Новости
Последние статьи и обзоры
SSD. Налаштування, оптимизація, вирішення проблем
-
Allex...
Member
Последний раз редактировалось almazmusic 16.12.2010 03:42, всего редактировалось 1 раз.
-
Smok
Member
спробуй якийсь linux live-cd + usb-sata адаптерleif: ↑ 23.07.2025 19:45Якщо можна спробувати ще щось самому і ви маєте думки з цього приводу, то буду вдячний за будь-які поради
або просто через usb-sata адаптер, чи побачить система диск чи ні
ну і смарт, як писали, гарно було б побачити
Последний раз редактировалось Smok 23.07.2025 19:55, всего редактировалось 1 раз.
-
Евгений King
Member
Форматнути або швидким форматуванням з безпечного, або з BIOS якщо є secure erase, або якимось акронісом.leif: ↑ 23.07.2025 19:45 Сталась така ситуація:
- Гугл драйв (програма) призначив літеру диску, яка вже була зайнята sata ssd'шкою Samsung 870
- ссдшці це дуже не сподобалось і вона перестала нормально працювати
- 1 система з мат платою Асус x570 darkhero (на якій це все сталось) з нею завантажувалась дуже довго, але врешті решт він11 завантажувалась, цей ссд можна було побачити в віндовсній disk management, було видно скільки там зайнято-скільки вільно, але призначення йому вільної літери не давало можливості побачити самі файли. Диск в експлорері з'являвся, але нічого немає, при чому вільне/зайняте місце визначається правильно, як і було до глюку. Я трохи спробував якісь знайдені в інтернетах безпечні (на мій нубський погляд) способи виправити баг, але нічого не вийшло
- тепер я зібрав нову систему на мат платі МСІ x870 tomahawk, підключаю цей ссд — вінда з ним взагалі не грузиться, в бівісі не видно глючний ссд (хоча на 1 системі завжди було видно)![]()
Чи є сенс пробувати щось з ним зробити самому чи це вже марна справа і якщо щось і можна зробити то тільки фахівцям? Якщо можна спробувати ще щось самому і ви маєте думки з цього приводу, то буду вдячний за будь-які поради
Якщо не оживе - у вас труп диску, котрому ніякі сервіси чи майстри не допоможуть.
-
leif
Member
На сам диск мені байдуже, мені б файли звідти дістатиЕвгений King: ↑ 23.07.2025 19:54Форматнути або швидким форматуванням з безпечного, або з BIOS якщо є secure erase, або якимось акронісом.leif: ↑ 23.07.2025 19:45 Сталась така ситуація:
- Гугл драйв (програма) призначив літеру диску, яка вже була зайнята sata ssd'шкою Samsung 870
- ссдшці це дуже не сподобалось і вона перестала нормально працювати
- 1 система з мат платою Асус x570 darkhero (на якій це все сталось) з нею завантажувалась дуже довго, але врешті решт він11 завантажувалась, цей ссд можна було побачити в віндовсній disk management, було видно скільки там зайнято-скільки вільно, але призначення йому вільної літери не давало можливості побачити самі файли. Диск в експлорері з'являвся, але нічого немає, при чому вільне/зайняте місце визначається правильно, як і було до глюку. Я трохи спробував якісь знайдені в інтернетах безпечні (на мій нубський погляд) способи виправити баг, але нічого не вийшло
- тепер я зібрав нову систему на мат платі МСІ x870 tomahawk, підключаю цей ссд — вінда з ним взагалі не грузиться, в бівісі не видно глючний ссд (хоча на 1 системі завжди було видно)![]()
Чи є сенс пробувати щось з ним зробити самому чи це вже марна справа і якщо щось і можна зробити то тільки фахівцям? Якщо можна спробувати ще щось самому і ви маєте думки з цього приводу, то буду вдячний за будь-які поради
Якщо не оживе - у вас труп диску, котрому ніякі сервіси чи майстри не допоможуть.
Але буде прикольно, якщо Гугл драйв міг вбити ссд намертво) оце так несподівано для мене.
Відправлено через 1 хвилину 25 секунд:
Дякую за пораду, зараз замовлю на ОЛХ – спробую, як приїде. чом би і ні, штука недорогаSmok: ↑ 23.07.2025 19:54спробуй якийсь linux live-cd + usb-sata адаптерleif: ↑ 23.07.2025 19:45Якщо можна спробувати ще щось самому і ви маєте думки з цього приводу, то буду вдячний за будь-які поради
або просто через usb-sata адаптер, чи побачить система диск чи ні
ну і смарт, як писали, гарно було б побачити
Відправлено через 1 хвилину 44 секунди:
- Смарт здається десь був, зараз пошукаюShpoker: ↑ 23.07.2025 19:52 leif
1) снять смарт на мамке которая диск видит, показать
2) банальный чекдиск устроить на мамке которая видит диск
3) потом с результатами что-то думать
- чекдіск влаштовував, нічого не змінилось
Це як раз з того, що я знаходив по цій ситуації в інтернетах самостійно
-
Евгений King
Member
Файли, що лежать в одному місці і не мають бекапу - не можуть вважатись важливими.leif: ↑ 23.07.2025 20:02 На сам диск мені байдуже, мені б файли звідти дістатиВони не настільки важливі, щоб були десь забекаплені, але і втрачати трохи шкода.
