Огляд й тестування систем рідинного охолодження MSI MAG CoreLiquid A15 360 та MAG CoreLiquid A15 240

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Artem_M
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити Огляд й тестування систем рідинного охолодження MSI MAG CoreLiquid A15 360 та MAG CoreLiquid A15 240

"Тож, якщо потрібна відносно доступна та ефективна система рідинного охолодження з прийнятним рівнем шуму..." беремо перевірену Арктик ІІІ 280 за дешевшою ціною і кращими показниками :lol:
s1nedus
Member

Повідомлення

А где сравнение с водянка и других производителей?
kairo
Member

Повідомлення

Artem_M
Єдиний недолік Арктіка, високий профіль радіатора, не усюди встане.
vova_84
Member

Повідомлення

Дякую за огляд.
yariksom
Member

Повідомлення

kairo: 09.04.2025 14:34 Artem_M
Єдиний недолік Арктіка, високий профіль радіатора, не усюди встане.
Для мене недоліком є те, що вони виходять з ладу порівняно швидко.
Поясню, в мене кулер з 2007 року, пережив вже 5 систем (Thermalright SI-128, кріплення універсальне).
Напевно помру, а він ще буде своїх 120 ват відводити.
Це лірика.

Хочу поставити собі таки рідинне охолодження, щоб тихо було, корпус під велику водянку є.

Скільки такий MSI MAG CoreLiquid A15 360 попрацює?
kairo
Member

Повідомлення

yariksom: 09.04.2025 16:46 Для мене недоліком є те, що вони виходять з ладу порівняно швидко.
Поясню, в мене кулер з 2007 року, пережив вже 5 систем (Thermalright SI-128, кріплення універсальне).
Напевно помру, а він ще буде своїх 120 ват відводити.
Це лірика.
Хочу поставити собі таки рідинне охолодження, щоб тихо було, корпус під велику водянку є.
Скільки такий як в огляді попрацює?
У Арктика гарантія 5 років. Чому ви рахуєте, що вони виходять із ладу порівняно швидко? Звісно, для середнього CPU простіше взяти повітряний кулер. Але коли для прикладу ЦП жере 180 Вт, вода краще. Як мінімум, АІО викидає гаряче повітря із корпусу, а не ганяє його всередині, де ще три M2 SSD та 4090.
lamer
Member

Повідомлення

kairo: 09.04.2025 16:53 Як мінімум, АІО викидає гаряче повітря із корпусу, а не ганяє його всередині, де ще три M2 SSD та 4090.
AIO Або гоняє нагріте повітря внутрь копрусу коли стоїть фронтально, або намагається охолодити ридину в радіаторі нагрітим повітрям з корпусу коли стоїть зверху.
kairo
Member

Повідомлення

lamer: 09.04.2025 16:59
kairo: 09.04.2025 16:53 Як мінімум, АІО викидає гаряче повітря із корпусу, а не ганяє його всередині, де ще три M2 SSD та 4090.
AIO Або гоняє нагріте повітря внутрь копрусу коли стоїть фронтально, або намагається охолодити ридину в радіаторі нагрітим повітрям з корпусу коли стоїть зверху.
АІО не може ганяти нагріте повітря всередину корпусу, воно в любому положенні буде видувати повітря назовні. Організувати схему, щоб на радіатори АІО поступало свіже повітря легко.
Олег963
Member

Повідомлення

Artem_M: 09.04.2025 14:10 Пропоную обговорити Огляд й тестування систем рідинного охолодження MSI MAG CoreLiquid A15 360 та MAG CoreLiquid A15 240

"Тож, якщо потрібна відносно доступна та ефективна система рідинного охолодження з прийнятним рівнем шуму..." беремо перевірену Арктик ІІІ 280 за дешевшою ціною і кращими показниками :lol:
Те саме хотів написати просто класні ефективні і дешеві , мсі іде лісом насправді дратує ця компанія, і осад на все життя колись накрилась запчастина пк це єдина річ яка зламалась за весь час використання різними пк це була материнка на ам3 і мсі відмовила в гарантії і їхня політика торгівлі. зарікся від них щось купляти благо є вибір.
Tiufin
Member

Повідомлення

Десь чув, що водянки потрібно періодично обслуговувати.
Підкажіть, що це обслуговування із себе уявляє та як часто його робити (чи по яким критеріям зрозуміти, що вже треба)? І що буде, якщо його не робити (якщо при цьому температура процесора нормальна)?
Kashtan
Member

