Кастомна роздільна здатність в Lenovo Legion 5 (2025)

Мониторы и другие устройства отображения информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
vereiden
Member

Повідомлення

Ситуація наступна - є потреба виставити герцовку АМ-ОЛЕД екрана, меншу за 165 (75, 90, 120), щоб грати з vsync ом (а VRR не завезли, хто ж знав, що це для мене буде головним болем (в моєму ноуті є лише 2 режими - 60 і 165 гц, браво, леново, "геніальне" рішення при відсутності VRR)).
Ставлю через NVCP - інколи, коли я обираю кастомну герцовку (але не натиснув кнопку "застосувати") екран може пійти мерехтінням, коли натискаю "застосувати" все проходить (мабуть). Кастомна герцовка працює, одним словом. Отже, як кастомна герцовка впливає на контролер дисплею? Чи є ризики, що мій дисплей може зламатись від експериментів з герцовкою матриці?
Дисплей: EDO EF10QBC64.C
ID монітора: EDO4245
Ноут: Lenovo Legion 5 15IAX10 15.1" 165hz WQXGA 255HX 5070
walkman3000
Member

Повідомлення

vereiden
головне не виходити за межу >165hz
vereiden
Member

Повідомлення

walkman3000: 27.12.2025 17:07 vereiden
головне не виходити за межу >165hz
А реально, коли ставиш кастомну герцовку, то екран починає помітніше мерехтіти, що на 144, що на 120, що на 90 гц. А на рідних 60 та 165 такого немає. Більше всього це мерехтіння помітне на сірому фоні. Ви таке спостерігали на своєму ноуті?
P.S: більше схоже на стандарте мерехтіння сірого в оледі (на будь якій частоті оновлення), мені здається
walkman3000
Member

Повідомлення

vereiden
артефакти це нормально в кастомках, головне не розганяти панель
Евгений King
Member

Повідомлення

vereiden: 27.12.2025 16:33 Ситуація наступна - є потреба виставити герцовку АМ-ОЛЕД екрана, меншу за 165 (75, 90, 120), щоб грати з vsync ом (а VRR не завезли, хто ж знав, що це для мене буде головним болем (в моєму ноуті є лише 2 режими - 60 і 165 гц, браво, леново, "геніальне" рішення при відсутності VRR)).
Ставлю через NVCP - інколи, коли я обираю кастомну герцовку (але не натиснув кнопку "застосувати") екран може пійти мерехтінням, коли натискаю "застосувати" все проходить (мабуть). Кастомна герцовка працює, одним словом. Отже, як кастомна герцовка впливає на контролер дисплею? Чи є ризики, що мій дисплей може зламатись від експериментів з герцовкою матриці?
Що за костилі ви напридумали?
В панелі Nvidia вертикальна синхронізація - швидкий режим
Розривів зображення не буде і фпс буде ОК і не треба нічого з кастомними профілями видумувати, та й ніякий g-sync не треба :rotate:
Ну або просто включіть g-sync, це і буде щось схоже на ваш VRR, поки фпс буде меншим за 165Гц - воно буде синхронізувати герцовку, та як на мене - це тільки додає фрізів та лагів

PS: на 99% ноутів немає VRR, це фішка моніторів та телевізорів, дешева альтернатива G-sync/Freesync. До вибору герцовки панелі ноута доступні два режими - 60Гц і максимальний котрий підтримує панель 144-240. Це не косяк Lenovo, вся індустрія ноутів така. Але ви можете включити адаптивну герцовку в шинді і G-sync, подивитись що воно таке, поекспериментувати.
vereiden
Member

Повідомлення

Евгений King: 27.12.2025 23:24
vereiden: 27.12.2025 16:33 Ситуація наступна - є потреба виставити герцовку АМ-ОЛЕД екрана, меншу за 165 (75, 90, 120), щоб грати з vsync ом (а VRR не завезли, хто ж знав, що це для мене буде головним болем (в моєму ноуті є лише 2 режими - 60 і 165 гц, браво, леново, "геніальне" рішення при відсутності VRR)).
Розривів зображення не буде і фпс буде ОК і не треба нічого з кастомними профілями видумувати, та й ніякий g-sync не треба :rotate:
Ну або просто включіть g-sync, це і буде щось схоже на ваш VRR, поки фпс буде меншим за 165Гц - воно буде синхронізувати герцовку, та як на мене - це тільки додає фрізів та лагів

PS: на 99% ноутів немає VRR, це фішка моніторів та телевізорів, дешева альтернатива G-sync/Freesync. До вибору герцовки панелі ноута доступні два режими - 60Гц і максимальний котрий підтримує панель 144-240. Це не косяк Lenovo, вся індустрія ноутів така. Але ви можете включити адаптивну герцовку в шинді і G-sync, подивитись що воно таке, поекспериментувати.
На 15.1 ленові немає g sync і адаптивної герцовки в нативному дисплеї. На зовнішньому ще не пробував, бо я швидко звик до екрану (на підставці розмір екрана для мене цілком ОК) Я поки зробив так: кастомні 144 гц, адаптивний всінк 1/2, ртсс ліміт кадрів 72.499 фпс в режимі рефлекс - тірінгу 0, затримка системи від 30 до 50-55мс, ноут вище 75 не гріється взагалі(таки 5 лега під андервольтом, в принципі, нормально охолоджується). Недолік такого рішення всього один - екран під HDR трохи більш помітно мерехтить, ніж під 165/60 гц, ну з натяжкою ще хотілось би менших затримок системи (але мені і так норм)
P.S: для експерименту спробую фаст сінк, 165 гц, ртсс 164.999 фпс режимі рефлекс (якщо взагалі ртсс треба в фаст сінк). А хіба фаст сінк допомагає навіть при фреймрейті, що нижче за частоту оновлення?
Mike88
Member

Повідомлення

В заголовку теми "роздільна здатність", а обговорення кастомної частоти оновлення :spy:
vereiden
Member

Повідомлення

Mike88: 28.12.2025 15:29 В заголовку теми "роздільна здатність", а обговорення кастомної частоти оновлення :spy:
Каюсь, я назвав за стандартними назвами утиліт, які можуть таке витворяти (cru, nvcp). Реально простіше було би назвати "кастомна герцовка"
vereiden
Member

Повідомлення

Евгений King: 27.12.2025 23:24

Фаст сінк дійсно допоміг, дякую.
60 фпс на 165 гц все ще виглядають дещо повільними, (для мене навіть на 60 гц 60 фпс плавні, але повільні, то я для себе знайшов мінімально комфортну частоту кадрів 72-73.3333 фпс (72, бо кратно 12ти, а 73.33, бо це кратно 1/2.25 щодо 165 гц, незначний розсинхрон фрейм пейсінгу є, але на виставленій кратній частоті кадрів і з фаст сінком це непомітно, кратність кадр/частота оновлення на 1/2.25 суб'єктивно виходить набагато краще, чим та сама кратність з адаптивною всінк (виходить "уповільнений тірінг" на весь екран, а з фастсінком цей тірінг швидший і мікроскопічний) В іграх полегше я сміливо в ртсс ставлю 1/2, в поважче 1/2.25, в якихось кіберспортивних поставлю 1/1.5 (110 фпс).
Для мене краще легенький мікроскопічний тірінг, чим скачучий фпс
PS: затримка системи при фаст сінку не перевищує 15 мс, що для мене набагато краще, чим 30-70 всінк :gigi:
Відповісти