Последние статьи и обзоры
Новости
Выбор роутера
-
Ekz0rcyst
Member
Mad Dog
Ну ви і дивак. Не в поганому сенсі звичайно, - не ображайтесь.
Як ви гадаєте чому ви майже "не бачите" 5Ггц діапазон в таких умовах?
Ну ви і дивак. Не в поганому сенсі звичайно, - не ображайтесь.
Як ви гадаєте чому ви майже "не бачите" 5Ггц діапазон в таких умовах?
-
Mad Dog
Member
Відповідь на пару повідомлень вище:Ekz0rcyst: ↑ 10.12.2022 11:24 Як ви гадаєте чому ви майже "не бачите" 5Ггц діапазон в таких умовах?
Mad Dog: ↑ 09.12.2022 08:45Ну не все так погано... Якраз завдяки тому, що 5 гГц швидко тухне.Alligator: ↑ 09.12.2022 00:38 А ось у багатоповерхівці на 5Гц вже потрібно канали шукати
-
BigTypoon
Member
Mad Dog
Ти пишешь правильно, але домішок зі всякої непідтвердженої фігні присутній
І Noveon тебе піймав за яйця що та туфта про wifi 6, за кращу роботу у 2.4 та 5ггц зовсім не підтверджена.
У SmallnetBuilder є ціла лаба для перевірки. А в тебе, якщо зрівнювати - нічого. Не треба так себе вести маючі ОДИН роутер
Про Камбіум це мляха просто ржач
Це ж ентерпрайз - він любе SOHО чпокне.. а ще в полі
Wifi 6 це костилі, проміжне рішення яке не підтримали виробники з тієї ж причини.
Чекаємо на Wifi 6e, чи зразу 7.
Бо те що відбувається на ринку, нагадує появу 2.5Гбіт у МП та відсутність доступних маршрутизаторів для нього.
І Noveon тебе піймав за яйця що та туфта про wifi 6, за кращу роботу у 2.4 та 5ггц зовсім не підтверджена.
У SmallnetBuilder є ціла лаба для перевірки. А в тебе, якщо зрівнювати - нічого. Не треба так себе вести маючі ОДИН роутер
Про Камбіум це мляха просто ржач
Це ж ентерпрайз - він любе SOHО чпокне.. а ще в полі
Wifi 6 це костилі, проміжне рішення яке не підтримали виробники з тієї ж причини.
Чекаємо на Wifi 6e, чи зразу 7.
Бо те що відбувається на ринку, нагадує появу 2.5Гбіт у МП та відсутність доступних маршрутизаторів для нього.
-
Mad Dog
Member
Світ не ділиться на чорне та біле. на те що написано на SmallnetBuilder та на всі інші тести та думки.BigTypoon: ↑ 10.12.2022 13:50 Mad Dog
Все що зміг Noveon це звинуватити у видаленні якихсь постів. По темі це бидло жодного аргументу не привело.
Костиль це якраз ВіФі 5, воно ж навіть на 2,4 ггц працювати не вміє.
Які виробники не підтримали ВіФі 6? 6Е це ж буде тей самий 802.11ax. Як було з Wave 2...
Чого тебе так порвало від Камбіума? Там же і порівняння було з іншими ентерпрайз рішеннями, а не сохо.
-
Scoffer
Member
BigTypoon
А є якісь тести 6ГГц через стіни, чи ноут на роутер треба класти для успішного прийому на максимальній швидкості?
Відправлено через 5 хвилин 23 секунди:
До речі може мені хтось пояснити аномалію: комп з мікрота напряму по шнурку отримує ip довше ніж цей же комп з цього ж мікрота але через точку доступу по вафлі? При чому відчутно так довше, вінда завантажується, а мережа ще не готова.
А є якісь тести 6ГГц через стіни, чи ноут на роутер треба класти для успішного прийому на максимальній швидкості?
Відправлено через 5 хвилин 23 секунди:
До речі може мені хтось пояснити аномалію: комп з мікрота напряму по шнурку отримує ip довше ніж цей же комп з цього ж мікрота але через точку доступу по вафлі? При чому відчутно так довше, вінда завантажується, а мережа ще не готова.
