Новини
Останні статті і огляди
SSD low write speed DreamMachine R7 260 RTX5050
-
nooooob
Junior
Придбав деякий час тому п'ятнашку з r7 260, rtx 5050, 32 ddr5, ssd 1 TB. В принципі все влаштовує, шум, нагрів, швидкодія. Крім одного - мала швидкість запису на ссд. Ноут йшов з петріотом на 1 терабайт. Я додав ще самсунг. Картина та сама, читання норм, запис на рівні sata. Що це може бути та що можна зробити?

-
sergant2020
Junior
А что за модель? У вас на скриншоте режим передачи - Pce 3.0. Для Pce 3.0 скорость нормальная, странно что не Pce 4. Может в биосе нужно что то поменять
-
nooooob
Junior
-
sergant2020
Junior
Должен работать на pce 4, ищите в биосе PCIe Link Speed и установите в gen4
-
LVladislavchik
Member
nooooob
Поведінка однакова від батерейки та акумулятора?
Поведінка однакова від батерейки та акумулятора?
-
falameezaar
Member
Не повинен, самсунг 970 ево/ево плюс - ген3sergant2020: ↑ 25.01.2026 18:15 Должен работать на pce 4, ищите в биосе PCIe Link Speed и установите в gen4
Але для ген3 швидкість запису занизька. А місця вільного є на ньому хоча би 200 гіг?
Можна попробувати завантажитись в якийсь лінукс лайвсідішний і звідтам швидкості поміряти, може в ТС у Вінді зірки зійшлись в позі де все поламане. А то ж виходило декілька оновлень, які негативно впливали на швидкодію ссд-шників, і з якими потім мікрософт героїчно боровся та фіксив каку..
Samsung Magician нічого поганого про 970 ево не пише часом?
-
sergant2020
Junior
falameezaar
Точно Gen3, перепутал с 990 evo plus
Точно Gen3, перепутал с 990 evo plus
-
Buldozer.
Member
надо тестировать при подключенной заряджке в режиме максимальная производительность. в режиме энергосбережения ноут режет скорость
-
Евгений King
Member
Цілком і повністю нормальні швидкості
Рівень SATA це 200Мб/с, у вас 700М на запис
Це звісно мало для 970 Evo, котрий має давати симетричні швидкосі на читання запис, але сенсу розбиратись що там не так - просто немає. Ви не помітите різниці, ящо щодня не переписуєте велики об'єми даних на дисках
Це звісно мало для 970 Evo, котрий має давати симетричні швидкосі на читання запис, але сенсу розбиратись що там не так - просто немає. Ви не помітите різниці, ящо щодня не переписуєте велики об'єми даних на дисках
-
Grava
Member
Добре що мої сата ссд про це не знаютьЕвгений King: ↑ 26.01.2026 18:11Рівень SATA це 200Мб/с
-
nooooob
Junior
Звідки тоді в обзорах майже однакові швидкості на читання/запис? Ну хай вже було б на запис 1500-2000 МБайт/с. але ж не 700-800.Евгений King: ↑ 26.01.2026 18:11 Цілком і повністю нормальні швидкості
На жаль, біля ноута зможу бути лише через декілька днів (сподіваюсь), тоді вже перевірю всі вищевказані поради.
Доречі, клонував з робочого ноута (НР) систему на він10 на другий ssd, довстановив необхідні драйвера - результат по швидкості той самий. Тому варіант, що в він11 щось не так з деякими обновами, що "тормозять" - не проходить.
Взагалом, також про це думав. Якщо якимось чином щось не так по апаратній частині (може, менше ліній використовується), але якщо це не впливає суттєво на роботу системи та ігор, то можна забити на це.Евгений King: ↑ 26.01.2026 18:11 Це звісно мало для 970 Evo, котрий має давати симетричні швидкосі на читання запис, але сенсу розбиратись що там не так - просто немає. Ви не помітите різниці, ящо щодня не переписуєте велики об'єми даних на дисках
-
falameezaar
Member
Згадав ще декілька випадків коли отримував аномальну швидкодію в цілому або тільки провали запису на цілком здоровому ссд:
1. в один прекрасний момент мікрософт вирішив, що мені дуже потрібен бітлокер на секондарі-драйві з проектами в ноуті, мовчки шифранув його, і це все діло почало непогано так довбати цпу при роботі з тим драйвом. А цпу там було не то щоби дуже багато в тому конкретному ноуті, тому відчувалось дуже навіть непогано. У випадку ТС там клонована система, так шо бітлокер як мінімум під час міграції був відключений. Але я б переконався, що таким він і лишився
2. криві дрова до рапід-стореджа. Качнув з оффсайта вендора ноута свіжішу версію, оновив до купи дрова до чіпсета - помогло;
3. при переносі ос з хдд на ссд не попав в розмітку ссд при форматуванні (allocation unit size переїхав з хдд "як є") та отримав доволі відчутний оверхед. Форматнув начисто і накатив свіжу ОС - швидкодія повернулась до біляпаспортних значень;
4. на 990про якась з прошивок мені просаджувала швидкості. Але там і читання провалилось. Наступна прошивка вилікувала каку..
