Microsoft тестує функцію ручного розподілу пам’яті між CPU, GPU та ШІ у Windows 11

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Advanced Member

Пропоную обговорити Microsoft тестує функцію ручного розподілу пам’яті між CPU, GPU та ШІ у Windows 11

Бажаю їм успіху у створенні реальної опціїї ручного керування розподілом пам'яті між CPU, GPU та ШІ у Windows 11
waryag
Member

Ця платформа, нагадаємо, розрахована не тільки на запуск локальних моделей штучного інтелекту, для яких великий обсяг пам’яті є однією з головних переваг, але й на ігри та створення контенту.
Виправив :laugh:

Відправлено через 32 секунди:
alex_sul: 24.08.2026 13:33 Бажаю їм успіху у створенні реальної опціїї ручного керування розподілом пам'яті між CPU, GPU та ШІ у Windows 11
І запасаємося попкорном :popcorn:
warp37
Member

Может, лучше придумать режим экономии потребления ОЗУ и большего перекладывания на SSD?

У меня Windows 11 в простое и полностью "пустая", потребляет 8+ Гб ОЗУ плюс видеопамять.

А с запущенным Steam вообще 10+ гигабайт (32 Гб RAM) и три гигабайта памяти видеокарты.

И это нихрена не нормально, это ужас. Особенно когда видеопамяти впритык, а почти треть ОЗУ идёт на всякий мусор. :mad:
Georgin
Member

Всі ці роки я вважав, що головним завданням програміста стосовно розподілення системних ресурсів є покращєння автоматичної роботи комбінації "windows scheduler + thread pool + memory manager".
Cхоже, що я помилявся і справжнім розвитком є повернення до мануальної роботи. Splendid!

Шось я відстаю від технічного прогресу, ці ідеї не здаються мені іноваційними та прогресивними...

"У програмному забезпеченні Adrenalin користувачі можуть вручну змінювати обсяг пам’яті, що виділяється вбудованій графіці." - тобто, робити те ж саме, що раніше робили у BIOS?

warp37
"У меня Windows 11 в простое и полностью "пустая", потребляет 8+ Гб ОЗУ..." - це до чи після вимкнення SysMain (Superfetch)?
big_bang
Member

а що далі за планом "розвитку" ?
zaqik
Member

Раньше в нормальных бивисах можно было задать сколько памяти под игпу резервировать, может и сейчас можно, но я нормального бивиса давно в руках не держал. Попадались какие-то ноуты асуса на амуде, где из 8 ГБ под видео жёстко выделялось 2 и ты ничего с этим не мог поделать. Так что пусть делают. Интересно, ИИ можно будет отключить, выставив ему ноль памяти, или шиндовс от такого просто начнёт глючить?.. :gigi:
"У програмному забезпеченні Adrenalin користувачі можуть вручну змінювати обсяг пам’яті, що виділяється вбудованій графіці."
С какой версии оно такому научилось?
DDt
Member

zaqik: 24.08.2026 16:03выставив ему ноль памяти, или шиндовс от такого просто начнёт глючить?
Если ставить памяти меньше 2Гб - оно не сможет вывести картинку больше фуллхд(или вообще не сможет), это чисто фишка некоторых вендоров на АМД
У интела другой прикол - оно не откусывает сразу, а постепенно резервирует до 50% от ОЗУ, и как только памяти становиться очень мало - система начинает лагать и фризить, помогает только ребут
Kullerok
Member

warp37: 24.08.2026 13:44 Может, лучше придумать режим экономии потребления ОЗУ и большего перекладывания на SSD?

У меня Windows 11 в простое и полностью "пустая", потребляет 8+ Гб ОЗУ плюс видеопамять.

А с запущенным Steam вообще 10+ гигабайт (32 Гб RAM) и три гигабайта памяти видеокарты.

И это нихрена не нормально, это ужас. Особенно когда видеопамяти впритык, а почти треть ОЗУ идёт на всякий мусор. :mad:
Ну так тут вопрос к клиенту стима :gigi: причем тут винда
Demedik
Member

Неужели узнали про Uniform Memory Access... не прошло и ... а нет прошло. Сижу на Пингвине и проблем нет. Про Маки вообще молчу.
Rex
Member

warp37: 24.08.2026 13:44У меня Windows 11 в простое и полностью "пустая", потребляет 8+ Гб ОЗУ плюс видеопамять.