Але буде прикольно, якщо Гугл драйв міг вбити ссд намертво) оце так несподівано для мене.
Скоріш за все, у вас в системі включений Bit Locker, звідси і ростуть всі ноги. Перевірте, якщо так і є - поздоровляю. Треба пробувати дешиврувати диск на системі, де він стояв.
-
leif
Member
Та система, що бачила ссд вже лежить розібрана, я щось не думав, що нова маман взагалі не захоче цей диск бачити. треба спробувати usb-satа і лайв лінух, як порадив камрад. а якщо ні, то на сервіс кудись понести, може там зможуть інфу з нього витягнути. А якщо і там ні, то так тому і бути, сам винен, що не забекапив
-
Shpoker
Member
если чекдиск прошел успешно и место именно занято но файлы не видно - такого быть не может, возможно файлам присобачило какие-то хитрые аттрибуты типа системных, тут реально линуксом глянуть что там происходит (аккуратно в ком строке примонтировать (да хоть в рид онли) и ls -la дать в корне. главное помни что драйвер ntfs3g под линуксом - шоколад еще тот и ничего писать на диск по хорошему нельзя, а вот почитать - очень даже)
-
leif
Member
Shpoker
Так, саме це і відбувалось. Чекдіск успішно, місце зайняте, файлів немає і все дуже потужно гальмувало в системі коли навіть пробував на цей диск зайти
Відправлено через 1 хвилину 22 секунди:
Так, саме це і відбувалось. Чекдіск успішно, місце зайняте, файлів немає і все дуже потужно гальмувало в системі коли навіть пробував на цей диск зайти
Відправлено через 1 хвилину 22 секунди:
А якщо цей бітлокер було ввімкнено, то лайв лінукс тут не допоможе?Евгений King: ↑ 23.07.2025 20:04Файли, що лежать в одному місці і не мають бекапу - не можуть вважатись важливими.leif: ↑ 23.07.2025 20:02 На сам диск мені байдуже, мені б файли звідти дістатиВони не настільки важливі, щоб були десь забекаплені, але і втрачати трохи шкода.
Скоріш за все, у вас в системі включений Bit Locker, звідси і ростуть всі ноги. Перевірте, якщо так і є - поздоровляю. Треба пробувати дешиврувати диск на системі, де він стояв.
-
Shpoker
Member
земля пухом, особенно если ключи утеряны (а так только под вендой вскрывать)leif: ↑ 23.07.2025 20:11А якщо цей бітлокер було ввімкнено, то лайв лінукс тут не допоможе?
-
leif
Member
попідключав інші ссд з тієї системи до нової -- всі працюють ок, всю інфу видно. якби для них теж було увімкнено бітлокер, я б не зміг цього зробити, правильно? можливо, я, звісно, якось увімкнув шифрування тільки для цього одного диску, але сильно наврядShpoker: ↑ 23.07.2025 20:16земля пухом, особенно если ключи утеряны (а так только под вендой вскрывать)
-
Shpoker
Member
leif
венда б нарисовала на диске замОк, если что.
продолжаем ждать смарт и линуксовую флешку) (если что - в линуксе есть чудесная команда smartctl, поставив пакет smartmontools)
венда б нарисовала на диске замОк, если что.
продолжаем ждать смарт и линуксовую флешку) (если что - в линуксе есть чудесная команда smartctl, поставив пакет smartmontools)
-
leif
Member
Smok: ↑ 23.07.2025 19:54 або просто через usb-sata адаптер, чи побачить система диск чи ні
Евгений King: ↑ 23.07.2025 19:54 у вас труп диску, котрому ніякі сервіси чи майстри не допоможуть.
