Valve випустила SteamOS 3.8.0 з підтримкою Steam Machine та пристроїв сторонніх виробників

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Robostyle
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить Valve випустила SteamOS 3.8.0 з підтримкою Steam Machine та пристроїв сторонніх виробників

И шо оно на деле для игрушек в сравнении с виндой?
ArmagedoonZergs
Member

Повідомлення

Robostyle: 20.03.2026 16:30 Предлагаю обсудить Valve випустила SteamOS 3.8.0 з підтримкою Steam Machine та пристроїв сторонніх виробників

Linux це не Windows.
Якщо в тебе є бажання навчитись працювати з комютером по іншому, то ти не зможеш потім користуватись Windows.
Але якщо почнеш прогинати і робити все "як на вінді" то навпаки будеш плюватись від нього.
З іграми так само.

Якщо в тебе нвідія і граєш тільки в ААА - то мабуть лінукс ще не там. А якщо навпаки сидиш в стареньких іграх зазвичай - краще чим вінда.
gregory_amd
Member

Повідомлення

Robostyle: 20.03.2026 16:30 Предлагаю обсудить Valve випустила SteamOS 3.8.0 з підтримкою Steam Machine та пристроїв сторонніх виробників

как юзер стимдика:
+ чуток выше фпс (ибо очень порезанная ос с только нужным для игры)
+ имеет поддержку (на винде дрова ласт раз валв обновляли в 2023 году и тот же резеидент уже не запустился)
- линупс со всеми истекающими, ужасно кривое, часто при юзании тачскрина вызывается мышка и прилипает к пальцу
- даже клиент стим стора кривой в сравнении с виндой и не показывает время оставшееся загрузки

винда:
+ наличие Game Pass (ради этого и снес стим ос)
+ наличие нон-стим игр (ввроде Форцы Хорайзон)
+ больше игр работает (тот же инджастис даже не работает хоть и есть в стиме на линупсе)
+ можно играть в игры с античитами (юзаю что бы ставить АФК персонажа в ArcheAge)
- нет драйверов современных (камень в валв а не в винду)
- требует больше ресурсов
- нет поддержки UMA буфера что бы выставить ручками рам/врам (думаю особенность устройства)

Отправлено спустя 1 минуту 39 секунд:
и еще: если у вас старый радеон (6000 серия и старее) то очень хорошей идеей будет юзать что-то вроде Cachy OS
там в 1.5 раза выше фпс в среднем чем на винде в любых играх + многие игры даже не работают на винде из за отсутствия дроов или аппаратного RT
на ютубе есть канал который постоянно сравнивает эти ОС и вв особенности старые радеоны вроде 580 на которых игры новые просто не запускаются, а на линупсе - все замечательно работает
Devijack
Member

Повідомлення

А для телефона клієнт слабо? Вже давно вистачає потужності на купу ігор.
hohlid19
Member

Повідомлення

Devijack: 20.03.2026 16:36 А для телефона клієнт слабо? Вже давно вистачає потужності на купу ігор.
+100500 разных процессоров с закрытыми драйверами по кайфу будет
Robostyle
Member

Повідомлення

То есть пока ничего особенного на фоне других дистрибов?

игрун из меня тот, но вот пример, за последние два месяца
Сильно завис на резе 4, три прохождения по два
Рез реквием недавний
И надыбал старую копию Recoil (1999)
Плюс пробую бесплатную батлу сейчас

И как оно завелось бы?
Misanthrop
Member

Повідомлення

Robostyle: 20.03.2026 16:47 То есть пока ничего особенного на фоне других дистрибов?

Рез реквием недавний

И как оно завелось бы?
Ретро гейминг это прям про линукс. На винде не раз сталкивался, что хоть убейся не работает олдовое. На линуксе же просто версию протона чуть старше тыкнул и завелось.

Про батлу вообще не жалко. Знал бы на момент покупки что поддержка контентом ее будет настолько слабая не брал бы фантом эдишн.
Сейчас могу сказать, что линуксоиды не много потеряли из-за античита
Robostyle
Member

Повідомлення

Misanthrop
Протон умеет в библиотеки времен Винды 98?

