Выбор ИБП/UPS

Корпуса и источники питания
Ответить
Автор
Member

Коли дивитеся характеристики подібних штук, треба множити ампери на годину на вольтаж. Наприклад для Baseus Adaman Metal PPIMDA-D01 (4к грн) заявлено 20000 мАг, тобто 20 А*год. Але вольтаж не вказаний, значить беремо 5В. В результаті маємо 100 Вт*год. Для порівняння батарея безперебійника HR1234W (1,1к грн) має 12В і місткість 9 А*год, тобто 108 Вт*год. Різниця в ціні майже 3к грн, але у павербанка є порт USB-C з підтримкою Power Delivery, і вага вдвічі менша. А EcoFlow RIVER EFRIVER600-EU при ціні 18к грн має 288 Вт*год. От і думайте, на що витратити свій бюдже
Так я от і не розумію нащо покупати зарядну станцію за 18к гривень емністю 288Вт/год якщо три 9А батареї для UPS дадуть навіть більшу емність (324 Вт/год) за 3к грн, або приблизно таку ж якщо з втратами на конвертацію в 220. До того ж UPS може бути корисним не тільки під час блекауту, на відміну від зарядної станції.

До речі в мене ноут не підтримує зарядку по usb, так що зарядити я його можу тільки рідною зарядкою чи чимось сумісним що видасть 20В на круглий роз'єм. Але емність батареї ноуту 55Вт/год, і здаеться навіть із 15% втратами всього одніеї 9А батареї UPS повинно бути достатньо щоб повністю зарядити його
Tesseract
Member

Побутові безперебійники бувають на одну, дві або чотири батареї. Один з найдешевших на чотири батареї PowerWalker VI 2000 CW коштує 16К грн. При цьому це непідйомна цеглина без ручок, яку ви не повезете з собою на рибалку чи шашлики. Безперебійник на дві батареї буде біля 6К, і його уже реально транспортувати.
Є варіант купити вживаний безперебійник без батарей, десь за половину вартості. А батареї потім окремо.
fludimir
Member

Якщо дві батареї це 2*108Вт*год і це буде означати що я зможу зарядити ноут з 55Вт акком принаймні тричи то цього мені буде достатньо з головою, ще й за третину ціни зарядної станції на 288Вт/год.
Але чи немає тут якихось алє? Як я розумію безперебійник коли працюе на малу потужність ще й сам може жерти багато енергії, то скільки від тих 216Вт*год мені реально залишиться? І ще читав що їх батареї дуже швидко дерградують якщо використовувати на повну ємність, чи це так?
Tesseract
Member

Можу розказати зі свого досвіду. У мене безперебійник на дві батареї, йому десь півтора роки. Недавно надовго вимикали світло, а мені потрібен був інтернет. Я підключив до безперебійника лише конвертор з оптики в виту пару та свій роутер. Разом у них потужність була десь 20 Вт. На початку роботи батареї були повністю заряджені. Безперебійник протримав таке навантаження рівно дві години, а потім почав пищати, що лишилось 10% батареї. Тобто виходить, що він зміг віддати лише 40 Вт*год.
moonlight49
Member

Tesseract: 17.10.2022 10:54 Можу розказати зі свого досвіду. У мене безперебійник на дві батареї, йому десь півтора роки. Недавно надовго вимикали світло, а мені потрібен був інтернет. Я підключив до безперебійника лише конвертор з оптики в виту пару та свій роутер. Разом у них потужність була десь 20 Вт. На початку роботи батареї були повністю заряджені. Безперебійник протримав таке навантаження рівно дві години, а потім почав пищати, що лишилось 10% батареї. Тобто виходить, що він зміг віддати лише 40 Вт*год.
1. Что за ИБП и что за батареи?
2. новые ли батареи покупали?
3. Постоянно ли ИБП в розетке был до отключения или вы его доставали по необходимости и включали?

Вообще AGM батареи живут 3-4 года. Лучшие из них от CSB.
Kassatka
Member

lkm: 15.10.2022 17:57 Никто не сталкивался с утилитой от FSP для своих ИБП - "viewpower"?
Вопрос в чем - там есть раздел "Настройки", но туда попасть нельзя. Зашел под Администратором - не помогло.
На YouTube есть старый ролик по этой утилите и там этот раздел активен, с кучей настроек (bypass, green mode и т.д.).
Версия программы с сайта производителя.
Дуже навіть стикався весною. По цій причині здав безперебійник FSP до біса назад у магазин. Якщо коротко, то для роботи цієї програми потрібен Adobe Flash Player, який вирізали з м'ясом у Windows вже більш ніж два роки як. У результаті, проінсталювати що ViewPower, що ViewPower Pro, можна, а нормально запустити і відобразити інтерфейс уже не можна.
А якщо детальніше, то моя модель судячи з наклейки була виготовлена в вересні 2021, тобто набагато пізніше від того, як Adobe попередила про те, що видалить свій Player, і навіть значно пізніше після власне смерті Flash Player. І за весь цей час не зібралися з духом, щоб переписати свою програму-драйвер.
Последний раз редактировалось Kassatka 17.10.2022 12:54, всего редактировалось 1 раз.
Crossbow
Member

