I need help. Проблема "Out of range"

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Автор
Повідомлення
ASTON
Member

Повідомлення

Пару тижнів тому при завантаженні компа почалася ця свистопляска із повідомленням Out Of Range.
Лікується поки що перезавантаженням ПК - іноді з 2 раза все в порядку, іноді з 3-4.
Після того як вже запустилося, ніякої фігні більше не видає, в тому числі в іграх. Все в порядку працює.

Я розумію, що питання у роздільній здатності екрана або герцовці. Номінально.
Але - я нічого не змінював в налаштуваннях взагалі. Маю на увазі до появи проблеми. Ані в драйверах ані в прошивках, ані в БІОС.

Монітор новий, і 2 місяці працює нормально. Підключений до відяхи за допомогою DP. Кабель рідний, йшов із монітором.
Монітор - MO27G28Q.
Відяха - 2,5 роки їй, Radeon 6750 XT.

При появі цієї фігні я підключив старий монітор до другого DP - і картинки також немає.
Тож, я гадаю, що питання із монітором, кабелем і прошивками монітора це виключає.

Після появи проблеми я освіжив прошивку монітора, БІОС материнки і переставив відеодрайвер.
Також вимикав Fast boot.

Нічого не допомогло.

ChatGpt припускає, що це деградує DP роз'єм на відеокарті. Але якого ж біса? Карта не стара.

Чи була така дичина у когось? І що можете припустити?
Дякую
Shpoker
Member

Повідомлення

Эта ошибка возникает на этапе каком? Появлении раб стола/начале загрузки ос/во время пост/другие варианты?

Отправлено спустя 1 минуту 44 секунды:
ASTON: 17.12.2025 16:58При появі цієї фігні я підключив старий монітор до другого DP - і картинки також немає.
Подключать старый монитор нужно ВМЕСТО нового, а не рядом, что б исключить косяки монитора (может он у тебя вешает видяху)
ASTON
Member

Повідомлення

Shpoker
Як тільки вмикаю ПК, "холодний старт". Монітор нічого не показує, а потім як ПК завантажився вже, показує Out Of Range.
FirstTDM
Member

Повідомлення

ASTON: 17.12.2025 16:58Підключений до відяхи за допомогою DP. Кабель рідний, йшов із монітором.
0) Может банальное - наука о контактах... проверить все разъемы... подключить монитор ко второму DP...
1) Подключить по HDMI и проверить...
2) Не люблю я "родные кабеля" - проверить на другом DP кабеле...
Shpoker
Member

Повідомлення

ASTON
тогда я б начал с переворота кабеля (концы между собой поменяй)
продолжил бы отключением ЭТОГО монитора и подкидыванием другого, на этот-же кабель, в эту же дырку в карте
и завершил переездом на хдми, если первые 2 никак не оживили.

по результатам теста уже думал бы дальше
была б нвидия, рекомендовал бы еще контакт в кабеле скотчем залепить, но вот радеоны на практике с такими проблемами не попадались
ASTON
Member

Повідомлення

FirstTDM: 17.12.2025 17:42
ASTON: 17.12.2025 16:58Підключений до відяхи за допомогою DP. Кабель рідний, йшов із монітором.
0) Может банальное - наука о контактах... проверить все разъемы... подключить монитор ко второму DP...
1) Подключить по HDMI и проверить...
2) Не люблю я "родные кабеля" - проверить на другом DP кабеле...
Другий DP також чудить.
HDMI поки не пробував, треба кабель знайти.

Відправлено через 27 хвилин 43 секунди:
FirstTDM
Тобто версія що це моде бути лайновий кабель теж релевантна?
Але ж блін. Старий монік із стоковим кабелем майже 10 років відбарабанив із 2-ма відяхами і норм.
FirstTDM
Member

Повідомлення

ASTON: 17.12.2025 20:45Тобто версія що це моде бути лайновий кабель теж релевантна?
Да.
ASTON: 17.12.2025 20:45Але ж блін. Старий монік із стоковим кабелем майже 10 років відбарабанив із 2-ма відяхами і норм.
Да. Так бывает. У нового монитора другие характеристики - вполне может быть, что потребуется новый кабель. Это нормальная ситуация.
ASTON
Member

Повідомлення

FirstTDM
Дякую. Замовив нормальний новий 1.4 кабель
Alexsandr
Member

Повідомлення

ASTON: 17.12.2025 20:45 Але ж блін. Старий монік із стоковим кабелем майже 10 років відбарабанив із 2-ма відяхами і норм.
У меня на старом кабеле монитор просто тух. А старом мониторе работал.
ASTON
Member

