NAS: выбор, обсуждение, настройка, эксплуатация

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

Smok: 05.02.2025 16:49
Ray2000gt: 05.02.2025 14:01Моя порада.
Unraid.
тіки про саме головне забули сказати - він коштує грошей
і оновлення тільки на рік
спойлер
Screenshot_2.png
Так, цінова політика в них стала кусюча. А підписка взагалі - грабіж. Не знав про це.
Коли купляв в 2019, базова ліцензія на 6 дисків коштувала $50 чи $60. І це було разово. Приємно, що існуючі ліцензії не перевели на підписку.
Grava
Member

Повідомлення

Ray2000gt
Базова так і коштує 49$, на 6 дисків з оновленням лише 1 рік. Можливо комусь так норм буде.
Oleksanr
Junior

Повідомлення

Дякую усім за думки та інформацію.
Ekz0rcyst: 06.02.2025 06:49 Особисто мені подобається зв'язка з Proxmox + Truenas Scale VM зпрямим доступом до SATA/SAS контроллера.
Можна й силами самого Proxmox, - є відповідне відео на каналі TechHut на цю тему.
У кожного варіанту є як свої переваги так і недоліки.
Подивився відео за посиланням, мені сподобалось, як він усе пояснив. Є ще одне питання щодо raidZ в ZFS системі.
Як я зрозумів це певний программний аналог RAID5, але з кращою функціональністю.
На разі я маю 3 HDD по 24Tb
Я хочу створити з них ZFS radiZ, як я розумію один диск піде під образ
То ж питання наступне. В подальшому, чи можу я розширити даний raidZ ще, наприклад трьома дисками по 24Тб?
І чи правильно я розумію, після цього, по суті, 5 дисків є робочими, а один образ.
Я не є професіоналом в цьому питанні, то ж якщо я в чомусь не правий, поправте мене.

Буду вдячний за ваші поради.
Smok
Member

Повідомлення

сьогодні ютуб порекомендував класний відос ще з 22 року з поясненням, чому raid вмер ще тоді
і чому zfs / btrfs це майбутнє
спойлер
тепер не так лячно використовувати non-ecc пам'ять з zfs / btrfs :D

Відправлено через 23 хвилини 28 секунд:
Oleksanr: 09.02.2025 23:35 Як я зрозумів це певний программний аналог RAID5, але з кращою функціональністю.
судячи з відео zfs - це еволюція raid5
щоб отримати справжній raid5 треба спеціальні диски з сектором 520 байтів (де 8 байтів - чексума сектора) та нормальний контроллер, який може і буде перевіряти чексуму
в zfs це реалізовано на основі атрибутів файлів, отже при bitflip псуватися будуть файли, а не сектори, що вцілому не повинно якось вплинути на швидкодію ФС (бо це не дуже часте явище, а відновлення одного файлу - швидка процедура)

Відправлено через 1 хвилину 23 секунди:
Oleksanr: 09.02.2025 23:35То ж питання наступне. В подальшому, чи можу я розширити даний raidZ ще, наприклад трьома дисками по 24Тб?
І чи правильно я розумію, після цього, по суті, 5 дисків є робочими, а один образ.
так
Scoffer
Member

Повідомлення

Smok
RAID до ECC не має взагалі ніякого стосунку. ECC для CoW FS треба тому що вони копіюють даних в дофіга раз більше ніж не-CoW, в рівно стільки ж раз більше виникає можливість схопити помилку, і це не баг, це фіча.
Щодо непотрібності рейдів особисто я теж не погоджусь. Лікувати софтверний рейд на рівні лвм є купа інструментів, а на рівні CoW FS шо? А нічо, шукай бекапи. А ти сам розумієш як воно буває)

Відправлено через 8 хвилин 4 секунди:
На практиці CoW FS треба в одному-єдиному випадку - активне використання снапшотів. Все інше більше маркетологічні лозунги.
А ще CoW FS люблять ламатись від забиття даними під нуль, це теж не баг, а фіча. Особливо коли врублені всякі тицалки стиснення і дедуплікації.
Smok
Member

Повідомлення

Scoffer: 12.02.2025 15:36 Smok
RAID до ECC не має взагалі ніякого стосунку
розкажи це виробникам NAS

Відправлено через 1 хвилину 36 секунд:
Scoffer: 12.02.2025 15:36 На практиці CoW FS треба в одному-єдиному випадку - активне використання снапшотів. Все інше більше маркетологічні лозунги.
а нащо RAID тоді?
Scoffer
Member

Повідомлення

Smok
А нашо переносити рейд на рівень фс коли є лвм і воно стабільно працює, на відміну від? Пригод в житті мало чи що?
Smok
Member

Повідомлення

Scoffer: 12.02.2025 16:31 Smok
А нашо переносити рейд на рівень фс коли є лвм і воно стабільно працює, на відміну від? Пригод в житті мало чи що?
:facepalm:
дивлюсь ти в кожній темі херню полюбляєш писати
Scoffer
Member

Повідомлення

Smok
Якби ти CoW FS бачив не лише на картинках, то знав би що на них забили трішки більше ніж всі, починаючи від оракла, котрий їх педалював свого часу, і закінчуючи майкрософтом з refs. Той же редхат забив на brfs ще в 7й версії rhel, а з 8ї взагалі її випилив. Явно не від того шо дуже гарно працюють.
Так що маячню тут пишеш лише ти. Подивився відос на ютубі і тепер про :lol:

