Огляд та тестування материнської плати MSI MAG B860 Tomahawk WIFI для платформи Intel LGA 1851

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
alexeygalas
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити Огляд та тестування материнської плати MSI MAG B860 Tomahawk WIFI для платформи Intel LGA 1851
StingerYar
Дякую за огляд. Дивно, що 2 найсильніших ядра в навантаженні не давало бустити до 5.5. На z890, принаймні, дає

Питання, чи працює на B860 адаптивний оффсет напруги на ядра і рінг і налаштування Thermal Velocity Boost, чи вони ігноруються?
Дуже цікаво би було покрутити налаштування на B860 i 265 non-K чи 235. Але просто заради експериментів купувати не хочеться )
Usagi
Member

Повідомлення

Проти огляду нічого не маю)
Але маю два питання
Хто у своєму розумі взагалі хоч колись купує
Процесори інтел???
Материнки мсі?
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

StingerYar
може я помиляюсь, але здається є невеличка помилка, але суттєва по змісту
"Щодо пам’яті — без проблем підкорилась частота 8600 МТ/с (3800 МГц) в умовах Gear 2"
може має бути 7600, а не 8600?
alexeygalas
Member

Повідомлення

Usagi: 24.03.2025 15:53Процесори інтел???
А що з ними не так?
Artem_M
Member

Повідомлення

Usagi: 24.03.2025 15:53 Проти огляду нічого не маю)
Але маю два питання
Процесори інтел???
Материнки мсі?
Щодо інтела багато не скажу, але здається ті купують, кому не в ігри грати...
А щодо материнок тут вже справа звички. У MSI як і у всіх виробників є і прості моделі, а є і хороші "середняки", і топові версії. Томагавк це хороший середняк, хоч і має свої обмеження, які пов'язанні із особливостями чипсету, а не із забаганками виробника.
Earanak
Member

Повідомлення

Usagi: 24.03.2025 15:53 Хто у своєму розумі взагалі хоч колись купує
Процесори інтел???
Материнки мсі?
Ну я например )) И ничуть не жалею. Больше двух лет - полёт отличный на профильном железе :up:

На момент покупки компа выбор делал в пользу Интела за счет того что он был в моем рабочем софте немного быстрее и то что у него DDR4 контроллер памяти неплохо гонит 128GB. На момент релиза 7950X четыре 32GB плашки DDR5 некоторые люди не могли выше 3600Mhz завести, к тому же DDR5 стоила нереально дорого, да и X670E чипсет выходил подороже чем Z790 при идентичной оснастке. Проц на AC/DC/VFPoint андервольте с сохранением стоковых частот на 235вт фигачит в 40500 Баллов в CBR23, и больше 80 по самому горячему P-Ядру не греется в Corona Render, норм как по мне для длительных рендеров (рендрю по ~40 часов в неделю). Сейчас вот прям в моменте брал бы 9950X, но тогда вот иные расклады были. Теперь жду 24-Ядерник от АМД и 54-Ядерник от Интела, там буду смотреть куда грейдится. Так что все переменчиво и не всегда однозначно ))
Востаннє редагувалось 24.03.2025 17:19 користувачем Earanak, всього редагувалось 3 разів.
alexeygalas
Member

Повідомлення

Artem_M: 24.03.2025 17:08але здається ті купують, кому не в ігри грати...
Вам не здається - так і є ))
Прямо зараз поряд зі мною за сусіднім столом дружина працює на системі з Core Ultra 7 265K. Я правда працюю на маку, бо компанія вимагає, але якщо б на PC лептопі працював - це також був би інтел. А збоку мого робочого лептопа стоїть система на AMD, на якій я граю в вільний час. І таке розмежування пристроїв по задачах працює просто ідеально

Відправлено через 23 хвилини 11 секунд:
Earanak: 24.03.2025 17:12Проц на AC/DC/VFPoint андервольте с сохранением стоковых частот на 235вт фигачит в 40500 Баллов в CBR23
Я теж був дуже вражений, як вдалось в таких тісних лімітах отримати ті показники, які я отримав. І як легко 2 модуля по 32 з XMP 6800 легко піднялись до 7333 на xmp таймінгах.
І К версії дійсно відчутно кращий біннінг мають в плані стабільності на низьких напругах
Volodya811
Member

Повідомлення

Artem_M: 24.03.2025 17:08 Щодо інтела багато не скажу, але здається ті купують, кому не в ігри грати...
Купують для роботи та ігр через "промисловий стандарт" платформи. Можливо, ентузіасти деякі купують 3Д процесори АМД, але більшість сидить на Інтел Коре і5.
StingerYar
HWBOT OC Team

Повідомлення

alexeygalas: 24.03.2025 14:49Питання, чи працює на B860 адаптивний оффсет напруги на ядра і рінг і налаштування Thermal Velocity Boost, чи вони ігноруються?
Придивіться уважніше до арсеналу функцій в розділі розбору UEFI, я ж не просто так роблю 100+ фото UEFI. ;)
Контролю напруг P/E-cores немає. Ви не зможете зробити андервольт, чи якось вплинути на ядра з точки зору оптимізацій, TVB включно. З Ring грайтесь, це доступно.
Опції у B860:
спойлер
b860.png
Опції у Z890:
спойлер
z890.png
ronemun: 24.03.2025 16:32"Щодо пам’яті — без проблем підкорилась частота 8600 МТ/с (3800 МГц) в умовах Gear 2"
https://valid.x86.fr/aghkd4
Там саме 4300, дякую що знайшли :)
heidfeld
Member

Повідомлення

Usagi: 24.03.2025 15:53 Але маю два питання
Процесори інтел???
Материнки мсі?
Про процы интела согласен.

