Новини
Останні статті і огляди
Apple, AMD і MediaTek стануть першими замовниками на чипи 2 нм у TSMC
-
yurius_r
Member
Пропоную обговорити Apple, AMD і MediaTek стануть першими замовниками на чипи 2 нм у TSMC
Цікаво, що якщо такі плани вже є, то виходить що нові покоління чіпів в цих компаніях готові або знаходяться на фінальній стадії розробки і лише чекають впровадження нового ТП від tsmc
Цікаво, що якщо такі плани вже є, то виходить що нові покоління чіпів в цих компаніях готові або знаходяться на фінальній стадії розробки і лише чекають впровадження нового ТП від tsmc
-
max1996
Member
Ого а Qualcomm де чи теж выбрали 3 нм?
-
Entar
Member
Цікаво, на скільки в принципі буде ріст продуктивності при тому ж споживанні е/е для відеокарт і процесорів при переході з 4 на 3 і з 3 на 2 нм?
Я так розумію, він вже не буде таким як при переході на 4000 серію відеокарт с 3000ї..? І відповідно очікувати чогось проривного в продуктивності вже не доведеться, ну буде ще в наступному поколінні +20-25% відносно попереднього, а далі - або виробникам доведеться робити все більш жрущі відеокарти, або все більше впроваджувати різні технології ШІ обчислень.
Після того як мені особисто стала зрозуміла ця проблема, я краще зрозумів, чому Nvidia:
1. Так сильно зробила акцент на технологіях DLSS і фреймгену.
2. Активно впроваджує хмарний геймінг.
Бо в майбутньому, або дуже сильно сповільниться "покращення графіки" в іграх (справедливості заради, останні проєкти гарно зроблені досягають реально крутого рівня фотореалістичності), або 4К буде ще дуже надовго лише для обраних, або DLSS заради 4К і ульттра настроєк буде маст хевом, і чим краще він буде якості і продуктивності, тим краще.
Ну а щодо хмарного геймінгу - тут економіка як з "каршерінгом" грубо кажучи.
По перше, більшість людей не грає 24/7, і їх відеокарти простоюють 80-90% часу. По-друге, можливо створювати відеокарти і з кращими показниками ціна/терафлопс ніж у домашніх ігрових моделей в рамках централізованих станцій з централізованим охолодженням.
Це дозволяє продавати "годину часу гри" з тою ж продуктивністю що скажімо rtx 5080 значно дешевше, ніж та ж година гри обійшлась би геймеру з власною відекартою.
20 баксів в місяць це копійки, це 240 баксів за рік в той час як навіть 5070 ті коштує більше 1000$. Якщо буде надаватися співставна якість за такі гроші, то більшість геймерів з часом перейдуть на підписку. Ну за виключенням піратів.
Я так розумію, він вже не буде таким як при переході на 4000 серію відеокарт с 3000ї..? І відповідно очікувати чогось проривного в продуктивності вже не доведеться, ну буде ще в наступному поколінні +20-25% відносно попереднього, а далі - або виробникам доведеться робити все більш жрущі відеокарти, або все більше впроваджувати різні технології ШІ обчислень.
Після того як мені особисто стала зрозуміла ця проблема, я краще зрозумів, чому Nvidia:
1. Так сильно зробила акцент на технологіях DLSS і фреймгену.
2. Активно впроваджує хмарний геймінг.
Бо в майбутньому, або дуже сильно сповільниться "покращення графіки" в іграх (справедливості заради, останні проєкти гарно зроблені досягають реально крутого рівня фотореалістичності), або 4К буде ще дуже надовго лише для обраних, або DLSS заради 4К і ульттра настроєк буде маст хевом, і чим краще він буде якості і продуктивності, тим краще.
Ну а щодо хмарного геймінгу - тут економіка як з "каршерінгом" грубо кажучи.
По перше, більшість людей не грає 24/7, і їх відеокарти простоюють 80-90% часу. По-друге, можливо створювати відеокарти і з кращими показниками ціна/терафлопс ніж у домашніх ігрових моделей в рамках централізованих станцій з централізованим охолодженням.
Це дозволяє продавати "годину часу гри" з тою ж продуктивністю що скажімо rtx 5080 значно дешевше, ніж та ж година гри обійшлась би геймеру з власною відекартою.
20 баксів в місяць це копійки, це 240 баксів за рік в той час як навіть 5070 ті коштує більше 1000$. Якщо буде надаватися співставна якість за такі гроші, то більшість геймерів з часом перейдуть на підписку. Ну за виключенням піратів.
