Всім доброго дня. Нещодавно придбав MSI RTX 5080 Expert, все інше ок, але одразу була проблема з рідкими (іноді дуже часто на якийсь час) рандомними спалахами блоків одного кольору на пів-екрану або більше.
Все це трапляється лише у Desktop, не в іграх, коли немає навантаження та скидуються частоти ядра нижче 1000Мгц.
Спочатку думав на DSC, так як використовую монітор QD-OLED 3440*1440 240Hz та DP 1.4 недостатньо, але на HDMI 2.1 без DSC те ж саме. До того ж, на старій RTX 2080 такоі проблеми не було.
Зниження глибини кольору до 8біт або розширення екрану не допомогає, але здається допомагає зниження частоти монітору з 240 до 165 чи нижче.
Пізніше звернув увагу, що артефакти різко зникають після вимкнення Wallpaper Engine, тобто дуже схоже, що саме з нею це якось повʼязано. Більш того, якщо в налаштуваннях Wallpaper Engine змінити ФПС з 30 до 240, то проблема також зникає.
Можна було б заспокоїтись, але лякає те, що на 2080 або на другому ПК з 5060Ti та IPS 200Hz такої проблеми немає. 5080 ставилась у дві разні платформи (АМ5 та LGA1200) та на обох була ця проблема, тількі ОС була одна. Тобто хочу сказати, що начебто не повинно таке бути, хоча карта купувалась новою у магазині. Ось і думаю що робити, ініціювати RMA чи що, бо проблема дуже специфічна, неясно як її повинні буде відтворити та не будет те ж саме з іншою картою, та й чекати 1-2 міс дуже не хочеться.
Хотів би спитати у спільноти, є якісь ідеї що це може бути та чи є сенс у RMA? Дякую
Відео проблеми
https://drive.google.com/file/d/1Hyu17 ... p=drivesdk
Новини
Останні статті і огляди
Артефакти (спалахи, мерехтіння) у простої RTX 5080 з Wallpaper Engine
-
CRY-nano
Member
-
FirstTDM
Member
Похоже на обычный глюк... у меня 5080 + 32" 4К QD-OLED и иногда глючит в режиме HDR при вызове Logitech Options+CRY-nano: ↑ 21.02.2026 16:39що артефакти різко зникають після вимкнення Wallpaper Engine, тобто дуже схоже, що саме з нею це якось повʼязано
Прогнать стресс тест 3DMark... побегать 2-3 часа в Cyberpunk 2077 / Stalker 2 и т.п. - если нет никаких проблем, то просто НЕ использовать Wallpaper Engine и дождаться новой версии...CRY-nano: ↑ 21.02.2026 16:39Більш того, якщо в налаштуваннях Wallpaper Engine змінити ФПС з 30 до 240, то проблема також зникає.
-
Alexsandre93
Member
налаштуваннях Wallpaper Engine змінити ФПС з 30 до 240, то проблема також зникає.
Поставте іншу частоту, можливо щось типу розриву картинки без синхронізації в іграх... (Це просто моя теорія)
Поставте іншу частоту, можливо щось типу розриву картинки без синхронізації в іграх... (Це просто моя теорія)
-
man1242
Member
Отвал, ничего подобного не встречал. У знакомого такое же било на рх7900хт, дропнул по гарантии заменили на новую.CRY-nano: ↑ 21.02.2026 16:39 Всім доброго дня. Нещодавно придбав MSI RTX 5080 Expert, все інше ок, але одразу була проблема з рідкими (іноді дуже часто на якийсь час) рандомними спалахами блоків одного кольору на пів-екрану або більше.
Все це трапляється лише у Desktop, не в іграх, коли немає навантаження та скидуються частоти ядра нижче 1000Мгц.
Спочатку думав на DSC, так як використовую монітор QD-OLED 3440*1440 240Hz та DP 1.4 недостатньо, але на HDMI 2.1 без DSC те ж саме. До того ж, на старій RTX 2080 такоі проблеми не було.
Зниження глибини кольору до 8біт або розширення екрану не допомогає, але здається допомагає зниження частоти монітору з 240 до 165 чи нижче.
Пізніше звернув увагу, що артефакти різко зникають після вимкнення Wallpaper Engine, тобто дуже схоже, що саме з нею це якось повʼязано. Більш того, якщо в налаштуваннях Wallpaper Engine змінити ФПС з 30 до 240, то проблема також зникає.
Можна було б заспокоїтись, але лякає те, що на 2080 або на другому ПК з 5060Ti та IPS 200Hz такої проблеми немає. 5080 ставилась у дві разні платформи (АМ5 та LGA1200) та на обох була ця проблема, тількі ОС була одна. Тобто хочу сказати, що начебто не повинно таке бути, хоча карта купувалась новою у магазині. Ось і думаю що робити, ініціювати RMA чи що, бо проблема дуже специфічна, неясно як її повинні буде відтворити та не будет те ж саме з іншою картою, та й чекати 1-2 міс дуже не хочеться.
