Avenger80: ↑
02.11.2023 13:23
movi
А как вы его разобрали, там посередине заглушка стоит, как вы её вытащили (я пробовал её как-то отковырнуть, но она не поддаётся)? У меня проблема этого вентилятора в том, что он начал запускаться с очень низких оборотов (до 200 и ниже) или вообще после старта не вращается, а потом с горем пополам всё таки начинает вращаться.
- спойлер

Я з подібною падлянкою зтикнувся ще у картах від Асуса HD7950)) Там на відміну від Гігабайта та Сапфір крильчатка пласкими викрутками не вилущується. Тому з Залманівською пішов по накатаній доріжці - висвердлив великим свердлом оту псевдо-заглушку. Тоді вже можна знімати стопорні кільця з осі. Але при збірці виникає проблема - бо коли висвердлюеш то руйнується опора під вісь. без неї крильчатка занадто глубоко сідає и тре об корпус. це можна обійти двома способами
1. додати шайби на вісь зі сторони крильчатки. Вони стануть поміж нею та корпусом вентилятора у якому запресована втулка. Але мені не сподобалось це тим що я почув легкий шорох тих шайб тай питання чи їх не протре згодом хоч і змащені.
2. зробити опору під вісь на замін того зруйнованого підп'ятника.
Я пішов другим шляхом. У якості підп'ятника використав якусь півкульку з тої дрібноти, що жінка застосовує у прикрасах для в'язаної одежі для малечі.
Каже що придбала у тому ж магазині де все для в'язання. В ідеалі знайти скляну штучку. Сфотографував, прикладу знизу.
Після підгонки у посадочному місці зафіксував термоклеєм на шматку пластикової картки і також клеєм саму конструкцію на корпусі вентилятора.
Щоб не морочитись з розбіркою кожен раз, коли чистиш та змащуєш - ті стопорні кільця не ставив зовсім. це теж перевірено ще на вертушках від відеокарток. Тоді давав максимальні обороти і орієнтував вертушками донизу - нічого не вилітало і навіть не вилазило навіть на міліметр. Зараз, щоб змастити чи почистити крильчатку - не потрібно нічого крім мастила та спирту. Пальцями витягую крильчатку, пилосмоком з щіткою чищу решітку, протираю вісь та втулку ватою з спиртом, змащую і вертаю все назад. У місці контакту підп'ятника та осі звичайно теж є смазка. Там Літол і його не розкидає, бо кутова швидкість замала. А саму вісь звичайно густим мастилом, трансмісіонка Тад17и. Звичайно трохи мастила попадає і у місце контакту осі з підп'ятником, що тільки на краще.
- спойлер