокоить/обрадовать жаждущих.
dead_rat
Member

Я гадаю, що ми можемо зійттся посередині і перестати стріляти

1. Таких вливаннь в конкретну технологію чи компанію людство ще не робило
2. Ми розходимося лише в вистрілить/не вистрілить, ну і ставленні трильйончик туди… трильйончик сюди
Tiufin
Member

Demedik: 20.01.2026 19:53Вы и я - это одно. А это говорит человек, который управляет огромной компанией, чтобы влиять на инвесторов и успокоить/обрадовать жаждущих.
Ну то він пару років тому про 7 трильйонів казав. То що тепер? Без якихось домовленостей, контрактів - немає сенсу на це звертати уваги. Поки із домовленостей не набирається ця сума.

Відправлено через 3 хвилини 59 секунд:
dead_rat: 20.01.2026 19:531. Таких вливаннь в конкретну технологію чи компанію людство ще не робило
2. Ми розходимося лише в вистрілить/не вистрілить, ну і ставленні трильйончик туди… трильйончик сюди
1. Не факт. Але це треба колупатись в гуглі, щоб перевірити, а толку з цього? Ну і аргумент в противагу - такої багатообіцяючої технології теж ще не було.
2. Так в тому і річ, що всі пишуть про трильйони вливань, а по факту навіть до одного трильйона ще далеко. От к кінцю року може й можна буде казати про трильйон. Але до кінця року багато чого може помінятися.
Demedik
Member

dead_rat

Почему бы и нет. :) В целом все стороны полностью изложили свои мысли, убедить какую-то из не получиться другой. Дальше будет спор ради спора. А в Юру превращаться не хочется. :gigi:
dead_rat
Member

Tiufin: 20.01.2026 19:59 такої багатообіцяючої технології теж ще не було.
Весь наш спор визначається одним пробілом.

Ви ваажаєте «багатообіцяючої», а я «багато обіцяючої»

:super:

До кінця року ми побачимо куди воно піде
Барбарис
Member

Tiufin: 20.01.2026 19:59 2. Так в тому і річ, що всі пишуть про трильйони вливань, а по факту навіть до одного трильйона ще далеко.
:shuffle:
Всі пишуть про планують трильйони, а ти знову стверджуєш, що пишуть ніби влили.
Що ж ніяк не заспокоїшся з маніпуляціями?
Tiufin
Member

Барбарис: 20.01.2026 20:19
Tiufin: 20.01.2026 19:59 2. Так в тому і річ, що всі пишуть про трильйони вливань, а по факту навіть до одного трильйона ще далеко.
:shuffle:
Всі пишуть про планують трильйони, а ти знову стверджуєш, що пишуть ніби влили.
Що ж ніяк не заспокоїшся з маніпуляціями?
То ти покажеш плани (реальні, де є домовленності, а не чиїсь фантазії або викривлені заголовки) хоча б на 2 трильйони, щоб стверджувати про трильйони у множині?
Барбарис
Member

Tiufin, ти не виляй. Спершу наведи де хто в темі стверджував, що витратили трильйони.
Tiufin
Member

Барбарис: 20.01.2026 21:59 Tiufin, ти не виляй. Спершу наведи де хто в темі стверджував, що витратили трильйони.
Та йди вже в баню. Я ж ще сторінку тому написав, що з тобою діалог неможливий, бо ти на це неспроможний.
Барбарис
Member

Tiufin, тобто ти прийшов щось доводити, приписуєш іншим свої вигадки, які не здатен підтвердити, а діалог неможливий зі мною?
:lol: :lol: :lol: Ну ти й розвинене
Ответить