У студіях пишуть з бітрєйтом вище 16/44Rucha: ↑ 15.10.2024 13:30Питання було стосовно первинного матеріалу
Последние статьи и обзоры
Новости
Выбор наушников
-
Radio Bay
Member
-
Rucha
Member
Як воно до слухачів потрапляє? Студії власноруч викладають на Spotify?Radio Bay: ↑ 15.10.2024 14:18 У студіях пишуть з бітрєйтом вище 16/44
-
Radio Bay
Member
Ні, студія та стримінг не будуть самі, там правами все закрито, такі студії та сервіси швидко закриються по банкротству, бо не зможуть виплатити судові позови, там зовсім не іграшки з цим. Якось покопаюсь, самому стало цікаво. До речі, стара музіка типа "Лед Зепелін" в хайрезі мені зустрічалась тільки у отцифровках з вінілу, вона ж ще на стрічку писалась, але бувають ремастери, японські особливо цікаві, але все рівно 16/44Rucha: ↑ 15.10.2024 14:31Студії власноруч викладають на Spotify?
-
Rucha
Member
От на що я і натякав. У вільному доступі ніякого хайрезу, окрім кустарних оцифровок вінілу не буває (ну можливо, якісь виключення зустрічаються, але суть не змінюють). Тому порівнювати "HiRes" з CD - марна справа.Radio Bay: ↑ 15.10.2024 15:27Ні, студія та стримінг не будуть самі, там правами все закрито, такі студії та сервіси швидко закриються по банкротству, бо не зможуть виплатити судові позови, там зовсім не іграшки з цим. Якось покопаюсь, самому стало цікаво. До речі, стара музіка типа "Лед Зепелін" в хайрезі мені зустрічалась тільки у отцифровках з вінілу, вона ж ще на стрічку писалась, але бувають ремастери, японські особливо цікаві, але все рівно 16/44Rucha: ↑ 15.10.2024 14:31Студії власноруч викладають на Spotify?
-
Radio Bay
Member
Порівнювать щось можна на одному тракті, тому їх не можна порівнювати навіть з того, що це будуть різні девайсі, можна порівнювати 16/44 проти 24/44 проти 24/96 і так далі. В мене є 24/96, але щоб я так проникся не скажу, так почище але не вау. Тут хто б 16/44 нормально відіграв. В мене взагалі зараз Spotify - Electro Dub Tango грає и чудово грає, а то я якось з'ясую де вони ті хайрези беруть, самому стало цікаво. Цей стрімігн то ж ціла індустріяRucha: ↑ 15.10.2024 15:33Тому порівнювати "HiRes" з CD - марна справа
-
lewerlin
Member
Є стандарт SACD. Частенько Studio master релізять офіційно в цифрі. По факту студія працює якраз з хайрезом, потім вже результат опускається 16/44.1. Але хайрез матеріал нікуди не дівається, ніхто не заважає загнати його споживачу в SACD/цифрі.Rucha: ↑ 15.10.2024 14:31Як воно до слухачів потрапляє? Студії власноруч викладають на Spotify?
-
Radio Bay
Member
Так, я цікавився цим, писати у 24/96+ то норм, писати та обробляти, а потім вже готують під носій/форматlewerlin: ↑ 15.10.2024 18:21По факту студія працює якраз з хайрезом
-
lewerlin
Member
Це залежить від роботи звукорежа. Daft Punk - Random Access Memories(Studio Мaster 24/88.2) навіть на Люмії можна було відрізнити від 16/44.1 версії. Але часто ніхто не париться і просто "роздуває" CD до SACD. Тут точно без різниці(або взагалі в мінус, якщо ресемплер гівняний)Radio Bay: ↑ 15.10.2024 18:13В мене є 24/96, але щоб я так проникся не скажу, так почище але не вау. Тут хто б 16/44 нормально відіграв.
-
Radio Bay
Member
Ну, той SACD особливо нікому не потрібен. Хайп буд, але не злетіла тема. Багатоканальний звук? Замахаєшся гроші листати, та ще й приміщення треба окреме. Матеріалу практично нему. Та і залишилось розвагою для невеличної кількості ентузіастів по світуlewerlin: ↑ 15.10.2024 18:26Але часто ніхто не париться і просто "роздуває" CD до SACD
-
l-m
Member
При цьому акустичні кабелі рекомендує китай з аліYaroslav308: ↑ 13.10.2024 12:52 А байки он любит. То в слепом тесте 10 раз из 10 отличил аудио CD от его копии, а это, на секундочку, цифровой формат. То у него разные USB-порты одного ПК звучат по-разному, как и USB-кабели меняют звучание.
Відправлено через 10 хвилин 56 секунд:
Це, м'яко кажучи, не так.Rucha: ↑ 15.10.2024 15:33 У вільному доступі ніякого хайрезу, окрім кустарних оцифровок вінілу не буває (ну можливо, якісь виключення зустрічаються, але суть не змінюють).
Колись випускали на SACD/DVD/Blu-ray, це була рідкість, однак була.
