Seagate випускає 32-терабайтні жорсткі диски лінійок Exos, SkyHawk та IronWolf Pro

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
МОНАХ
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить Seagate випускає 32-терабайтні жорсткі диски лінійок Exos, SkyHawk та IronWolf Pro
...HDD Seagate SkyHawk AI...
► Тааааа - й...! :facepalm:

► Хтось в курсі, що саме АІ на "вінтах" робить?
... SkyHawk AI для систем відеоспостереження...
- буде домальовувати проміжні кадри для повноцінних 60К/с, які не зможе генерувати матриця відеокамери чи звідки? :insane:
Востаннє редагувалось 13.01.2026 13:46 користувачем МОНАХ, всього редагувалось 1 раз.
Filabatya
Member

Повідомлення

Збільшує ціну, що ще)
Скоро презервативи ей ай будуть :lol:
cspp
Member

Повідомлення

Вы что, АИ рисует лишние терабайты, как китайцы зацикливали запись на чип, обманывая.
quppeq
Member

Повідомлення

МОНАХ: 13.01.2026 13:43 Предлагаю обсудить Seagate випускає 32-терабайтні жорсткі диски лінійок Exos, SkyHawk та IronWolf Pro
...HDD Seagate SkyHawk AI...
► Тааааа - й...! :facepalm:

► Хтось в курсі, що саме АІ на "вінтах" робить?
... SkyHawk AI для систем відеоспостереження...
- буде домальовувати проміжні кадри для повноцінних 60К/с, які не зможе генерувати матриця відеокамери чи звідки? :insane:
Так інфа сотка десь маленьким шрифтом пише *Ai Compatible
Це як колись брав ноут з 1060, а там писало VR Ready. Оце я з цього посміявся
МОНАХ
Member

Повідомлення

► ... "Й-а ввійшов у штучний інтелект з даним запитанням" :gigi: (майже (С) ...), приколупався до технології HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) - може з цього приводу ШІ мені щось родить... Родив, блін :laugh: :
спойлер
Штучний інтелект відіграє критичну роль у керуванні, виробництві та експлуатації дисків HAMR. Станом на 2026 рік виділяють три основні напрями використання ШІ в цій технології:
1. Інтелектуальне керування головкою та лазером
Оскільки запис відбувається на нанорівні при екстремальних температурах, стабільність процесу потребує надточної координації:
Динамічне калібрування: ШІ-алгоритми в контролері диска в реальному часі аналізують стан поверхні та потужність лазера. Це дозволяє миттєво коригувати фокусування лазера, щоб не пошкодити сусідні доріжки (мінімізація явища Adjacent Track Interference).
Адаптивне зчитування: Завдяки ШІ-процесорам усередині диска (як у архітектурі Seagate Mozaic), накопичувач може «передбачати» похибки під час зчитування з надщільно записаних ділянок, адаптуючи параметри сигналу для зменшення кількості помилок.
2. Предиктивна аналітика (Прогнозування збоїв)
Технологія HAMR працює під великим термічним навантаженням, що підвищує ризик зносу компонентів.
Прогнозування ресурсу лазера: ШІ аналізує цикли нагрівання та охолодження кожного лазерного діода. Це дозволяє системі завчасно попередити адміністраторів дата-центру про можливий вихід диска з ладу ще до того, як дані стануть недоступними.
Оптимізація розміщення даних: Алгоритми машинного навчання можуть переміщувати часто використовувані дані на «холодніші» або менш зношені ділянки пластин, щоб продовжити термін служби накопичувача.
3. ШІ у виробництві (Nanofabrication)
Створення головок для HAMR — це надскладний процес, де точність вимірюється нанометрами.
Контроль якості: Виробники використовують комп'ютерний зір і ШІ для виявлення мікродефектів у лазерних діодах та магнітних головках ще на етапі конвеєра, що критично важливо для масового випуску дисків ємністю 30 ТБ та більше.
HAMR як «фундамент» для ШІ
Слід зазначити, що у 2026 році існує і зворотний зв’язок: HAMR є необхідним для існування сучасного ШІ. Оскільки моделі Generative AI створюють величезні масиви даних, лише технологія HAMR забезпечує необхідну щільність зберігання, щоб ці дані було де розміщувати за розумну ціну.
Підсумок: ШІ в технології HAMR — це «розумний пілот», який керує надзвичайно складним фізичним процесом, забезпечуючи його стабільність, довговічність та швидкість роботи.
- "Перевіряти правдивість даного опусу я, звісно ж, не буду!" (теж - майже (С)...), :) зате можу коротко сказати, "як і в яке вухо я кохатиму" такі "вінти", якщо це таки правда і вони будуть доступні простим смертним... пардон: на той час вже ПК-ентузіастам.

