Японська компанія Rapidus планує конкурувати з TSMC та її техпроцесом 2 нм

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Kashtan
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити Японська компанія Rapidus планує конкурувати з TSMC та її техпроцесом 2 нм
Щиро бажаю успіхів японцям.
В усьому.
aaleksandrenko
Member

Повідомлення

Від 2 нм до повернення курильських островів ;)
fxgg
Junior

Повідомлення

было бы отлично :up:
KarlKarlenko
Junior

Повідомлення

Доволі таки масштабний та цікавий проект, буду спостерігати за ним в подальшому. Зазирнув у вікіпедію за цифрами:
"An estimated $37 billion in total funding is needed before Rapidus can begin production."
37 мільярдів долларів потрібно для початку виробництва. Думаю, ця цифра зростатиме.
On April 2, the Ministry of Economy Trade and Industry of Japan announced that it would provide up to JP ¥590 billion in additional support to Rapidus. Including the JP ¥330 billion in subsidies that have already been decided, the total amount of support will reach nearly JP ¥1 trillion
Від держави вже отримали ~2 млрд. долларів. Очікується додаткова підтримка в ~4 млрд. долларів.
In November 2024, the new government under Shigeru Ishiba announced US$65 billion in government funding through 2030 to support the semiconductor industry, with much of it allocated for Rapidus.[57]
До 2030 року індустрія напівпровідників в Японії отримає фінансування від держави в 65 млрд. долларів, більшість з яких отримає Rapidus.

Компанія вже має першого клієнта - "AI computing company Tenstorrent Inc. from Toronto, Canada". Планується виробляти АІ-чіпи на архітектурі RISC-V.

Многая літа японцям.
vsx
Member

Повідомлення

Конкуренция это всегда хорошо. А то в последнее время мы только и видим как все передовые мощности TSMC заняты производством айфонов.
Intel74320ASuperFin+
Member

Повідомлення

Японцы запустят свои заводы раньше штеуда. Эти ребята свое дело знают.
vsx: 20.12.2024 15:28 Конкуренция это всегда хорошо. А то в последнее время мы только и видим как все передовые мощности TSMC заняты производством айфонов.
Люди берут телефоны по цене 4090. Мы живем в society.
анти__бот
Member

Повідомлення

Intel74320ASuperFin+: 20.12.2024 17:00Люди берут телефоны по цене 4090
Все відносно, десь за ці гроші люди рік живуть
спойлер
знаю що старі люди і в нас так живуть
Мабуть це класно що з'явиться новий гравець, як і завжди надія на конкуренцію :super: але будемо реалістами :weep:
VRoman
Member

Повідомлення

AMD/Glo-Fo не смогли в новые тех.процессы. Интел выпускает один удачный и два неудачных тех.процесса. Samsung давится низким процентом рабочих кристаллов и завышенным потреблением. SMIC не может толком получить оборудование. UMC вообще выпала из поля зрения. Я очень надеюсь, что Японцам удастся создать реальную конкуренцию монополии TSMC.
Відповісти