Новини
Останні статті і огляди
Щотижнева аудиторія ChatGPT досягла 800 мільйонів активних користувачів
-
dead_rat
Member
Пропоную обговорити Щотижнева аудиторія ChatGPT досягла 800 мільйонів активних користувачів
Це реально вражає, навіть якщо збрехали у десять разів, результат поважний.
Цікаво яку нішу вони займуть: пошук вельми непогано робе для пересічного, вже пішла купа інтеграцій з магазинами і сервісами. Але заміняти мавп виходить так собі, підвищення продуктивності теж під питанням. А сотні мільярдів прибутків вже пообіцяли.
Це реально вражає, навіть якщо збрехали у десять разів, результат поважний.
Цікаво яку нішу вони займуть: пошук вельми непогано робе для пересічного, вже пішла купа інтеграцій з магазинами і сервісами. Але заміняти мавп виходить так собі, підвищення продуктивності теж під питанням. А сотні мільярдів прибутків вже пообіцяли.
-
Ostin
Member
Можливості вже якісь є, але немає достатньої інтерактивності щодо взаємодії. Що я маю на увазі. Зараз в цей ChatGPT треба писати кудись текст, чи кидати щось. А для масового впровадження потрібно щось типу окулярів доповненої реальності, де в реальному часі ставиш питання - бачиш відповідь - моделюєш наслідки. Типу як інтерфейс з фільмів 80-х як у термінатора. Бо сидіти за компом і з чатиком деградувати - це одне. А повна щоденна взаємодія - це вже і буде якийсь розвиток. Вже не треба буде на співбесіді питати "а яка столиця ххх", бо людина навпроти тебе буде мати повен доступ до такої інфо в режимі реального часу. Або сідаєш у вертоліт як у матриці, але замість завантаження інструкції тобі виводиться покрокова взаємодія з органами керування вертольотика. Ну і все в такому дусі. Тобто всі знання людства поруч з тобою без необхідності намагатись вивчити все. Плюс моделювання реальності з невеликим прогнозуванням типу "висока імовірність аварії за 100 метрів попереду" і т.н. А з часом окуляри доповненої реальності має замінити чіп-імплант з нейроінтерфейсом і все, кіборги серед нас.
Насправді, рости є куди. Було б бажання. Аби не крокодилів генерувати. І не намагатись прилаштувати наявні можливості ШІ до сучасних обмежень життя і професій, а відразу дивитись на перспективу і замінювати неефективність сьогодення.
З цього всього випливає очевидна проблема - людство стрімко йтиме в бік колективного розуму, витісняючи індивідуальність. Можливо, це і не є проблема, а черговий виток еволюції, коли перестаєш мислити обмеженнями, а дивишся широко і на людину як вид, і на планету в цілому. В природі достатньо прикладів, коли колективний розум типу мурашок чи бджіл дуже ефективно функціонує.
Насправді, рости є куди. Було б бажання. Аби не крокодилів генерувати. І не намагатись прилаштувати наявні можливості ШІ до сучасних обмежень життя і професій, а відразу дивитись на перспективу і замінювати неефективність сьогодення.
З цього всього випливає очевидна проблема - людство стрімко йтиме в бік колективного розуму, витісняючи індивідуальність. Можливо, це і не є проблема, а черговий виток еволюції, коли перестаєш мислити обмеженнями, а дивишся широко і на людину як вид, і на планету в цілому. В природі достатньо прикладів, коли колективний розум типу мурашок чи бджіл дуже ефективно функціонує.
Парадоксально, бо якщо розвивати мій сценарій, то все це втратить сенс з часом) Типу робили ШІ для отримання прибутків, а ШІ дозволив еволюціонувати і забути про гроші)dead_rat: ↑ 07.10.2025 10:54підвищення продуктивності ... сотні мільярдів прибутків
-
dead_rat
Member
Ostin
Прикольне бачення, ми можемо стати як Зерги з Мегамозоком, що керкюує усіма. І як у фантастичному фільмі, буде достатньо взорвати інтернет башню, щоб звільнити людство
Прикольне бачення, ми можемо стати як Зерги з Мегамозоком, що керкюує усіма. І як у фантастичному фільмі, буде достатньо взорвати інтернет башню, щоб звільнити людство
-
Ostin
Member
dead_rat: ↑ 07.10.2025 11:33буде достатньо взорвати інтернет башню, щоб звільнити людство
Треба зробити матрицю, а потім героїчно боротись з нею за свободу людини
Якщо узагальнити, то саме зараз це і відбувається. Ми, як вид, створюємо ефективний штучний розум. Проти якого в майбутньому будемо боротись, бо "він же нищить людську унікальність!"
