Intel випускає топові CPU Bartlett Lake для вбудованих систем: до 12 P‑ядер

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
yurius_r
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити Intel випускає топові CPU Bartlett Lake для вбудованих систем: до 12 P‑ядер

Визнаю, я до кінця не вірив в новий кристал із лише P ядрами. Де ж Intel під цю фігню замовника знайшла, якщо воно мало сенс?

Intel така Intel
спойлер
Compared to AMD Ryzen™ 7 9700X, Intel Core Series 2 processors deliver up to 4.4x lower max PCIe latency1, up to 2.5x more deterministic response time2, up to 3.8x better deterministic performance3, and up to 1.5x higher multi-thread performance4, delivering the performance the industry needs.

В в сносках там така лафа, різні проци, різні режими TDP під кожний тест і т.і.
P.S. Виходячі із DDR-5600 я так розумію це 13/14 покоління?
1234waltz
Member

Повідомлення

yurius_r: 10.03.2026 10:41 Де ж Intel під цю фігню замовника знайшла, якщо воно мало сенс?
Виявилось, що кількість корпоративних замовників на процесори без шлакоядер така висока, що вони їх випускають з довгостроковою підтримкою на 10 років.
yurius_r: 10.03.2026 10:41 P.S. Виходячі із DDR-5600 я так розумію це 13/14 покоління?
Так, це ж LGA1700.
Барбарис
Member

Повідомлення

yurius_r, z690/z790 були й з ддр4 такою. Цікаво було б спробувати на такій платі - планувальник вінди б не казився :laugh:
zalizo_org
Member

Повідомлення

За базовими характеристиками це Raptor Lake Refresh. Тільки куди поділася підтримка DDR4
KROOM
Member

Повідомлення

Compared to AMD Ryzen™ 7 9700X... up to 1.5x higher multi-thread performance
Як неочікувано :laugh: 12 до 1,5х швидше за 8
yurius_r
Member

Повідомлення

1234waltz: 10.03.2026 11:25Так, це ж LGA1700.
Я мав на увазі що це не 12-те покоління(там пам'ять була 4800), а розігнане до 5.9 13/14, що має як відомо деякі проблеми як всі пом'ятають. Цікаво чи пофіксили
Denvys5
Member

Повідомлення

yurius_r: 10.03.2026 10:41Де ж Intel під цю фігню замовника знайшла, якщо воно мало сенс?
Для будь-якої edge-compute задачі де є latency вимоги. Раніше туди йшли десктопні скайлейки (і їх серверні варіації), а з появою інвалідних ядер у десктопі інтел загнав нішу у Xeon 2400. Клієнти хочуть щось новіше-краще-швидше - ось ця лінійка туди.
Очевидно що ні метеору ні арроу у latency-sensitive (по будь чому, не тільки inter-core чи memory, а навіть включаючи io) нема чого робити.

Що конкретно крутиться? 5G телеком ноди, TradeBot, може ще щось
zalizo_org
Member

Повідомлення

yurius_r: 10.03.2026 11:36що має як відомо деякі проблеми
мало проблеми, на сьогодні з цим покінчено
yurius_r
Member

Повідомлення

Denvys5: 10.03.2026 12:17Очевидно що ні метеору ні арроу у latency-sensitive (по будь чому, не тільки inter-core чи memory, а навіть включаючи io) нема чого робити.
Вже є 14701E і серія загалом. Всю цю нову лінійку робили лише задля 10-12 ядер. Навіщо воно треба я більш менш розумію, а от кому там не вистачало 2-4 ядра - не розумію

Відправлено через 4 хвилини 41 секунду:
zalizo_org: 10.03.2026 12:20на сьогодні з цим покінчено
Ну якщо ви так кажете
zalizo_org
Member

