OpenAI уклала угоду з Oracle на $300 мільярдів у галузі хмарних обчислень

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
dead_rat
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити OpenAI уклала угоду з Oracle на $300 мільярдів у галузі хмарних обчислень

Ну що, зараз відчуємо ціну генерації слопа :D

Це ім назад треба заробити ніяк не менше трильйона, тобто аналог річної зп овер 10 мільйонів американців якщо я не помилися кількістю нулів.
gregory_amd
Member

Повідомлення

Я не уявляю як інвестування в цю галузь може взагалі будь коли окупитись.. Що б що??
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Значить ініціатором була таки OpenAI, цікаво на що вони розраховують в довгостроковій перспективі?
Трошки не по темі але, grok все ж "розумніший" ніж Chat-GPT якщо так взагалі можна охарактеризувати AI-модель.
Vnad78
Junior

Повідомлення

Головне щоб не розкидали цоди по всій планеті, база скайнет повинна бути в одному місці і обліплена С4)))
kalakawa
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 11.09.2025 10:27 Значить ініціатором була таки OpenAI, цікаво на що вони розраховують в довгостроковій перспективі?
Трошки не по темі але, grok все ж "розумніший" ніж Chat-GPT якщо так взагалі можна охарактеризувати AI-модель.
Грок - наверное единственная НЕ левацкая большая модель в штатах на сегодня. Поэтому каким бы умным он не был, с ним дела ни одна компания иметь не будет, так как демократы за 20 лет своего беспрерывного правления полностью поменяли руководство всех больших американских контор на лоялистов
Nikolay Yeryomenko
Member

Повідомлення

О, Ларрі Еллісон молодець! Все ж таки краще, ніж Маск.
Васильович
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 11.09.2025 10:27Трошки не по темі але, grok все ж "розумніший" ніж Chat-GPT якщо так взагалі можна охарактеризувати AI-модель.
А в чому проявляється? Бо саме Grok я активно ще не тестував.

Я не можу оцінити саме "розумність" платформи, але по стилю відповідей та швидкості роботи я поки що для себе обрав Copilot (запускаю з браузера, ставити на macOS додаток влом). Типові задачі - пошук помилок в тексті на різних мовах, "гугління", розбір логів та конфігів.
OpenAI уклала угоду з Oracle на $300 мільярдів у галузі хмарних обчислень
Чудово, значить Oracle й надалі матиме кошти для утримання"на шару" моїх серверів :D
dead_rat
Member

Повідомлення

kalakawa: 11.09.2025 10:37
Ekz0rcyst: 11.09.2025 10:27 Значить ініціатором була таки OpenAI, цікаво на що вони розраховують в довгостроковій перспективі?
Грок - наверное единственная НЕ левацкая большая модель в штатах на сегодня. Поэтому каким бы умным он не был, с ним дела ни одна компания иметь не будет, так как демократы за 20 лет своего беспрерывного правления полностью поменяли руководство всех больших американских контор на лоялистов
Оце тебе поплавило :laugh:
avuremybe
Member

Повідомлення

gregory_amd: 11.09.2025 10:14 Я не уявляю як інвестування в цю галузь може взагалі будь коли окупитись.. Що б що??
Завжли знайдуться бажаючі інвестувати у щось нове, технологічне і прогресивне.
Очевидно, хтось вправно переконує їх, що це прорив рівня мобільного зв'язку і за цим майбутнє :dontknow:
vmsolver
Member

Повідомлення

Небоскрёбы строят перед кризисом, когда вкладывать вроде бы не во что уже, а деньги потратить надо. Возможно АИ-датацентры это небоскрёбы :)
С другой стороны, кризис дот комов вроде тоже был бессмысленный, но он запустил быстрое развитие сетевой инфраструктуры, что в целом очень позитивное влияние на дальнейшее оказало. Возможно, такие инвестиции в АИ-датацентры тоже приведут к чему-то подобному.
OldGoodGames
Member

