Windows on Arm подолала позначку у 7000 сумісних застосунків та ігор

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
yariksom
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить Windows on Arm подолала позначку у 7000 сумісних застосунків та ігор
Якесь чудо на костилях у вигляді емулятора, думаю гірше буде працювати чим на х86.
Demedik
Member

Повідомлення

Вот чет-то у меня больше доверия к FEX от Valve.
VovaII
Member

Повідомлення

А ці АРМ сумісні між собою? Чі лише в теорії?
alex_sul
Advanced Member

Повідомлення

VovaII
По ідеї сумісні. Але софтом обмежать сумісність. Хочеш більше - плати. Це мікрософт :rotate:

Відправлено через 2 хвилини 22 секунди:
Demedik
І в мене. Вони репутацію свою бережуть :up:
1234waltz
Member

Повідомлення

Demedik: 27.08.2026 15:16 Вот чет-то у меня больше доверия к FEX от Valve.
Чому ж?
FEX проект дуже крутий, але працює в юзерспейсі і має доступ тільки до відкритих та документованих можливостей.
Прізм працює на рівні ядра з глибокою системною інтеграцією та з заточкою до специфічного заліза від Квалком (прям як Розета в Епл).
Тож, як мінімум, Прізм не може бути гірше за Фєкс. Як максимум від буде кращий при роботі на однаковому залізі.
В ідеалі б було цікаво подивитись, як Індізайт ат Ілюстратор обидва запустять, наскільки знаю, Прізм з ними працює ідеально. В лінуксі в цього софта і без емуляції проблеми є, чесно кажучи.
tornadox
Member

Повідомлення

VovaII: 27.08.2026 15:18А ці АРМ сумісні між собою? Чі лише в теорії?
Так сумісні для відповідних навантажень: набір тексту, перегляду вебу та медіа.
Все решта - як повезе. Про ігри можна забути. Спец софт - залежить від розробника.
WoA це друкарські машинки для самих простих користувачів, якщо не лізти вище голови, то з хорошою знижкою - це непогані апарати.

З підтримкою буде видно коли вийде Windows 26H2
https://www.techpowerup.com/346237/wind ... in-on-25h2
Іншу ОС туди не поставити, прийдеться сидіти на 25H2 без апдейтів.

Собі б звісно такий хлам не купляв.
Afit
Member

Повідомлення

От я не розумію фішки, чому я маю обрати костильний ARM :dontknow: Коли я вперше почув, то подумав що крута ідея, завалити бюджетними ПК на ARM початкові енергоефективні моделі. Але потім я побачив ціну :facepalm: Якого хріна я маю обирате це, якщо є чудові рішеня від синіх і червоних нативно :dontknow:
yariksom
Member

Повідомлення

Afit: 27.08.2026 16:15 От я не розумію фішки, чому я маю обрати костильний ARM :dontknow: Коли я вперше почув, то подумав що крута ідея, завалити бюджетними ПК на ARM початкові енергоефективні моделі. Але потім я побачив ціну :facepalm: Якого хріна я маю обирате це, якщо є чудові рішеня від синіх і червоних нативно :dontknow:
Майки бояться, що всі на юнікси переповзуть тому і клеїть цього виродка.
1234waltz
Member

Повідомлення

tornadox: 27.08.2026 16:12
VovaII: 27.08.2026 15:18А ці АРМ сумісні між собою? Чі лише в теорії?
Так сумісні для відповідних навантажень: набір тексту, перегляду вебу та медіа.
Все решта - як повезе. Про ігри можна забути. Спец софт - залежить від розробника.
WoA це друкарські машинки для самих простих користувачів, якщо не лізти вище голови, то з хорошою знижкою - це непогані апарати.
Ну от зараз навіть в Україні можна урвати за 600 з копійками баксів алюмінієвий Сьорфейс, з 500 ніт екраном 100% сРГБ та 16 ГБ швидкісної оперативки. Дійсно зробили конкурента МакБуку Нео (за рахунок великої знижки, бо по базовій ціні їх ніхто просто не купував :lol: ). Якщо людині тільки браузер і треба, то воно прям дуже файний вибір, бо годин 15 витягне на батареї.
leks
Junior

Повідомлення

1234waltz: 27.08.2026 16:21 ... Якщо людині тільки браузер і треба, то воно прям дуже файний вибір, бо годин 15 витягне на батареї.
Зображення
1234waltz
Member

Повідомлення

Не треба оце гуано порівнювати з Сьорфейсом,
У Сьорфейса файний екран з Горіла Глас, 16 Гб високошвидкісної оперативки, Снеп який навіть в жорсткій емуляції х86 додатки на рівні Зен2 (а то й 3) затащить та nvme SSD.
А огризок зі скріншота навіть ютьюб фоновий паралельно з редагуванням великого гугл.докса буде тормозити, і все це на поганенькому екрані, від якого очі вітікати будуть. краще вже планшет взяти.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

СМЕРТЬ
ВСІМ ХТО НА ПИРИШКОДІ ВСТАНОВЛЕННЮ ЛІНУКСУ
Afit
Member

Повідомлення

leks: 27.08.2026 16:52
1234waltz: 27.08.2026 16:21 ... Якщо людині тільки браузер і треба, то воно прям дуже файний вибір, бо годин 15 витягне на батареї.
Зображення
eMMC... - Це ставить крапку на розгляді будь якого пристрою. А пристроїв на вінді тим паче
Sanьka
Member

Повідомлення

yariksom: 27.08.2026 15:08Якесь чудо на костилях у вигляді емулятора, думаю гірше буде працювати чим на х86.
Тільки не кажи це Юрку ;)
yariksom
Member

Повідомлення

Sanьka: 27.08.2026 19:35Тільки не кажи це Юрку
Думаю в глибині душі він це знає, але маку тримати треба B-)
Demedik
Member

