Samsung, Micron та SK hynix активно працюють над оперативною пам’яттю DDR6

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Nikolay Yeryomenko
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити Samsung, Micron та SK hynix активно працюють над оперативною пам’яттю DDR6

Ну за таку ціну як на DDR5, яка стала завдяки AI і змові виробників, то DDR6 не дуже потрібна. Це буде чергове подорожчання.
Jaa
Member

Повідомлення

Одиницею виміру ціни буде карат.
erkins007
Member

Повідомлення

Ждём АМ6 тогда к 2028 году.
Судя по всему zen6 будет последним поколением для АМ5
Krovatka
Member

Повідомлення

К моменту выхода как раз кредит за кит ддр5 выплачу :gigi:
hohlid19
Member

Повідомлення

Потенциал ддр5 не раскрыли, решили сразу на новый стандарт перейти?
coffeeman
Member

Повідомлення

То з тими цінами вже краще на ddr4 пересидіти і потім на ddr6 перейти ). Головне щоб цей "дефіцит" не став новою нормою.
Pro100SSK
Member

Повідомлення

8,8–17,6 Гбит/с — это скорость на один пин (per-pin bandwidth), именно так JEDEC описывает DDR6 в своих спецификациях. Это стандартный способ измерения в индустрии для самого чипа памяти.

Чтобы получить итоговую пропускную способность модуля, нужно учесть архитектуру шины.
DDR6 использует четыре 24-битных подканала вместо двух 32-битных у DDR5, итого 96 бит на модуль.
При скорости 17 600 МТ/с один модуль DDR6 обеспечит пропускную способность свыше 134 ГБ/с.
Для сравнения: DDR5-8400 (текущий максимум по JEDEC) даёт ~67 ГБ/с — то есть DDR6 удвоит этот показатель.

Хотелось бы что бы в будущем автор статьи объяснял контекст (пины vs весь модуль) ато не всем это может быть понятно и вводить в заблуждение.
Dilfin
Member

Повідомлення

coffeeman: 05.05.2026 12:19 То з тими цінами вже краще на ddr4 пересидіти і потім на ddr6 перейти ). Головне щоб цей "дефіцит" не став новою нормою.
Скоріш за все, що такий дефіцит стане запланованою нормою, це капіталізм, обмежена кількість дозволяє встановлювати націнку, що в десятки разів перевищує собівартість.
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

1. після цього ddr5 регістрова має сильно впасти в ціні - проци з нею стануть неактуальні тому що нові проци завжди знаачно вигідніші по параметру долар за флопс чи Вт/флопс, особливо коли дороге місце в стійці ЦОДа. Тим більше нові системи матимуть більший обєм знаачно швидшої памяті, більше ядер в сокеті - тре меньше сокетів і мереж і краща консолідація памяті, і більше швидких шин типу PCIe v6/7 (v6 вже є в Nvidia і інших)
2. 24 біт на канал відразу з ecc, це важливо - тепер для ecc непотрібно збільшувати кількість контактів на 1/4, самі дані з ecc будуть передаватись тими ж лініями, просто більше тактів на передачу даних піде. При таких високих частотах це буде майже не замітно - все одно швидкість каналу буде надлишковою - 24 біт@14 ГГц > 32біт@8000. По суті 2х40=80 біт змінюється на 4х24=96.
Цікаво, чи будуть планки памяті QUDIMM - 1/4 від DIMM :-P
white_noise
Member

Повідомлення

та зачекайте, я ще на DDR5 не перейшов :gigi:
Afit
Member

Повідомлення

Робота кипить, але з такими цінами моя простенька DDR5 32Gb 5600 CL36, судячі з усього, пробуде в мене дуууже довго і переживе апгрейд на ZEN6 :rotate:
CnC_General
Member

Повідомлення

от цікаво, а чи вийде нова DDR6 10 000 CL36?

А можна буде дочекатись появи DDR5 8600 CL30???
KimRomik
Member

Повідомлення

ви спершу хоча б навчіться знижувати ціни, перш ніж переходити на нові стандарти
Earanak
Member

Повідомлення

Надеюсь к тому моменту сходу будет доступен максимальный объем обычных мейнстрим плашек в 128GB :super:
Если что, я в курсе про DDR5 CQDIMM в 128GB.
Striker
Member

Повідомлення

Дякую, непотрібно. Посиджу на DDR5 років 5 хоча б з такими цінами, а там може і всі 10 доведеться. :D
MetalistForever
Member

Повідомлення

hohlid19: 05.05.2026 12:15 Потенциал ддр5 не раскрыли, решили сразу на новый стандарт перейти?

весь DDR5 уйдет на дата центры AI ( все уже законтрактовано ) , а к выходу DDR6 .... есть надежда ,что цена снизится
Vladys77
Member

Повідомлення

Блін, довго мені оце чекати на апгрейд мого ПК :weep: .

Відправлено через 1 хвилину 35 секунд:
erkins007: 05.05.2026 12:02 Ждём АМ6 тогда к 2028 году.
Судя по всему zen6 будет последним поколением для АМ5
Сам чекаю АМ6 під DDR6 і PCIe 5.

Відправлено через 2 хвилини 13 секунд:
hohlid19: 05.05.2026 12:15 Потенциал ддр5 не раскрыли, решили сразу на новый стандарт перейти?
Якщо новий стандарт значно швидший і потенціал DDR5 до нього не дотчгнеться, то нахіба розкривати слабший потенціал?

Відправлено через 1 хвилину 5 секунд:
coffeeman: 05.05.2026 12:19 То з тими цінами вже краще на ddr4 пересидіти і потім на ddr6 перейти ). Головне щоб цей "дефіцит" не став новою нормою.
Така задумка і є. Чекаю DDR6 :)
neonglaу
Member

Повідомлення

Samsung, SK Hunix, Mikron - гандони.
Kassatka
Member

Повідомлення

white_noise: 05.05.2026 13:13 та зачекайте, я ще на DDR5 не перейшов :gigi:
Я пропустив DDR1, перейшовши з Pentium 3 На Core 2 Quad, пропустив DDR3, перейшовши з Core 2 Quad на Core i7 11-го покоління. Звісно і DDR5 скоріше за все пропущу.

І взагалі парні числа завжди мені красивіші і приємніші. :shuffle:
Dilfin
Member

Повідомлення

CnC_General: 05.05.2026 13:24 от цікаво, а чи вийде нова DDR6 10 000 CL36?

А можна буде дочекатись появи DDR5 8600 CL30???
Хіба пізніше почнуть вони захоплювати ринок з 8800 МТ/с CL60
Відповісти