Пропоную обговорити Samsung обіцяє випустити серверні накопичувачі з PCIe 6.0 на початку наступного року
Для "споживацького" сегмента і pcie 4.0 з великим запасом (при тому, що більша половина 4.0 ssd на ринку не дотягують до максимальних можливостей стандарту взагалі ніяк).
Новини
Останні статті і огляди
Samsung обіцяє випустити серверні накопичувачі з PCIe 6.0 на початку наступного року
-
1234waltz
Member
-
Ostin
Member
Ну а як іще продавати вічний терабайт за соточку?)
-
Inqizitor2022
Member
Ну то есть решили доить лохов бесконечно. Ясно-понятно. Нет, чтобы 16-32 тб в м2 и 2,5" форматах выпустить без понтов и по вменяемым ценам, чтобы не грелись и можно было хоть в ноут хоть куда угодно засунуть.
-
Nutbar
Member
В мене досі залишився один SATA ссд і навіть при роботі з ним досить рідко помічаю, що якось обмежений по швидкості. PCIe 3.0 насправді вже літак, і гріються менше за оці нові доробки. Їм би випустити якусь х1 версію на PCIe 5.0 і було б норм.1234waltz: ↑ 29.09.2025 14:08 Для "споживацького" сегмента і pcie 4.0 з великим запасом (при тому, що більша половина 4.0 ssd на ринку не дотягують до максимальних можливостей стандарту взагалі ніяк).
-
1234waltz
Member
В мене є SATA-шний терабайтник під холодну файлопомийку, для зберігання фото-відео в цілому норм. Але для операційної системи та запуску софта я б не став це використовувати вже. Щодо PCIe 3.0 - згоден. Ну, якби бюджетні NVMe на PCIe 4.0 під навантаженням та при заповненні великому як раз і падають до показників PCIe 3.0 В цілому є варіант, просто переводити слот в режим PCIe 3.0 і вони й грітись не будуть тоді на пікових значеннях) Плюс в більшості PCIe 4.0 NVMe "мєлкоблочка" не сильно далеко від нормальних PCIe 3.0 пішла, в контролерах PCIe 5.0 от вже істотно прокачали цей показник. Але PCIe 5.0 і коштують як крило літака поки.Nutbar: ↑ 29.09.2025 14:53 В мене досі залишився один SATA ссд і навіть при роботі з ним досить рідко помічаю, що якось обмежений по швидкості. PCIe 3.0 насправді вже літак, і гріються менше за оці нові доробки.
-
AssayMAS
Member
1234waltz
На М2 сдд (и сата сдд) случайное мелко блочное чтение\запись и у писи 5.0 и у писи 3,0 и сата явно меньше 100мб в сек хотя у некоторых накопителей на м2 линейное чтение\запись и за 3ГБ в сек бывает... .
Так что, как по мне, пися 5,0 нужна если ты реально несколько терабайт в день с одного накопителя на другой перекидываешь... .
На М2 сдд (и сата сдд) случайное мелко блочное чтение\запись и у писи 5.0 и у писи 3,0 и сата явно меньше 100мб в сек хотя у некоторых накопителей на м2 линейное чтение\запись и за 3ГБ в сек бывает... .
Так что, как по мне, пися 5,0 нужна если ты реально несколько терабайт в день с одного накопителя на другой перекидываешь... .
-
GeForce
Junior
Версія pci-e тут ні до чого. Intel Optane на pci-e 3.0 дає 300 мб/сек на 4к блоках. Все залежить від чипів памяті. Щодо температури, то перемикання з pci-e 5 на 3ю версію нагрів мало знизить, оскільки контролер значно потужніший ніж в бюджетках.1234waltz: ↑ 29.09.2025 14:58В мене є SATA-шний терабайтник під холодну файлопомийку, для зберігання фото-відео в цілому норм. Але для операційної системи та запуску софта я б не став це використовувати вже. Щодо PCIe 3.0 - згоден. Ну, якби бюджетні NVMe на PCIe 4.0 під навантаженням та при заповненні великому як раз і падають до показників PCIe 3.0 В цілому є варіант, просто переводити слот в режим PCIe 3.0 і вони й грітись не будуть тоді на пікових значеннях) Плюс в більшості PCIe 4.0 NVMe "мєлкоблочка" не сильно далеко від нормальних PCIe 3.0 пішла, в контролерах PCIe 5.0 от вже істотно прокачали цей показник. Але PCIe 5.0 і коштують як крило літака поки.Nutbar: ↑ 29.09.2025 14:53 В мене досі залишився один SATA ссд і навіть при роботі з ним досить рідко помічаю, що якось обмежений по швидкості. PCIe 3.0 насправді вже літак, і гріються менше за оці нові доробки.
-
1234waltz
Member
Оптан взагалі інша тема, там концептуально інакше все працює, ніж в ssd звичайному. І зав'язано воно не тільки на екзотичну 3d xpoint, а й на специфічний контролер працюючий в парі з чипсетом матплати. Доволі наркоманська архітектура.GeForce: ↑ 30.09.2025 14:58 Версія pci-e тут ні до чого. Intel Optane на pci-e 3.0 дає 300 мб/сек на 4к блоках. Все залежить від чипів памяті. Щодо температури, то перемикання з pci-e 5 на 3ю версію нагрів мало знизить, оскільки контролер значно потужніший ніж в бюджетках.
-
VovaVMS
Member
Не зовсім так - той SSD, що ви маєте на увазі, то гібрідна модель щось типу "Intel H20 16G 2280"1234waltz: ↑ 30.09.2025 15:17 працюючий в парі з чипсетом матплати. Доволі наркоманська архітектура.
Це де Optane плюс NAND (TLC чи QLC) SSD на одній платі та шині PCI-E із поламаною PCI-E біфуркацією плюс підтримка кешування не через ОС напряму, а ОС - драйвер - чіпсет - другий SSD на платі із Optane через "біфуркацію". Тому на інших мат платах (AMD) що перше запуститься то і буде бачити система. Може навіть бути що по-черзі після перезавантаження.
А чисті Optane, наприклад M10 чи там PCI-E плати, працюють як NVME в незалежності від об'єму. Он багато скинутих плат на 8, 16 , 64 та більше ... - їх можна як типові NVME SSD використовувати із високим ресурсом (аналог SLC), а можна і як кеш.
Свій же M10 64GB я використовую на AMD AM4 як L2 кеш диск через PrimoCache прогу. Працює в комплекті із Samsung 970 та декількома HDD
А по темі - це все обкатування серверних технологій. U2 і вже U3 іде вперед - Вже з'являються багато БУ U2 моделей 2 чи 4 TB за менше 200$ - бо їх скидають після оновлення.
Хоча звісно такий собі новий "типовий" Samsung, Crucial чи там Kingston будуть швидше і на мілких задачах на PCI-E 3 бо там новіший чіп.