Європейський союз планує створити п’ять гігафабрик ШІ по 100 тисяч прискорювачів

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
dead_rat
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити Європейський союз планує створити п’ять гігафабрик ШІ по 100 тисяч прискорювачів

Обожнюю цей підхід.

Пʼять років тому кожна фірма намагалася найняти 100500 програмістів і не могла відповісти Щоб що?
Тепер те саме з АІ датацентрами.
VolandInferno
Member

Повідомлення

Коли ж ця бульбашка з ШІ репне. Якесь помішання. 2 роки тому жили без ШІ і було чудово.
Таке враження що це просто золоте дно по відмиванню грошей, на кшталт картин по 28756 мільярдів за зображення соплі.
leif
Member

Повідомлення

ЄС щось останнім часом планує витрати ніби на дворі якийсь 2002й рік, економіка всюди жваво росте, все чудово і перспективи безхмарні і навколо суцільний економічний оптимізм. (А воно ж трохи не так в 2025)

І переозброєння у них і запуск ВПК і реіндустріалізація і ШІ і Україні допомогти і соціальні видатки не скорочувати :) прям і рибку з'їсти і на...кхм-кхм кісткою не вдавитися. Ну ну
Earanak
Member

Повідомлення

VolandInferno, у нас в студии всем легче жить стало с появлением и генеративных нейронок и чатов в целом. Причем значительно. Особенно касаемо обработки людей на рендерах, апскейл и 'улучшение' отдельных элементов на рендерах, все это раньше занимало уйму времени. Делать небольшие пролеты на Wan 2.1 + Huinyan + Kling оказалось супер просто и клиенты в восторге. Даже в каких то мелочах теперь не приходится дергать дендролога или гугл с вопросами где какие растения растут и каким цветом в какие сезоны цветут. И вообще вопросы по софту, легчайшее написание скриптов небольших под свои нужды. Та даже проблемы с софтом легче теперь решать через чаты чем через форумы. Раньше было все дольше, душнее и сложнее. Без этого всего сейчас просто не представляю себе работу.
leif
Member

Повідомлення

ШІ однозначно потрібно розвивати і вкладатися в нього стратегічно надважливо. сумнівів, що за цим майбутнє немає жодних.
Востаннє редагувалось 11.04.2025 13:31 користувачем leif, всього редагувалось 1 раз.
Scoffer
Member

Повідомлення

dead_rat
Ти ще про блокчейни забув, всім треба було блокчейни :D
VolandInferno
Member

Повідомлення

Earanak: 11.04.2025 13:29VolandInferno, у нас в студии всем легче жить стало с появлением и генеративных нейронок и чатов в целом. Причем значительно. Особенно касаемо обработки людей на рендерах, апскейл и 'улучшение' отдельных элементов на рендерах, все это раньше занимало уйму времени. Делать небольшие пролеты на Wan 2.1 + Huinyan + Kling оказалось супер просто и клиенты в восторге. Даже в каких то мелочах теперь не приходится дергать дендролога или гугл с вопросами где какие растения растут и каким цветом в какие сезоны цветут. И вообще вопросы по софту, легчайшее написание скриптов небольших под свои нужды. Та даже проблемы с софтом легче теперь решать через чаты чем через форумы. Раньше было все дольше, душнее и сложнее. Без этого всего сейчас просто не представляю себе работу.
Це все частні випадки. А от навіщо моєму чайнику ШІ я не зовсім розумію. Я не сумніваюсь, що в якихось вузькоспеціалізваних кейсах з нього є зиск, але ж його пхають в кожен утюг.
dead_rat
Member

Повідомлення

VolandInferno
В чайникай вже нащось є Вайфай і можна управляти ним з телефона. Щоб … в мене навіть ідей нема, бо сам він воду не набере.
Earanak
Member

Повідомлення

VolandInferno, ну с такой позицией можно практически про что угодно говорить :dontknow:
В любом случае не думаю что гигафабрики строят для AI в чайниках или лишь бы было.
Bahus_969m
Junior

