Цього року витрати ЦОД на пам’ять становитимуть 30%. NVIDIA купує пам’ять за пільговими цінами

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
yariksom
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить Цього року витрати ЦОД на пам’ять становитимуть 30%. NVIDIA купує пам’ять за пільговими цінами

З мене ніякий математик, але припускаю таке: було 8% витрат стало 30% витрат, але память подорожчала втричі, тобто 24% це те що тратили б зараз без збільшення об'ємів. Попит зріс на 6%.
Якось так :shuffle:
Yalg
Member

Повідомлення

Лохотрон объективно сдувается, но гонит такую тучу новостей про надувку до новых вершин что я тупо устал про него читать.
Zealoth
Member

Повідомлення

Yalg: 04.04.2026 11:04 Лохотрон объективно сдувается, но гонит такую тучу новостей про надувку до новых вершин что я тупо устал про него читать.
В свое время ответственные в американском правительстве говорили «никакого пузыря нет, все под контролем, не выдумывайте, у нас тут не дураки сидят». Зато как только рухнуло сразу вышли и сказали «либо нам дадут влить пару сотен миллиардов, либо нам всем крышка». Ничего не меняется, все причастные будут до самого последнего момента ссать в уши, что бы иметь возможность первыми покинуть тонущий корабль.
vmsolver
Member

Повідомлення

Никто не удивляется, что корпораты гребут по хорошим ценам, просто выяснилось - не все ))
yariksom: 04.04.2026 10:51Попит зріс на 6%.
Думаю там сложнее, чатик после ряда пинаний выдал:
Це цікавий підхід — ти фіксуєш вартість решти продукту як константу і дивишся, як зміна ціни пам'яті впливає на загальну собівартість.
Твоя модель
C2=3⋅0,08⋅C1+(1−0,08)⋅C1=0,24C1+0,92C1=1,16C1

Тобто при потроєнні ціни пам'яті загальна собівартість зросла лише на 16%.
А за умовою задачі частка має бути 30%, а не 20,7%. Значить, одного лише подорожчання пам'яті недостатньо — обсяг закупівель пам'яті теж зріс.
0,24V=0,30⋅(0,24V+0,92)
...
Тобто щоб частка пам'яті досягла 30% при потроєнні ціни, обсяг закупівель пам'яті мав зрости на ~64%.
--
Хм))
Тобто висновок, попит зріс не на 6%, а на багато більше, лише поставки зросли на 64%
GetOutTheWay
Member

Повідомлення

yariksom: 04.04.2026 10:51 але память подорожчала втричі
Не знаю звідки ви берете цифру 3.

DDR4 серверна 64GB @3200 зросла з 200$ до 1200$ (x6)
DDR5 серверна 64GB зросла з 550$ до 4000$ і вище (х8)
yariksom
Member

Повідомлення

GetOutTheWay: 04.04.2026 13:47
yariksom: 04.04.2026 10:51 але память подорожчала втричі
Не знаю звідки ви берете цифру 3.

DDR4 серверна 64GB @3200 зросла з 200$ до 1200$ (x6)
DDR5 серверна 64GB зросла з 550$ до 4000$ і вище (х8)
з новини
ДядяСаша
Member

Повідомлення

Було 8% від 100% коштів на закупувлі при створенні ЦОД.
Стало 30% від 100%.
Прогнозують 36%.
До чого тут попит? Як взагалі тут можна його визначить?
Те що ціна змінилась, тут можна визначить приблизно. Але ж ми не знаємо скільки % зросла чи зменшилась частка інших складових ЦОД. Як вони міряють? Беруть якийсь об'єм коштів, чи аналізують по готових об'єктах, чи рахують витрати на рік/квартал/місяць. Чи аналізують якийсь об'єм пам'яті за якийсь строк?
Тому таке собі порівнняння. :down:
kyon
Member

Повідомлення

Без памяти :-P
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

в 27 році не ціни на память виростуть, а кількість памяті - vera rubin ultra матиме 2 ТБайт lpddr на проц і по 1ТБайт на HBM4 на прискорювач, проти 288 ГБ у vera rubin НЕ ultra, який вийде у 26 році
harito
Member

Повідомлення

Уже насрать на всю эту память . Чем меньше об этом будут писать - тем быстрее она подешевеет.
KingofgamE
Member

Повідомлення

Та й х з нею!
За 3 роки поговоримо про неї :shuffle:
Відповісти