Зараз же у веб-магазинах для нових релізів доволі часто є варіанти краще ніж 44.1/16, вже навіть не назвеш це рідкістю.
Ось тільки один з сервісів - https://www.qobuz.com/us-en/quality/HD- ... ing-albums
-
Ostin
Member
Формально, хайрез - це просто аудіо з характеристиками вище 16\44. І напряму на якість сприйняття звуку ця різниця в цифрах впливає дуже і дуже мало. Як правило, весь той так званий хайрез, який викладається в 24\96 - абсолютно ідентичний тому, що звучить із CD носія.
Ріп з вінілу - так, він звучить по-іншому, але не обов'язково краще. І по-іншому не через циферки, а через спосіб запису, мастеринг. І це не хайрез в буквальному розумінні, бо це самопал. А хайрез - це студійний запис.
Якщо слухати оцифрування SACD в DSD64 напряму через підходящий цап - він може звучати трохи по-іншому, за CD. Я особисто вважаю, що різниця з тієї причини, що дельтасигма по своїй суті трохи краще обробляє однобітовий потік високої щільності, ніж PCM. Тому і вся різниця звуку. А не з причини, що сакд приніс більше інформації чи ще щось. Але різниця трохи є. І вона відчутніша, ніж 16\44 проти 24\96 одного і того ж матеріалу.
Відправлено через 4 хвилини 42 секунди:
Ріп з вінілу - так, він звучить по-іншому, але не обов'язково краще. І по-іншому не через циферки, а через спосіб запису, мастеринг. І це не хайрез в буквальному розумінні, бо це самопал. А хайрез - це студійний запис.
Якщо слухати оцифрування SACD в DSD64 напряму через підходящий цап - він може звучати трохи по-іншому, за CD. Я особисто вважаю, що різниця з тієї причини, що дельтасигма по своїй суті трохи краще обробляє однобітовий потік високої щільності, ніж PCM. Тому і вся різниця звуку. А не з причини, що сакд приніс більше інформації чи ще щось. Але різниця трохи є. І вона відчутніша, ніж 16\44 проти 24\96 одного і того ж матеріалу.
Відправлено через 4 хвилини 42 секунди:
Це швидше свідчить про те, що фактично викладено різний матеріал для CD і для хайрезу. Тобто було зроблено два різних кінцевих результата для різних носіїів. І це виключення з правил. Бо станом на сьогодення один і той же хайрез просто тиражується з різними цифрами.lewerlin: ↑ 15.10.2024 18:2624/88.2 навіть на Люмії можна було відрізнити від 16/44.1 версії
-
Radio Bay
Member
Никогда не рекомендовал пользоваться этой помойкой и сам не пользуюсь. По Украине iProstir, дальше eBay, Thomann или Audiophonics.fr по ассортименту и ценам, более того всегда чморил, кто купил там, а прихало фуфло, что бывает регулярно. О, образовалась бригадка фейкометовl-m: ↑ 15.10.2024 22:36При цьому акустичні кабелі рекомендує китай з алі
Ага, читаешь источник - Qobuz, рез - 24/96, смотришь в спектрограмму, а там полка на 16кГц, значит пережатка из МП3 даже не 320, у 320 полка но 20кГц. Спрашиваешь у релизёра WTF, друг купил, прислал, хотя может врётl-m: ↑ 15.10.2024 22:36Зараз же у веб-магазинах для нових релізів доволі часто є варіанти краще ніж 44.1/16, вже навіть не назвеш це рідкістю.
Відправлено через 2 хвилини 9 секунд:
Але мастер там один, 2 рази писати навряд будутьOstin: ↑ 16.10.2024 11:10Це швидше свідчить про те, що фактично викладено різний матеріал для CD і для хайрезу. Тобто було зроблено два різних кінцевих результата для різних носіїів
-
lewerlin
Member
Так а я про що?Ostin: ↑ 16.10.2024 11:10Це швидше свідчить про те, що фактично викладено різний матеріал для CD і для хайрезу. Тобто було зроблено два різних кінцевих результата для різних носіїів. І це виключення з правил. Бо станом на сьогодення один і той же хайрез просто тиражується з різними цифрами.
В студії ж не просто "академічно" зводять до купи, а й нерідко адаптують релізний матеріал під кінцевого слухача. А то в студійних баєрах воно грає, а в студентських затичках за 3$ - ножем по жесті. Масовий 16/44.1 має грати притомно скрізь, а от до хайрезу таких вимог вже немає - його купуватиме вже хтось з більш менш пристойними девайсами.lewerlin: ↑ 15.10.2024 18:26Це залежить від роботи звукорежа.
Як приклад невдалого 16/44.1 згадаю альбомчик DJ Shah, з ніби то кліпінгом. На папері масовий 16/44.1, а по факту треба були аж SRH440, щоб воно грати почало, а не клацати(240им Шурам все ще не вистачало діапазону ). При тому в Radio Edit, ті ж треки грали вже взагалі на всьому.
Від мастеринга багато залежить і хайрез дуже навіть має сенс, коли робився окремо.