-
Creature4O
Member
Ostin
у Вас досить інфантильний і романтизований погляд на комунізм і рабство.
у Вас досить інфантильний і романтизований погляд на комунізм і рабство.
-
Ostin
Member
Creature4O
-
Raynor
Member
Ostin
З тим що ви описали це скоріше не коллективний розум, а людство з атрофованим мозком яким керує штучний інтелект.
З тим що ви описали це скоріше не коллективний розум, а людство з атрофованим мозком яким керує штучний інтелект.
-
Ostin
Member
Raynor
Це і було в матриці. Хто виліз почали волати про "визволення з рабства". Хоча більшість в матриці жили собі в комфортніших умовах, аніж в "реальності". Це і може статись з розвитком ШІ, коли він почне думати за людей в промислових масштабах. А потенціал такого розвитку є, бо майже мільярд сидять і в чатика запитують про все на світі.
Також, сам по собі колективний розум буде означати атрофування мозку в певних напрямках, бо це неминуче, якщо ти перестаєш ставити себе на перше місце. Або навпаки, хто ж знає, куди заведе поведінкова терапія від ШІ
Не думаю, що це станеться аж так скоро. І чи взагалі станеться. Але тенденції помітні. Зараз штучний інтелект керує поведінкою купи людей через тіктоки та інші вітрини, де показують, як треба жити і яким треба бути. ШІ лише буде апгрейдженою версією процесу, який уже запущено.
Це і було в матриці. Хто виліз почали волати про "визволення з рабства". Хоча більшість в матриці жили собі в комфортніших умовах, аніж в "реальності". Це і може статись з розвитком ШІ, коли він почне думати за людей в промислових масштабах. А потенціал такого розвитку є, бо майже мільярд сидять і в чатика запитують про все на світі.
Також, сам по собі колективний розум буде означати атрофування мозку в певних напрямках, бо це неминуче, якщо ти перестаєш ставити себе на перше місце. Або навпаки, хто ж знає, куди заведе поведінкова терапія від ШІ
Не думаю, що це станеться аж так скоро. І чи взагалі станеться. Але тенденції помітні. Зараз штучний інтелект керує поведінкою купи людей через тіктоки та інші вітрини, де показують, як треба жити і яким треба бути. ШІ лише буде апгрейдженою версією процесу, який уже запущено.
-
KimRomik
Member
Коли в серпні 2025 зробили дефолтним ChatGPT версії 5, люди були масово обурені, бо нова версія була "холодною" та лімітованою. Улюблена всім версія 4 все ще доступна, але наскільки я знаю тільки через платну підписку.
Все це натякає мені на те, що ШІ не чекають кращі часи, бо монетизація нікуди не ділась (нічого особистого, просто бізнес).
Я вважаю що ШІ повинен бути тільки опенсорсним та кожен має право налаштовувати свого персонального асистента так як захочеться.
Все це натякає мені на те, що ШІ не чекають кращі часи, бо монетизація нікуди не ділась (нічого особистого, просто бізнес).
Я вважаю що ШІ повинен бути тільки опенсорсним та кожен має право налаштовувати свого персонального асистента так як захочеться.
-
Ostin
Member
так і записати в конституціїKimRomik: ↑ 07.10.2025 12:45кожен має право
-
Геральт
Member
Прикольна антиутопія. Загубив оті окуляри і ходиш як баранчик, нічого не знаєш. Ну, і про можливості хакінгу та віддаленого контролю не забуваємо. Колективізацію також лісом.Ostin: ↑ 07.10.2025 11:23 Тобто всі знання людства поруч з тобою без необхідності намагатись вивчити все.
-
Ostin
Member
Забери зараз інтернет у пересічної молодої людини - і щось те саме буде) Але так, у випадку з ШІ різниця буде просто дуже гнітючою) Але це вирішиться чіпуванням на рівні держави, так що все ок в перспективі) І так, імовірний хакінг та втрата особистості - це не те, що буде подобатись пересічній людині зараз) Але в перспективі питання буде стояти наступним чином: або модернізуємо людей до напівкіборгів, або дозволяємо ШІ думати за нас, а самі займаємо нішу творчості та емоційного задоволення. І те, і те має потенційно погані сторони.Геральт: ↑ 07.10.2025 13:18Загубив оті окуляри і ходиш як баранчик, нічого не знаєш
З іншого боку, якщо всі ці можливості ШІ лишити у вигляді "гуглу на стероїдах" - то це дуже посередній розвиток технології з потенціалом. Я маю на увазі потенціал взаємодії саме з користувачем. Бо різні обчислювальні моделі, які там щось по фізиці, медицині чи математиці розраховують - то буде йти своїм шляхом. Хоча шкода, що наразі про них відомо набагато менше, аніж про чергову версію чатику. Лише кілька разів читав про якийсь прорив в розрахунках та моделюванні.
