Новости
Последние статьи и обзоры
Проблема з мікро статерами (RTX 4060 + i5-14500)
-
darceyo
Junior
Доброго дня. Зібрали повністю новий ПК місяць тому.
Отже маю таку збірку:
GPU: Gigabyte Geforce RTX 4060 Windforce OC 8gb
CPU: i5-14500
RAM: Kingston DDR5 32gb (2x16) 5600mhz
Мат. плата: AsRock B760 Pro RS (BIOS v.11.01)
SSD: Samsung 990 EVO V-NAND TLC 1TB M.2
БЖ: Seasonic B12-BC-650 650 W
Монітор: Samsung Odyssey G4 S25BG40
ОС: Windows 10
Вже цілий місяць спостерігаються дивні пропуски кадрів (статери).
Можете переглянути це коротке відео:
На відео, в першій грі цей дроп в специфічний момент трапляється а в другій грі рандомно (це просто приклад, у абсолютно всіх інших іграх це теж трапляється!)
Ось що спробували зробити:
1. Інсталювати останній драйвер Nvidia та Intel
2. Вимикати/вмикати V-sync та G-sync
3. Міняти XMP профілі в BIOS
4. Вмикали через різні кабелі HDMI та DP
5. Ставили ліміт FPS на 120 замість 240 які підтримує монітор
6. Вимикали енергоефективні ядра та підтримку енергозбереження C-cores
7. Вимикали графіку на процесорі (хоча завжди кабелі були підключені саме до зовнішньої відеокарти)
8. Вмикали/вимикали Rebar в BIOS
9. Вмикали/вимикали Adaptive sync на моніторі
10. Використовували Process Lasso щоб збільшити пріоритети ігор та загальну ефективність системи.
11. Вимикали віртуалізацію на процесорі
12. Моніторили температури процесора та відеокарти (вище ніж 53° у процесора та 72° у відеокарти ніколи не було, тобто тротлінгу не було ніякого)
13. Ставили MSI пріоритети для відеокарти через програму під назвою MSI Utility v3.
14. Оновлювали драйвер мережі (тому що була занадто висока затримка в LatencyMon)
15. Змінювали кеш для шейдерів на 10гб
16. Виконували чисте встановлення драйверів через DDU.
17. Відключали Hardware-accelerated GPU scheduling у Windows 11.
18. Перевстановлювали Windows (11 та 10, наразі використовується 10).
19. Тестували ОЗП через MemTest86: 0 помилок. Те ж саме в y-cruncher.
20. Оновлювали BIOS до останньої версії.
21. Робили андервольт (ніяких змін в продуктивності не було, але відеокарта стала тихішою)
Моє головне питання: як можна дізнатися, що саме спричиняє ці статери в іграх, наприклад з 240 FPS до 12 FPS, і відразу після цього знову 240.
В деяких іграх ці статери абсолютно рандомні а в деяких трапляються в конкретний момент. Спочатку думали, що це все відеокарта, але з часом все більше здається, що це процесор / мат. плата / блок живлення (БЖ немає змоги ніяк протестувати, але навряд чи це він, тому що як тоді пояснити дропи FPS в специфічний момент...)
ДЯКУЮ за будь-яку допомогу!
Отже маю таку збірку:
GPU: Gigabyte Geforce RTX 4060 Windforce OC 8gb
CPU: i5-14500
RAM: Kingston DDR5 32gb (2x16) 5600mhz
Мат. плата: AsRock B760 Pro RS (BIOS v.11.01)
SSD: Samsung 990 EVO V-NAND TLC 1TB M.2
БЖ: Seasonic B12-BC-650 650 W
Монітор: Samsung Odyssey G4 S25BG40
ОС: Windows 10
Вже цілий місяць спостерігаються дивні пропуски кадрів (статери).
Можете переглянути це коротке відео:
На відео, в першій грі цей дроп в специфічний момент трапляється а в другій грі рандомно (це просто приклад, у абсолютно всіх інших іграх це теж трапляється!)
Ось що спробували зробити:
1. Інсталювати останній драйвер Nvidia та Intel
2. Вимикати/вмикати V-sync та G-sync
3. Міняти XMP профілі в BIOS
4. Вмикали через різні кабелі HDMI та DP
5. Ставили ліміт FPS на 120 замість 240 які підтримує монітор
6. Вимикали енергоефективні ядра та підтримку енергозбереження C-cores
7. Вимикали графіку на процесорі (хоча завжди кабелі були підключені саме до зовнішньої відеокарти)
8. Вмикали/вимикали Rebar в BIOS
9. Вмикали/вимикали Adaptive sync на моніторі
10. Використовували Process Lasso щоб збільшити пріоритети ігор та загальну ефективність системи.