-
Radio Bay
Member
Радио едіт для того і робиться, щоб грало усюдиlewerlin: ↑ 16.10.2024 14:55При тому в Radio Edit, ті ж треки грали вже взагалі на всьому
До речі так, бо слухач може бути більш вибагливим, тема стає все глибшою )lewerlin: ↑ 16.10.2024 14:55і хайрез дуже навіть має сенс, коли робився окремо
-
SERGBILL
Member
Rucha
розберись як небудь сам, бо серйозно, ледь не мінуснув
розберись як небудь сам, бо серйозно, ледь не мінуснув
-
lewerlin
Member
На всьому має грати і CDDA, але як виявилось, буває і зворотна лінь .Radio Bay: ↑ 16.10.2024 16:38Радио едіт для того і робиться, щоб грало усюди
По перше, це треба самому слухати і на чому не-будь краще, за дефолт. По друге, треба таки бути меломаном, бо до мас-попси навряд знайдеш нормальний хайрез, а не апсемпл CDDA(хоча здавалось б, викладіть студійний мастер і не морочте голову).SERGBILL: ↑ 17.10.2024 01:48розберись як небудь сам, бо серйозно, ледь не мінуснув
-
Radio Bay
Member
Не зовсім так, проблема була і у тому, що одні записи грали тихіше за інші, тобто менш запам'ятаються слухачу, а від цього залежить місце у чартах. Більш якісні записи писали тихіше, щоб запобігти проблемі кліпінгу в той час, як попсі було пофіг не кліпінг, там була задача, щоб це кричало гучніше усюди.lewerlin: ↑ 17.10.2024 08:23На всьому має грати і CDDA, але як виявилось, буває і зворотна лінь
Сам спробуй, в чому проблема, не слухав, але маю думку? Цікавій власний досвід, а не теоретичні думки, та висновки з відосиків з тіктокуRucha: ↑ 15.10.2024 15:33Тому порівнювати "HiRes" з CD - марна справа
Відправлено через 11 хвилин 42 секунди:
Мій довід: це проти це чистіше, але не вау, залишив 24/96, хоча й 16/41 відчував себе норм
-
Ostin
Member
Якщо є ще можливість позрівнювати, то пропоную додатковий експеримент - сконвертувати 24\96 в 24\48 і в 16\44 будь-яким не найгіршим конвертером (типу SoX чи SSRC) і порівняти чотири екземпляри однієї пісні. А саме, чи сконвертований варіант з джерела 24\96 буде відрізнятись від студійного CD і в чию користь? А також, чи є різниця між 24\48 та 24\96 одного і того ж мастерингу?Radio Bay: ↑ 17.10.2024 11:47залишив 24/96, хоча й 16/41 відчував себе норм
я розумію, це трохи клопоту, але сама конвертація - це секунди, а от кілька хвилин на слухання треба виділити, так...
-
Yaroslav308
Member
SERGBILL: ↑ 15.10.2024 11:47реально такое утверждал?Yaroslav308: ↑ 13.10.2024 12:52 отличил аудио CD от его копии
Radio Bay: ↑ 15.10.2024 12:10 Да, вообще без проблем, штамповка и качество копий отличается, а самописанки и подавно, учите матчасть. Проблема в качестве считывания, в т.ч. в разной голубине, забыл, как эти метки называются, "питы" кажись
Как жаль, что мы живем в аналоговую эру и человечество ещё не придумало способ хранения и передачи данных, который бы обеспечивал абсолютную идентичность "копии" и "оригинала". Ах да... всё-таки кое-что уже и придумали.Radio Bay: ↑ 15.10.2024 13:04От я і робив, міняв ні я. Різниця може бути на рівні "є глибокий бас", "а де бас?", там дійсно не треба мати золоті вуха. Я взагалі такі теми нюансів не обговорюю, тільки очевиднеSERGBILL: ↑ 15.10.2024 12:51було б цікаво провести сліпий тест)
-
lewerlin
Member
Дурний експеримент.Ostin: ↑ 17.10.2024 12:35Якщо є ще можливість позрівнювати, то пропоную додатковий експеримент - сконвертувати 24\96 в 24\48 і в 16\44 будь-яким не найгіршим конвертером (типу SoX чи SSRC) і порівняти чотири екземпляри однієї пісні. А саме, чи сконвертований варіант з джерела 24\96 буде відрізнятись від студійного CD і в чию користь? А також, чи є різниця між 24\48 та 24\96 одного і того ж мастерингу?
я розумію, це трохи клопоту, але сама конвертація - це секунди, а от кілька хвилин на слухання треба виділити, так...
Це треба мати один і той же вихідний матеріал, однієї й тієї ж оброки, але в різній якості(хто вам таке гарантує?). Якщо далі по тексту - то ми фактично будемо вислуховувати якість нашого конвертера, в порівнянні з апаратурою конкретної студії.
Якщо тейк типу що умовно 24/88.2 не краще 16/44.1 - то розберіться, що таке РСМ і як воно кодується. У вас відразу всі питання відпадуть.