Вивчаємо будову графічного процесора Nvidia GB202 — серця GeForce RTX 5090

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
1nsane
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить Вивчаємо будову графічного процесора Nvidia GB202 — серця GeForce RTX 5090

Еще больше площадь - еще меньше выхлопа с пластины из-за брака и тупо из-за геометрии (меньше поместятся).
Добавьте новый дорогой техпроцесс, и вот вам конский ценник.
Afit
Member

Повідомлення

1nsane: 26.01.2025 13:36 Предлагаю обсудить Вивчаємо будову графічного процесора Nvidia GB202 — серця GeForce RTX 5090

Еще больше площадь - еще меньше выхлопа с пластины из-за брака и тупо из-за геометрии (меньше поместятся).
Ну скорее не новый техпроцесс, а уже обкатаный предыдущим поколением
Volodya811
Member

Повідомлення

1nsane: 26.01.2025 13:36 Предлагаю обсудить Вивчаємо будову графічного процесора Nvidia GB202 — серця GeForce RTX 5090

Новий? Коли там вийшов iPhone 12 на цьому техпроцесі? Нагадаю, у жовтні 2020 року. Тоді він був новітнім. У 2025 році 5(4) нм ТСМЦ для сучасних високопродуктивних чипів є уже застарілим техпроцесом. Інтел випускає свої процесори на 3 нм ТМСЦ, як і виробники чипів для смартфонів. Цей процес коштує уже не сильно дорого. А техпроцес 2020 року Хуанг обрав тому, що це дешево. Народ купить і карти "супер-цеглини-пічки". Вибору майже немає. Нвідіа - монополіст на ринку. Для ШІ у Нвідіа таки 3 нм ТМСЦ. Це для геймерів можна і на старому техпроцесі робити, вони звикли "терпіти".
MessiaH
Member

Повідомлення

Я так понимаю хуанг наверное припас ещё в кармане выход 5090ти, если у чипа порезали количество куда ядер
Volodya811
Member

Повідомлення

MessiaH: 26.01.2025 14:51 Я так понимаю хуанг наверное припас ещё в кармане выход 5090ти, если у чипа порезали количество куда ядер
Наврядчи. Чип великий. Ймовірність отримати браковоний при виробництві вища, ніж у менших чипів. "Запас" куда ядер зроблений для того, щоб при браці, можна було відключити брачну ділянку. Тим більше, що споживання і так уже 600 Вт. Куди більше? А якщо знизити частоту, щоб вкластися у 600 Вт при активації усіх ядер, то не факт, що умовна 5090 Ті буде швидшою за звичайну версію.
MessiaH
Member

Повідомлення

Volodya811
Та хрен его знает. Просто обидно купить 5090 и через пару месяцев появится 5090ти с небольшой разницей в цене
Volodya811
Member

Повідомлення

MessiaH: 26.01.2025 14:58 Volodya811
Та хрен его знает. Просто обидно купить 5090 и через пару месяцев появится 5090ти с небольшой разницей в цене
Я вважаю, що 3 тис. доларів за карту на старому техпроцесі зі споживанням в 600 Вт, на якій, навіть, відключений моніторинг "хотспот" - не дуже добра ціна. Можливо, комусь для роботи треба, і до 2026 року певний профіт над 4090 себе "відіб'є" - тоді можна думати. Для дому, для тих людей, хто вміє рахувати гроші - це таке собі. Я б особисто не брав.