пример мой:
UPS APC SMT1000I - 12v 12A (2 акума последовательно = 24в) - свежие от CSB.
Если считать очень грубо без учета спецификации разрядного тока АКБ (там есть тонкости !!!) и без учета КПД УПСа, то я должен был получить: 24х12= 288Вт\ч.

Нагрузка: 100вт лампочка накаливания.
время работы от 100% до 0% - 1ч . 43 мин. = 171.6Вт\ч я вытянул, а почему?
А потому что:
емкость 12А\ч указана с хитростью... там низкий ток разряда для такой емкости.
КПД УПСа тоже влияет.
Spec CSB GP12120.pdf
(515.56 КБ)
Kassatka
Member

Продовжую стосовно бракоділів з FSP. В комплекті з ДБЖ йшов CD з цією програмою-драйвером та з інсталятором Adobe Flash Player, на офіційному сайті можна скачати цю прогу-драйвер. Всередині ZIP-архіву лежить EXE-шка, яка в усіх трьох випадках (ViewPower на диску, на сайті та ViewPower Pro на сайті) датована 2014 роком (!). Тобто саме з тих пір не оновлювалася програма й драйвер. Багато ДБЖ інших фірм підтримують стандартний протокол роботи, і OS Windows працює з ними як живлення через батарею, тож можна у параметрах електроживлення Windows налаштувати вимкнення/сон/гібернацію. А тут і цього не можна - ні програма від виробника не працює без Flash Player, ні стандартні засоби ОС ДБЖ не розпізнають. Тобто функціонал зв'язку з ПК ніби має бути, але реально не працює. Чому ж тоді фірму FSP не засипали досі судовими позовами?

Відправлено через 3 хвилини 50 секунд:
Якби це була стара модель, яку вже не випускають, то тоді одна справа. Але ж вони продовжують випускати у вересні 2021 те, що вимагає для нормальної роботи наявності Adobe Flash Player.
Tesseract
Member

moonlight49: 17.10.2022 12:151. Что за ИБП и что за батареи?
PowerWalker VI 1500 CSW, які там батареї не дивився.
moonlight49: 17.10.2022 12:152. новые ли батареи покупали?
Думаю, що в новому безперебійнику були нові батарейки.
moonlight49: 17.10.2022 12:153. Постоянно ли ИБП в розетке был до отключения или вы его доставали по необходимости и включали?
Безперебійник використовувався як звичайний безперебійник. Завжди в розетці, спрацьовував рідко, в основному без переходу на батарею.
moonlight49
Member

Tesseract: 17.10.2022 22:23
moonlight49: 17.10.2022 12:151. Что за ИБП и что за батареи?
Судя по спекам https://powerwalker.com/product/10121114/ две 12В 9 Ач, что значит что изначально там 12*9*2 = 216 Втч и после преобразований в нагрузку сможет отдать 129Втч

129Втч / 20Вт = 6 часов он должен держать как ни крути или же нагрузка больше в три раза или батареи таки не новые?
fludimir
Member

Большое спасибо за реальные примеры емкости при разряде ИБП!

Только вот как такое вообще возможно что один ибп отдает 60% емкости при разряде (и как я понимаю отдал бы больше если бы подключенная мощность была меньше), а другой меньше 20% при малом потреблении?
время работы от 100% до 0% - 1ч . 43 мин. = 171.6Вт\ч я вытянул, а почему?
даже 172Вт*ч это три раза зарядить ноут - но нужно ли для этого покупать ибп за 25к ?
moonlight49
Member

moonlight49: Судя по спекам https://powerwalker.com/product/10121114/ две 12В 9 Ач, что значит что изначально там 12*9*2 = 216 Втч и после преобразований в нагрузку сможет отдать 129Втч

129Втч / 20Вт = 6 часов он должен держать как ни крути или же нагрузка больше в три раза или батареи таки не новые?
А всё же есть ещё поправочные коэффициенты см раздел 4 отсюда
https://e-server.com.ua/sovety/kak-rass ... raboty-ibp