Отправлено спустя 2 минуты 44 секунды:
Filabatya: 13.01.2026 13:46 ...Скоро презервативи ей ай будуть :lol:
► "Зі смаком передових технологій!" :horror: Здається я бачив якусь хорор-короткометражку, або читав щось у Стівена Кінга на подібну тему.
dead_rat
Member

Повідомлення

МОНАХ
Буде відразу діпфейки записувать
Олег Мандріаник
Member

Повідомлення

Тут уже и QLC не выглядят такими стрёмными 🤔
Kassatka
Member

Повідомлення

Ці 850 доларів конвертуються в тисяч 45 гривень в Україні. Мабуть таки краще звичайними 22-терабайтними Залізними Вовками об'єм набирати. Два таких Залізних Вовка запустив у діло як раз перед Новим роком. А то лежали без діла півтора роки, руки не доходили, за цей час відчутно так подорожчали - один мені обійшовся з яєць за 17 тис, а один з укр сіровозів за 22 тис. А зараз мінімум 28350 грн. За новорічні свята накачав собі серіальчиків у BD-Remux якості на понад 12 терабайт. Я тільки у грудні дізнався, що мої улюблені "Всі жінки відьми" та "Зоряна брама" тепер доступні не у DVD(Rip) якості, а у BD(Rip). А у відьмочок ще й розмір кадру розширився не знаю за рахунок чого - чи це було оригінально відзнято у 16:9, а випущено на телебачення і на DVD у 4:3, чи це AI-шка домалювала. Якщо домальовано, то дуже якісно, не здогадаєшся, що це не відзнятий на камеру матеріал.
МОНАХ
Member

Повідомлення

dead_rat: 13.01.2026 15:06 Буде відразу діпфейки записувать
► Або цензурити "по гарячому" :idea: ... (якщо АІ не формату аля-масковський грок, бо тоді - навпаки :laugh: , чорта з два хоч одну пристойну людину на відео побачиш!)
Mozdev
Member

Повідомлення

Правду кажучи Seagate SkyHawk були не погані в мене їх 2х2ТБ працюють вже 5+ років, скоро буду ще купляти і саме 2 тб версію, під мої потреби цього достатньо.
VovaII
Member

Повідомлення

Kassatka
А киньте у приват звідки качали?
Дякую.

Питання: а чи реально зараз придбати диск без гелію і надійний?
Дякую.
VovaVMS
Member

Повідомлення

HAMR CMR з геліємо !
Бачу там по 8 блінів - тобто по 4TB один блін (2TB одна сторона). І ще говорять що на 1TB в зрівнянні буде менше енерговитрат.

Але на відео не видно подвійних актуаторів головки і двусторонього закріпленням валу?!

Відправлено через 4 хвилини 50 секунд:
VovaII: 14.01.2026 19:45 Kassatka
А киньте у приват звідки качали?
Дякую.

Питання: а чи реально зараз придбати диск без гелію і надійний?
Дякую.
Якщо хороша корзина з охолодженням там без вібрації, та за 10 років ви думаєте цей диск поміняти - можна спокійно брати на гелії.
В т.ч. БВ
Вони і не так грітися будуть - а диски як раз цього НЕ люблять по перше! Та й взагалі точність виготовлення там пристойна зараз
WD чи Seagate - дуже добре працюють в т.ч. БУ із EBAY.
Звісно якщо берете багато - ймовірність що знайдете один битий. Потрібно розуміти це і мати RAID або резервування іншими способом.
Відповісти