Повідомлення

Хай ще напишуть де ЄС електрику буде брати для тих центрів, не в Україні випадково? Поки ми будемо на генераторах сидіти, а нам будуть втирати що то ми багато кондиціонерів маємо.
VolandInferno
Member

Повідомлення

Earanak: 11.04.2025 13:39В любом случае не думаю что гигафабрики строят для AI в чайниках или лишь бы было.
VolandInferno: 11.04.2025 13:17Таке враження що це просто золоте дно по відмиванню грошей, на кшталт картин по 28756 мільярдів за зображення соплі.
Я думаю, що це десь так) Там на контрактах на ці прискорювачі мільярди заробляються як виробником, так і підрядниками. Головне побудувати, а там чи треба буде, чи не треба, то час покаже, але гроші вже будуть освоєні)
Scoffer
Member

Повідомлення

leif: 11.04.2025 13:30ШІ однозначно потрібно розвивати і вкладатися в нього стратегічно надважливо. сумнівів, що за цим майбутнє немає жодних.
А особисто у мене є сумніви що це стратегічно надважливо. Як на мене, воно і на тактику не всюди тягне. Це не перша технологія з котрою носяться як з писаною торбою, а потім виявиться що адекватні межі застосування досить таки вузькі.
Ну от візьмемо те що на перший погляд здається гарним застосуванням - пошук. Десь, здається навіть тут, проходила новина що нейропошук жере електрики на запид в дцять раз більше за традиційні методи. А електрика ж не святим духом генерується, за неї треба заплатити. Відповідно треба щоб і рекламодавці умовної гугли заплатили їй в дцять раз більше. Щось у мене виникають великі сумніви що останні будуть в захваті від такої ідеї і воно взагалі окупиться.
Lekrs
Member

Повідомлення

Не дарма стільки грошей вкладають, це тільки початок.
dead_rat
Member

Повідомлення

Lekrs: 11.04.2025 13:52 Не дарма стільки грошей вкладають, це тільки початок.
Інвестори NFT вас повністю підтримують :super:
VolandInferno
Member

Повідомлення

Lekrs: 11.04.2025 13:52це тільки початок.
По подальшому отуплюванню людей) Зараз/раніше люди хоч гуглити як-неяк вміли, а з цими трендами, скоро будуть соплі з носа пускати на дивані.
leif
Member

Повідомлення

Scoffer
Це все може бути і 100% буде покращено у майбутніх поколінням ШІ заліза і софта. Дуже мало часу ще минуло. Але в тому що наукові дослідження, технічні проекти, IT, медицина, військова сфера, і так далі і тому подібне буде опиратися на ШІ в майбутньому, особисто у мене буквально 0% сумнівів. Інакше просто не може бути.
Востаннє редагувалось 11.04.2025 13:55 користувачем leif, всього редагувалось 1 раз.
tornadox
Member

Повідомлення

Євросоюз міг бе інвестувати в Україну де ціни значно нижчі, але їм простіше було це все віддати в Китай та Індію. Не уявляю вартість будівництва і обслуговування цих потужностей в ЄС з їх рівнем життя Але загалом можливо воно і на краще що будуть відновлювати щось в себе.
VolandInferno
Member

Повідомлення

leif: 11.04.2025 13:54Інакше просто не може бути.
Приблизно те саме я чув про криптовалюти в 15-17 роках)
leif
Member

Повідомлення

VolandInferno
Ага, похожа свиня на коня, як казала моя прабабуся
dead_rat
Member

Повідомлення

leif
Чим ШІ(а точніше ЛЛМ) відрізняється від усіх попередніх компʼютерних програм?

От серйозно, я проходив міні заняття по нейронці, що розпізнає рукописний ввод ще десь у 2016 і тоді це нікого не вражало. Працював з machine learning, всіма цими рендом форестами, векторним пошуком і тд. Все це старе як світ.

Але з релізом чатуГпт всіх як прорвало
Відповісти