Innosilicon анонсувала GPU Fenghua 3 з підтримкою DirectX 12 та апаратним трасуванням променів

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
yariksom
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить Innosilicon анонсувала GPU Fenghua 3 з підтримкою DirectX 12 та апаратним трасуванням променів
Якщо врахувати, що платформа обчислень CUDA досить таки пропієтарна то стає дуже цікаво.
1234waltz
Member

Повідомлення

Навіть страшно уявити яким "силіконовим брутфорсом" було досягнуто підтримку всього вище описаного, якщо врахувати, що зроблено все на такому кадаврі як "Domestic design based on OpenCore RISC-V CPU and full set of IP". Притомний транзисторний бюджет, адекватна площа чипа та споживання енергії - вийшли з чату.
item2
Member

Повідомлення

yariksom: 24.09.2025 11:01 Предлагаю обсудить Innosilicon анонсувала GPU Fenghua 3 з підтримкою DirectX 12 та апаратним трасуванням променів
Якщо врахувати, що платформа обчислень CUDA досить таки пропієтарна то стає дуже цікаво.
Або ліцензія від NVidia на використання CUDA обмежується китайським ринком, або ж китайці взагалі забили на ліцензію, тому що американська влада ніколи не погодиться на її видачу через санкції.
Scoffer
Member

Повідомлення

item2: 24.09.2025 11:20або ж китайці взагалі забили на ліцензію
Це за умови якщо нвідія запатентувала цю куду в китаї. Якщо забула хоча б про перші версії, то "ой, всьо". Можна цілком легально юзати. До речі я сумніваюсь що нвідія патентувала куду в Україні хоч якоїсь версії, так що скоріш за все у нас можна легально виробляти для внутрішнього ринку аналоги, ідентичні натуральним.
lw_007
Member

Повідомлення

Scoffer: 24.09.2025 11:45
item2: 24.09.2025 11:20або ж китайці взагалі забили на ліцензію
Це за умови якщо нвідія запатентувала цю куду в китаї. Якщо забула хоча б про перші версії, то "ой, всьо". Можна цілком легально юзати. До речі я сумніваюсь що нвідія патентувала куду в Україні хоч якоїсь версії, так що скоріш за все у нас можна легально виробляти для внутрішнього ринку аналоги, ідентичні натуральним.
Власне, а навіщо аналоги?
Залізо, яке буде сумісне з CUDA виготовляти ніхто не забороняє (Якщо можливостей вистачить).
Патенти тут це про софт. А з цим, я так підозрююю, способів обійти/безнаказано забити, набагато більше)
Gapon_Aleks
Junior

Повідомлення

Поки що все це виглядає як фантастика. Поки не буде реальних оглядів від звичайних користувачів, це пук в воду :rotate: .
yurius_r
Member

Повідомлення

lw_007
Залізо, яке буде сумісне з CUDA виготовляти ніхто не забороняє (Якщо можливостей вистачить).
Я не зовсім зрозумів цю сентенцію. CUDA закрита фігня, зробити драйвери не вийде. А от що там із апаратною сумісністю - це теж не дуже цікаво, бо з вірогідністю 50% (або так або ні) AMD та Intel сумісні із CUDA, але ж де взяти драйвери?

В китайців скоріш за все буде wrapper із Vulcan на CUDA (щось тіпа VUDA) із відповідною швидкістю роботи
lw_007
Member

Повідомлення

yurius_r: 24.09.2025 12:08 lw_007
Я не зовсім зрозумів цю сентенцію. CUDA закрита фігня, зробити драйвери не вийде. А от що там із апаратною сумісністю - це теж не дуже цікаво, бо з вірогідністю 50% (або так або ні) AMD та Intel сумісні із CUDA, але ж де взяти драйвери?

В китайців скоріш за все буде wrapper із Vulcan на CUDA (щось тіпа VUDA) із відповідною швидкістю роботи
Які драйвери? Ви про що?
CUDA це API

PS. Ну тобто це ВЖЕ можна використовувати, якщо вони зможуть зробити сумісне залізо

PS.PS. Ну, власне, питань тут більше до сумісності заліза=)
Проте, дозвольте зауважити, певно вони щось таки знають, якщо раніше займалися асіками
item2
Member

Повідомлення

lw_007
x86 - це теж лише залізне API (перелік команд). NVidia була готова отримати ліцензію будь-якою ціною, але не вдалось.
Keyser Soze
Member

Повідомлення

Странно, что не написали в статье, что там память HBM стоит.

Fenghua 3 highlights:
- Over 112 GB high-bandwidth memory for large-scale AI workloads
- Single card supports 32B/72B models, eight cards can run 671B models
- First Chinese GPU with hardware ray tracing support
- vGPU design architecture with hardware virtualization
- Supports DirectX 12, Vulkan 1.2, OpenGL 4.6, and up to six 8K displays
- Domestic design based on OpenCore RISC-V CPU and full set of IP
Tiufin
Member

Повідомлення

Я б не дуже довіряв "проривам та ривкам" від виробника майнерів (тим паче китайського виробника). Якось це зовсім не той рівень, щоб робити революції у такій галузі як мікрочіпи.
yurius_r
Member

Повідомлення

lw_007
Які драйвери? Ви про що?
CUDA це API
Ви дуже дивно собі розумієте що таке API. Як Ви гадаєте де саме той бекенд того API. Теліпається десь у повітрі? Той враппер, на який я давав посилання він теж реалізує API. Але через виклики Vulcan. Я не дуже дивився ліцензії, але на 99% я впевнений що куртка нікому не дозволить реалізувати драйвери для CUDA. Все що є - це різного роду враппери, як наприклад ZLUDA, що транслює із rocm. І навіть там зелені вставляють палки в колеса. А тут CUDA із коробки? Не вірю
doc-oc
Member

Повідомлення

item2: 24.09.2025 11:20
yariksom: 24.09.2025 11:01 Предлагаю обсудить Innosilicon анонсувала GPU Fenghua 3 з підтримкою DirectX 12 та апаратним трасуванням променів
Або ліцензія від NVidia на використання CUDA обмежується китайським ринком, або ж китайці взагалі забили на ліцензію, тому що американська влада ніколи не погодиться на її видачу через санкції.
Это же проклятые коммуняки, а они на протяжении всего своего существования могли только воровать чужие идеи и достижения.
Відповісти