Вийшла глобальна історична стратегія Europa Universalis V

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
proos
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить Вийшла глобальна історична стратегія Europa Universalis V

С детства обожаю стратегии, все, тбс, ртс...
Но никак не могу понять эти игры от парадокс :insane:
kairo
Member

Повідомлення

proos: 05.11.2025 13:12Но никак не могу понять эти игры от парадокс
Я теж декілька разів намагався грати і не міг проникнутись. Потім спробував Стелларіс і зайшло. Далі CK3, зараз Вікторія 3. Європу нову спробую за рік, як допиляють.
Hotspur
Member

Повідомлення

Люблю Тотал Вар і не розумію Europa Universalis
kairo
Member

Повідомлення

Hotspur: 05.11.2025 13:40Люблю Тотал Вар і не розумію Europa Universalis
Завжди думав, що серія Тотал Вар більш масова, а ігри Парадоксів нішеві. Був здивований, коли дізнався, що ігри останніх набагато популярніші.
Graveworm
Member

Повідомлення

Хороші ігри
Але кількість і сумарна вартість длц - :insane:
Voozy
Member

Повідомлення

Graveworm: 05.11.2025 15:01 Хороші ігри
Але кількість і сумарна вартість длц - :insane:
І часу скільки туди треба вбухати...
Плюс, поки ще розберешся в механіках. Це - не гра, це - повноцінна робота
big_bang
Member

Повідомлення

Voozy: 05.11.2025 15:09 Плюс, поки ще розберешся в механіках. Це - не гра, це - повноцінна робота
інша справа Star Craft - зайшов, за 10 хв розібрався і погнав зергів валити)))
kairo
Member

Повідомлення

Voozy: 05.11.2025 15:09І часу скільки туди треба вбухати...
Screenshot 2025-11-05 153854.png
proos
Member

Повідомлення

Hotspur: 05.11.2025 13:40Тотал Вар
База :super:
Tetronga
Member

Повідомлення

proos: 05.11.2025 13:12 Предлагаю обсудить Вийшла глобальна історична стратегія Europa Universalis V

С детства обожаю стратегии, все, тбс, ртс...
Но никак не могу понять эти игры от парадокс :insane:
Я них високий поріг входу через відсутність нормальних обучалок і складні комплексні механіки самих ігор, але самі ігри круті. Дуже круті. HoI IV і СК3 це просто чорні діри часу :super:
dr-kart
Member

Повідомлення

отсталось лишь 6-12 мес подождать до выхода продукта из бэты созревания,
и можно начать рассматривать к покупке.
Седьмая цива - same story
zaqik
Member

Повідомлення

И меня запишите. Всю жизнь завидовал тем, кому игры параходов нравились. В стелларис уже смог играть, но не проникся. В какой-то момент набрался решимости разобраться в Hearts of Iron 4, механику вроде понял (фабрики такие, фабрики сякие, строй, строй, строй), но какой в этом интерес - так и не понял.
kairo
Member

Повідомлення

zaqik: 05.11.2025 20:20 В какой-то момент набрался решимости разобраться в Hearts of Iron 4, механику вроде понял (фабрики такие, фабрики сякие, строй, строй, строй), но какой в этом интерес - так и не понял.
Це наче одна з найскладніших ігор Парадоксів. При цьому найпопулярніша, стабільно в Топ40 Стім упродовж 9 років. Я поки не готовий до багатогодинних туторіалів на Ютубі, хоча думки спробувати її маю.

Взагалі, найкращі для новачків це: Стелларіс та Crusader Kings III.
Scoffer
Member

Повідомлення

От я б не сказав що стелларіс 4+ для новачків. Кількість мікроменеджменту зашкалює, баланс відсутній від слова зовсім, а економіка зроблена максимально через сраку і реально дієвих стратегій залишилось може штуки три. Для новачків був стелларіс 2.8.1)))
kairo
Member

Повідомлення

Scoffer: 05.11.2025 21:45От я б не сказав що стелларіс 4+ для новачків. Кількість мікроменеджменту зашкалює, баланс відсутній від слова зовсім, а економіка зроблена максимально через сраку і реально дієвих стратегій залишилось може штуки три. Для новачків був стелларіс 2.8.1)))
Якщо починати з базової гри, то особливих проблем не має бути. Балансу, по великому рахунку в Стелларіс ніколи не було, завжди існували стратегії, щоб "чізити" гру. Я досі не грав в четверту версію, чекаю, коли її допилять нарешті.
Scoffer
Member

Повідомлення

kairo
Якщо коротко, то все що ще не було зломано - зламали. Мені зовсім не подобається 4. Найгірший патч за всю історію стелларіса.

Відправлено через 3 хвилини 44 секунди:
І тупить ще більше ніж було. Здавалось би куди ще, але таки змогли.
Graveworm
Member

Повідомлення

Scoffer
Пф
Хартс оф айрон 2 році на 10
Jarme
Junior

Повідомлення

kairo: 05.11.2025 13:32
proos: 05.11.2025 13:12Но никак не могу понять эти игры от парадокс
Я теж декілька разів намагався грати і не міг проникнутись. Потім спробував Стелларіс і зайшло. Далі CK3, зараз Вікторія 3. Європу нову спробую за рік, як допиляють.
В EU5 вже на старті більше механік, ніж у четвертій Європі. Та й реліз видався досить вдалим. Кілька років тому була інформація, що гравці дуже розлючені виходом нових ігор від них, бо релізи сирі, без контенту, вимагають багато доповнень та поступаються попереднім частинам. Так аудиторія не переходила в нові проєкти. Говорили, що верхівка Парадоксів тоді прислухалася до скарг.
Схоже, що це перша гра після зміни політики випуску продукції. Як мінімум це те, що викликає бажання пограти
Preacher
Junior

Повідомлення

А мені здається, що hoi4 — найпростіша гра Paradox'ів. Спочатку будуєш жовті будинки, потім — зелені. На зелених будинках робиш винтівки, танки, літаки. Водиш дивізії по карті ПКМ-ом або автопланом.
Останній патч Стеларрісу теж не зайшов, особливо не подобається, як переробили планети.
Feral
Member

Повідомлення

Так сталося, що Тотал Вар пройшов позв мене - коли він був на піку, в мене ще була сонька (з цивою 2), а не комп, а пізніше я вже грав у стартегії Парадоксів.
І зараз для мене досі битви в Тотал Варі - це те, чому я не граю: мені впадлу це менеджерити добре, а менреджерити погано - нема задоволення.

Тому так, я б обрав Парадоксів напротивагу Тотал вару. Ще один мінус стає осяжнішим, коли награєш часу у парадоксах: Тотал вар все ще глобальна стратегія, але мені бракує в ній масштабу (кількість провінцій, фракцій, а отже і варіативність подій). У той час, як у Европці можна побачити як навіть ШІ через три століття збирає імперію з мінора в одну провінцію.
Кількість механік у Тотал варі і в Європці - прірва.

А ще в єпропці подобається інколи позмагатися у перегонах за Новий світ за андердога.

Стосовно перших коментаторів, я б радив пробувати парадоксів через СК3. Забивайте болта на інтриги на початках і грайте просто як феодал через експансію (вйсько, завоювання, економіка - повторити). Це значно простіше за Європку з її захмарним порогом входу і все ще досит ьвесело. І там є туторіал - зберіть Ірландію і вже відчуєте смак.
Всі інші механіки СК3 можна відкривати для себе поволі, а на початках вистачає і цього: правитель на "управління" і поїхали.
Відповісти