Повідомлення

Дякую за огляд.
Арктік 2 280 - гірший варіант із арктік, оскільки p14 вентилятори гірші за p12. Тобто арктік 3 360 про просто розвалить будь-які аіо мsi. Ще й за сотню євро.
kairo
Member

Повідомлення

Tiufin: 10.04.2025 04:43 Десь чув, що водянки потрібно періодично обслуговувати.
Підкажіть, що це обслуговування із себе уявляє та як часто його робити (чи по яким критеріям зрозуміти, що вже треба)? І що буде, якщо його не робити (якщо при цьому температура процесора нормальна)?
Раз на ~5 років доливати рідину. Відкручуєте башмак та доливаєте. Робити, коли почнуть рости температури.
спойлер
Зображення
Зображення
unique-neon
Member

Повідомлення

yariksom: 09.04.2025 16:46Для мене недоліком є те, що вони виходять з ладу порівняно швидко.
Нещодавно приглядався до арктіків, то на них гарантія 6 років. Звичайно до повітря не дотягне по живучості, але не погано.
Artem_M
Member

Повідомлення

Kashtan: 10.04.2025 10:42 Дякую за огляд.
Арктік 2 280 - гірший варіант із арктік, оскільки p14 вентилятори гірші за p12. Тобто арктік 3 360 про просто розвалить будь-які аіо мsi. Ще й за сотню євро.
Аж на стільки гірший? :lol:
спойлер
Зображення
yariksom
Member

Повідомлення

unique-neon: 10.04.2025 12:24
yariksom: 09.04.2025 16:46Для мене недоліком є те, що вони виходять з ладу порівняно швидко.
Нещодавно приглядався до арктіків, то на них гарантія 6 років. Звичайно до повітря не дотягне по живучості, але не погано.
6 гарантованих років це більш чим нормально.
Коли я цікавився (це було давно), такі системи роки по два працювали а потім треба було щось руками доробляти.
Kashtan
Member

Повідомлення

Artem_M: 10.04.2025 12:25
Kashtan: 10.04.2025 10:42 Дякую за огляд.
Аж на стільки гірший? :lol:
спойлер
Зображення

Я власник цих самих арктік, і 14 значно гучніші за 12. Тобто продуктивніше - це можливо, але чи є тести із фіксованою гучністю або де краще кривою градуси-децибели ?
На матісах і взагалі райзенах результати не дуже корелюють із інтелівськими, очевидно через курватури кришок та різницю в розміщенні центрах нагріву. Є той самий тест на інтелі?
Artem_M
Member

Повідомлення

Kashtan: 10.04.2025 12:50 Я власник цих самих арктік, і 14 значно гучніші за 12. Тобто продуктивніше - це можливо, але чи є тести із фіксованою гучністю або де краще кривою градуси-децибели ?
На матісах і взагалі райзенах результати не дуже корелюють із інтелівськими, очевидно через курватури кришок та різницю в розміщенні центрах нагріву. Є той самий тест на інтелі?

Прямого порівняння не знаходив. А з вашого посту зрозумів, що йдеться про продуктивність, а не шум. Хоча у мене були кулери від арктік і 14 був тихшим за 12... Та й завжди можна поставити іншого виробника.
unique-neon
Member

Повідомлення

Kashtan: 10.04.2025 12:50Тобто продуктивніше - це можливо, але чи є тести із фіксованою гучністю або де краще кривою градуси-децибели
З HW busters - при однаковом шумі - в p14 потік більший ніж в p12, а тиск менший

https://hwbusters.com/cooling/arctic-p1 ... -review/8/

Ще картинка з Igor's Lab
спойлер
Зображення
Kashtan
Member

Повідомлення

unique-neon: 10.04.2025 13:47
Kashtan: 10.04.2025 12:50Тобто продуктивніше - це можливо, але чи є тести із фіксованою гучністю або де краще кривою градуси-децибели
З HW busters - при однаковом шумі - в p14 потік більший ніж в p12, а тиск менший

Ще картинка з Igor's Lab
спойлер
Зображення
Ясно.
При 25 дБ - 1.29 проти 1.42 мм2.
31.9 проти 28.6 дБ при 100% обертів.
Тиск важливий для радіаторів. Потік повітря без опору - то не той чинник при ефективності на роботі з радіатором.
cspp
Member

Повідомлення

Фраза "без лишней помпы" заиграла новым смыслом.
Відповісти