Новини
Останні статті і огляди
Samsung, Micron та SK hynix активно працюють над оперативною пам’яттю DDR6
-
Nikolay Yeryomenko
Member
Пропоную обговорити Samsung, Micron та SK hynix активно працюють над оперативною пам’яттю DDR6
Ну за таку ціну як на DDR5, яка стала завдяки AI і змові виробників, то DDR6 не дуже потрібна. Це буде чергове подорожчання.
Ну за таку ціну як на DDR5, яка стала завдяки AI і змові виробників, то DDR6 не дуже потрібна. Це буде чергове подорожчання.
-
Jaa
Member
Одиницею виміру ціни буде карат.
-
erkins007
Member
Ждём АМ6 тогда к 2028 году.
Судя по всему zen6 будет последним поколением для АМ5
-
Krovatka
Member
К моменту выхода как раз кредит за кит ддр5 выплачу 
-
hohlid19
Member
Потенциал ддр5 не раскрыли, решили сразу на новый стандарт перейти?
-
coffeeman
Member
То з тими цінами вже краще на ddr4 пересидіти і потім на ddr6 перейти ). Головне щоб цей "дефіцит" не став новою нормою.
-
Pro100SSK
Member
8,8–17,6 Гбит/с — это скорость на один пин (per-pin bandwidth), именно так JEDEC описывает DDR6 в своих спецификациях. Это стандартный способ измерения в индустрии для самого чипа памяти.
Чтобы получить итоговую пропускную способность модуля, нужно учесть архитектуру шины.
DDR6 использует четыре 24-битных подканала вместо двух 32-битных у DDR5, итого 96 бит на модуль.
При скорости 17 600 МТ/с один модуль DDR6 обеспечит пропускную способность свыше 134 ГБ/с.
Для сравнения: DDR5-8400 (текущий максимум по JEDEC) даёт ~67 ГБ/с — то есть DDR6 удвоит этот показатель.
Хотелось бы что бы в будущем автор статьи объяснял контекст (пины vs весь модуль) ато не всем это может быть понятно и вводить в заблуждение.
Чтобы получить итоговую пропускную способность модуля, нужно учесть архитектуру шины.
DDR6 использует четыре 24-битных подканала вместо двух 32-битных у DDR5, итого 96 бит на модуль.
При скорости 17 600 МТ/с один модуль DDR6 обеспечит пропускную способность свыше 134 ГБ/с.
Для сравнения: DDR5-8400 (текущий максимум по JEDEC) даёт ~67 ГБ/с — то есть DDR6 удвоит этот показатель.
Хотелось бы что бы в будущем автор статьи объяснял контекст (пины vs весь модуль) ато не всем это может быть понятно и вводить в заблуждение.
-
Dilfin
Member
Скоріш за все, що такий дефіцит стане запланованою нормою, це капіталізм, обмежена кількість дозволяє встановлювати націнку, що в десятки разів перевищує собівартість.coffeeman: ↑ 05.05.2026 12:19 То з тими цінами вже краще на ddr4 пересидіти і потім на ddr6 перейти ). Головне щоб цей "дефіцит" не став новою нормою.
-
ronemun
Advanced Member
1. після цього ddr5 регістрова має сильно впасти в ціні - проци з нею стануть неактуальні тому що нові проци завжди знаачно вигідніші по параметру долар за флопс чи Вт/флопс, особливо коли дороге місце в стійці ЦОДа. Тим більше нові системи матимуть більший обєм знаачно швидшої памяті, більше ядер в сокеті - тре меньше сокетів і мереж і краща консолідація памяті, і більше швидких шин типу PCIe v6/7 (v6 вже є в Nvidia і інших)
2. 24 біт на канал відразу з ecc, це важливо - тепер для ecc непотрібно збільшувати кількість контактів на 1/4, самі дані з ecc будуть передаватись тими ж лініями, просто більше тактів на передачу даних піде. При таких високих частотах це буде майже не замітно - все одно швидкість каналу буде надлишковою - 24 біт@14 ГГц > 32біт@8000. По суті 2х40=80 біт змінюється на 4х24=96.
