Центри обробки даних потребуватимуть до 70% усієї виробленої пам’яті у 2026 році

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

Tiufin: 19.01.2026 19:11 Плюс, такий момент- ці витрати цих компаній усе одно покриваються їхніми прибутками та резервами.
Нічого там ніде не покривається. Поки лише за рахунок інвестицій.
MqM
Member

Це виглядає, як якесь жертвопринесення цифровому Богу :weep:
Нагадало одну з місій в Deus Ex: Mankind Divided
SKYJAKER
Member

Якісь ненажери
Rabbitultra
Member

dead_rat: 19.01.2026 11:43 Цікаво, хто купуватиме це?

От набудували датацентрів на додатковий трильйон, з кого прибутки отримувати?
Та ні з кого, лол, їм це вже не треба. Вони просто вкладаються в цифрову піраміду, вкладають бабки один в одного, інвестори типу бачать що воно росте і несуть нові гроші. Зараз хуанг заговорив про нацбезпеку і пентагон. Просто так? Не думаю. Вони розуміють що вже приготовані і з такими затратами і прибутками у них тільки один вихід - присосатися до соски держави щоб мати нескінченний потік грошей (платників податків), інакше вже може закінчитися не так круто
Ektalion
Member

Там он 007 First light зменшили вимоги , з 32 ГБ до 16 ГБ памʼяті :laugh:
GiPoPo
Junior

ціни зло, що на пам'ять, що на ссд - купили ми сервак минулого вересня за 35к з 512 оперативи - на сьогодні тре ще один такий самий - та сама конфа вже коштує 40к, і манагер дела каже, що ціни переглядаються кожні 5 днів :mad:
dead_rat
Member

GiPoPo: 20.01.2026 00:50 ціни зло, що на пам'ять, що на ссд - купили ми сервак минулого вересня за 35к з 512 оперативи - на сьогодні тре ще один такий самий - та сама конфа вже коштує 40к, і манагер дела каже, що ціни переглядаються кожні 5 днів :mad:
Якісь вони ліниві, норм магази переглядають ціни зранку і в обід
Kassatka
Member

Entar: 19.01.2026 17:41 В другому ПК 16 гб, наче для WOW вистачає а от для diablo 4 треба було б побільше)
Так от саме Diablo 4 у мене і відмовляється запускатися на моїх 32 гігах, якщо всякий важкий софт паралельно запущений, доводиться більшість такого софту та вкладок у браузері закривати.
MqM
Member

Kassatka: 20.01.2026 01:22
Entar: 19.01.2026 17:41 В другому ПК 16 гб, наче для WOW вистачає а от для diablo 4 треба було б побільше)
Так от саме Diablo 4 у мене і відмовляється запускатися на моїх 32 гігах, якщо всякий важкий софт паралельно запущений, доводиться більшість такого софту та вкладок у браузері закривати.
Мені цікаво, як це грати і паралельно дивитися вкладки в браузері?
А щодо софту то який? ОБС чи інший софт відеозапису?
Tiufin
Member

Барбарис: 19.01.2026 19:22
Tiufin: 19.01.2026 19:11 Плюс, такий момент- ці витрати цих компаній усе одно покриваються їхніми прибутками та резервами.
Нічого там ніде не покривається. Поки лише за рахунок інвестицій.
Покривається. Прибуток за рік + накопичені резерви > витрати на будівництво нових дата-центрів за рік.
І цих коштів вистачить ще на 26 рік. Потім вже будуть будувати в борг, але це ще питання, що буде через рік.
GiPoPo
Junior

dead_rat: 20.01.2026 00:54
GiPoPo: 20.01.2026 00:50 ціни зло, що на пам'ять, що на ссд - купили ми сервак минулого вересня за 35к з 512 оперативи - на сьогодні тре ще один такий самий - та сама конфа вже коштує 40к, і манагер дела каже, що ціни переглядаються кожні 5 днів :mad:
Якісь вони ліниві, норм магази переглядають ціни зранку і в обід
Dell певно все ж має більш стабільні ціни за дрібні роздрібні магази
Kassatka
Member