А вот материнки МСИ это топ, и покупать что-то другое это реально странно. Ну разве что Асрок еще можно.
alexeygalas
Member

Повідомлення

StingerYar: 24.03.2025 20:35Опції у B860:
Опції у Z890:
Цікаво чи це msi зажав чи це дійсно обмеження на рівні чіпсету. Бо маю asrock z890i і передивлявся pdf по біосу такої ж b860i lightning і в ній меню cpu і dlvr management абсолютно ідентичні
І такі пункти там теж є
спойлер
250307103542.jpg
Хоча може асрок їх просто продублював а насправді вони ігноруються і не працюють.
Якщо так - тоді навіть для T і nonK теж краще брати z плату.
Volodya811
Member

Повідомлення

Щодо цієї плати MAG B860 TOMAHAWK WIFI. Загалом, мені сподобалася. Гнати 15-те покоління особливого сенсу немає, а на платі є все, що необхідно. Плюсом є і те, що слоти під пам'ять мають металеву перемичку (щоб через кілька років використання знизити рівень ризику послаблення контактів з пам'яттю за рахунок "природньої деформації слотів". Це не рівень топових плат Гігабайт, де слоти під пам'ять повністю металізовані, але добре, що є хоч перемичка).
Материнка підійде, щоб зібрати ПК, як для роботи так і ігор. Єдиний мінус - посередній звуковий кодек. Він дає добру якість звуку, але не підтримує високоомні навушники. Сюди б Ріалтек 1220-VB і була б казка )
alexeygalas
Member

Повідомлення

Volodya811: 24.03.2025 23:07Сюди б Ріалтек 1220-VB і була б казка
Так це ж середнячок. В середнячок топові аудіо чіпи не ставлять. Tomahawk і mortar це mid tier. А от в unify і їм подібних вже буде 1220
Artem_K
Member

Повідомлення

alexeygalas: 25.03.2025 06:39Так це ж середнячок. В середнячок топові аудіо чіпи не ставлять. Tomahawk і mortar це mid tier. А от в unify і їм подібних вже буде 1220
Це не завжди так було, прогрес свернув не туди після 460-х плат, у В460 Mortar та Tomahawk стояли ALC1200. А потім почали масово ставити 897-мі.
alexeygalas
Member

Повідомлення

Artem_K: 25.03.2025 09:19прогрес свернув не туди після 460-х плат,
Та це зрозуміло. З року в рік намагаються на чомусь зекономити, щоб не підвищувати вартість продукту. Але в результаті і економія і ціна всеодно підвищується
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

StingerYar:
ronemun: 24.03.2025 16:32"Щодо пам’яті — без проблем підкорилась частота 8600 МТ/с (3800 МГц) в умовах Gear 2"
https://valid.x86.fr/aghkd4
Там саме 4300, дякую що знайшли :)
ого, аж 8600, нічого собі
Для мене 8000+ було щось неймовірно вдало, незнав що це тепер просто :beer:
StingerYar
HWBOT OC Team

Повідомлення

ronemun: 26.03.2025 17:39Для мене 8000+ було щось неймовірно вдало, незнав що це тепер просто
9000-10000 - це сьогодні "просто" (як і на APU Phoenix), але необхідність перемкнутись на Gear 4 робить загальний профіт непомітним, ті 10000 будуть працювати як 8600 в загальному заліку, а виграш буде занадто специфічним, щоби заморочуватись.
Usagi
Member

Повідомлення

heidfeld: 24.03.2025 22:02
Usagi: 24.03.2025 15:53 Але маю два питання
Процесори інтел???
Материнки мсі?
Про процы интела согласен.

А вот материнки МСИ это топ, и покупать что-то другое это реально странно. Ну разве что Асрок еще можно.
Якщо ми про амд сокети, то на ам4 мсі завжди були середнячком. На ам5 це взагалі жах починаючи з бюджеток закінчуючи топом. Кривий китайський біос, який може через рік або два тупо перестати працювати. Відвали озу. Ну і на топові моделі завищена ціна. Візьмемо томагавк і асрок 870 про рс. Друга технічно краще але ціна нижче. Плюс софтварно біос краще. Асуси я б розмістив посередині. Гнилобайт також піде але були приколи з бюджетками

Відправлено через 4 хвилини 15 секунд:
alexeygalas: 24.03.2025 16:41
Usagi: 24.03.2025 15:53Процесори інтел???
А що з ними не так?
Ну, власне, все???

Можу почати з далеку.
Історично так склалось що інтел завжди був гірше за амд. Гірше у всьому. Ціна-потужність особливо. Були періоди коли була краще енергоефективність (період бульдозера). Були періоди стабільності. Але зараз інтел програв по всім параметрам. Десь з моменту виходу зен2.

А цвях у кришку труни інтела - агресивний маркетинг
Відповісти