Повідомлення

1234waltz: 27.08.2026 15:32 Чому ж?
FEX проект дуже крутий, але працює в юзерспейсі і має доступ тільки до відкритих та документованих можливостей.
Прізм працює на рівні ядра з глибокою системною інтеграцією та з заточкою до специфічного заліза від Квалком (прям як Розета в Епл).
Тож, як мінімум, Прізм не може бути гірше за Фєкс. Як максимум від буде кращий при роботі на однаковому залізі.
В ідеалі б було цікаво подивитись, як Індізайт ат Ілюстратор обидва запустять, наскільки знаю, Прізм з ними працює ідеально. В лінуксі в цього софта і без емуляції проблеми є, чесно кажучи.
"заточкою до специфічного заліза від Квалком (прям як Розета в Епл)" - вот эта часть не верна. Будет как минимум Квалком и Невидиа с Медиатеком. Может кто-то еще подтянется, например Самсунг.

А так доверия нет - у них уже были попытки... мягко говоря не совсем удачно получились. Поэтому так. А с тем же Валвом - когда-то про директ х тоже самое говорили, но сейчас все потрясающе работает. Так что по прошлым заслугам и судим. Конечно МелкоМягкие могут показаться класс, а Валв ... словить неудачу.
tornadox
Member

Повідомлення

1234waltz: 27.08.2026 15:32Чому ж?
Якщо вже порівнюєш з Розетою, то варто згадати що в наступній МакОС 2027 Розету випилять, тому вже ентузіасти вже портують FEX під MacOS та Apple Silicone. Аналогічно, ніхто гарантій не дасть, що в МС не підуть про протоптаній дорозі з Прізм, форсуючи розробників портувати і розробляти нативний софт під АРМ. Прізм закритий і це продукт по підписці Майкрослоп.

Ще раз нагадую? для кого не зрозуміло - МС хоче перевести всіх на SaaS, простими словами на свої клауд сервіси. Їм не потрібні комп'ютери, які мають власні потужності для виконання задач за які МС могла би брати гроші. Майкрософт хоче продавати друкарські машинки з Office 365 - цим і пояснюється всі старання МС просовувати цей шлак на АРМ і WoA
Microsoft тестувала Copilot OS без меню "Пуск" і підтримки Win32-застосунків
https://mezha.ua/news/microsoft-secret- ... os-314487/
1234waltz
Member

Повідомлення

Demedik: 27.08.2026 20:00 "заточкою до специфічного заліза від Квалком (прям як Розета в Епл)" - вот эта часть не верна. Будет как минимум Квалком и Невидиа с Медиатеком. Может кто-то еще подтянется, например Самсунг.
Прізм в першу чергу під Снепдрегон Ікс заточений, за пруфами на сайт МС та в бенчмарки та огляди на ютьюб.
У нєвідії з медіатеком стокові ядра з відповідним результатом. Там будуть більші втрати при емуляції і не буде воно тащити як Снепи. Тупо брутфорсом жирних ядер та частот будуть робити. Самсунг і без того лузер, що не зміг навіть з допомогою АМД потягатиз з МТК та Квалками у мобільниках, куди їм ніс совати в лептопи ще.
Demedik: 27.08.2026 20:00 А так доверия нет - у них уже были попытки... мягко говоря не совсем удачно получились. Поэтому так. А с тем же Валвом - когда-то про директ х тоже самое говорили, но сейчас все потрясающе работает. Так что по прошлым заслугам и судим. Конечно МелкоМягкие могут показаться класс, а Валв ... словить неудачу.
До чого тут Валв чи МС. Я вам кажу про те, що Прізм заточувався під роботу з конкретним залізом (як Розета) і в цього заліза були закладені нестандартні для "стокового арм" технічні рішення, з якими працює Емулятор.
А Фексу, як би круто його не робили, доводиться працювати з зоопарком стокових дохлих ядер та ще й в юзерспейсі. На чому йому працювати, якщо найпродуктивніший не Apple проц. на ARM архітектури це Snapdragon X1/X2 для Windows 11 on ARM? Щоб перемогти клятий Майкрософт, треба купити в них Сьорфейс, поставити на нього Федору, зловити ноудрайверс та криву роботу того що підтримується і "перемагати"? Чи як?

Ось найдохліший (з самим донним iGPU, який в 3 рази слабший за флагманську модель) з минулого покоління Снеп запускає 100 ігор без пердолінга
спойлер
Відправлено через 5 хвилин 7 секунд:
tornadox: 27.08.2026 20:12 Ще раз нагадую? для кого не зрозуміло - МС хоче перевести всіх на SaaS, простими словами на свої клауд сервіси. Їм не потрібні комп'ютери, які мають власні потужності для виконання задач за які МС могла би брати гроші. Майкрософт хоче продавати друкарські машинки з Office 365 - цим і пояснюється всі старання МС просовувати цей шлак на АРМ і WoA
Саме тому для Квалком разробили проци, які тягаються з М4 та Зен5. Дуже логічно, 18 ядерні друкарські машинки, зі 128 ГБ оперативної пам'яті, які нагинають Кор Ультра 300.
https://www.notebookcheck-ru.com/Testir ... 941.0.html
waryag
Member

Повідомлення

1234waltz: 27.08.2026 20:50Ось найдохліший (з самим донним iGPU, який в 3 рази слабший за флагманську модель) з минулого покоління Снеп запускає 100 ігор без пердолінга
в рік лише на пк виходить 200+ помітних ігор і десятки тисяч загалом
daesz
Member

Повідомлення

kabostebeztak: 27.08.2026 17:18 ПИРИШКОДІ
пЕрЕшкода :facepalm:
Відповісти