-
Yalg
Member
4 это 5нм под другим названием.Entar: ↑ 17.09.2025 13:12Цікаво, на скільки в принципі буде ріст продуктивності при тому ж споживанні е/е для відеокарт і процесорів при переході з 4 на 3 і з 3 на 2 нм?
Разница между 2 и 3 настолько невелика что АМД 3нм тупо пропускает и сразу с 5 идёт на 2.
-
Nick_888
Member
Ну розробка давно завершена, і вже є певна кількість тестових екземплярів, які випробовуються в лабораторіях, щоб виявити можливі помилки в дизайні.yurius_r: ↑ 17.09.2025 12:31 Пропоную обговорити Apple, AMD і MediaTek стануть першими замовниками на чипи 2 нм у TSMC
-
yuriy_dd
Member
ого як швидко - М6 вже цього року, коли ще навіть М5 не випустилиГоловним замовником стане Apple з її майбутнім чипом A20 для iPhone наступного покоління, процесорами M6 для комп’ютерів Mac і чіпами Vision Pro R2 для нових пристроїв доповненої реальності. Масове виробництво всіх цих мікросхем почнеться вже в поточному році
не те що у х86
-
Entar
Member
Я видел информацию что следующая линейка процессоров ryzen будет на 3нм.Yalg: ↑ 17.09.2025 13:49 4 это 5нм под другим названием.
Разница между 2 и 3 настолько невелика что АМД 3нм тупо пропускает и сразу с 5 идёт на 2.
-
1234waltz
Member
IOd буквально на N3P і буде вироблятись, а ядра на N2P.Entar: ↑ 17.09.2025 15:24 Я видел информацию что следующая линейка процессоров ryzen будет на 3нм.
-
waryag
Member
Відкрийте очі, покращення графіки практично зупинилося, а місцями вона навіть деградувала, за оптимізацію мовчу.Entar: ↑ 17.09.2025 13:12Бо в майбутньому, або дуже сильно сповільниться "покращення графіки" в іграх (справедливості заради, останні проєкти гарно зроблені досягають реально крутого рівня фотореалістичності)
-
Afit
Member
Не забывайте что между 3000 и 4000 не просто переход на другой техпроцесс, но ещё и переработан сам чип. Иначе как вы объясните 4070S ~ 3090ti в играх, если количество ядер/блоков/ширина шины у первой явно меньше? Меняется структура, алгоритмы исполнения и т д. Сам "голый" техпроцесс, на одной и той же архитектуре мало что даст. То что апскейлеры и дальше будут развиваться - это только хорошо. Если в продвинутом исполнении они например перестанут отличаться от натива, то какая кому разница, чесное это разрешение или нет? Я получаю при включении этой примочки ровно, а может и лучше качество чем в нативе, только например +50-100% производительности. Ну не уперется же тупо в голую производительность и ещё десятилетиями хавать 1080P. на начально-средних видеокартах. Это просто другой подход к поднятию производительности. Это как с двигателями внутреннего сгорания. Придумали турбину, больше давления в цилиндрах и т д. и получаем + 100 кобыл, при той же кубатуре, например 2л.Entar: ↑ 17.09.2025 13:12 Цікаво, на скільки в принципі буде ріст продуктивності при тому ж споживанні е/е для відеокарт і процесорів при переході з 4 на 3 і з 3 на 2 нм?
-
Entar
Member
Я так розумію що це дуже модно так казати, бо "корпорації зажрались", "розробники погані", "всі деруть гроші, а в мене їх немає, буду сидіти на старому залізі а ігри піратити".waryag: ↑ 17.09.2025 17:29 Відкрийте очі, покращення графіки практично зупинилося, а місцями вона навіть деградувала, за оптимізацію мовчу.
Але я не бачу "повної зупинки". Ну тобто останні ігри, що виходили в 2024-2025 _в які я грав_ - виглядають на мій погляд набагато краще, ніж виглядали ігри 4-5 років тому. Можливо це мені так подобається ефект від "променів", але наче і якість текстур стала кращою ітд.
Знову ж таки, згладжування. Особисто мені DLAA значно більше подобається (тільки треба з різкістю гратися) ніж попередні версії з їх "сходинками".