Батла это вообще "эпик". Сама игра meh хотя играбельна, античит вообще шедевр. Первый день выносил мне мозг из-за демон тулза, хотя я уже забыл что он есть на ПеКе. На второй день при запуске античит выдал ошибку и повесил комп минут на 5 намертво. Прям как во времена ХР. Даже не догадываюсь какую "дату" он стырил когда повесил винду
Devijack
Member

Повідомлення

hohlid19: 20.03.2026 16:40+100500 разных процессоров с закрытыми драйверами
то вже їх проблеми. Хто хоче пограти на емуляторі, той спокійно йде скачує потрібний дравер під свій відеоприскорювач чи процессор. Якби вульви зайнялись цим офіційно, миб мали норм ігрові пристрої, а вони могли наприклад торгувати гарнітурами типо тих джойстеків пд смартфон що перетворюють майже на портативну консоль.
dimus8210
Member

Повідомлення

Robostyle: 20.03.2026 17:28 Misanthrop

Батла это вообще "эпик". Сама игра meh хотя играбельна, античит вообще шедевр. Первый день выносил мне мозг из-за демон тулза, хотя я уже забыл что он есть на ПеКе. На второй день при запуске античит выдал ошибку и повесил комп минут на 5 намертво. Прям как во времена ХР. Даже не догадываюсь какую "дату" он стырил когда повесил винду
перший fallout запускається і граєтьсь без проблем, то мабуть вміє
Misanthrop
Member

Повідомлення

Robostyle: 20.03.2026 17:28 Misanthrop

Вообще спокойно перемалывает старые игры.

В батле у меня небыло такого, все норм. Но я и DT не пользуюсь уже не знаю сколько. либо винда смонтирует, либо 7zip распакует

Відправлено через 23 хвилини 32 секунди:
Devijack: 20.03.2026 17:34
hohlid19: 20.03.2026 16:40+100500 разных процессоров с закрытыми драйверами
то вже їх проблеми. Хто хоче пограти на емуляторі, той спокійно йде скачує потрібний дравер під свій відеоприскорювач чи процессор. Якби вульви зайнялись цим офіційно, миб мали норм ігрові пристрої, а вони могли наприклад торгувати гарнітурами типо тих джойстеків пд смартфон що перетворюють майже на портативну консоль.
Не зовсім. Квалком останнім часом взагалі не хоче викладувати дрова під снапи. Тільки костильні через реверс інжиніринг деякі люди намагаються зробити. Але нормально навіть свіч на s25 зі snapdragon ultra не пограти зараз
Devijack
Member

Повідомлення

Misanthrop: 20.03.2026 18:13Не зовсім. Квалком останнім часом взагалі не хоче викладувати дрова під снапи. Тільки костильні через реверс інжиніринг деякі люди намагаються зробити. Але нормально навіть свіч на s25 зі snapdragon ultra не пограти зараз
Яж кажу, це вже їх проблеми домовитись з виробником, укласти договір % відкат і т.п. нікому гроші не зайві, тимпаче мобільний геймінг як ніколи популярний. Зараз школяри не так хочуть комп як нормальний телефон, але майже всі пристойні ігри все ще на пк.
Polyaan
Member

Повідомлення

Misanthrop: 20.03.2026 17:02
Robostyle: 20.03.2026 16:47 То есть пока ничего особенного на фоне других дистрибов?

Рез реквием недавний

И как оно завелось бы?
Ретро гейминг это прям про линукс. На винде не раз сталкивался, что хоть убейся не работает олдовое. На линуксе же просто версию протона чуть старше тыкнул и завелось.

Про батлу вообще не жалко. Знал бы на момент покупки что поддержка контентом ее будет настолько слабая не брал бы фантом эдишн.
Не знаю, что там с Линукс.
Но имею коллекцию старых Игорь на отдельном харде.
Винда 10 Хоум лицуха.
Игры лицуха,что с гог, что с епик.
Не открывал эти игры около 3-5 лет.
Куча обнов пришла на Винду и на видюху.
В результате попробовал, потом начал запускать - большинство не работает.
Кто виноват, нейрослоп из винды, или амуде драйвера,не знаю, но факт.
Divinine Divinine, Tower of Time, Beyond divinine, Dungeon Siege 1.2, Star Wolfs, Diablo 2 лицуха, но с модами, и куча других не запускается :-/ :-/ :-/ это не весь список, но на вскидку, что вспомнил. Кое что ставилось ещё с диска, а потом дисковод выкинут за ненадобностью :laugh:
Думал, диски для динозавров.
Многое запускалось на этой Винде ещё до войны, а потом не доходили руки проверить.
Я понимаю, что в случае с каждой можно
загуглить проблему, переустановить с магазина игру и прочее.
Но это мрак, для меня был пря сюрприз.
Некоторые игры Парадоксов тоже отказались запускаться.
Есть у меня подозрение, что когда я перейду через год на 11 Винду лицуху, все вообще прийдётся переустанавливать.