Повідомлення

yurius_r: 10.03.2026 13:40Ну якщо ви так кажете
Дивися - ти стверджуєш протилежне, - типу проблема є. Значить мають бути хоч в когось проблеми, логічно? Отже, наведи хоч один приклад хто купив новий процесор, встановив на материнку з мікрокодом 0x12F і в нього цей процесор деграднув. Хоч один випадок такий? А якщо їх нема (а їх справді нема), то логічно робимо висновок, що проблему intel вирішила. До слова, я сам дочекався поки проблему пофіксять і тільки тоді перескочив з Alder Lake на Raptor Lake Refresh. От користуюся майже рік ним.
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

цікаво що в 12-14 серії проців, якщо заміряти вздовж лінії шини звязку, 2 p-ядра займають 4.50 мм, а 2 кластери e-ядер - 5.93 мм, чиста економія 1,4 мм довжини кристалу, або 15мм2 площі. А головне, немає проблем з AVX512 і частотою шини - вона не може бути більша за частоту e-ядер 4.3ГГц, що сильно збільшувало затримку до банок кешу L3 і памяті.
Нажаль, Інтел не вчиться на помилках і далі залишила 36 МБ кешу L3, що й для 8 ядер було мало, не те що 12.
в core 12-14 блок SRAM 3 МБ займав 1.55 мм2, тож 12 блоків - 19 мм2.
А 72 МБ кешу L3 в іграх/архіваторах/БД це значний приріст проти 36 МБ, що в свою чергу, дозволило б сильно знизити споживання без втрати швидкості при обмеженому теплопакеті
yurius_r
Member

Повідомлення

zalizo_org
Якщо ми перейшли на ти, то дивись сюди. Чи всі оновлюють БІОС? Хтось купи раніше проци ніж вийшов той біос. А в ноутах взагалі в якоїмь частини машин навіть немає оновлення біоса. Тож як висновок - є рішення, до якого я ставлюся все іще із підозрою, бо Інтел остаточно вирішувала цю проблему скільки разів? І навіть те що є мікрокод що проблему вирішує, не означає що проблема вирішена. Є лише спосіб, як цю проблему вирішити, от і все.
zalizo_org
Member

Повідомлення

yurius_r: 10.03.2026 16:00Якщо ми перейшли на ти, то дивись сюди.
Мені не принципово, я по дружньому.
yurius_r: 10.03.2026 16:00Хтось купи раніше проци ніж вийшов той біос.
хто купив раніше і проц встиг деграднути - дуже шкода насправді. для тих хто сумнівається в свому проці і хоче перевірити - вийшла офіційна утиліта інтел і там можна прогнати тести Intel Processor Diagnostic Tool які покажуть чи все гаразд з процом і чи він здоровий
yurius_r: 10.03.2026 16:00А в ноутах взагалі в якоїмь частини машин навіть немає оновлення біоса.
з цим не підкажу. як гіпотеза - ноутбучні процесори в цілому працюють з пониженими вольтажами, може бути що в них та проблема відсутня просто через це
yurius_r: 10.03.2026 16:00Є лише спосіб, як цю проблему вирішити, от і все.
згоден
alexeygalas
Member

Повідомлення

Denvys5: 10.03.2026 12:17Очевидно що ні метеору ні арроу у latency-sensitive (по будь чому, не тільки inter-core чи memory, а навіть включаючи io) нема чого робити.
Так і є. Xeon E/P на 1851 не планувались від початку. Але десь попадались згадки, що вони мають наміри їх робити на 1954 платформу.
yurius_r
Member

Повідомлення

zalizo_org: 10.03.2026 16:48як гіпотеза - ноутбучні процесори в цілому працюють з пониженими вольтажами, може бути що в них та проблема відсутня просто через це
Там проблема ще веселіша. В сервісах часто рекомендують даунгрейд до 12-го покоління. Проблема стосується HX проців, що використовують ті самі кристали, що й в десктопних процах
longaro
Member

Повідомлення

Это два 12400 в одном чтоли , ну е ядра там требовали б оператора , который баланс либо перформанс мод им выставлял . А так без е ядер топорная , простая и надежная формула :rolleyes:
Відповісти