Цікаво, чи будуть планки памяті QUDIMM - 1/4 від DIMM
2. 24 біт на канал відразу з ecc, це важливо - тепер для ecc непотрібно збільшувати кількість контактів на 1/4, самі дані з ecc будуть передаватись тими ж лініями, просто більше тактів на передачу даних піде. При таких високих частотах це буде майже не замітно - все одно швидкість каналу буде надлишковою - 24 біт@14 ГГц > 32біт@8000. По суті 2х40=80 біт змінюється на 4х24=96.
Цікаво, чи будуть планки памяті QUDIMM - 1/4 від DIMM
-
white_noise
Member
та зачекайте, я ще на DDR5 не перейшов 
-
Afit
Member
Робота кипить, але з такими цінами моя простенька DDR5 32Gb 5600 CL36, судячі з усього, пробуде в мене дуууже довго і переживе апгрейд на ZEN6 
-
CnC_General
Member
от цікаво, а чи вийде нова DDR6 10 000 CL36?
А можна буде дочекатись появи DDR5 8600 CL30???
-
KimRomik
Member
ви спершу хоча б навчіться знижувати ціни, перш ніж переходити на нові стандарти
-
Earanak
Member
Надеюсь к тому моменту сходу будет доступен максимальный объем обычных мейнстрим плашек в 128GB
Если что, я в курсе про DDR5 CQDIMM в 128GB.
Если что, я в курсе про DDR5 CQDIMM в 128GB.
-
Striker
Member
Дякую, непотрібно. Посиджу на DDR5 років 5 хоча б з такими цінами, а там може і всі 10 доведеться. 
-
MetalistForever
Member
hohlid19: ↑ 05.05.2026 12:15 Потенциал ддр5 не раскрыли, решили сразу на новый стандарт перейти?
весь DDR5 уйдет на дата центры AI ( все уже законтрактовано ) , а к выходу DDR6 .... есть надежда ,что цена снизится
-
Vladys77
Member
Блін, довго мені оце чекати на апгрейд мого ПК
.
Відправлено через 1 хвилину 35 секунд:
Відправлено через 2 хвилини 13 секунд:
Відправлено через 1 хвилину 5 секунд:
Відправлено через 1 хвилину 35 секунд:
Сам чекаю АМ6 під DDR6 і PCIe 5.erkins007: ↑ 05.05.2026 12:02 Ждём АМ6 тогда к 2028 году.
Відправлено через 2 хвилини 13 секунд:
Якщо новий стандарт значно швидший і потенціал DDR5 до нього не дотчгнеться, то нахіба розкривати слабший потенціал?hohlid19: ↑ 05.05.2026 12:15 Потенциал ддр5 не раскрыли, решили сразу на новый стандарт перейти?
Відправлено через 1 хвилину 5 секунд:
Така задумка і є. Чекаю DDR6coffeeman: ↑ 05.05.2026 12:19 То з тими цінами вже краще на ddr4 пересидіти і потім на ddr6 перейти ). Головне щоб цей "дефіцит" не став новою нормою.
-
neonglaу
Member
Samsung, SK Hunix, Mikron - гандони.
-
Kassatka
Member
Я пропустив DDR1, перейшовши з Pentium 3 На Core 2 Quad, пропустив DDR3, перейшовши з Core 2 Quad на Core i7 11-го покоління. Звісно і DDR5 скоріше за все пропущу.
І взагалі парні числа завжди мені красивіші і приємніші.
-
Dilfin
Member
Хіба пізніше почнуть вони захоплювати ринок з 8800 МТ/с CL60CnC_General: ↑ 05.05.2026 13:24 от цікаво, а чи вийде нова DDR6 10 000 CL36?