Я бы вставил в роутер флешку. Думаю технология отлаженна и уже достаточно надежна. Берите например Kingston.Stamb: ↑ 12.02.2025 17:46 Не знаю чи це відповідна тема чи ні, але появилася потреба тримати деяку інфу не в гугл дисках і подібних, а локально. Об'єм невеликий < 100 гіг. Швидкість передачі даних значення немає, головне щоб надійно. Повний нуб в цій темі, тому буду вдячний якщо хтось накине якісь загальні варіанти, а там я вже буду глибше читати сам.
Последние статьи и обзоры
Новости
NAS: выбор, обсуждение, настройка, эксплуатация
-
LESHIY_ODESSA
Junior
-
tablestikus
Member
флешка це не про надійноLESHIY_ODESSA: ↑ 13.02.2025 13:24Я бы вставил в роутер флешку. Думаю технология отлаженна и уже достаточно надежна. Берите например Kingston.Stamb: ↑ 12.02.2025 17:46 Не знаю чи це відповідна тема чи ні, але появилася потреба тримати деяку інфу не в гугл дисках і подібних, а локально. Об'єм невеликий < 100 гіг. Швидкість передачі даних значення немає, головне щоб надійно. Повний нуб в цій темі, тому буду вдячний якщо хтось накине якісь загальні варіанти, а там я вже буду глибше читати сам.
-
Oleksanr
Junior
Трохи уточню питання. Я почитав про оновлення TrueNAS і, судячи з усього, там таки нормально реалізована можливість розширеня raidz1 пула. А от інфи про плани реалізації багато.Smok: ↑ 12.02.2025 15:17 сьогодні ютуб порекомендував класний відос ще з 22 року з поясненням, чому raid вмер ще тоді
і чому zfs / btrfs це майбутнєтепер не так лячно використовувати non-ecc пам'ять з zfs / btrfs
- спойлер
Відправлено через 23 хвилини 28 секунд:судячи з відео zfs - це еволюція raid5Oleksanr: ↑ 09.02.2025 23:35 Як я зрозумів це певний программний аналог RAID5, але з кращою функціональністю.
щоб отримати справжній raid5 треба спеціальні диски з сектором 520 байтів (де 8 байтів - чексума сектора) та нормальний контроллер, який може і буде перевіряти чексуму
в zfs це реалізовано на основі атрибутів файлів, отже при bitflip псуватися будуть файли, а не сектори, що вцілому не повинно якось вплинути на швидкодію ФС (бо це не дуже часте явище, а відновлення одного файлу - швидка процедура)
Відправлено через 1 хвилину 23 секунди:такOleksanr: ↑ 09.02.2025 23:35То ж питання наступне. В подальшому, чи можу я розширити даний raidZ ще, наприклад трьома дисками по 24Тб?
І чи правильно я розумію, після цього, по суті, 5 дисків є робочими, а один образ.
Але в мене залишається питання щодо proхmox. Я не знайшов інфи що в останній версії вже реалізована підтримка розширеня пула новими дисками.
А отже, якщо використовувати зв'язку proxmox + TrueNAS, з прокидуванням пула, то воно має працювати і там і там.
То ж підкажіть мені, чи мої побоювання з цього приводу реальні, чи можливо я упустив певну інформацію з цього приводу.
І ще одне питання, судячи з усього, для RAIDZ1 можна побудувати з 3 дисків. Бо часто зустрічається така інфа, точніше формула, 3+1. Це реально плутає.
То ж підкажіть, яка реальна мінімальна кількість потрібеа для RAIDZ1.
-
tablestikus
Member
Oleksanr
Теоретично можна, але з 3 дисків воно буде без збитковості і люба проблема з одним з дисків - буде втрата інформації. Та навіть на 4 дисках будувати таке собі. Бо я не раз бачив коли один здох, замінили, почався ребілд і дохне ще один.
Теоретично можна, але з 3 дисків воно буде без збитковості і люба проблема з одним з дисків - буде втрата інформації. Та навіть на 4 дисках будувати таке собі. Бо я не раз бачив коли один здох, замінили, почався ребілд і дохне ще один.
-
Smok
Member
в proxmox краще прокинути диски в саму truenas, це не дуже складно робиться через командний рядок, і вже в самій truenas створювати пул, працюючи напряму з дискамиOleksanr: ↑ 13.02.2025 23:21Трохи уточню питання. Я почитав про оновлення TrueNAS і, судячи з усього, там таки нормально реалізована можливість розширеня raidz1 пула.Smok: ↑ 12.02.2025 15:17 сьогодні ютуб порекомендував класний відос ще з 22 року з поясненням, чому raid вмер ще тоді
і чому zfs / btrfs це майбутнєтепер не так лячно використовувати non-ecc пам'ять з zfs / btrfs
- спойлер
Відправлено через 23 хвилини 28 секунд:
судячи з відео zfs - це еволюція raid5
щоб отримати справжній raid5 треба спеціальні диски з сектором 520 байтів (де 8 байтів - чексума сектора) та нормальний контроллер, який може і буде перевіряти чексуму
в zfs це реалізовано на основі атрибутів файлів, отже при bitflip псуватися будуть файли, а не сектори, що вцілому не повинно якось вплинути на швидкодію ФС (бо це не дуже часте явище, а відновлення одного файлу - швидка процедура)
Відправлено через 1 хвилину 23 секунди:
так
Але в мене залишається питання щодо prozmox. Я не знайшов інфи що в останній версії вже реалізована підтримка розширеня пула новими дисками.
А отже, якщо використовувати зв'язку proxmox + TrueNAS, з прокидуванням пула, то воно має працювати і там і там.
