Геймери все частіше купують OLED-монітори. Обсяги поставок за підсумками року зростуть на 86%

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

Tailmon
я не хочу неделю поиграть в игру, а потом годами видеть ее интерфейс запеченный в матрице.
«Играю в игру» около года. Никакого интерфейса не вижу. Я не в ту игру играю? Или может не так играю? Ты расскажи, что не так я делаю?
Gold_Star
Member

Tailmon
Граю в ігри з хадом, панель в браузері не ховаю, темну тему не юзаю, за півроку експлуатації і натяку немає на вигорання. Що я роблю не так?
Inqizitor2022
Member

1234waltz: 15.08.2025 15:24від якого хочаб в флагманах мобілок здихались (всі окрім юродивих з Гугла).
воу воу, не избавились, а диммингом задушили и флагман с диммингом - мой виво х100 ультра, у которого шим от 4 до 9%. В остальных еще хуже. И гугл просто один из. Юродивый тот, кто вместо ипс ставит олед в телефон.
Inqizitor2022
Member

Gold_Star: 15.08.2025 18:21 Граю в ігри з хадом, панель в браузері не ховаю, темну тему не юзаю, за півроку експлуатації і натяку немає на вигорання. Що я роблю не так?
ключевое слово - полгода. Через 5 лет посмотрим.
Геральт
Active Member

Gold_Star: 15.08.2025 18:21 за півроку експлуатації
Отой Dell U2412M, що в профілі, модель 2011року. Всі пікселі на місці. Я б в 2039 глянув, що з тим OLED буде. Хоча стоп, воно ж не виживе стільки. :lol:
Kirakishou
Member

Scoffer: 15.08.2025 17:46На IPS існує ефект коли останнє статичне зображення наче таким собі привидом висить ще деякий час після зміни картинки.
Але яка природа цього? Залипають кристали чи вигорає плівка? Я погоджуюся, що в будь-якого рідкокристалічного дисплею можуть бути проблеми з підсвіткою матриці, але не можу зрозуміти, як можуть вигоріти самі кристали. Якщо загуглити "ips burn-in issues", то відповідь буде "IPS screens can completely avoid burn-in", "No, IPS displays don't have burn-in issues" і тому подібні.
FirstTDM
Member

Геральт: 15.08.2025 18:33Отой Dell U2412M, що в профілі, модель 2011року. Всі пікселі на місці.
Угу... был у меня давно такой монитор - кнопочки сбоку/справа на рамке экрана. Хороший аппарат. Наверняка и мой экземпляр всё еще жив и трудится где-то в будке охранника, показывая картинку с камер. Только зачем о нём говорить в 2025 году?
Геральт: 15.08.2025 18:33Я б в 2039 глянув, що з тим OLED буде. Хоча стоп, воно ж не виживе стільки.
Хорошая шутка :D Ну да... не выживет и что из этого? Разве у монитора цель выжить более 5-7 лет?
Inqizitor2022: 15.08.2025 18:28ключевое слово - полгода. Через 5 лет посмотрим.
Всё верно и пора подводить итоги:

* OLED панели 3-го поколения избавились от всех основных недостатков и на сегодня являются лучшими мониторами;
* OLED панели всё еще дорогие и несмотря на прогнозируемые +86% к продажам - неизвестно когда они станут "народными";
* что будет через 5-7 лет никто не знает, т.к. новым мониторам не более года;
l-m
Member

Scoffer: 15.08.2025 17:46На IPS існує ефект коли останнє статичне зображення наче таким собі привидом висить ще деякий час після зміни картинки
Деякий час))
У мене десь валяється монітор, на якому й через 10 років можна помітити знизу відбиток панелі ще віндовс ХР.
Притому що він був у роботі всього років 5-6 та використовувався всього по 2-6 годин на день. Я навіть пошукав модель - Dell U2311H, e-IPS матриця.
rizakrko
Member

Геральт: 15.08.2025 18:33
Gold_Star: 15.08.2025 18:21 за півроку експлуатації
Отой Dell U2412M, що в профілі, модель 2011року. Всі пікселі на місці. Я б в 2039 глянув, що з тим OLED буде. Хоча стоп, воно ж не виживе стільки. :lol:
Звісно. Його викинуть на смітник та утилізують задовго до. Моя nokia 603 також досі включається, але це не означає що була хоч одна причина її використовувати останніх років 10.
Gold_Star
Member