Відправлено через 25 хвилин :

Цікаво, а хто мінусує мій пост без аргументів? Діти корупціонерів-казнокрадів, які не знають ціну грошам? Так нічого вічного не буває. "Безтурботне життя" різних "круп-гринкевичів-свинарчуків" може миттєво обірватися. Ті люди, які заробляють - вони знають ціну грошам, і так просто "марнотратством" не страждають. Я знаю програмістів із зарплатною 4+ тис. доларів за місяць, які купують собі телефон Самсунг (найдешевої лінійки), бо не вважають, що купувати дорожчу модель доцільно. Люди з бізнесу - це взагалі окрема розмова. Вони ДУЖЕ рахують гроші.
Більшість клієнтів Хуанга - це люди середнього класу, які купують такі карти в кредит. Всеодно, ні на що відкласти не вийде, то паски можна підтягнути. На рівень життя це кардинально не вплине. Адже, добре жити і не починали. І про те, що необхідно планувати життя, щось відкладати на завтра - і мови немає.
erkins007
Member

Повідомлення

Volodya811
Минусуют тебя из-за сказок про тотальную экономию хорошо зарабатывающих людей.
Да брать 5090 при зарплате в 500$ в кредит это глупо, так же глупо как и при зарплате в 3к$ покупать телефон за 5к и мучится от постоянных багов и тормозов.
Есть конечно любители поехать на лексусе за гуманитарной, но большинство людей все же зарабатывают чтобы жить, а не чтобы копить в никуда.
И поэтому та же 5090 у нас будет раскуплена сразу после старта продаж, но вы можете покупать Интел и радоваться как хорошо секономили
yagerq
Member

Повідомлення

У euv field size 26 mm × 33 mm, получается почти предельный размер без ухищрений, у hi na euv будет еще меньше, пора думать об чиплетах.
Volodya811
Member

Повідомлення

erkins007: 26.01.2025 15:58 Volodya811
Минусуют тебя из-за сказок про тотальную экономию хорошо зарабатывающих людей.
Да брать 5090 при зарплате в 500$ в кредит это глупо, так же глупо как и при зарплате в 3к$ покупать телефон за 5к и мучится от постоянных багов и тормозов.
Есть конечно любители поехать на лексусе за гуманитарной, но большинство людей все же зарабатывают чтобы жить, а не чтобы копить в никуда.
И поэтому та же 5090 у нас будет раскуплена сразу после старта продаж, но вы можете покупать Интел и радоваться как хорошо секономили
Серйозно? У 2000-х - на початку 201Х років у мене був невеликий бізнес. В якому було задіяно в пікові періоди до 14 людей. І в цей момент, я зрозумів, що це таке, коли заходиш у магазин і можеш купити собі все, що завгодно. Без усілякого напрягу. Починаючи від дорогої їжі, і, закінчуючи, дорогою технікою. І, коли ти "усвідомлюєш таку свободу" - одразу пропадає бажання купувати щось дуже дороге. Тому, що ти розумієш, що для тебе це все уже "умовні дрібниці", а не "мрія". Крім того, несподівано з'являється цінність грошей. Тому, що ці, умовні, кілька тисяч доларів - краще вкласти в справу, а не "промарнотратити". І, наприклад, поїздка на відпочинок закордон стає кращою ідеєю за купувлю дорогої відеокарти. Адже, це ємоції та спогади на все життя.
І хоча, зараз часи уже змінилися. Але, повірте, я не на такому дні, щоб, при великому бажанні, не міг собі дозволити купити будь-яку ігрову відеокарту.
Звезда S0-2
Member

Повідомлення

MessiaH: 26.01.2025 14:51 Я так понимаю хуанг наверное припас ещё в кармане выход 5090ти, если у чипа порезали количество куда ядер
Про топовый вариант сложно сказать, но с младшими моделями они так делали. Сначала просто модель, потом Ti и после всего ещё Super вдобавок, которая мало чем отличается от Ti.
P.S.: Нвидиа ещё до выхода 50х предупредила, что разнообразий видеокарт будет много и они будут выходить чаще.
Volodya811
Member

Повідомлення

Я ще забув написати про ентузіастів. Якщо людина фанатіє від заліза - то чому б і ні? Все логічно. При чому, за будь яку ціну. Кожен має право на те, як і на що витрачати свої кошти.
VolandInferno
Member