PS: про вільне місце на сабжевому 970 ево питання знімаю, не помітив на скріні крістал діск марка, що диск попиляний на розділи, і результати - з кавалка на 536 гіг, з яких вільно 186. Якщо в диска був час начаклувати всю підкапотну магію про трім, звільнення slc-кешу та ото всьо решта шо вони роблять під капотом для відновлення швидкодії після довготривалого запису - мало би бути все ок;
PPS: а то шо крістал діск інфо не бачить серійника це ок? Не маю під рукою саме 970 ево, щоб перевірити, евоплюси мені серійники показують..
1. в один прекрасний момент мікрософт вирішив, що мені дуже потрібен бітлокер на секондарі-драйві з проектами в ноуті, мовчки шифранув його, і це все діло почало непогано так довбати цпу при роботі з тим драйвом. А цпу там було не то щоби дуже багато в тому конкретному ноуті, тому відчувалось дуже навіть непогано. У випадку ТС там клонована система, так шо бітлокер як мінімум під час міграції був відключений. Але я б переконався, що таким він і лишився
2. криві дрова до рапід-стореджа. Качнув з оффсайта вендора ноута свіжішу версію, оновив до купи дрова до чіпсета - помогло;
3. при переносі ос з хдд на ссд не попав в розмітку ссд при форматуванні (allocation unit size переїхав з хдд "як є") та отримав доволі відчутний оверхед. Форматнув начисто і накатив свіжу ОС - швидкодія повернулась до біляпаспортних значень;
4. на 990про якась з прошивок мені просаджувала швидкості. Але там і читання провалилось. Наступна прошивка вилікувала каку..
PS: про вільне місце на сабжевому 970 ево питання знімаю, не помітив на скріні крістал діск марка, що диск попиляний на розділи, і результати - з кавалка на 536 гіг, з яких вільно 186. Якщо в диска був час начаклувати всю підкапотну магію про трім, звільнення slc-кешу та ото всьо решта шо вони роблять під капотом для відновлення швидкодії після довготривалого запису - мало би бути все ок;
PPS: а то шо крістал діск інфо не бачить серійника це ок? Не маю під рукою саме 970 ево, щоб перевірити, евоплюси мені серійники показують..
-
Евгений King
Member
Там в цілому може бути що завгодно
Бо ноути DM хоч і не погані, але в плані налаштувань/драйверів і підтримки там повна дупця
Бо ноути DM хоч і не погані, але в плані налаштувань/драйверів і підтримки там повна дупця
-
falameezaar
Member
Троха є таке, драйвера з драйверпаків в них часто треба встановлювати в правильному порядку, який далеко не завжди співпадає з номерами папок, інакше шось та й не заведеться. Перший раз я той ребус розгадував ледь не цілий день. І в одного апарата в мене не заводився блютуз/вайфай допоки не поставив драйвера на ргб-підсвітку корпусну. Ходив потім багато курив та думав яким боком вони пов'язані взагалі))Евгений King: ↑ 27.01.2026 12:48 Там в цілому може бути що завгодно
Отправлено спустя 51 минуту 26 секунд:
До речі про DM... в мене був раз випадок, коли ноут заплутався в якому він режимі працює. В біосі світився "авто/балансед", на індикаторі - Silent (чи Quiet, як він там зветься правильно), в контрол центрі воно думало що працює в Турбо, а по факту (по вольтажах, частотах і швидкодії в цілому) це був Quiet-мод. Всюди поперетикував на Quiet, ребутнувся, хоткеєм натикав авто/балансед - засінкалось і всюди стало однаково.