MqM: 20.01.2026 01:27 Мені цікаво, як це грати і паралельно дивитися вкладки в браузері?
спойлер
Це не грати, а чисто зайти в магазин подивитися, чи чогось не роздають. Типова ситуація - я чілю за компом, у мене відкрито Total Commander, торрент-клієнт з сотням/тисячами торентів на роздачу, багато вкладок у браузері та два графічних редактора Corel Photo-Paint та Photoshop також з різними зображеннями у вкладках. Ну і можливо іншій графічний софт подрібніше. А тут я раптом згадую - щось давненько не перевіряв шару. І я дивлюся у Epik, Steam на безкоштовні роздачі ігор, а також заходжу в Diablo, відкриваю магазин і також шукаю шмотки на шару, ну і заодно переглядаю новини та що там за новенькі шмотки пропонують. А те, що відкрито у браузері та в робочому софті при цьому аніякого відношення до гри не має.

Ну а щодо грати з вкладками у браузері, то це реально потрібно, якщо у якійсь грі виникли якісь питання чи складнощі. Я тоді ставлю гру на паузу, перемикаюсь на робочий стіл і гуглю потрібне питання, потім повертаюся у гру й перевіряю на практиці. У принципі зовсім нема потреби в двох моніторах, достатньо перемикатися. Один лише єдиний раз я взяв монітор сусіда ненадовго, щоб швиденько по гайду пройтися в цьому ж Діабло 4 по святилищам Ліліт, які я ще не познаходив самостійно по всій карті. Воно може й нечесно, але я й так граю не по гайдах з ефективною стратегією, а у вільному стилі як заманеться, тому герої виходять слабкі, а прокачка дуже довгою, отже додаткові бонуси не завадять.
Ну і коли з моддінгом практикуєш чи з перекладом ігор, то також купа вікон програм та вкладок у браузері відкрита і потрібно перемикатися туди-сюди. Тому я надаю перевагу режиму "вікно без рамки" ніж "ексклюзивний повноекранний" режим, щоб швидко альттабатися без глюків.
Відеозаписом з ігор ніколи не займався, лише скріншотив та зрідка аудіо записував, якщо нема іншого шляху стирити саундтрек гри.
Последний раз редактировалось Kassatka 20.01.2026 02:08, всего редактировалось 1 раз.
MqM
Member

Kassatka: 20.01.2026 01:55
MqM: 20.01.2026 01:27 Мені цікаво, як це грати і паралельно дивитися вкладки в браузері?
спойлер
Це не грати, а чисто зайти в магазин подивитися, чи чогось не роздають. Типова ситуація - я чілю за компом, у мене відкрито багато вкладок у браузері та два графічних редактора Corel Photo-Paint та Photoshop також з різними зображеннями у вкладках. А тут я раптом згадую - щось давненько не перевіряв шару. І я дивлюся у Epik, Steam на безкоштовні роздачі ігор, а також заходжу в Diablo, відкриваю магазин і також шукаю шмотки на шару, ну і заодно переглядаю новини та що там за новенькі шмотки пропонують. А те, що відкрито у браузері та в робочому софті при цьому аніякого відношення до гри не має.

Ну а щодо грати з вкладками у браузері, то це реально потрібно, якщо у якійсь грі виникли якісь питання чи складнощі. Я тоді ставлю гру на паузу, перемикаюсь на робочий стіл і гуглю потрібне питання, потім повертаюся у гру й перевіряю на практиці. У принципі зовсім нема потреби в двох моніторах, достатньо перемикатися. Один лише єдиний раз я взяв монітор сусіда ненадовго, щоб швиденько по гайду пройтися в цьому ж Діабло 4 по святилищам Ліліт, які я ще не познаходив самостійно по всій карті. Воно може й нечесно, але я й так граю не по гайдах з ефективною стратегією, а у вільному стилі як заманеться, тому герої виходять слабкі, а прокачка дуже довгою, отже додаткові бонуси не завадять.
Ну і коли з моддінгом практикуєш чи з перекладом ігор, то також купа вікон програм та вкладок у браузері відкрита і потрібно перемикатися туди-сюди. Тому я надаю перевагу режиму "вікно без рамки" ніж "ексклюзивний повноекранний" режим, щоб швидко альттабатися без глюків.
Відеозаписом з ігор ніколи не займався, лише скріншотив та зрідка аудіо записував, якщо нема іншого шляху стирити саундтрек гри.
На такий випадок є телефон чи планшет) А знущатися з пк може завершитися вильотом
f24gun69
Member