-
Keyser Soze
Member
Будет как с Вилли Вонка и его автоматизированной/роботизированной фабрикой: нет работы - нет денег у покупателей, нет продаж шоколада - бизнес умер, фабрика закрылась. "История" этих смузихлёбов ничему не учит, а точнее, они её не изучали/не изучают.

-
Stamb
Member
KimRomik
можете собі локально мати, є різні моделі доступні
правда вони не будуть і близько стояти по швидкості і фічам котрі є по підписці, якщо залишатися у межах відносно домашнього ПК
можете собі локально мати, є різні моделі доступні
правда вони не будуть і близько стояти по швидкості і фічам котрі є по підписці, якщо залишатися у межах відносно домашнього ПК
-
KimRomik
Member
Stamb
Нічого немає неможливого. Локальний ШІ (як Джой з фільму "Той, хто біжить по лезу") цілком реальна річ. Просто до цього ще не дійшли
Нічого немає неможливого. Локальний ШІ (як Джой з фільму "Той, хто біжить по лезу") цілком реальна річ. Просто до цього ще не дійшли
-
VovaII
Member
Ostin
А з іншого боку: кажуть, лікарі що декілька місяців користувалися ШІ при діагностиці пухлин — розучилися самі діагностувати…
І всі будуть самі себе лікувати, розраховувати товщину стін будинку і т. д.Бо різні обчислювальні моделі, які там щось по фізиці, медицині чи математиці розраховують - то буде йти своїм шляхом. Хоча шкода, що наразі про них відомо набагато менше, аніж про чергову версію чатику. Лише кілька разів читав про якийсь прорив в розрахунках та моделюванні.
А з іншого боку: кажуть, лікарі що декілька місяців користувалися ШІ при діагностиці пухлин — розучилися самі діагностувати…
-
MqM
Member
Зараз тут розкажуть і про ші бульбашку, і що це нікому не потрібно, і що найняли всю Індію за 10 центів в день там сидіти 
Відправлено через 3 хвилини 36 секунд:
Опенсорс ллм зявлчються, але щоб надквав передові технології та ще надавав безкоштовно сервери для обчислень? Ну ну
Відправлено через 3 хвилини 36 секунд:
Опенсорним, а от же безкоштовним так? І багато в нас таких благодійників?KimRomik: ↑ 07.10.2025 12:45 Коли в серпні 2025 зробили дефолтним ChatGPT версії 5, люди були масово обурені, бо нова версія була "холодною" та лімітованою. Улюблена всім версія 4 все ще доступна, але наскільки я знаю тільки через платну підписку.
Опенсорс ллм зявлчються, але щоб надквав передові технології та ще надавав безкоштовно сервери для обчислень? Ну ну
-
dead_rat
Member
Ну ви ж користуєтеся безкоштовним чатомГпт. Значить надаютьMqM: ↑ 07.10.2025 16:19 Опенсорс ллм зявлчються, але щоб надквав передові технології та ще надавав безкоштовно сервери для обчислень? Ну ну
-
Alligator
Member
При гуглінні рецептів піцци чатгпт запропонував мені магазини відповідно до міста провайдера, я вдячний, але коли я хочу рецепт, а у відповідь пропонують на домашню адресу замовлення піцци то це мягко кажучи виглядає дивно знаючи як ці дані можно використати.dead_rat: ↑ 07.10.2025 20:22Ну ви ж користуєтеся безкоштовним чатомГпт. Значить надаютьMqM: ↑ 07.10.2025 16:19 Опенсорс ллм зявлчються, але щоб надквав передові технології та ще надавав безкоштовно сервери для обчислень? Ну ну
-
dead_rat
Member
Не переймайтеся, там наверху не дурні сидять, все безпечно. (с)Alligator: ↑ 07.10.2025 21:06При гуглінні рецептів піцци чатгпт запропонував мені магазини відповідно до міста провайдера, я вдячний, але коли я хочу рецепт, а у відповідь пропонують на домашню адресу замовлення піцци то це мягко кажучи виглядає дивно знаючи як ці дані можно використати.![]()