Я реально не знаю, как с этим в Линукс, если год - два не пользовался чем то , но ставил все обновления.

Может это только у меня :shuffle: не знаю

P.S. винда не переустанавливалась
tornadox
Member

Повідомлення

Devijack: 20.03.2026 16:36А для телефона клієнт слабо? Вже давно вистачає потужності на купу ігор.
Потужність є, розробники/видавці не бажають збирати свої ігри на смартфони. І на то є вагомі причини. Малий екран, малий акум, погане охолодження, сенсорне керування не зручне, але головне що ціна гри на смартфоні буде така як в стімі чи на консолі, то хто купить?

Епік має клієнт, але там конкретно ігри які збираються під мобільні ОС
Офіційна підтримка стім х86 ігор може зʼявитися з виходом Steam Frame там лінукс в звʼязці з Fex + Proton.
Якщо в тебе більш менш сучасний смарт з квалькомом на борту можна спробувати GameNative

Головна проблема в тому що всі ці проекти живуть за рахунок reverse інжинірингу драйвера квальком, для Mali і інших відеоприскорювачів такого нема наразі.

Відправлено через 2 хвилини 55 секунд:
Robostyle: 20.03.2026 16:30 И шо оно на деле для игрушек в сравнении с виндой?
норм, більше фпс, менше статтерів
лише одна біда, деякі ігри не пограти через античіт який банить платформу
quppeq
Member

Повідомлення

Polyaan: 20.03.2026 18:49
Misanthrop: 20.03.2026 17:02

Винда 10 Хоум лицуха.
Divinine Divinine, Tower of Time, Beyond divinine, Dungeon Siege 1.2, Star Wolfs, Diablo 2 лицуха, но с модами, и куча других не запускается :-/ :-/ :-/ это не весь список, но на вскидку, что вспомнил. Кое что ставилось ещё с диска, а потом дисковод выкинут за ненадобностью :laugh:
Многое запускалось на этой Винде ещё до войны, а потом не доходили руки проверить.
Есть у меня подозрение, что когда я перейду через год на 11 Винду лицуху, все вообще прийдётся переустанавливать.

Я реально не знаю, как с этим в Линукс, если год - два не пользовался чем то , но ставил все обновления.

Я поставив дцалбутом Лінукс ВИКЛЮЧНО ддя старих ігор
На вінді в мене далі першого ролика не завелась FiFa 07/08. На лінуксі ок
На вінді в мене Captain Claw був в 5 фпс і кажись без ролика вступного. На стімдеці ролик артефачив шолі, але гра була заєбісь.
Ще одна гра колись на сучасних віндовсах не працювала, а на ліні ок, але то вороже і просто повірте що ще +1 гра працювала.
hohlid19
Member

Повідомлення

quppeq: 20.03.2026 21:55
Polyaan: 20.03.2026 18:49

Винда 10 Хоум лицуха.

На вінді в мене Captain Claw був в 5 фпс і кажись без ролика вступного. На стімдеці ролик артефачив шолі, але гра була заєбісь.
Ще одна гра колись на сучасних віндовсах не працювала, а на ліні ок, але то вороже і просто повірте що ще +1 гра працювала.
Фиг его знает как старые игры не запускаются у других на новой Винде. Единственный трабл разве что прям старые игры только через досбокс запускать, а так проблемы только с разрешением
username_1
Member

Повідомлення

Robostyle: 20.03.2026 16:30И шо оно на деле для игрушек в сравнении с виндой?
1 из недавних примеров попытки перехода на разные дистрибутивы линукса:

Востаннє редагувалось 21.03.2026 02:38 користувачем username_1, всього редагувалось 1 раз.
quppeq
Member

