Ну от на це вже можна і оновитись
Новости
Последние статьи и обзоры
Процесори AMD Zen 6 перейдуть на 12-ядерні чиплети з 48 мегабайтами L3-кешу
-
Геральт
Member
Пропоную обговорити Процесори AMD Zen 6 перейдуть на 12-ядерні чиплети з 48 мегабайтами L3-кешу
-
waryag
Member
Наче зараз комусь не вистачає ядер для домашніх завдань...
Більш цікаво, що з продуктивністю, ціною і як будуть різати чиплети під молодші моделі.
Бо АМД почуває себе лідером, і тоді вона зазвичай починає робити дурниці, щоб не продати занадто гарний процесор занадто дешево.
-
Robostyle
Member
Вот будет интересно посмотреть 96мб non3D vs 3D кэша
-
MAKKACIN
Member
От би 8\16 но як в коня, на 6.5Ггц чи інтел чи амд випустили 
-
Sanьka
Member
Інтел ще не зміг в конкуренцію з попереднім поколінням, а тут такий буст характеристик.
А якщо це все буде на АМ5 ( а воно має так бути) то взагалі круть
А якщо це все буде на АМ5 ( а воно має так бути) то взагалі круть
-
Afit
Member
Насколько я понимаю данные кеша L3 с разных чиплетов дублируются, а не являются общими, расширяя возможности. Так что сравнивать напрямую не корректно. Мне кажется 48МБ на одном тоже будет не мало. С учётом количества ядер и других улучшений, возможно догонит X3D в играх. В рабочих скорее всего и нынешние 16 ядерники обскакаетRobostyle: ↑ 31.01.2026 11:24 Вот будет интересно посмотреть 96мб non3D vs 3D кэша
-
quppeq
Member
Ну якщо відкинути робочі завдання - то для ігор. Інколи мені не вистачає моїх 12 ядер, коли граю Victoria 3, CK3, EU5, Stellaris. Та й перспектива така що все більше софту буде багатопотоковим.waryag: ↑ 31.01.2026 10:58Наче зараз комусь не вистачає ядер для домашніх завдань...
Більш цікаво, що з продуктивністю, ціною і як будуть різати чиплети під молодші моделі.
Бо АМД почуває себе лідером, і тоді вона зазвичай починає робити дурниці, щоб не продати занадто гарний процесор занадто дешево.
-
erkins007
Member
Он даже с 7800х3д не смог если брать ультры.Sanьka: ↑ 31.01.2026 11:56Інтел ще не зміг в конкуренцію з попереднім поколінням
-
aaleksandrenko
Member
Якраз була новина що Інтел буде робити х3д зі 144мб кешу
Тут виходить 48мб плюс 96мб =144мб. Співпадіння?
Можливо амд ще трохи збільшить 3д кеш щоб показати свою перевагу.
Але виглядає цікаво - 2нм, 12 ядер плюс трохи більше кешу
Тут виходить 48мб плюс 96мб =144мб. Співпадіння?
Можливо амд ще трохи збільшить 3д кеш щоб показати свою перевагу.
Але виглядає цікаво - 2нм, 12 ядер плюс трохи більше кешу
-
yurius_r
Member
Цікаво буде глянути ще й оновлений iod. Хотілося б побачити покращення споживання в простої, вищу частоту всіх інтерконектів і підтримку швидшої пам'яті в режимі 1:1. Може ще ширшу графіку, тіпа на 4CU RDNA 3.5/4. І вже як зовсім фантазувати - нові режими PCI-E bifurcation, тіпа 2x2x2... чи взагалі 1x1x1....
А так 12 ядер в одному чіплеті це круто, туди навіть налізе більший 3D кеш, тіпа +96 МБ. А там і APU підтянуться
А так 12 ядер в одному чіплеті це круто, туди навіть налізе більший 3D кеш, тіпа +96 МБ. А там і APU підтянуться
-
proos
Member
вы так не пугайтеSanьka: ↑ 31.01.2026 11:56А якщо це все буде на АМ5
-
waryag
Member
До релізу некстген консолей розробники будуть орієнтуватися на 8 ядер зен2 з куцим кешем, а дехто - і на 8 дохлих ядер свіча 2 чи ПС4.quppeq: ↑ 31.01.2026 12:50Ну якщо відкинути робочі завдання - то для ігор. Інколи мені не вистачає моїх 12 ядер, коли граю Victoria 3, CK3, EU5, Stellaris. Та й перспектива така що все більше софту буде багатопотоковим.