-
WalkMan
Member
Все получилось, працює. Знадобилось лише клонування MAC з ONU провайдера.WalkMan: ↑ 06.11.2022 21:16 Майже рік тому я піднімав тему про можливість підключення оптики від провайдера через SFP модуль на домашньому роутері (hEX S). Так от, на тому все і зупинилось, провайдер так і не надав інформацію про параметри необхідного модуля, а мені не дуже то й хотілось щось міняти, насправді. Наткнувся на репозитарій https://github.com/Anime4000/RTL960x рекомендують ODI DFP-34X-2C2 навіть є на алі ODI DFP-34X-2C2 Fibershow @ AliExpress має підтримку 2.5GbE, можна підсовувати дані вашого реального терміналу ONU для OLT вашого провайдера. Виглядає непогано.
Відправлено через 8 хвилин 35 секунд:
Насправді все як ти і описав, SFP модуль гріється до ≈60°С (в ONU він мав температуру ≈50°С) затухання в мене не значне!? -17dBm, загалом для мене те, що я отримав -1 пристрій який потрібно живити.0F: ↑ 15.12.2021 19:11Если у тебя дома сварен APC-пигтейл, то на модуле будет дополнительное затухание, из-за которого линк может не подниматься. Нормальной границей чувствительности считается -27 дБм, на описанном выше ты можешь потерять пару децибел. По поводу температуры - дело не в заявленных характеристиках эксплуатации, просто сами по себе SFP ONU греются сильнее в связи с тем, что есть накладные расходы на кодирование информации, плюс повышенная мощность излучения, и если у обычного модуля температура обычно 35-50 градусов, в зависимости от дальности (т.е. мощности), то такие могут вжарить на все заявленные 70, а то и больше.
- спойлер
-
Mad Dog
Member
трошечки більша швидкість з'їсться трошечки швидшим згасанням сигналу, і по факту в межах однієї двух кімнат ти отримаєш +/- те саме що на 5 гГц ))Scoffer: ↑ 10.12.2022 20:17 BigTypoon
Головна фішка там що це окремий канал на окремій частоті, і це корисно, наприклад для МЕШ систем коли точки спілкуються між собою на 6 гГц, а твій ноут з точками на 5 гГц і ви друг другу не заважаєте.
Запускай на Мікроті packet sniffer і дивись коли які пакети прийшли та пішки від компа в одному та іншому випадку.Scoffer: ↑ 10.12.2022 20:17 До речі може мені хтось пояснити аномалію: комп з мікрота напряму по шнурку отримує ip довше ніж цей же комп з цього ж мікрота але через точку доступу по вафлі? При чому відчутно так довше, вінда завантажується, а мережа ще не готова.
-
BigTypoon
Member
Mad Dog
Ти плутаєш терміни і використовуєш невірно.
Яке Wifi 5 на 2.4ггц?! Wifi 5 - це 802.11ас у 5Ггц діапазоні. Так, роутер реалізовує 802.11n у 2.4ггц, але як зворотню сумісність.
Те ще називають Wifi 6, Wifi 6e, - це різне!
Бо 6 реалізовують на 5ггц, а 6е (це від слова Extended) у 6ггц діапазоні на додачу до 5ггц.
І якщо, підвести лінію, то 802.11ас - це не костиль, а новий стандарт з підтримкою старого 802.11n - реалізований з великим поспіхом, Wave 2 - це повноцінний 802.11ас. А не те, що вийшло у вендорів які намагалися обігнати всіх у випуску нових девайсів. А wifi 6 - от це реально костиль, бо повинен був названий як Wave 3.
Це як історія з найменуванням USB. Тільки меньш заплутана))
Тому, хто в темі, користується б/у Арубою, Рукусом, Киско.. Бо в цих ентерпрайз ТД всі напрацювання світових лідерів з wifi.
І у SOHO їх напрацювання не ідуть. Як і у Камбіума.