Найголовніша проблема пересічного українця зімою 26-го року це подорожчання оперативної памʼяти та очікування " коли лусне [•••] "
Нас не подолати :lol:
Kassatka
Member

MqM: 20.01.2026 02:07 На такий випадок є телефон чи планшет) А знущатися з пк може завершитися вильотом
спойлер
Ненавиджу в смартфонах зависати і планшета не хочу купувати. Там все таке страшенно незручне через сенсорне управління в незвичній незручній ОС, у якій я досі відчуваю себе чайником. А до того ж коли відкриваєш на компі, то весь набір зручного звичного софту під рукою, як і твої диски, де можна щось при потребі зберегти чи відкрити подивитися. Смартфоном користуватися - то лише вимушено, коли компа з вільним доступом до інету під рукою нема. Не кажучи вже про маленький екранчик проти 50 дюймового.
Ну і нічого в мене не вилітає від цього. Коли я реально граю, а не просто заходжу в гру швиденько щось подивитися, то я не тримаю в оперативці зайве, тож на її нестачу не нариваюсь. А просто від кількох вкладок у браузері чого б це грі вилітати, як і від Тотал Командера чи Торент-клієнта.
Ну і ще в мене є зараз ноут, де все значно зручніше, ніж на смартфоні. Але все рівно зовсім нема потреби зайвий пристрій вмикати та користуватися Віндою без звичних дисків під рукою.
STALKER_71
Junior

Entar
Не знаю на якому стику ви там працюєте, але те що ви називаєте скриптами насправді являється математичними моделями. І оцінка стану здоров'я на смарт годиннику набагато легше і менш енергозатратніше описується саме цими моделями і будь який розробник буде рухатись саме в цьому напрямку. Бо це дає високу точність результатів, має чітко описану допустиму похибку в рамках конкретної реалізації. І дає прогнозований вихідний результат. Для цього взагалі не потрібен ші який пожирає ресурс, галюцинує, що робить його не передбачуваним і впринципі надлишковим. Ви просто не те що плаваєте в темі обробки вхідних данних, а взагалі дуже далекі від неї.
RoMiLiUs
Member

Причина, чому оперативна пам’ять стала вчетверо дорожчою, полягає в тому, що величезна кількість оперативної пам’яті, яка ще не була вироблена, була придбана за неіснуючі гроші для встановлення в графічні процесори, які також ще не були вироблені, щоб розмістити їх у ще не побудованих центрах обробки даних, що працюють на інфраструктурі, яка може ніколи не з’явитися, щоб задовольнити попит, якого насправді не існує, та отримати прибуток, який математично неможливий.(с)
Последний раз редактировалось RoMiLiUs 20.01.2026 02:59, всего редактировалось 1 раз.
Барбарис
Member

Tiufin, :lol: :lol: :lol: Накопичені резерви? Звідки, як вони на інвестиціях? Доходи є, але прибутків нема. Все зрозуміло :facepalm:
Барбарис
Member

Tiufin, різні проекти Альтмана в сфері ші наразі вже на 1,4 трлн заплановані, а прибутки в нього не раніше 30 заплановані. :lol:
Kassatka
Member

Tiufin: 19.01.2026 19:11Проект старгейт - 500млрд з 25 до 29 року
Класно. Через три роки зможемо миттю телепортуватися на інші населені планети, шукати там технології, воювати з гоаулдами й звільняти джафа від гніту.
Ответить