То ж підкажіть мені, чи мої побоювання з цього приводу реальні, чи можливо я упустив певну інформацію з цього приводу.
І ще одне питання, судячи з усього, для RAIDZ1 можна побудувати з 3 дисків. Бо часто зустрічається така інфа, точніше формула, 3+1. Це реально плутає.
таким чином дисками будете керувати в truenas, а не в proxmox
для RAIDZ1 2+1
Відправлено через 9 хвилин 4 секунди:
якщо інфа дуже цінна то на вашому місці я би робив так:
краще всього - raidz1 + зовнішній бекап
якщо диски нові - тільки mirror
якщо диски бв рік+ - можна спробувати raidz1, але є ризик, як написав tablestikus (але менший, ніж з новими)
-
Oleksanr
Junior
Не зовсім зрозумів, в чому різниця нові або рік+Smok: ↑ 13.02.2025 23:48в proxmox краще прокинути диски в саму truenas, це не дуже складно робиться через командний рядок, і вже в самій truenas створювати пул, працюючи напряму з дискамиOleksanr: ↑ 13.02.2025 23:21
Трохи уточню питання. Я почитав про оновлення TrueNAS і, судячи з усього, там таки нормально реалізована можливість розширеня raidz1 пула.
Але в мене залишається питання щодо prozmox. Я не знайшов інфи що в останній версії вже реалізована підтримка розширеня пула новими дисками.
таким чином дисками будете керувати в truenas, а не в proxmox
для RAIDZ1 2+1
Відправлено через 9 хвилин 4 секунди:
якщо інфа дуже цінна то на вашому місці я би робив так:
краще всього - raidz1 + зовнішній бекап
якщо диски нові - тільки mirror
якщо диски бв рік+ - можна спробувати raidz1, але є ризик, як написав tablestikus (але менший, ніж з новими)
В мене нові диски WD 24Tb Ultrastar
+ Зовнішній HDD на 20Тб, поки що дані туди бекапляться
Я розумію, що mirror - це найкращий варіант, але дорогувато виходить - 50% мінус ємності
До того ж в планах ще один слабенький сєрвак, для бекапів.
-
Smok
Member
по статистиці backblaze нові диски сильно частіше ламаються в перший рік роботи , хоч ця статистика і стосувалась дисків до 20TBOleksanr: ↑ 14.02.2025 00:24 Не зовсім зрозумів, в чому різниця нові або рік+
В мене нові диски WD 24Tb Ultrastar
+ Зовнішній HDD на 20Тб, поки що дані туди бекапляться
Я розумію, що mirror - це найкращий варіант, але дорогувато виходить - 50% мінус ємності
До того ж в планах ще один слабенький сєрвак, для бекапів.
ось можете подивитись відос, де видно по графікам як AFR дисків спадає з першим роком -
зараз вже є статистика і по 20-22тб дискам, можете пошукати статтю backblaze
-
tablestikus
Member
-
Grava
Member
Порадьте якийсь невеликий, дешевий б/в нас. Що потрібно: підтримка двох 3.5 хдд, тільки смб шара, щоб видавав всю швидкість свого гігабіту через лан, ніяких рейдів. І це все 24/7.
Обо якийсь брендовий сфф (може меньше є
)пісі в який 2х3.5 лізе.
Обо якийсь брендовий сфф (може меньше є

-
AlexKuzovkov
Member
А бюджет?Grava: ↑ 14.02.2025 09:28 Порадьте якийсь невеликий, дешевий б/в нас. Що потрібно: підтримка двох 3.5 хдд, тільки смб шара, щоб видавав всю швидкість свого гігабіту через лан, ніяких рейдів. І це все 24/7.
Обо якийсь брендовий сфф (може меньше є)пісі в який 2х3.5 лізе.
-
Ekz0rcyst
Member
Grava
HP EliteDesk 800 G3/G4 SFF.
HP EliteDesk 800 G3/G4 SFF.
-
LESHIY_ODESSA
Junior
Совершенно верно. Добавляем — /dev/sdd и так далее и вперед собирать RAID или пул в любой системе. Особенно это нужно если планируется использовать шифрование дисков.Smok: ↑ 13.02.2025 23:48 в proxmox краще прокинути диски в саму truenas, це не дуже складно робиться через командний рядок, і вже в самій truenas створювати пул, працюючи напряму з дисками
-
tablestikus
Member
і воно трохи живіше працює. Я якось місяць грався з тестами zfs під проксмоксом з укладенням сторейджа на вольюм прокса чи прокидання дисків і там на порті zfs під лінукс збирати в самій вм, то якось воно при збірці в вм працювало імхо кращеLESHIY_ODESSA: ↑ 14.02.2025 10:26Совершенно верно. Добавляем — /dev/sdd и так далее и вперед собирать RAID или пул в любой системе. Особенно это нужно если планируется использовать шифрование дисков.Smok: ↑ 13.02.2025 23:48 в proxmox краще прокинути диски в саму truenas, це не дуже складно робиться через командний рядок, і вже в самій truenas створювати пул, працюючи напряму з дисками
-
Alligator
Member
Звичайно живіше, бо йде одразу обмін з фізичними дисками, а не з віртуальним розділом який на тих дисках, що ще додатково під службові процеси ProxMox можуть бути задіяні.tablestikus: ↑ 14.02.2025 12:11і воно трохи живіше працює. Я якось місяць грався з тестами zfs під проксмоксом з укладенням сторейджа на вольюм прокса чи прокидання дисків і там на порті zfs під лінукс збирати в самій вм, то якось воно при збірці в вм працювало імхо краще