Відправлено через 3 хвилини 16 секунд:
А ZFS то взагалі труп. Сама стабільна файлосистема на лінуксі станом на зараз це XFS. Всі корпорати сидять на XFS і не вигадують собі пригод. Так само не вигадують собі пригод переносячи функціонал тому на рівень розділу фс. LVM чудово працює.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Scoffer
"А ZFS то взагалі труп" Scoffer. Це доволі цікаве твердження. Які є підстави так вважати? Ваші слова про якихось "Всі корпорати сидять..."? залиште для когось іншого. Як на мене програмний RAID це чудова річ, на противагу хардварному. Ну от припустимо у вас виходить з ладу RAID-контроллер, - і диск з масиву"вилітає", ваші дії?
Scoffer
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst
Такі що ZFS на лінуксі не веде жодна з контор включно з ораклом. Реалізація лінуксового ZFS з солярним розійшлась давно вже на рівні формату самої фс.
Де ти бачив що я проти програмного рейду? Програмний рейд реалізується на рівні LVM і поверх нього накатується будь-яка фс, хоч fat32 :lol:
Stamb
Member

Повідомлення

Не знаю чи це відповідна тема чи ні, але появилася потреба тримати деяку інфу не в гугл дисках і подібних, а локально. Об'єм невеликий < 100 гіг. Швидкість передачі даних значення немає, головне щоб надійно. Повний нуб в цій темі, тому буду вдячний якщо хтось накине якісь загальні варіанти, а там я вже буду глибше читати сам.
Smok
Member

Повідомлення

Stamb: 12.02.2025 17:46 Не знаю чи це відповідна тема чи ні, але появилася потреба тримати деяку інфу не в гугл дисках і подібних, а локально. Об'єм невеликий < 100 гіг. Швидкість передачі даних значення немає, головне щоб надійно. Повний нуб в цій темі, тому буду вдячний якщо хтось накине якісь загальні варіанти, а там я вже буду глибше читати сам.
дорого - придбати NAS
середнє - поставити на якийсь ПК truenas / unraid / omv
дешево - придбати карман/DAS в USB роутера
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

Smok: 12.02.2025 16:28розкажи це виробникам NAS
Якісь NAS'и використовують 520В диски?
Я бачив тільки в СХД.
Denvys5
Member

Повідомлення

Ray2000gt
будь який, де буде SAS бекплейн знаю що не дуже допоміг з конкретикою :shuffle:
Scoffer
Member

Повідомлення

Чувак чув дзвін, та не знає де він :laugh:
T10-PI/DIX не має жодного стосунку ні до яких рейдів. Це контроль цілісності _сектора_, і каналу його передачі.
https://www.seagate.com/files/staticfil ... p621us.pdf
Звісно що ні в яких білядомашніх NAS їх і близько не водиться. Наявність чи відсутність T10-PI/DIX не накладає жодних обмежень щодо побудови рейдів зверху. А от пересічна ФС 520-байтний сектор не зрозуміє, в тому числі ZFS.

Ох вже ці новоявлені лінуксоїди, котрі не знають як система працює...
Smok
Member

Повідомлення

Ray2000gt: 12.02.2025 19:31
Smok: 12.02.2025 16:28розкажи це виробникам NAS
Якісь NAS'и використовують 520В диски?
Я бачив тільки в СХД.
а де я казав про ці диски в звичайних NAS?
я казав про ECC RAM

ось, доречі, можна купити собі такий диск по гарній ціні - https://www.ebay.co.uk/itm/226569383159
стане туди, де є SAS, якщо є інфа по конкретним моделям NAS - було б цікаво подивитись
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

Denvys5: 12.02.2025 19:46 Ray2000gt
будь який, де буде SAS бекплейн знаю що не дуже допоміг з конкретикою :shuffle:
:facepalm:

Отправлено спустя 7 минут 28 секунд:
Scoffer: 12.02.2025 20:40 Чувак чув дзвін, та не знає де він :
Вірно.
Ох і награвся я з цими 520В SAS дисками в свій час. Коли барижив серверним барахлом з ібею. NetApp, EMC, 3Par і тп. Та й взагалі, з будь яких СХД диски можна брати тільки після переврки на звичайному HBA.
Деякі достатньо було зробити низькорівневий реформат на 512В. Деякі треба було шити, віддавав їх майстру по дискам. Деякі не шились, довелося багато викинути.

Отправлено спустя 9 минут 59 секунд:
Smok: 12.02.2025 20:53 ось, доречі, можна купити собі такий диск по гарній ціні - https://www.ebay.co.uk/itm/226569383159
стане туди, де є SAS, якщо є інфа по конкретним моделям NAS - було б цікаво подивитись
Гарна ціна. Хоча і SAS, а вже розібрали хоумлабери.

Отправлено спустя 1 минуту 55 секунд:
Stamb: 12.02.2025 17:46 Не знаю чи це відповідна тема чи ні, але появилася потреба тримати деяку інфу не в гугл дисках і подібних, а локально. Об'єм невеликий < 100 гіг. Швидкість передачі даних значення немає, головне щоб надійно.
SSD карман в роутер.
Scoffer
Member

Повідомлення

Ray2000gt
Я про Smok, він чогось вирішив що без 520 байт рейд - не рейд, мабуть на ютубі розповіли :lol:
Stamb
Member

Повідомлення

Ray2000gt: 13.02.2025 00:09
Stamb: 12.02.2025 17:46 Не знаю чи це відповідна тема чи ні, але появилася потреба тримати деяку інфу не в гугл дисках і подібних, а локально. Об'єм невеликий < 100 гіг. Швидкість передачі даних значення немає, головне щоб надійно.
SSD карман в роутер.
Я от дивлюся на те що у мене є: 3 ссд на компі. 2 для вінди, 1 для убунту. Якщо я закину свої файли на кожний з них то різниці із вашою пропозицією не так і багато буде? Мінус такий, що якщо геть чисто все згорить на мат платі, то мати диск віддалено це +, але такого у мене ще не було.
Відповісти