Люди до сих пор не могут понять и принять такую штуку, кук Префетчи или Суперфетч, которая есть в Винде со времен ХР. Шел 2026 год... Мда... :facepalm:
спойлер
Для тех кто те нв курсе. Винда предварительно загружает в ОЗУ частоиспользуемые приложения и какие-то системные файлы, для их мгновенного запуска и повышению общей отзывчивости системы. Алгоритм там неизвестный, до предварительно под эту функцию выделяется четверть от общего фиизческого объема ОЗУ. Будь у вас 128 ГБ - Винда бы в простое кушала 30. При 8 ГБ в простое она будет брать 2-2.5. Это нормальное поведение, так задумано.
Но нет - юзвери продолжают вопить: "Микрософт гвно, Винда сожрала мои 8 ГБ памяти!
Earanak
Member

Rex: 24.08.2026 18:53предварительно под эту функцию выделяется четверть от общего фиизческого объема ОЗУ. Будь у вас 128 ГБ - Винда бы в простое кушала 30.
У меня на одном компе 128GB (~8гб занято), на другом 192GB (~9гб занято).
Win11 25H2 Pro (Оригинальные MSDN), без Твиков, без лазания в реестр, без оптимизаторов.
У меня это как то не так работает ? :think:
Скриншот диспетчеров задач :
mstsc_7iM2s7c5Mi.png
systeminfo -> Original Install Date : 05.06.2025 (Оба компа)
Последний раз редактировалось Earanak 24.08.2026 19:38, всего редактировалось 1 раз.
Rex
Member

Earanak
У меня это как то не так работает ?
Значит в системе нет столько софта, который, например, висит в автозагрузке, или системы свежеустановленные. И Винда закешировала все, что ей нужно и ей хватило 8-9 ГБ. Этот алгоритм знают только Майкрософтовцы.
Суть в том, что в любом случае - это нормальное явление.
MqM
Member

warp37: 24.08.2026 13:44 Может, лучше придумать режим экономии потребления ОЗУ и большего перекладывания на SSD?

Добре, що я не перейшов на Вінду 11 :lol:
В мене 1 гіг врам разом зі Стім.
Оперативки не памʼятаю скільки, але точно не 10 гіг :lol: :lol: :lol:
Alexsandr
Member

DMA для видеокарт все еще утерянные технологии прошлой великой цивилизации?
TaTko
Junior

Це дійсно жах. Я б почав шукати майнер, за старою звичкою. З тими самими 32GB DDR5 Win11 їсть максимально 4.5 Гіга, якщо почистити в диспетчері перед грою (Steam, Spotify та інше лайно) то в простої десь 3.4 - 3.6. Що я роблю не так?
Nekros
Member

TaTko: 25.08.2026 00:58 Це дійсно жах. Я б почав шукати майнер, за старою звичкою. З тими самими 32GB DDR5 Win11 їсть максимально 4.5 Гіга, якщо почистити в диспетчері перед грою (Steam, Spotify та інше лайно) то в простої десь 3.4 - 3.6. Що я роблю не так?
То щось у вас екстремально мало.
У мене 64ггб, ніяких твіків, останнє оновлення, при завантаженні зжирає десь 7ггб. З автозагрузки тільки стім, єпікгкймс, нод32.
Потім з відкритим хромом розжирається до 11ггб
Sanьka
Member

big_bang: 24.08.2026 15:40а що далі за планом "розвитку" ?
По логіці - перемикання джамперами :D
Tetraoxid
Junior

TaTko: 25.08.2026 00:58

Це дійсно жах. Я б почав шукати майнер, за старою звичкою. З тими самими 32GB DDR5 Win11 їсть максимально 4.5 Гіга, якщо почистити в диспетчері перед грою (Steam, Spotify та інше лайно) то в простої десь 3.4 - 3.6. Що я роблю не так?
Це теж жах... Дебіан Лінукс Xfce - 600 мб пам'яті в простої. B-)
Ответить