11. Вимикали віртуалізацію на процесорі
12. Моніторили температури процесора та відеокарти (вище ніж 53° у процесора та 72° у відеокарти ніколи не було, тобто тротлінгу не було ніякого)
13. Ставили MSI пріоритети для відеокарти через програму під назвою MSI Utility v3.
14. Оновлювали драйвер мережі (тому що була занадто висока затримка в LatencyMon)
15. Змінювали кеш для шейдерів на 10гб
16. Виконували чисте встановлення драйверів через DDU.
17. Відключали Hardware-accelerated GPU scheduling у Windows 11.
18. Перевстановлювали Windows (11 та 10, наразі використовується 10).
19. Тестували ОЗП через MemTest86: 0 помилок. Те ж саме в y-cruncher.
20. Оновлювали BIOS до останньої версії.
21. Робили андервольт (ніяких змін в продуктивності не було, але відеокарта стала тихішою)
Моє головне питання: як можна дізнатися, що саме спричиняє ці статери в іграх, наприклад з 240 FPS до 12 FPS, і відразу після цього знову 240.
В деяких іграх ці статери абсолютно рандомні а в деяких трапляються в конкретний момент. Спочатку думали, що це все відеокарта, але з часом все більше здається, що це процесор / мат. плата / блок живлення (БЖ немає змоги ніяк протестувати, але навряд чи це він, тому що як тоді пояснити дропи FPS в специфічний момент...)
ДЯКУЮ за будь-яку допомогу!
Последний раз редактировалось darceyo 24.12.2024 17:39, всего редактировалось 1 раз.
-
Hottoro
Member
Яким чином блок живлення може викликати статери?
-
darceyo
Junior
Я гадаю, якщо кабель, що живить відеокарту, дає неправильний вольтаж на неї.Hottoro: ↑ 24.12.2024 17:12 Яким чином блок живлення може викликати статери?
-
Dremjke
Member
darceyo: ↑ 24.12.2024 17:43Я гадаю, якщо кабель, що живить відеокарту, дає неправильний вольтаж на неї.
-
Donate
Member
А без XMP щось змінюється?
-
darceyo
Junior
Ні, нічого не змінювалося. Стандартна частота, яку підтримує процесор = 4800. Спробував 5600, але результати були такі самі, якщо не гірші. Тому зараз використовую саме 4800.Donate: ↑ 24.12.2024 17:52 А без XMP щось змінюється?
Added in 3 hours 13 minutes 43 seconds:
Що з зубами? Сходи до стоматолога
-
Dremjke
Member
С зубами все ок, а ось тобі до психіатра, а не плодити акаунти і однотипні теми створювати.darceyo: ↑ 24.12.2024 21:08Що з зубами? Сходи до стоматолога
-
darceyo
Junior
Акаунти? Я про цей форум дізнався лише дні 2 тому. Тут навіть немає схожої теми на мою. Випий таблетки і спати.Dremjke: ↑ 24.12.2024 21:09 С зубами все ок, а ось тобі до психіатра, а не плодити акаунти і однотипні теми створювати.
-
Panasi
Member
Як часто виникають мікрофрізи? Те, що побачив на відео, виглядає, як норма. Не існує ідеально оптимізованого заліза і гри. Інше діло, якщо так статтерить по декілька разів в хвилину.
-
darceyo
Junior
Вони рандомні, може не бути хвилин 5, потім декілька разів в хвилину вони трапляються.Panasi: ↑ 24.12.2024 21:38 Як часто виникають мікрофрізи? Те, що побачив на відео, виглядає, як норма. Не існує ідеально оптимізованого заліза і гри. Інше діло, якщо так статтерить по декілька разів в хвилину.
-
Panasi
Member
В старих іграх теж статтери?
-
darceyo
Junior
Так. Наприклад, Batman: Arkham Origins.Panasi: ↑ 24.12.2024 22:29 В старих іграх теж статтери?
-
sasha76
Member
либо проц,либо винда.просто это поколенние процов под 11 винду уже заточенны.память прогони на ошибки.