Отправлено спустя 5 минут 47 секунд:
Вот и я о том-же, правда в своем посте я не учитывал еще улучшение непосредственно архитектуры. Но как я понимаю именно в архитектуре чипа (без учета тензорных ядер) тоже есть свои пределы. Условно говоря между 4000 и 5000 разница минимальна именно поэтому - тот же тех. процесс, слегка изменили архитектуру, но производительность выросла ну на 10-15% так еще и с ростом энергопотребления. На мой взгляд тот факт что улучшили DLSS до такой версии что теперь DLSS качество стало менее отличимо от DLAA - это _НЕ ХУЖЕ_, чем эти 10-15%.Afit: ↑ 17.09.2025 17:35 Не забывайте что между 3000 и 4000 не просто переход на другой техпроцесс, но ещё и переработан сам чип. Иначе как вы объясните 4070S ~ 3090ti в играх, если количество ядер/блоков/ширина шины у первой явно меньше? Меняется структура, алгоритмы исполнения и т д. Сам "голый" техпроцесс, на одной и той же архитектуре мало что даст. То что апскейлеры и дальше будут развиваться - это только хорошо. Если в продвинутом исполнении они например перестанут отличаться от натива, то какая кому разница, чесное это разрешение или нет? Я получаю при включении этой примочки ровно, а может и лучше качество чем в нативе, только например +50-100% производительности. Ну не уперется же тупо в голую производительность и ещё десятилетиями хавать 1080P. на начально-средних видеокартах. Это просто другой подход к поднятию производительности. Это как с двигателями внутреннего сгорания. Придумали турбину, больше давления в цилиндрах и т д. и получаем + 100 кобыл, при той же кубатуре, например 2л.
На своей видеокарте я в нативе мог бы играть только в 2к, и то в последних играх уже с падениями до 50-55 фпс на ультрах, а с dlssК я могу играть в те же игры на телевизоре 4к, понизив не существенные настройки с ультра до высоких, или с фпс 80 в 2к на ультрах на пк.
-
Mozdev
Member
+1!waryag: ↑ 17.09.2025 17:29Відкрийте очі, покращення графіки практично зупинилося, а місцями вона навіть деградувала, за оптимізацію мовчу.Entar: ↑ 17.09.2025 13:12Бо в майбутньому, або дуже сильно сповільниться "покращення графіки" в іграх (справедливості заради, останні проєкти гарно зроблені досягають реально крутого рівня фотореалістичності)
На оптимізацію забили уй( ну або що більш вірогідно "чемодани від нвідіа" порішали
Технології масштабування, генерація кадрів то що, це костилі для "інвалідів", так для старих карт або зовсім слабких DLSS~FSR це рятівна паличка, але дивіться, що зараз це попирхують як мейнстрим для топових відях, щоб грати у більш менш комфортний фпс 60+.
Це дає нам 3 варіанти або вони дійсно вперлися у технологічні обмеження( що не відповідає дійсності ), або вони навмисне гальмують розвиток щоб більше заробити, або маркетолухи зїли міски інженерів
-
waryag
Member
Є окремі ігри з суттєвим прогресом, але глобально на фоні умовного покоління ПС4 зміни невеликі. А подейкуди стало гірше.Entar: ↑ 17.09.2025 17:47Я так розумію що це дуже модно так казати, бо "корпорації зажрались", "розробники погані", "всі деруть гроші, а в мене їх немає, буду сидіти на старому залізі а ігри піратити".
Але я не бачу "повної зупинки". Ну тобто останні ігри, що виходили в 2024-2025 _в які я грав_ - виглядають на мій погляд набагато краще, ніж виглядали ігри 4-5 років тому. Можливо це мені так подобається ефект від "променів", але наче і якість текстур стала кращою ітд.
Знову ж таки, згладжування. Особисто мені DLAA значно більше подобається (тільки треба з різкістю гратися) ніж попередні версії з їх "сходинками".
Відправлено через 4 хвилини 19 секунд:
Навпаки, рушій дав можливість відносно невеликим студіям з обмеженим бюджетом робити те, що раніше могли тільки ААА. Залишилося навчити ці студії оптимізації...Mozdev: ↑ 17.09.2025 17:52і одне з головних гальм тут Unreal Engine
Просто саме графічні технології для нвідіа вже не дуже цікаві, основний прибуток йде з ШІ, туди і направлений прогрес.Mozdev: ↑ 17.09.2025 17:52Це дає нам 3 варіанти або вони дійсно вперлися у технологічні обмеження( що не відповідає дійсності ), або вони навмисне гальмують розвиток щоб більше заробити, або маркетолухи зїли міски інженерів
-
lw_007
Member
Справа оптимізації це таке - якщо прижме так що буде малим прогрес в бусті продуктивності то почнуться вимоги до оптимізації (ой, доведеться більше платити архітекторам і сеньйорам.waryag: ↑ 17.09.2025 17:29Відкрийте очі, покращення графіки практично зупинилося, а місцями вона навіть деградувала, за оптимізацію мовчу.Entar: ↑ 17.09.2025 13:12Бо в майбутньому, або дуже сильно сповільниться "покращення графіки" в іграх (справедливості заради, останні проєкти гарно зроблені досягають реально крутого рівня фотореалістичності)
Відправлено через 4 хвилини 6 секунд:
Ну як, мало?Afit: ↑ 17.09.2025 17:35 Сам "голый" техпроцесс, на одной и той же архитектуре мало что даст.