Inqizitor2022: 15.08.2025 18:28ключевое слово - полгода. Через 5 лет посмотрим.
А що тут дивитися? 5 років це не так багато - думаю тут є люди, які в 2020 році купували тодішній олед. Було б цікаво почути їхній досвід користування.
Геральт: 15.08.2025 18:33Отой Dell U2412M, що в профілі, модель 2011року. Всі пікселі на місці. Я б в 2039 глянув, що з тим OLED буде. Хоча стоп, воно ж не виживе стільки.
Не знаю, у мене попередній монітор на IPS попрацював 6 років, після чого почала збоїти материнська плата, заміну якої не зміг знайти навіть СЦ після запиту до виробника. Ба більше - у мене телевізори мінялися якраз кожні 7 років з приходом нових технологій, окрім передостаннього VAшного, єдиний в якому був незвичайний "червоний" шим, а убогий градієнт та кути огляду а-ля TN відбивали бажання дивитися більше двух годин. Так що тут одне з двух - або у вас монітор стоїть в якості фонової декорації, або просто звикли "їсти кактус".
StTechnik
Member

Чего люди только не нафантазируют что бы не платить 40-60к грн за моник :D
Геральт
Active Member

FirstTDM: 15.08.2025 18:41 Разве у монитора цель выжить более 5-7 лет?

* OLED панели 3-го поколения избавились от всех основных недостатков и на сегодня являются лучшими мониторами;
* OLED панели всё еще дорогие и несмотря на прогнозируемые +86% к продажам - неизвестно когда они станут "народными";
Як цікаво, моніторам рік, статки по них нема, але це вже кращі монітори. Може варто трохи зачекати з висновками хоча б рочки 2-3?

А ціль у монітора (зрештою, як і в будь-якої залізяки) - служити максимально довго. Навіть якщо він набридне чи мені захочеться новинок, то робочий монітор пристроїти/продати набагато простіше. То якщо зі сторони споживача. А якщо виробника/продавана, то так, ціль - витримати гарантійний термін. Ну, може щось трошки зверху. А тоді на звалище.

Gold_Star: 15.08.2025 18:52 Так що тут одне з двух - або у вас монітор стоїть в якості фонової декорації, або просто звикли "їсти кактус".
Той мон працює кожний день, без нарікань. В тому числі і робота з текстом.
Последний раз редактировалось Геральт 15.08.2025 19:02, всего редактировалось 1 раз.
Scoffer
Member

Kirakishou: 15.08.2025 18:35Але яка природа цього?
Не знаю.
l-m: 15.08.2025 18:45У мене десь валяється монітор, на якому й через 10 років можна помітити знизу відбиток панелі ще віндовс ХР.
Ні такого не бачив. То ти його мабуть зовсім припік :D А от щоб зникало через годину-іншу то таке на дуже старих моніторах бувало.
xIIImaL
Member

Kirakishou: 15.08.2025 17:31
xIIImaL: 15.08.2025 15:45От статики любая матрица выгорит , не только олед.
Доволі цікаві історії ви розповідаєте, адже у мене на роботі у охорони стоять самі дешеві IPS монітори, які працюють 24/7 роками. Вони взагалі не вимикаються, бо охорона працює цілодобово. І там не тільки немає ніякого вигорання, там навіть підсвітка самої матриці не згоріла. Єдине, що в минулому році, коли вимикали світло, в одного монітора згорів блок живлення. У мене вдома вже четвертий рік 4К IPS працює мінімум 10 годин на добу, причому в ігри я граю порівняно мало, зазвичай я спілкуюся на форумах та дивлюся ютуб. Причому ютуб дивлюся не в повноекранному режимі. Ніякого вигорання також немає. Але за чотири роки користування воно б мало бути, чи не так?
То, что вы в своей жизни не видели выгоревших ips - не значит что этого нет. Я видел лично 2 таких случая , один из которых - мой ips Dell 2412 , на котором после 5 лет использования навсегда отпечаталось окно браузера в правом верхнем углу .
Gold_Star
Member

Геральт: 15.08.2025 18:59Той мон працює кожний день, без нарікань. В тому числі і робота з текстом.
І яскравість ні разу не просіла? У мене кілька знайомих, у яких залишилися ЖК телевізори тих часів, вже встигли міняти підсвітку через років 4-5 постійної роботи.
Геральт
Active Member

Gold_Star
Ну, згадати яка вона там була буде важкувато. Може й просіла, але стоїть зараз на 85/66 (яскр/контр). Підсвітка не мінялась, до монітора всередину взагалі не лазили.
Kirakishou
Member

FirstTDM
FirstTDM: 15.08.2025 18:41Всё верно и пора подводить итоги:

Як і завжди, всі залишаться при своїх переконаннях. Але як ви тут всю тему флексите… майже… через… повідомлення… своїм… OLED… від… MSI… – ми зацінили.
Про дорогу вартість OLED і про те, що якщо не буде дешевого та довговічного OLED, то він так і залишиться нішевим товаром або поступиться новим технологіям, ми з початку цієї теми говоримо.

xIIImaL
xIIImaL: 15.08.2025 19:05То, что вы в своей жизни не видели выгоревших ips - не значит что этого нет. Я видел лично 2 таких случая , один из которых - мой ips Dell 2412 , на котором после 5 лет использования навсегда отпечаталось окно браузера в правом верхнем углу .
Схоже, що ви експерт. Поясніть мені природу цього явища.
Gold_Star
Member

Геральт: 15.08.2025 19:23Може й просіла, але стоїть зараз на 85/66 (яскр/контр).
Ну це багато, а точніше підсвітка вже майже на межі ресурсу. Я на своєму VA більше 25/50 не піднімаю, але й там запас 400 ніт і повноматрична підсвітка. Ще би не було там кольорових шлейфів без увімкнення овердрайву і враження від фреймтайму на QD-OLED то хай би собі служив довго, а так є мотивація поміняти на щось з Tandem OLED або QD-OLED gen4 :)
Последний раз редактировалось Gold_Star 15.08.2025 19:45, всего редактировалось 1 раз.
Gold_Star
Member

Kirakishou: 15.08.2025 19:27Про дорогу вартість OLED і про те, що якщо не буде дешевого та довговічного OLED
Так він всього 25к коштує - за надійний QD-OLED 3 покоління це краще ніж розпіарений манялед за ті ж гроші. До того, ж дивитись монгольські мультики на чесних 10 бітах та 99.9% DCI-P3 якось приємніше.
Kirakishou
Member

Gold_Star
Gold_Star: 15.08.2025 19:40Так він всього 25к коштує - за надійний QD-OLED 3 покоління це краще ніж розпіарений манялед за ті ж гроші. До того, ж дивитись монгольські мультики на чесних 10 бітах та 99.9% DCI-P3 якось приємніше.
Чудово дивлюся японські мультики на 10-бітному відкаліброваному 4К IPS, до цього дивився на відкаліброваному 8-бітному 1080р. У яких не було проблем з бандінгом та напівтонами. Тобто в Tasogare Otome x Amnesia я бачив задницю Юко. Хоча, я її ще в 2012 бачив, коли це аніме було онгоїнг, про що створив тред на одній популярній іміджборді. І був здивований тим, що багато людей її не помітили через погані монітори. Як і задницю Кафки, як і задницю Макіми. Купу прикладів маю. Я їх зберіг у вигляді скріншотів в окрему папку TV_LEVELS_TEST і користуюся для перевірки телевізорів та моніторів.

Я вам більше скажу, для японських мультиків навіть 1080р монітора забагато. Адже всі мультики малюють в значно меншій роздільній здатності, і чесні 1080 є тільки в опенінгах та ендінгах. Ще в мувіках. Якщо аніме намальоване хоча б в 910р, то це вже круто. Зазвичай там менше. Саме тому анімефаги це одні з першопроходьців по обробці відео та впровадженню нових кодеків. 10-бітне х264 масово почали використовувати саме анімуфаги. Як і найкращі відеоплеєри пишуть анімуфаги. Той же mpv.

Ви, наприклад, знали, що ті люди, які займаються ріпами аніме, даунскейлять картинку до рідної роздільної здатності, а потім апскейлять до 1080р, тільки використовуючи більш кращі апскейлери, а не бікубік, який використовують японські студії?

Ну і до речі, якщо ви вже підняли тему японців. Це одна із небагатьох країн, населення якої складається переважно із людей середнього класу. Тобто вони можуть дозволити собі подорожувати, купувати айфончики і тому подібне. Я, звичайно, підписаний на ютуб-канали багатьох японських сейю, тревел-блогерів та техноблогерів. І, знаєте, вони оглядають не тільки дорогу техніку, огляд якої їм проспонсорували. А й дешеві корейські та китайські монітори за 150 доларів. Навіщо це в країні, де касир отримує 2000 доларів на місяць? І це не англомовні канали, а канали, спрямовані на внутрішню аудиторію. Я, до речі, і комп’ютерний корпус собі обрав саме за рекомендацією японського техноблогера. Antec P101 Silent.

Ви мені краще поясніть природу явища вигорання IPS. А то купа прикладів із власного досвіду, а ніхто так і не пояснив, як рідкі кристали можуть вигоріти. Якось дивно, що до сих пір ніхто не розібрався в природі цього явища.
Ответить