Всім дякуюShpoker: ↑ 23.07.2025 20:07 возможно файлам присобачило какие-то хитрые аттрибуты типа системных, тут реально линуксом глянуть что там происходит
Трабл вирішилася за допомогою usb->sata адаптера і домашнього аймака: Всі файли на місці, все відкривається і копіюється
-
Smok
Member
в мене колись схоже було, і теж допоміг адаптерleif: ↑ 25.07.2025 19:22 Трабл вирішилася за допомогою usb->sata адаптера і домашнього аймака:
-
Grava
Member
Що за Media errors у смарті nvme ssd? CrysalDiskInfo не приділяє уваги, аіда ставить знак оклику. Працює нормально, але якщо спробувати клонувати акронісом - failed to read from sector ххххх. Якщо обрати ignore all - клонує нормально на інший ссд і він працює нормально.
- спойлер
-
Smok
Member
треба шукати по правильній назві атрибута (в hex форматі, типу a0) і моделі SSDGrava: ↑ 05.10.2025 22:22 Що за Media errors у смарті nvme ssd? CrysalDiskInfo не приділяє уваги, аіда ставить знак оклику. Працює нормально, але якщо спробувати клонувати акронісом - failed to read from sector ххххх. Якщо обрати ignore all - клонує нормально на інший ссд і він працює нормально.в інеті з цікавого знайшов рекомендацію пройтися chkdisk - все ок.
- спойлер
- Знімок екрана 2025-10-05 221458.png
-
dvolodia
Junior
Якщо там з'явився сектор, помічений як битий, а судячи з повідомлення акроніса, так і є, просто chkdsk його не побачить. Він без атрібутів перевіряє тільки загальну структуру. Щоб поремонтувати, треба запускати з атрибутом /r та запастися терпінням, бо буде робитися повне сканування поверхні. І так, битиі сектора на ссд, який сдали потім по гарантії, я особисто спостерігав, хоча сам диск був майже з 0 TBW.в інеті з цікавого знайшов рекомендацію пройтися chkdisk - все ок.
-
sselesnes
Member
Знову важкий хворий ssd - тільки робив не в самому Parted Magic, а в цьому пакеті є окремий Secure Erase під linux.sselesnes: ↑ 06.03.2024 14:35Зробив SSD Secure Erase
-
aeoe
Junior
Привет, есть проблемный NVME SSD на контролере Phison E12. 256Gb. Суть проблемы - на чтение работает прекрасно сколько угодно времени, на запись виснет и исчезает из системы через пару минут после начала записи, после перезагрузки компа появляется. Перешивать пробовал с прошивками 12.1-12.3 работает одинаково как выше описал, прошивки 12.5 и 12.6 после перезагрузки компа не стартует, перешивается только с перемычкой на прошивки ниже. Можно ли что либо с ним поколдовать? Подозреваю что может SLC кеш глючит, можно ли его на этом девайсе как либо вообще аппаратно отключить SLC кеш какой либо программой? Или посоветуйте что либо еще, спасибо!legan: ↑ 13.04.2023 13:44 Прошивка SSD на контроллере Phison
PS5012-E12 Firmware (он же PS5012-EC) – библиотека прошивок для NVMe SSD-накопителей на контроллерах Phison PS5012.
Бинарник следует подбирать отталкиваясь от типа микросхемы флеш-памяти, установленной в SSD-накопителе:
Я свой Sabrent вернул к жизни![]()
-
Bomchik
Member
Привіт. Почав помічати проблему з ссд. При вході в різні папки, може тупити прогрузка вмісту. Коли захожу в папу з софтом, то довгенько прогружаються іконки, а коли в папку з музикою, то може бути порожня папка і через десяток секунд показатися вміст. Таке враження, що я на HDD сижу. При цьому, коли копіюю файл з ссд, то швидкість цілком нормальна. А коли копіюю цей файл назад, то на половині\третині файлу починається просадка швидкості.
ссд GoodRAM CX400. Можливо можна якісь нормальні тести провести чи одразу є рішення проблеми? Я ніколи не копіюю великі об'єми файлів, тому і не знаю чи це адекватна поведінка для цього ссд чи це він так помирає.
ссд GoodRAM CX400. Можливо можна якісь нормальні тести провести чи одразу є рішення проблеми? Я ніколи не копіюю великі об'єми файлів, тому і не знаю чи це адекватна поведінка для цього ссд чи це він так помирає.
- спойлер
-
Shpoker
Member
Bomchik
смарт в студию (а вообще СХ400 - хлам)
смарт в студию (а вообще СХ400 - хлам)
-
DDt
Member
так работает SLC кеш на запись данных у безбуферных дисков типа CX400/CL100, это нормаBomchik: ↑ 27.11.2025 10:48Таке враження, що я на HDD сижу. При цьому, коли копіюю файл з ссд, то швидкість цілком нормальна. А коли копіюю цей файл назад, то на половині\третині файлу починається просадка швидкості.
ссд GoodRAM CX400
какой-то объём оно пишет на максимальной скорости, а когда SLC кеш заканчивается - имеем скорость уровня ХДД