Повідомлення

Кабель від старого монітора не виправив проблеми.
Ну все одно новий кабель хай буде.
Мабуть це таки DP-порти на відясі почали глючити 2,5 роки потому.
З чого б раптом не знаю, але мабуть змінити GPU треба вже.
Все одно планував.
Може 9070 XT взяти?
FirstTDM
Member

Повідомлення

ASTON: 18.12.2025 13:39Кабель від старого монітора не виправив проблеми. Ну все одно новий кабель хай буде.
Т.е. новый качественный DP кабель не решил проблемы?
ASTON: 18.12.2025 13:39Мабуть це таки DP-порти на відясі почали глючити 2,5 роки потому.
Странно это... редкий глюк - всего то ничего по времени прошло... 2,5 года это ни о чем - должно работать...

Осталось проверить:

* DSC (Display Stream Compression) включено на мониторое?
* что по HDMI 2.1 получается?
ASTON
Member

Повідомлення

FirstTDM
Ні, новий кабель поки не прийшов.
Я мав на увазі, що старий від 10-річного моніка не вирішив проблему.
HDMI кабеля у мене немає.
Мабуть доведеться купити і теж спробувати
FirstTDM
Member

Повідомлення

ASTON: 18.12.2025 14:29Ні, новий кабель поки не прийшов.
Ааа... тогда обязательно проверить сначала на новом кабеле, а всё остальное потом...
ASTON
Member

Повідомлення

FirstTDM: 18.12.2025 14:44DSC (Display Stream Compression)
DSC (Display Stream Compression)

До речі знайшов оце налаштування (було ввімкнено), тож я його вирубив і налаштував кастомний режим 144Гц черз Adrenalin.
Спробую так.
FirstTDM
Member

Повідомлення

ASTON: 18.12.2025 16:46До речі знайшов оце налаштування (було ввімкнено), тож я його вирубив і налаштував кастомний режим 144Гц черз Adrenalin.
Ну как бы логично - 280 Гц не работает нормально (кабель? порты?), а 144 Гц "пролезло"...

Но в общем случае для максимального разрешения и частоты надо включать DSC на DP 1.4
ASTON
Member

Повідомлення

Короче, все продовжується.
В останній раз перезавантажував разів 8, нічого не допомогало. Поки не відключив USB монітора. Без нього запустилося.
Але із відключеним DSC вже інша поведінка була - монітор вмикався, показував лого матплати, віконце вінди, а далі знов Out of range.

Копаю далі.
І от що побачив - в мене в Пристроях висить якийсь невизначений драйвер для USB.
Емпіричним шляхом встановив, що це веб-камера. Відключив поки на.х.
І коли вантажиться ПК то підсвітка клавіатури і мишки спочатку вмикається, потім гасне, а потім знов вмикається.

Згадав, що здається АМД оновило якраз перед початком цього бага драйвера Чіпсета.
То може то воно якось похєріло USB порти, і воно так "ісполняло" ?
Переставив дрова Чіпсета на свіжі, відключив веб-камеру.
Якщо що, і буде продовжуватися, то мабуть вимкну USB кабель від монітора (він в принципі не сильно потрібен для виводу картинки, як я розумію).
Rain Man
Member

Повідомлення

ASTON
прошивку на моник обновлять пробовали? или последняя f06 стоит?
спойлер
https://www.gigabyte.com/ua/Monitor/MO2 ... t-Firmware
ASTON
Member

Повідомлення

Rain Man
Як почалася ця помилка, я оновив з F05 на F06.
Не допомогло.
Мабуть все ж таки якийсь баг із USB. А не на боці монітора чи відеокарти.
Чи прошивок/драйверів до них.

Відправлено через 1 хвилину 10 секунд:
Rain Man
До речі на F06 нарешті стало виводити монітор із режима сну кліком мишки (чи активацією клавіатури).
До того на F05 тільки кнопкою ввімкнення монітора треба буоло із режима сну виводити.
FirstTDM
Member

Повідомлення

ASTON: 18.12.2025 20:10І от що побачив - в мене в Пристроях висить якийсь невизначений драйвер для USB.
В монитре Gigabyte MO27Q28G много всего по USB: Downstream, Upstream, KVM, USB Type-C DisplayPort Alt Mode и прога OSD Sidekick... это же новый монитор на WOLED от LG и надо поставить все драйвера родные для него, запустить на посмотреть OSD Sidekick и т.д. и т.п.

Отправлено спустя 1 минуту 1 секунду:
ASTON: 18.12.2025 20:42Мабуть все ж таки якийсь баг із USB.
И такое может быть...
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

Схоже що карта дохне.
Не пробували підключити монітор до материнки?
Відповісти