Повідомлення

hohlid19: 21.03.2026 01:49
quppeq: 20.03.2026 21:55

Фиг его знает как старые игры не запускаются у других на новой Винде. Единственный трабл разве что прям старые игры только через досбокс запускать, а так проблемы только с разрешением
Можливо якось спробуйте captain claw. Гарна гра свого часу.
Просто цікаво чи у вас все ок з грою буде, а гра невеличка.
Фіфи інший друг грає без проблем, але у нього ще досі наче він7
В мене він 11
Izraphail
Member

Повідомлення

ArmagedoonZergs: 20.03.2026 16:33

Якщо в тебе нвідія і граєш тільки в ААА - то мабуть лінукс ще не там. А якщо навпаки сидиш в стареньких іграх зазвичай - краще чим вінда.
Дуже суперечливе твердження. Мейнстрімні дистри давно вже мають або окремі інсталятори, або вирішили біду nvidia.
До прикладу я зі своєю 5080 перші 5 місяців з релізу на вінді страждав як мерзота. В той же час на CachyOS все працювало без проблем.
Шо стосується ігор: длсс4 і тд працює відразу і з коробки. А от скільки там ми чекали фср4 на лінукс? Амдшний afmf і досі не працює на ліні, в той же час мультіфрейм від нвідії спокійно працює.
По суті: вінду вже місяців як 5 зніс з дуалбуту, зараз лише Fedora Silverblue для роботи і CachyOS для ігор. 9070xt стоїть на полці і збирає пил, бо 5080 тупо краще навіть в лінуксі (де амуде типу бест чойс).
Єдине шо на радеоні запрацювало з коробки і без бубну - HDR. Все інше або на рівні нєвідії або гірше.
Приклади де гірше у 9070xt:
- сторічний баг з чорним курсором на Gnome
- статери на вьому шо не Hyprland (нещодавно і в KDE пофіксили)
- всраті баги з hdr/герцовкою. Ставиш 240гц - не маєш хдр як не танцюй з бубном. Перепробувано 5 різних кабелів (всі працюють з нівідією)
- всрата підтримка фср4. В більшості випадків лише через оптіскейлер. Але якшо гра онлайн то нема оптіскейлера
- і тд. Список набагато більший.
NVo1
Member

Повідомлення

Izraphail: 21.03.2026 08:40
ArmagedoonZergs: 20.03.2026 16:33
Дуже суперечливе твердження. Мейнстрімні дистри давно вже мають або окремі інсталятори, або вирішили біду nvidia.
До прикладу я зі своєю 5080 перші 5 місяців з релізу на вінді страждав як мерзота. В той же час на CachyOS все працювало без проблем.
Шо стосується ігор: длсс4 і тд працює відразу і з коробки. А от скільки там ми чекали фср4 на лінукс? Амдшний afmf і досі не працює на ліні, в той же час мультіфрейм від нвідії спокійно працює.
По суті: вінду вже місяців як 5 зніс з дуалбуту, зараз лише Fedora Silverblue для роботи і CachyOS для ігор. 9070xt стоїть на полці і збирає пил, бо 5080 тупо краще навіть в лінуксі (де амуде типу бест чойс).
Єдине шо на радеоні запрацювало з коробки і без бубну - HDR. Все інше або на рівні нєвідії або гірше.
Приклади де гірше у 9070xt:
- сторічний баг з чорним курсором на Gnome
- статери на вьому шо не Hyprland (нещодавно і в KDE пофіксили)
- всраті баги з hdr/герцовкою. Ставиш 240гц - не маєш хдр як не танцюй з бубном. Перепробувано 5 різних кабелів (всі працюють з нівідією)
- всрата підтримка фср4. В більшості випадків лише через оптіскейлер. Але якшо гра онлайн то нема оптіскейлера
- і тд. Список набагато більший.
спробував нещодавно баззіт на 3080ті.
Все пічально і я навіть не пробував ААА майже (діабло 4 просідали фпс на різних протонах). Хоча старенька path of exile йшла зашибісь.
Нвідія дрова гамно, просинаються погано, через раз.
можливо якщо я колись перейду на червоних то спробую ще раз, бо наврядчи нвідія просреться =)
Відповісти