Scoffer
Тестів небагато, але те що читав, до реальних 2гбіт у одній кімнаті, і десь 1Гіг за тонкою стінкою.
Слухай, а нафіга тобі 6ггц)) 60-70Мбайт по ас якось достатньо.
Роутери з 6е (6ггц) не мають всіх портів на 2.5 чи 5гбит езернету Це той парадокс, про який я вже писав.
Щодо мікрота не знаю, у домашньому парку їх зараз немає.
все змішалось у твоїй голові.Mad Dog: ↑ 10.12.2022 16:11Костиль це якраз ВіФі 5, воно ж навіть на 2,4 ггц працювати не вміє
Ти плутаєш терміни і використовуєш невірно.
Яке Wifi 5 на 2.4ггц?! Wifi 5 - це 802.11ас у 5Ггц діапазоні. Так, роутер реалізовує 802.11n у 2.4ггц, але як зворотню сумісність.
Те ще називають Wifi 6, Wifi 6e, - це різне!
Бо 6 реалізовують на 5ггц, а 6е (це від слова Extended) у 6ггц діапазоні на додачу до 5ггц.
І якщо, підвести лінію, то 802.11ас - це не костиль, а новий стандарт з підтримкою старого 802.11n - реалізований з великим поспіхом, Wave 2 - це повноцінний 802.11ас. А не те, що вийшло у вендорів які намагалися обігнати всіх у випуску нових девайсів. А wifi 6 - от це реально костиль, бо повинен був названий як Wave 3.
Це як історія з найменуванням USB. Тільки меньш заплутана))
Тому, що це не буде реалізовано у SOHO від слова НІКОЛИ. Бо таке залізо коштує дуже великих грошей. І тому, їх напрацювання не підуть до SOHO, щоб ти там собі не нафантазував.Mad Dog: ↑ 10.12.2022 16:11Чого тебе так порвало від Камбіума
Тому, хто в темі, користується б/у Арубою, Рукусом, Киско.. Бо в цих ентерпрайз ТД всі напрацювання світових лідерів з wifi.
І у SOHO їх напрацювання не ідуть. Як і у Камбіума.
Scoffer
Тестів небагато, але те що читав, до реальних 2гбіт у одній кімнаті, і десь 1Гіг за тонкою стінкою.
Слухай, а нафіга тобі 6ггц)) 60-70Мбайт по ас якось достатньо.
Роутери з 6е (6ггц) не мають всіх портів на 2.5 чи 5гбит езернету Це той парадокс, про який я вже писав.
Щодо мікрота не знаю, у домашньому парку їх зараз немає.
-
Scoffer
Member
BigTypoon
Мрію про чесний гігабіт за бетоною стіною
Мрію про чесний гігабіт за бетоною стіною
-
BigTypoon
Member
Scoffer
Спробуй любий pcie адаптер АХ, який обіцяє 2х2 160Мгц. Але бери з виносними антенами.
100% побудовані на intel ax210.
Судячи зі всього 4х4 ах адаптерів не буде. Intel вже анонсує wifi 7, витрачати кошти на 6е вони не будуть.
Отправлено спустя 14 минут 8 секунд:
Хочу побачити вартість wifi 7 - 802.11be адаптера чи роутера хоч би на 2.4ггц 4:4х4, 5ггц 4:4х4, 6ггц 4:4х4
Це повинна бути ТаКА МоЩа!! десь Qualcomm 8, а може і пару таких. Таке закодувати, раскодувати, рулити багатопросторною адресацією - да з корекцією помилок...
Що навряд, це можуть зробити(реалізувати в залізі все закладене в стандарт) з 2 чи 3 покоління таких роутерів та адаптерів.
Спробуй любий pcie адаптер АХ, який обіцяє 2х2 160Мгц. Але бери з виносними антенами.
100% побудовані на intel ax210.
Судячи зі всього 4х4 ах адаптерів не буде. Intel вже анонсує wifi 7, витрачати кошти на 6е вони не будуть.
