Одноплатні комп’ютери Raspberry Pi знову подорожчали

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Georgin
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити Одноплатні комп’ютери Raspberry Pi знову подорожчали

О, а я тільки зібрався з духом і знайшов трохи часу з Python Embedded погратись. Cхоже, щє не настав час для мене втілити у життя абсолютну класику "блимай світлодіодом" :)
n+gibat[]r
Member

Повідомлення

Нащо тим шкіряним мішкам одноплатні комп'ютери, нам роботам воно важливіше :laugh:
ДядяСаша
Member

Повідомлення

За 2ГБ чіп 430грн, та ну :censoured: !
Може вони ціну гігового перекладають на інші моделі з більшим об'ємом пам'яті.
Сidonix
Member

Повідомлення

:rolleyes:
Firestarter
Junior

Повідомлення

Планував зібрати домашній сервер на Raspberry Pi під Prowlarr + TorrServer. Але VPS на умовному Hetzner в ціну пачки цигарок на місяць, як не крути, виходить і дешевше, і надійніше.
А блимати світлодіодом можна і на копійчаному esp32.
tornadox
Member

Повідомлення

Firestarter
OCI взагалі можна безплатно - в мене uptime вже більше року.
Буквально місяць назад на старий тв-бокс поставив armbian і не можу натішитися. Потужності достатньо для того щоб крутити arr-стек (prowlarr, sonarr, radarr, qbitorrent, jellyfin, jellyseerr, torrserver) і юсб 3.0 порта хватає підключити пару дисків (в мене 4 через активний хаб), плюс корпус, бж і вбудована памʼять (4/32 в моєму випадку). На OLX можна знайти норм ТВ бокс за пару сотень буквально.

Georgin
1. Пошукай Б/У, їх дуже часто купляють поблимати діодом і кладуть в шухляду. В мене багато таких знайомих.
2. Діодами краще поблимати на ESP8266 чи ESP32, на крайній випадок є Arduino клони.
quppeq
Member

Повідомлення

tornadox: 03.02.2026 19:48 Firestarter
Буквально місяць назад на старий тв-бокс поставив armbian і не можу натішитися. Потужності достатньо для того щоб крутити arr-стек (prowlarr, sonarr, radarr, qbitorrent, jellyfin, jellyseerr, torrserver) і юсб 3.0 порта хватає підключити пару дисків (в мене 4 через активний хаб), плюс корпус, бж і вбудована памʼять (4/32 в моєму випадку). На OLX можна знайти норм ТВ бокс за пару сотень буквально.

Georgin
1. Пошукай Б/У, їх дуже часто купляють поблимати діодом і кладуть в шухляду. В мене багато таких знайомих.
2. Діодами краще поблимати на ESP8266 чи ESP32, на крайній випадок є Arduino клони.
Якийсь tone mapping не грузить його в 100%?
Я то для цього взяв на N100. Там й відеоядро є. Ну й заодно віртуалки підняв з HA і грою для друзів.
16/512 на олх за 8к грн, і споживання 10вт
Але це не для embedding, да.
tornadox
Member

Повідомлення

quppeq: 03.02.2026 20:10Якийсь tone mapping не грузить його в 100%?
Я то для цього взяв на N100. Там й відеоядро є. Ну й заодно віртуалки підняв з HA і грою для друзів.
16/512 на олх за 8к грн, і споживання 10вт
Але це не для embedding, да.
В мене є великий NAS (конфіг в профайлі + GPU) і є менший на N100 - для бекапів. Є ще два N95, N5105.
Варіант з тв-боксом - пасивне охолодження, температура 47 в idle і максимум 57 коли щось закачує, і це без модифікації СО.
Простіше організувати безперебійну роботу - китайська плата за $1 і один літієвий акум пережили виключення на 7 годин.
Як медіа сервер 24/7 якого зовсім не чути - супер, плюс лишається достатньо вільної оперативки для експериментів.

В мене відключене відеоприскорення, не впевнений що на цьому SoC воно підтримується, бо в документації лише Rockhip вказаний. Та і не бачив в ньому ніколи потреби.

16/512 це жирно за 8к, зараз точно таких цін немає.
Firestarter
Junior

Повідомлення

tornadox: 03.02.2026 19:48 Firestarter
У мене трішки параноя від цих Free Tier заманух. Чомусь боюся, що одної ніченьки прилетить рахунок на парку К євриків. :lol:
tornadox
Member

Повідомлення

Firestarter: 03.02.2026 21:28У мене трішки параноя від цих Free Tier заманух. Чомусь боюся, що одної ніченьки прилетить рахунок на парку К євриків.
правильно думаєте, але якщо правильно налаштувати ліміти то проблем не буде, плюс з always free tier важко вилізти
Зображення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

tornadox: 03.02.2026 22:09з always free tier важко вилізти
а чому на АРМ більше дають?
kurdas
Junior

Повідомлення

tornadox: 03.02.2026 21:04
16/512 це жирно за 8к, зараз точно таких цін немає.
чого це нема?
у мене в темі є, читачам зроблю 16/512 за 8к
Відповісти