Хотів би спитати у спільноти, є якісь ідеї що це може бути та чи є сенс у RMA? Дякую
Відео проблеми
-
Quorum
Junior
Цікаво що ти такого хотів побачити, що заплатив великі кошти за цей пристрій? Звичайно, що RMA. І ніяк інакше. Продадуть її як відновлену згодом, а тобі нову по гарантії. Може бути малий струм в розетці, це чудово чутно по праці вентилятора витяжки, який слабо крутиться у часи великих вимкнень. Коли споживачі мережі підключають пристрої, то можуть бути великі просадки. Обмінюй по гарантії на нову і купляй ватметр у вигляді розетки з екраном (який показує напругу і струм, а також спожиту електрику) з захистом від перепадів. Нажаль, сучасні блоки живлення не мають ватметра, керованого за допомогою ПК.Тобто хочу сказати, що начебто не повинно таке бути, хоча карта купувалась новою у магазині.
-
CRY-nano
Member
Можливо робочий продукт? Діло не в ціні, але все ж таки коли віддаєш такі гроші и отримуєш головний біль, то важко на це не звертати уваги.Цікаво що ти такого хотів побачити, що заплатив великі кошти за цей пристрій?
ПК працює не в Україні, тому з електропостачанням все ок, проблема була одразу після покупки.
Відправлено через 2 хвилини 21 секунду:
Фурмарк працював більше 2х годин, ніяких проблем з цим не було. Не знаю, можливо, але тоді дуже дивно, ще й отвал одразу після покупки? Та як таке взагалі може бути?Отвал, ничего подобного не встречал. У знакомого такое же било на рх7900хт, дропнул по гарантии заменили на новую.
Відправлено через 2 хвилини 20 секунд:
Вчора відкотив версію Wallpaper Engine на 2.6 (була 2.7), яка за весну 2025 року, там такої проблеми немає. Дуже дивна поведінка
-
Rex
Member
CRY-nano
Ну то значить проблема в кривому софті. Забийте і користуйтесь.
Ну то значить проблема в кривому софті. Забийте і користуйтесь.
-
CRY-nano
Member
От як раз і хотів почути думку форумчан. Мене просто турбує чому це тільки у мене так
-
Rex
Member
CRY-nano
Звідки інформація, що тільки у вас? Може всі просто не помічали або забивали?
Ну або тут просто конфліктний неймовірний збіг глючних версій ПЗ, Вінди і драйверів. Один на мільйон....
Звідки інформація, що тільки у вас? Може всі просто не помічали або забивали?
Ну або тут просто конфліктний неймовірний збіг глючних версій ПЗ, Вінди і драйверів. Один на мільйон....
-
denizen
Member
багато читав відгуків про блимання екрану (flickering), чорний екран, але як правило, всі вважають, що то драйвера. Ніхто, так і не знаходить іситину причину.
якщо проблема тільки з Wallpaper Engine, то я б забив, бо можуть бути проблеми з поверненням і відтворенням цієї проблеми.
якщо проблема тільки з Wallpaper Engine, то я б забив, бо можуть бути проблеми з поверненням і відтворенням цієї проблеми.
-
Евгений King
Member
Видалити Wallpaper Engine і все зайве сміття з ПК і буде вам щастяCRY-nano: ↑ 21.02.2026 16:39 Всім доброго дня. Нещодавно придбав MSI RTX 5080 Expert, все інше ок, але одразу була проблема з рідкими (іноді дуже часто на якийсь час) рандомними спалахами блоків одного кольору на пів-екрану або більше.
Відео проблеми
При зміні заліза вінду треба перебивати, не можна тикати систему на різне залізо intel/amd, це зазвичай додає приколів та багів
Чорні блоки це болячка карт 4000/5000 серій, раніше воно як шахматна доска з'являлось в chrome при перегляді відео і просто в браузері, фіксили довго, та щось там Microsoft пофіксив. Видно для Wallpaper Engine цей фікс не шибко актуальний: В гуглі забанили?
-
CRY-nano
Member
Інфо про те, що проблема зʼявляється на різних системах додав для подробиць. З чого така впевненість, що проблема була саме після переносу ОС на іншу платформу? Система повністю ставилася з 0 при апгрейді і ця проблема вже була.При зміні заліза вінду треба перебивати, не можна тикати систему на різне залізо intel/amd, це зазвичай додає приколів та багів
Взагалі нічого спільного не бачу, зараз GPU працює в 3 версії взагалі, а проблеми ті ж самі.В гуглі забанили?