-
Евгений King
Member
Я племінниці DM брав, гарний, тихий. Продуктивний як на те залізо що там булоfalameezaar: ↑ 27.01.2026 14:12Троха є таке, драйвера з драйверпаків в них часто треба встановлювати в правильному порядку, який далеко не завжди співпадає з номерами папок, інакше шось та й не заведеться. Перший раз я той ребус розгадував ледь не цілий день. І в одного апарата в мене не заводився блютуз/вайфай допоки не поставив драйвера на ргб-підсвітку корпусну. Ходив потім багато курив та думав яким боком вони пов'язані взагалі))Евгений King: ↑ 27.01.2026 12:48 Там в цілому може бути що завгодно
Отправлено спустя 51 минуту 26 секунд:
До речі про DM... в мене був раз випадок, коли ноут заплутався в якому він режимі працює. В біосі світився "авто/балансед", на індикаторі - Silent (чи Quiet, як він там зветься правильно), в контрол центрі воно думало що працює в Турбо, а по факту (по вольтажах, частотах і швидкодії в цілому) це був Quiet-мод. Всюди поперетикував на Quiet, ребутнувся, хоткеєм натикав авто/балансед - засінкалось і всюди стало однаково.
Але як відкрив гайд на оновлення BIOS, поняв що це якийсь цирк і хай робе як є
Тулзи налаштування ноута як на Clevo/Gigabyte/Mechrevo і купі інших китайців, перекладено наполовину, людині котрій не шарить навіть така проста тулза виявиться пеклом
Про драйвери я промовчу, щось в мене тоді не ставилось, грався довго
Проте, скаржитись нема на що, в ті гроші що він брався (новий в магазі 29к з гарантією), це був найдешевший та найпродуктивніший варіант, тихий і прохолодний, тому на мінуси можна й очі закрити
А от якщо розглядати щось цікавіше і не настільки бюджетне, я б мабуть не порадив DM і собі б не взяв, бо ну не гоже гратись з ноутом за 50+к, там має все з коробки зроблено бути, без приколів і танців з бубнами
-
nooooob
Junior
Серійник показує, то я його випиляв зі скріну.falameezaar: ↑ 27.01.2026 12:44 PPS: а то шо крістал діск інфо не бачить серійника це ок? Не маю під рукою саме 970 ево, щоб перевірити, евоплюси мені серійники показують..
Відправлено через 6 хвилин 23 секунди:
Я вже відписувався в темі Вибір ноутбука про асус таф 16, такий же проц R7 260 та RTX5060. Так, по відеокарті він продуктівніший, але акустичний спектр під навантаженням більш некомфортний та оці вмикання/вимикання вертушок без особливої нагрузки вибісили. Причому про цей момент ніде в обзорах не згадується. Тому здав його назад у магазин. А у DM в цьому плані набагато краще - шум під нагрузкою лише як шум повітря, без механічних "добавок", та при звичайній роботі все добре. Для мене це критично.Евгений King: ↑ 27.01.2026 12:48 Там в цілому може бути що завгодно
А з драйверами ще не бачив жодного ноута, де все було б ідеально, без танців з бубном.
-
nooooob
Junior
Ось від аккума.
Вільного місця 360 Гіг.
Налаштування CrystalDiskMark коректні для тесту (розмір файла та кількість проходів)?
Відправлено через 1 хвилину 47 секунд:
Налаштування теста за замовчуванням.falameezaar: ↑ 25.01.2026 19:06 Samsung Magician нічого поганого про 970 ево не пише часом?
Відправлено через 6 хвилин 39 секунд:
1. Зараз бітлокер включений і на він11, і на він10. Думаєте, це він так тормозить, в рази?falameezaar: ↑ 27.01.2026 12:44 Згадав ще декілька випадків коли отримував аномальну швидкодію в цілому або тільки провали запису на цілком здоровому ссд:
2. Спробую щось подібне.
3. Він11 чиста, він10 клонована, різниці немає.
4. Три різних диска - (два по 1ТБ і один на 500 МБ). Диски різні, результат однаковий.
Відправлено через 16 хвилин 47 секунд:
Вот еще тест другого диска.
Конфиг вообще такой.
В одном гнезде самсунг 970 ево, диски c и d. На них установлена чистая вин11, битлокер включен.
Во втором гнезде патриот, диски f и g. Клонированная вин10 с ноута HP. Битлокер также там включен.
Сейчас работает вин11, диски с и d разблокируются сразу, диск g (это несистемный диск для вин10) разблокировал вручную.
-
nooooob
Junior
-
nooooob
Junior
->
- Вкладення
-
-