І 6-8 швидких ядер в іграх зазвичай набагато краще за 10+ повільніших.
-
yurius_r
Member
waryag
Все одно Zen6 буде швидшим, плюс може хоча б не здорожчає 8-ми ядерний "обрізок" від 12-ти ядерного чіплету відносно існуючого 9700x. А L3 кешу в ньому і навіть в теоретично можливому 6ти ядерному обрізку буде вже 48МБ без дорогого X3D.
Все одно Zen6 буде швидшим, плюс може хоча б не здорожчає 8-ми ядерний "обрізок" від 12-ти ядерного чіплету відносно існуючого 9700x. А L3 кешу в ньому і навіть в теоретично можливому 6ти ядерному обрізку буде вже 48МБ без дорогого X3D.
-
yuriy_dd
Member
користувачам важлива одно-потокова швидкодіяwaryag: ↑ 31.01.2026 10:58 Наче зараз комусь не вистачає ядер для домашніх завдань...
надіюсь буде хороший прогрес
-
Yaroslav308
Member
Додаткові 4 ядра - це, звісно, приємно, але, як на мене, чутки про перепілений інтерконект виглядають значно цікавіше.
-
Inqizitor2022
Member
Новость про 12 ядер на чиплете - баян. Но в целом - хорошо, так как 10950 x3D2 будет 12*2 ядер, 192 мб*2 кэша (12*16*2), что выглядит вполне интересно. Другой вопрос - что за водянка нужна будет для охлаждения этого чуда.
-
МОНАХ
Member
► "Контролер пам'яті, сестра, КОНТРОЛЕР ПАМ'ЯТІ!!!" 
Отправлено спустя 5 минут 36 секунд:
Ф-смислі, "не вистачає"? "Проц" в 100-ку часто "стукає"?
Отправлено спустя 5 минут 36 секунд:
►quppeq: ↑ 31.01.2026 12:50 ...Інколи мені не вистачає моїх 12 ядер, коли граю Victoria 3, CK3, EU5, Stellaris...
-
MaxNew
Member
Некст ген дуже здивує нас ціною)yurius_r: ↑ 31.01.2026 15:34 waryag
-
quppeq
Member
Щось ігри які я перечислив - на консолях або відсутні, або максимально дивні версіїwaryag: ↑ 31.01.2026 14:48До релізу некстген консолей розробники будуть орієнтуватися на 8 ядер зен2 з куцим кешем, а дехто - і на 8 дохлих ядер свіча 2 чи ПС4.quppeq: ↑ 31.01.2026 12:50Ну якщо відкинути робочі завдання - то для ігор. Інколи мені не вистачає моїх 12 ядер, коли граю Victoria 3, CK3, EU5, Stellaris. Та й перспектива така що все більше софту буде багатопотоковим.
І 6-8 швидких ядер в іграх зазвичай набагато краще за 10+ повільніших.
Відправлено через 2 хвилини 37 секунд:
Взагалі то так, не вивозить х5 прокрутку нормальноМОНАХ: ↑ 31.01.2026 18:41 ► "Контролер пам'яті, сестра, КОНТРОЛЕР ПАМ'ЯТІ!!!"
Отправлено спустя 5 минут 36 секунд:►quppeq: ↑ 31.01.2026 12:50 ...Інколи мені не вистачає моїх 12 ядер, коли граю Victoria 3, CK3, EU5, Stellaris...Ф-смислі, "не вистачає"? "Проц" в 100-ку часто "стукає"?
Коли тре промотати багато часу - тяжко.
Можливо в якихось FM та сама біда, але я лише поверхнево грав. Уяви симулювати всі чемпіонати у світі, трансфери між ними. Затратна штука. Тому ще багато простору де використовувати CPU
В тому ж EU5 сотні різних ігрових акторів які між собою взаємодіють і щось динамічно рішають. А ще економіка і все таке
-
waryag
Member
Це досить нішеві ігри. А в цілому 8-ядерний х3д в іграх швидше за 16-ядерний.quppeq: ↑ 31.01.2026 22:28 Щось ігри які я перечислив - на консолях або відсутні, або максимально дивні версії
Може і здорожчає. А може поріжуть кеш. АМД обожнює стріляти собі в ногу.yurius_r: ↑ 31.01.2026 15:34Все одно Zen6 буде швидшим, плюс може хоча б не здорожчає 8-ми ядерний "обрізок" від 12-ти ядерного чіплету відносно існуючого 9700x. А L3 кешу в ньому і навіть в теоретично можливому 6ти ядерному обрізку буде вже 48МБ без дорогого X3D.