Что значит что для декларируемых 6 часов нужно вычесть 25% , итого будет 4.5 часа
Tesseract
Member

moonlight49: 17.10.2022 23:06
Tesseract: 17.10.2022 22:23
Судя по спекам https://powerwalker.com/product/10121114/ две 12В 9 Ач, что значит что изначально там 12*9*2 = 216 Втч и после преобразований в нагрузку сможет отдать 129Втч

Зараз поміряв тестером навантаження, з яким безперебійник протримався дві години. Вийшло на виході з безперебійника ~0,04 А 220 В, тобто менше 10 Вт. Також глянув батареї, обидві LEOCH DJV12-9.0.
diesel1985
Member

Доброго дня. Розьясніть будь ласка, в звичайному безперебійнику mustek чи apc я ка синусоіда? Чи підійде він для живленя насоса котла опалювання? Живлення буде від гелевого АКБ 100а.г. Читав що для живлення двигунів потрібна особлива синусоіда, це стосується інверторів. Потужність насоса 50-60 ват.
Crossbow
Member

diesel1985: 19.10.2022 07:22в звичайному безперебійнику mustek чи apc я ка синусоіда?
:insane: "у обычной машины коробка автомат или механика?"
вот так вы задали свой вопрос.

Відправлено через 1 хвилину 50 секунд:
diesel1985: 19.10.2022 07:22Чи підійде він для живленя насоса котла опалювання?
читать то что под спойлером!
viewtopic.php?p=3451167#p3451167
IvanCh
Member

Підскажіть.

маю kin-1500ap. у нього є роз'єм для підключення зовнішніх батарей. Ось тільки незрозуміло якої ємності вони мають бути?
всередині по паспорту має бути дві послідовно на12в по 7аh, коли міняв батареї то remontups.com поставили дві по 9ah
а ось що ставити як зовнішні незрозуміло. в інструкції тільки фраза що батарея має бути такої ж як напругия як вбудована батарея, тобто всумі 24в,
це в теорії я навіть автомобільний акум(точніше два) можу підключити:? чи один(від вантажівок) на 24в:?
А якщо брати клачисні для упсів то на який AH можна дивитися? 50? 100? 200?
tablestikus
Member

IvanCh
Я до такого докупав якось зовнішній пак з 6шт 12в 7аЧ
Lamobot
Member

Вітаю. Маю декілька запитань про Powercom Imperial IMD-2000AP (https://powercom.ua/ru/ibp-pcm-imd-2000ap). Підкажіть будь ласка.
Про батареї:
1. Планую замінити його “рідні” батареї YUASA NPW45-12 (https://www.yuasa.co.uk/batteries/indus ... 45-12.html) на CSB HRL1234WF2FR (https://www.csb-battery.com.tw/english/ ... d=8&pid=34). Підійдуть? Які кращі? Чи може обрати інший варіант із доступних у Києві (https://hotline.ua/ua/computer/akkumulyatory-dlya-ibp/)?
2. Витягнув старі батареї - вони склеєні між собою якоюсь пластиковою стрічкою. Я правильно розумію, що особливої різниці нема і нові можна склеїти звичайним армованим скотчем?
Про використання. Підключення компа, монітора, роутера — то все зрозуміло. Хотілося б уточнити про можливість використання з “недокументованими” малопотужними приладами. Адже на виході ступінчата апроксимація синусоїди, щоб не погоріло нічого. А саме:
3. Чи можна від UPS заряджати павербанки чи телефони у разі чого?
4. Чи можна до UPS підключати світильник (умовно кажучи лампочку). Розжарювання чи світлодіодну?
IvanCh
Member

tablestikus
я знаю що є такі паки, але вони як і сам упс вже не випускаються.
тому якщо десь щось і є то воно дороге.
ну і цікаво яка там комутація , 3 паралельні лінії по 2 послідовних баратеї?
Tesseract
Member

Lamobot
1. Батарей такого типу і з такими параметрами на ринку купа, але CSB одні з найкращих. Та, яку ви вибрали, має підійти.
2. Так, але не металізованим. Скотч не повинен проводити електрику. Хоча можна взагалі без скотча, головне з проводами нічого не наплутати. Коли будете витягати рідні акуми, сфоткайте як вони підключені.
3. Можна, хоча який попадеться блок живлення чи зарядка ніхто не знає. В ідеалі краще щоб безперебійник мав спеціальні USB порти для зарядки гаджетів.
4. Можна, але знову ж таки, леди можуть мати дуже різну начинку.
Ответить