Таке питання, можливо хтось в підкаже.
Замінив кулер на відеокарті, рідний видавав 2600об/хв. (тобто при 12в = 2600)
Встановив на 3800об/хв. (при 12в = 3800)
Але новий по факту крутиться аналогічно 2600об/хв.
Виходить що в біосі зашитий контроль обертів? Я думав там керування тільки по PWM. Як можна це обійти щоб збільшити оберти?
Відеокарта Palit GeForce GTX 1660 Super StormX
Новини
Останні статті і огляди
Збільшення швидкості кулера відеокарти.
-
miroslav_mm
Member
-
GreenMile
Member
Спробувати через Афтербьорнер, але є підозра, що і там 2600 буде стелею. Простими методами - ніяк. Треба або біос редагувати, або вручну керувати обертами, або обманювати датчик обертів відяхи. Що не має жодного сенсу, купа рухів із сумнівним результатом.miroslav_mm: ↑ 09.11.2025 15:47 Таке питання, можливо хтось в підкаже.
Виходить що в біосі зашитий контроль обертів? Я думав там керування тільки по PWM. Як можна це обійти щоб збільшити оберти?
-
Mr_Volan
Member
А якщо новий вентилятор під'єднати до роз'єму на МП? Там нема ліміту на оберти точно, і керувати та контролювати буде простіше
-
miroslav_mm
Member
Воно то так, але ж як налаштувати керуванням через МП якщо термодатчик на ГПУ, потрібна автоматичне керування швидкістю в залежності від температури/навантаження?
Афтебьорнер не керує вище від 2600, це я спробував відразу.
Спробую ще іншим шляхом, як з'явиться час, від'єднати пін 3 (тахометр) і подивитись як буде крутить, теоретично має працювати.
Також не впевнений, але що якщо одним дротом кинуть пін 3 тахометра на пін тахометра МП, повинен в теорії з'явитись як новий кулер в системі, і можна подивитись оберти.
Отправлено спустя 2 минуты 11 секунд:
Чи існують програми редагування біос архітектури Turing?
Я не знайшов, там же UEFI, ключі, сертифікати, мабуть це нереально.
Афтебьорнер не керує вище від 2600, це я спробував відразу.
Спробую ще іншим шляхом, як з'явиться час, від'єднати пін 3 (тахометр) і подивитись як буде крутить, теоретично має працювати.
Також не впевнений, але що якщо одним дротом кинуть пін 3 тахометра на пін тахометра МП, повинен в теорії з'явитись як новий кулер в системі, і можна подивитись оберти.
Отправлено спустя 2 минуты 11 секунд:
Чи існують програми редагування біос архітектури Turing?
Я не знайшов, там же UEFI, ключі, сертифікати, мабуть це нереально.
-
GreenMile
Member
Прогами керування вертушками вміють це робити по температурі ГПУ.miroslav_mm: ↑ 16.11.2025 13:55 Воно то так, але ж як налаштувати керуванням через МП якщо термодатчик на ГПУ, потрібна автоматичне керування швидкістю в залежності від температури/навантаження?
-
OldGoodGames
Member
а цю прогу від паліт пробували?miroslav_mm: ↑ 09.11.2025 15:47 Таке питання, можливо хтось в підкаже.
https://www.palit.com/palit/thundermaster.php?lang=en
-
miroslav_mm
Member
Тундермастер теж не вміє.
Вихід бачу наступний, знайшов прогу Fan Control, продвинута. 30 хвилин роздуплявся з нею. )
Буде корисна багатьом, можна чіплять кулер хоть 120ку на карту, а провід до МП.
Далі в програмі датчик температури від ГПУ будувать графік, і привязувать управління системного піна до графіку ГПУ.
Вихід бачу наступний, знайшов прогу Fan Control, продвинута. 30 хвилин роздуплявся з нею. )
Далі в програмі датчик температури від ГПУ будувать графік, і привязувать управління системного піна до графіку ГПУ.
-
OldGoodGames
Member
так, Fan Control хвалять, відкрита активна розробка і багато що вмієmiroslav_mm: ↑ 16.11.2025 20:18 Тундермастер теж не вміє.
-
miroslav_mm
Member
Fan Control продвинута штука, рекомендую.
Вбудована утиліта Gigabyte Control Center теж вміє привязувати кулери до "термо-точки", але бачить тільки системну плату, не бачить термодатчик ГПУ.
Вбудована утиліта Gigabyte Control Center теж вміє привязувати кулери до "термо-точки", але бачить тільки системну плату, не бачить термодатчик ГПУ.
-
OldGoodGames
Member
Так, ніби її активно пилять, але ви не помічали в іграх лагів\статтерів коли ця прога висить у фоні?miroslav_mm: ↑ 18.11.2025 22:37 Fan Control продвинута штука, рекомендую.![]()
Ще питання, коли її перший раз вмикаєш навіщо вона усі кулера розкручує на повну на кілька секунд, чи можна цього уникнути?
-
miroslav_mm
Member
Впливу на продуктивність не бачу. В мене не розкручує. Всім кулерам потрібно зробить разову калібровку, створити графіки, привязати до кулерів і все, зберегти конфігурацію. В налаштуваннях поставив автозагрузку 1сек.