Отправлено спустя 14 минут 8 секунд:
Хочу побачити вартість wifi 7 - 802.11be адаптера чи роутера хоч би на 2.4ггц 4:4х4, 5ггц 4:4х4, 6ггц 4:4х4
Це повинна бути ТаКА МоЩа!! десь Qualcomm 8, а може і пару таких. Таке закодувати, раскодувати, рулити багатопросторною адресацією - да з корекцією помилок...
Що навряд, це можуть зробити(реалізувати в залізі все закладене в стандарт) з 2 чи 3 покоління таких роутерів та адаптерів.
-
Scoffer
Member
Щось у мене передчуття що для того щоб побачити всі 4096QAM зі стандарту, треба буде втикати коаксіалом адаптер в роутерBigTypoon: ↑ 11.12.2022 01:41Таке закодувати, раскодувати, рулити багатопросторною адресацією -
Вже, не тягне. Не те щоб я дуже засмучувався з цього приводу, просто цікаво що буде далі.BigTypoon: ↑ 11.12.2022 01:41Спробуй любий pcie адаптер АХ, який обіцяє 2х2 160Мгц.
-
BigTypoon
Member
Scoffer
Яке 4096QAM ! Вони 256QAM на ас стандарті майже змогли реалізувати, а от Mu-Mimo не змогли і там вагон костилів у кожного вендорів
А на ах стандарті думаю справи не краще, хоча є інфа що таки Mu-Mimo та beam forwarding почало якось та працювати.
Це про SOHO роутери пишу
Отправлено спустя 36 секунд:
Яке 4096QAM ! Вони 256QAM на ас стандарті майже змогли реалізувати, а от Mu-Mimo не змогли і там вагон костилів у кожного вендорів
А на ах стандарті думаю справи не краще, хоча є інфа що таки Mu-Mimo та beam forwarding почало якось та працювати.
Це про SOHO роутери пишу
Отправлено спустя 36 секунд:
А що за ТД чи роутер?Scoffer: ↑ 11.12.2022 02:24Вже, не тягне.
-
Scoffer
Member
BigTypoon
рукус р650
правда у мене великі підозри що у нього 160МГц або нічим не відрізняється від 80, або він QAM при цьому скидує бо і по даташиту 2400мбс, а для 4х4@160 можна було очікувати 4800
Відправлено через 2 хвилини 3 секунди:
корпорати для АХ якось дружно забили на швидкість
рукус р650
правда у мене великі підозри що у нього 160МГц або нічим не відрізняється від 80, або він QAM при цьому скидує бо і по даташиту 2400мбс, а для 4х4@160 можна було очікувати 4800
Відправлено через 2 хвилини 3 секунди:
корпорати для АХ якось дружно забили на швидкість
-
Volodya811
Member
Шановні форумчани! Прошу поради.
Хочу купити мобільний 4G роутер з Wi Fi. Wan та Lan не потрібні. Задача роутера: брати Інтернет у Лайфа або Київстара і роздавати його на мобільні пристрої моєї сім'ї в межах квартири.
Виникає питання: "В період відключень світла, коли вишки мобільних операторів перевантажені, чи відіграє якусь роль, які стандарти LTE підтримує мобільний роутер?". Деякі люди пишуть, що треба LTE cat 6 або вище. Інші кажуть, що і LTE cat 4 достатньо, і навіть 3G. Що краще купувати?
Хочу купити мобільний 4G роутер з Wi Fi. Wan та Lan не потрібні. Задача роутера: брати Інтернет у Лайфа або Київстара і роздавати його на мобільні пристрої моєї сім'ї в межах квартири.
Виникає питання: "В період відключень світла, коли вишки мобільних операторів перевантажені, чи відіграє якусь роль, які стандарти LTE підтримує мобільний роутер?". Деякі люди пишуть, що треба LTE cat 6 або вище. Інші кажуть, що і LTE cat 4 достатньо, і навіть 3G. Що краще купувати?
-
BigTypoon
Member
Scoffer
Класс! Гарний апарат!
Декілька питань: Це однопотоковий тест? Достатньо живлення у ТД? Дивився у аналізатор спектру на смартфоні, чи піднімається канал на 80+80? Якщо поставити адаптер і роутер на лінію прямої видимості, 5-6м між ними швидкість збільшується?