-
darceyo
Junior
В тому і проблема, коли тестував на Windows 11, були ще гірші статери (тому зараз саме на 10). Пам'ять тестував в MemTest86 та yCruncher: 0 помилок та всі тести успішно пройдені.sasha76: ↑ 25.12.2024 09:05 либо проц,либо винда.просто это поколенние процов под 11 винду уже заточенны.память прогони на ошибки.
-
Artem_M
Member
Якщо уважно подивитись на відео, то видно, що "статери" відбувається під час динамічної події - коли гол забив, або коли купа машин, зіткнень і в гору підкидається купа шин.darceyo: ↑ 24.12.2024 17:10 як можна дізнатися, що саме спричиняє ці статери в іграх
Я не думаю, що тут якась проблема із залізом чи дровами. Це типова ситуація. Якби статери були систематичного характеру, коли крива фремрейту схожа на кардіограму гіпертоніка, тоді був би привід кипішувати. Раджу, в даному випадку, менше дивитись на показники і насолоджуватись грою.
-
destructX
Member
Вінда10 22 чи 23?
Якщо тестилось на 23 та він11 24 - спробуйте на він10 22н2
І бажано затестити одразу ОС з іншого диску
Короче, накатив було з місяць тому Він11 24н2 і почав ловити схожі статтери але набагато гірші (довші). Перебрав всі варіанти які міг, залізо в повній нормі, вирішилось тільки зміной ОС на Він10 22н2 з іншого диску. Шо це було йдосі не знаю, бо проблем з тим ссд (сата м2 самсунг) в роботі подальшій нема і статтери схожого характеру теж пройшли повністю
В мене 11400, звучить як брєд, але можливо вони шось поламали під деякі проци 1200-1700 сокету
Короче, накатив було з місяць тому Він11 24н2 і почав ловити схожі статтери але набагато гірші (довші). Перебрав всі варіанти які міг, залізо в повній нормі, вирішилось тільки зміной ОС на Він10 22н2 з іншого диску. Шо це було йдосі не знаю, бо проблем з тим ссд (сата м2 самсунг) в роботі подальшій нема і статтери схожого характеру теж пройшли повністю
В мене 11400, звучить як брєд, але можливо вони шось поламали під деякі проци 1200-1700 сокету
Последний раз редактировалось destructX 25.12.2024 09:20, всего редактировалось 1 раз.
-
darceyo
Junior
Я хотів би насолоджуватися грою, звісно, але коли граєш в 120 або 240 FPS і просто пропускає 1-2 кадри, це дуже сильно помітно. Незнаю, як ви, але особисто я це дуже помічаю.Artem_M: ↑ 25.12.2024 09:16Якщо уважно подивитись на відео, то видно, що "статери" відбувається під час динамічної події - коли гол забив, або коли купа машин, зіткнень і в гору підкидається купа шин.darceyo: ↑ 24.12.2024 17:10 як можна дізнатися, що саме спричиняє ці статери в іграх
Я не думаю, що тут якась проблема із залізом чи дровами. Це типова ситуація. Якби статери були систематичного характеру, коли крива фремрейту схожа на кардіограму гіпертоніка, тоді був би привід кипішувати. Раджу, в даному випадку, менше дивитись на показники і насолоджуватись грою.
-
Artem_M
Member
darceyo: ↑ 25.12.2024 09:20 Я хотів би насолоджуватися грою, звісно, але коли граєш в 120 або 240 FPS і просто пропускає 1-2 кадри, це дуже сильно помітно. Незнаю, як ви, але особисто я це дуже помічаю.
Можливо відео не передає всю ступінь твого болю.
Тоді потрібно міняти пам'ять та відеокарту.
Последний раз редактировалось Artem_M 25.12.2024 09:31, всего редактировалось 1 раз.
-
darceyo
Junior
Встановлював Win10 22H2.destructX: ↑ 25.12.2024 09:18 Вінда10 22 чи 23?
В мене 11400, звучить як брєд, але можливо вони шось поламали під деякі проци 1200-1700 сокету![]()
Мені здається, вони ламають саме Windows. З кожним оновленням вони хочуть її оптимізувати але роблять це в інший бік.
-
destructX
Member
Тоді дійсно спробуй систему з під іншого дискуdarceyo: ↑ 25.12.2024 09:28Встановлював Win10 22H2.destructX: ↑ 25.12.2024 09:18 Вінда10 22 чи 23?
В мене 11400, звучить як брєд, але можливо вони шось поламали під деякі проци 1200-1700 сокету![]()
Мені здається, вони ламають саме Windows. З кожним оновленням вони хочуть її оптимізувати але роблять це в інший бік.