Повідомлення

Володька знов лізе всім у кишеню і розказує, що таку ВК можуть купити тільки корупціонери та казнокради? Ha-ha, classic.
Shaolin_Style
Member

Повідомлення

MessiaH: 26.01.2025 14:58 Volodya811
даже если 5090ти и выйдет, то крайне маловероятно что она будет отличаться в плане перформанса от 5090 более чем на 5% при таком-то конском потреблении и фактически лимитах 12VHPWR в 600вт
alexeygalas
Member

Повідомлення

GB-200 може бути в Titan і RTX 5090 Ti, якщо вони вирішать їх робити
Volodya811
Member

Повідомлення

alexeygalas: 26.01.2025 17:41 GB-200 може бути в Titan і RTX 5090 Ti, якщо вони вирішать їх робити
Такий варіант можливий. З подвоєнною пам'яттю і такою ж продуктивністю в іграх.
erkins007
Member

Повідомлення

Volodya811: 26.01.2025 16:23Крім того, несподівано з'являється цінність грошей. Тому, що ці, умовні, кілька тисяч доларів - краще вкласти в справу, а не "промарнотратити". І, наприклад, поїздка на відпочинок закордон стає кращою ідеєю за купувлю дорогої відеокарти. Адже, це ємоції та спогади на все життя.
Вот вы взрослый человек вроде, даже мужского пола, а рассуждаете или как ребенок или как моя теща.
До той тоже не доходит, что у всех хобби разные и если кому-то нравится выкинуть за неделю поездки стоимость двух 5090, то это так же хорошо как купить эту самую 5090. У меня кум вообще автоспортом занимается так второй раз разводится потому что сначала "ой какой интересный и обеспеченный мужчина", а потом как у вас "лучше куда-то поехать и моей маме дачу купить".
Есть такая прекрасная пословица "каждый как хочет так и ***ит" и разнообразие хобби и развлечений она описывает лучше всего.
Кто-то тратится на брендовую одежду, кто-то на авто, кто-то на рыбалку, а кто-то на железки помощнее и покрасивее. Странно это объяснять на профильном ресурсе, а не на женском форуме.
AssayMAS
Member

Повідомлення

MessiaH: 26.01.2025 14:51Я так понимаю хуанг наверное припас ещё в кармане выход 5090ти, если у чипа порезали количество куда ядер
не премиум чипы себе гребут - чипы обсчитывать (алгоритмы под архитектуру видеокарт десятилетие точили) или корпоративный сектор (что не раз делали - что корпоративные карты за много денег или разрядность бит или ядер или интерфейсов имеют больше) - маловероятно что удастся много получить идеальных чипов без брака (сча условный брак в 10+% - то есть 10% худших ядер что не дотягивают до какой-то планки отрубают). Просто если все ядра в не идеальных чипах задействовать - то выхлоп в виде TFlops будет как от 90% "премиум" ядер но на высшей частоте и лучшим КПД = теми же ваттами потребления.
erkins007: 26.01.2025 15:58И поэтому та же 5090 у нас будет раскуплена сразу после старта
в интернет магазине за год продали 10+-шт 4090 и 100+шт 4060 100+шт 3060
это к тому что премиум карты типо 4090 или 5090 возят поштучно под заказ и по предоплате...
никто первые пол года много 5090 покупать не будет ибо оверпрайс... блин когда затычка gt1030 была новинка в майнинг бум она стоила 150+$ потом через пару месяцев уже 120$ потом через пол года уже и за 80$ простенькие модели появились.
mrigi
Member

Повідомлення

erkins007: 26.01.2025 15:58но большинство людей все же зарабатывают чтобы жить, а не чтобы копить в никуда
Та да, стадо баранів не може помилятися, звісно :lol:
Хоча що таке декілька $k раз у пару років. Ще і стару залізку можна продати за якісь $. І з картою всеж таки можна кайфувати кожен день. Все краще ніж всрати в нікуди десятку злітав у Тайланд на два тиждні при зарплатні усього у пару $к.
Відповісти