Отправлено спустя 8 минут 52 секунды:
Volodya811
Купуй з більшою категорією, так він буде довше актуальнішим.
З практичної сторони можу сказати, що використовую такий з cat 9 (LTE advanced) Novatel MiFi 7730L.
А головне! Мати sim картки різних опсосів!
Бо може показувати хоч 4G+, а інтернету фактично немає!
У моїй локації, Київстар - максимальний сигнал і 4G+ - інету немає, lifecell - сигнал посередній, але 4g на швидкості 4-7Мбіт/сек.
Класс! Гарний апарат!
Декілька питань: Це однопотоковий тест? Достатньо живлення у ТД? Дивився у аналізатор спектру на смартфоні, чи піднімається канал на 80+80? Якщо поставити адаптер і роутер на лінію прямої видимості, 5-6м між ними швидкість збільшується?
Отправлено спустя 8 минут 52 секунды:
Volodya811
Купуй з більшою категорією, так він буде довше актуальнішим.
З практичної сторони можу сказати, що використовую такий з cat 9 (LTE advanced) Novatel MiFi 7730L.
А головне! Мати sim картки різних опсосів!
Бо може показувати хоч 4G+, а інтернету фактично немає!
У моїй локації, Київстар - максимальний сигнал і 4G+ - інету немає, lifecell - сигнал посередній, але 4g на швидкості 4-7Мбіт/сек.
Последний раз редактировалось BigTypoon 11.12.2022 03:28, всего редактировалось 2 раза.
-
Scoffer
Member
BigTypoon
Однопотоковий звичайно, це ж якраз саме цікаве. Живлення достатньо. Канал то піднімається, а от подивитись би чимось яким кодуванням він підіймається...
В прямій видимості гігабіт є, через стіну приблизно половина. Стіна армований залізобетон, так що скаржитись по суті немає на що.
Ну і точка згідно ж з даташитом чесно не обіцяє ніяких максимальних для АХ швидкостей.
Я от все хочу розвести знайомих постачальників на юбік ю6-про на потестити, котрий якраз і обіцяє баснословні швидкості, а вони не розводяться чогось
Однопотоковий звичайно, це ж якраз саме цікаве. Живлення достатньо. Канал то піднімається, а от подивитись би чимось яким кодуванням він підіймається...
В прямій видимості гігабіт є, через стіну приблизно половина. Стіна армований залізобетон, так що скаржитись по суті немає на що.
Ну і точка згідно ж з даташитом чесно не обіцяє ніяких максимальних для АХ швидкостей.
Я от все хочу розвести знайомих постачальників на юбік ю6-про на потестити, котрий якраз і обіцяє баснословні швидкості, а вони не розводяться чогось
-
BigTypoon
Member
Scoffer
Навряд у однопотоці буде 1Гбіт, не бачив таких ТД. Тільконо якщо зафігачити мост із ТД що тупо дорого)) витуха буде у тисячі разів дешевша))
Якщо привезуть, чекаємо на тест
Навряд у однопотоці буде 1Гбіт, не бачив таких ТД. Тільконо якщо зафігачити мост із ТД що тупо дорого)) витуха буде у тисячі разів дешевша))
Якщо привезуть, чекаємо на тест
-
Scoffer
Member
В блекаут мобільник коли конектився к БС 3g на всі палиці то інету не було, а коли ловив якусь 4g на одну, то був. Так що краще мати можливість конектитись за всіма стандартами.Volodya811: ↑ 11.12.2022 03:00і навіть 3G
Відправлено через 2 хвилини 22 секунди:
BigTypoon
У мене вже була ідея купити якийсь сяомі 4х4 і втикнути його в WDS
-
Mad Dog
Member
BigTypoon
Я так розумію ти бухий писав оту нісенитницю ))
Я так розумію ти бухий писав оту нісенитницю ))
-
Ekz0rcyst
Member
Mad Dog
А що вас так збентежило?
А що вас так збентежило?