Повідомлення

а бульбашка ші вже лускає :laugh:
Tiufin
Member

Повідомлення

avuremybe: 11.09.2025 11:35
gregory_amd: 11.09.2025 10:14 Я не уявляю як інвестування в цю галузь може взагалі будь коли окупитись.. Що б що??
Завжли знайдуться бажаючі інвестувати у щось нове, технологічне і прогресивне.
Очевидно, хтось вправно переконує їх, що це прорив рівня мобільного зв'язку і за цим майбутнє :dontknow:
А хіба ні? Мобільний зв'язок- це дрібниці порівняно із перспективами ШІ. Хоча, все ж варто зауважити, що швидкість прогресу у нових моделях все більше сповільнюється. Можливо вони якраз і розраховують це виправити за допомогою величезних обсягів обчислювальних потужностей. А можливо це лише марні сподівання, тоді нас очікує ще одна глобальна криза через луснувшу бульбашку. Тим не менше, навіть якщо/коли ця криза настане, після неї ШІ буде розвиватися та охоплювати нові сфери життя (як до того Інтернет, наприклад. Або як масове виробництво нікуди не зникло після кризи перевиробництва в США сто років тому).
Ostin
Member

Повідомлення

Tiufin: 11.09.2025 12:58Мобільний зв'язок- це дрібниці порівняно із перспективами ШІ
Мобільний зв'язок ліг на дуже благодатну землю, коли весь світ хотів і прагнув саме цього. Бо це зручно і практично. А зараз ШІ лягає на втому користувачів від гаджетів, коли все більший відсоток юзерів іноді та думає - задовбали ці гаджети, хочу кнопковий телефон і в ліс. І дослідження всякі підтверджують, що дуже малий відсоток користувачів зацікавлений в якнайшвидшому оновленні ШІ. Тому вся перспектива - це наукові дослідження та виробництво. І там все не так круто, поки що. Бо потрібно спеціально навчити і спеціально впровадити. На відміну від чатика, який на інтернеті вирощений.
Але загалом, перспективи у технології є, вони немалі і можуть привести до суттєвих новацій навіть в світовому масштабі. Тому спостерігаємо.
mrigi
Member

Повідомлення

Oracle дає безкоштовні впс-ки без усяких strings attached. На відміну від усіх інших. І ціни у них помітно нижче ніж у Azure чи AWS, а по надійності не гірше. Тому повага.

Відправлено через 1 хвилину 18 секунд:
Ostin: 11.09.2025 13:12Але загалом, перспективи у технології є, вони немалі і можуть привести до суттєвих новацій навіть в світовому масштабі. Тому спостерігаємо.
Вже фактично замінили пошук і вбили сервіси типу stackoverflow. Це не маленький вплив.
Васильович
Member

Повідомлення

OldGoodGames: 11.09.2025 12:54а бульбашка ші вже лускає
В твоїй голові, хіба :rotate:
kairo
Member

Повідомлення

mrigi: 11.09.2025 13:41Вже фактично замінили пошук
Де ШІ замінили пошук?
mrigi
Member

Повідомлення

kairo: 11.09.2025 14:22Де ШІ замінили пошук?
Ну по перше, у звичайному пошуку вже давно нічого не знайти. Він взагалі не такий яким я його пам'ятаю. Фактично став нікчемним. Мабуть тому що цифрового мусору сталу більш ніж інформації. По друге, на прості побутові питання мовні моделі мають відповіді. Якщо не мають, вони додатково самі шукають. Тому практично весь пошук у томуж гуглі спочатку йде через мовну модель і відповідь AI одразу йде першою І тільки потім якісь ссилки. Тому так, класичний пошук фактично вторинний. Але duckduckgo все ще існує.
talex
Member

Повідомлення

kairo: 11.09.2025 14:22
mrigi: 11.09.2025 13:41Вже фактично замінили пошук
Де ШІ замінили пошук?
В Гугле первым вываливается вариант от ИИ и многие тянут "каку" в рот не перепроверяя
kairo
Member

Повідомлення

mrigi: 11.09.2025 14:36Тому практично весь пошук у томуж гуглі спочатку йде через мовну модель і відповідь AI одразу йде першою І тільки потім якісь ссилки.
Класичний пошук помре, коли ШІ
перестане писати дурниці на кожен другий третій запит. Я постійно використовую ШІ і взагалі поки що не бачу, щоб він міг замінити звичайний пошук.
SleepNeep
Member

Повідомлення

Я от думаю, всі ці ШІ були натреновані на величезних базах даних, і на основі stackoverflow в тому числі. Бачив схожі відповіді, коли після ШІ я ще гуглив те саме питання по коду.
Після того, як stackoverflow помре(а це вже в процесі) і з'являться нові технології, нові версії фреймворків ітд, де ШІ буде брати дані для тренування? Сам він ще не може генерувати розумно, при відсутності бази знань.
Відповісти