Пропоную обговорити Японська компанія Rapidus планує конкурувати з TSMC та її техпроцесом 2 нм
Щиро бажаю успіхів японцям.
В усьому.
Останні статті і огляди
Новини
Японська компанія Rapidus планує конкурувати з TSMC та її техпроцесом 2 нм
-
Kashtan
Member
-
aaleksandrenko
Member
Від 2 нм до повернення курильських островів
-
fxgg
Junior
было бы отлично
-
KarlKarlenko
Junior
Доволі таки масштабний та цікавий проект, буду спостерігати за ним в подальшому. Зазирнув у вікіпедію за цифрами:
Компанія вже має першого клієнта - "AI computing company Tenstorrent Inc. from Toronto, Canada". Планується виробляти АІ-чіпи на архітектурі RISC-V.
Многая літа японцям.
37 мільярдів долларів потрібно для початку виробництва. Думаю, ця цифра зростатиме."An estimated $37 billion in total funding is needed before Rapidus can begin production."
Від держави вже отримали ~2 млрд. долларів. Очікується додаткова підтримка в ~4 млрд. долларів.On April 2, the Ministry of Economy Trade and Industry of Japan announced that it would provide up to JP ¥590 billion in additional support to Rapidus. Including the JP ¥330 billion in subsidies that have already been decided, the total amount of support will reach nearly JP ¥1 trillion
До 2030 року індустрія напівпровідників в Японії отримає фінансування від держави в 65 млрд. долларів, більшість з яких отримає Rapidus.In November 2024, the new government under Shigeru Ishiba announced US$65 billion in government funding through 2030 to support the semiconductor industry, with much of it allocated for Rapidus.[57]
Компанія вже має першого клієнта - "AI computing company Tenstorrent Inc. from Toronto, Canada". Планується виробляти АІ-чіпи на архітектурі RISC-V.
Многая літа японцям.
-
vsx
Member
Конкуренция это всегда хорошо. А то в последнее время мы только и видим как все передовые мощности TSMC заняты производством айфонов.
-
Intel74320ASuperFin+
Member
Японцы запустят свои заводы раньше штеуда. Эти ребята свое дело знают.
Люди берут телефоны по цене 4090. Мы живем в society.vsx: ↑ 20.12.2024 15:28 Конкуренция это всегда хорошо. А то в последнее время мы только и видим как все передовые мощности TSMC заняты производством айфонов.
-
анти__бот
Member
Все відносно, десь за ці гроші люди рік живутьIntel74320ASuperFin+: ↑ 20.12.2024 17:00Люди берут телефоны по цене 4090
- спойлер
- знаю що старі люди і в нас так живуть
-
VRoman
Member
AMD/Glo-Fo не смогли в новые тех.процессы. Интел выпускает один удачный и два неудачных тех.процесса. Samsung давится низким процентом рабочих кристаллов и завышенным потреблением. SMIC не может толком получить оборудование. UMC вообще выпала из поля зрения. Я очень надеюсь, что Японцам удастся создать реальную конкуренцию монополии TSMC.