для споживача - трохи економі ее (за умови ідентичної архітектури, наповнення)
Для виробника - дуже багато. Набагато більше чипів на одній пластині =)
Те що ви мали на увазі - IPC, чи не знаю як воно там в відяхах називається)
Відправлено через 5 хвилин 52 секунди:
1) Тут не так просто - кваліфіковані розробники коштують дорого. І за них конкуренція.waryag: ↑ 17.09.2025 18:05
Навпаки, рушій дав можливість відносно невеликим студіям з обмеженим бюджетом робити те, що раніше могли тільки ААА. Залишилося навчити ці студії оптимізації...
Просто саме графічні технології для нвідіа вже не дуже цікаві, основний прибуток йде з ШІ, туди і направлений прогрес.
А ліцензії там, наскільки памятаю, мають певні обмеження по фінансах.
2) Не графічні а ігрові. Графічні технології це ще й про проф лінійки, 3д моделювання ітд =)
-
waryag
Member
А я бачу рекомендовані для 60 фпс з фреймгеном і апскейлером для зовсім не затичок. У бордерлендс!lw_007: ↑ 17.09.2025 19:23Справа оптимізації це таке - якщо прижме так що буде малим прогрес в бусті продуктивності то почнуться вимоги до оптимізації (ой, доведеться більше платити архітекторам і сеньйорам.
Саме графічні. А в приоритеті ШІ.lw_007: ↑ 17.09.2025 19:23Не графічні а ігрові. Графічні технології це ще й про проф лінійки, 3д моделювання ітд =)
-
lw_007
Member
Ну так ще не прижало, поки прогрес є і в архітектурі і в техпроцесах)waryag: ↑ 17.09.2025 19:48
А я бачу рекомендовані для 60 фпс з фреймгеном і апскейлером для зовсім не затичок. У бордерлендс!
Ем... Вони CUDA перестали розвивати?
Чи ШІ не використовують в цифровій графіці?
Тому я й дозволив собі зауважити що графічні технології це далеко не тільки про ігри.
Motion design, наприклад
-
cspp
Member
Даже если будет стагнация по техпроцессам, всегда будет оптимизация прочего, ведь ИИ уже улучшил некоторые параметры видях, об этом нвидиа уже заявляла. И всегда есть возможность продать рефреш, пусть даже переход с 4 на 3 даст минимальные улучшения. Покупатели найдутся 
-
Tiufin
Member
Просто M6 настільки швидкий, що навіть по даті релізу випередив М5. Емейзінгyuriy_dd: ↑ 17.09.2025 14:40ого як швидко - М6 вже цього року, коли ще навіть М5 не випустилиГоловним замовником стане Apple з її майбутнім чипом A20 для iPhone наступного покоління, процесорами M6 для комп’ютерів Mac і чіпами Vision Pro R2 для нових пристроїв доповненої реальності. Масове виробництво всіх цих мікросхем почнеться вже в поточному році
не те що у х86
-
lw_007
Member
Ну поки виглядає так що в продажі вони з'являться наприкінці 26, а може й у 27муTiufin: ↑ 17.09.2025 22:58Просто M6 настільки швидкий, що навіть по даті релізу випередив М5. Емейзінгyuriy_dd: ↑ 17.09.2025 14:40
ого як швидко - М6 вже цього року, коли ще навіть М5 не випустили
не те що у х86![]()
-
ronemun
Advanced Member
цікаво, які ціни на пластини будуть для замовниів зі США.
виробництво 2нм в TSMC виключно на Тайвані, мито в США буде високе, а вони зараз основний покупець - тільки їх датацентри замовили прискорювачів NVIDIA на 250+ мільярдів, а все решту ще на трильйони
виробництво 2нм в TSMC виключно на Тайвані, мито в США буде високе, а вони зараз основний покупець - тільки їх датацентри замовили прискорювачів NVIDIA на 250+ мільярдів, а все решту ще на трильйони