10 летний Zalman CNPS10X Performa для АМ5

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
rengen
Junior

Повідомлення

Есть старый но добротный кулер Zalman CNPS10X Performa
спойлер
https://hotline.ua/ua/computer-kulery-i ... _performa/
Зображення

Собираюсь собрать систему на АМ5 с каким-то начальным процессором 7500 или 7600
Но кулеру уже больше 10 лет, он стоял на 1155 сокете и прижимная пружина для АМ3, которая шла в комплекте где-то завалялась :(

К сожалению, в продаже не нашёл и есть вероятность, что к новому сокету фабричная пружина для АМ3 не прицепится.

Как бы придумать как его закрепить на сокете?
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Так же как и на AM4.
Скобами от Noctua. Отзывы в помощь.
https://hard.rozetka.com.ua/noctua_nm_a ... /comments/
korea
Member

Повідомлення

я на олх купив кріплення під ам4 до своєї оптіми, трошки підігнув і все стало з 7500F.
По ефективності як всі інші кулери: за секунду дві було 75-83 градуси. В іграх частота 5050 при 65-75 градусах, в стрес тестах 4.7-4.9, температура 83

З мінусів на моїй мат. платі перший слот оперативки гірше охолоджується, тому що вентилятор якби лежить на першій планці. Цим блокується повітряний потік і в навантаженні я бачив різницю між плашками в 10-15 градусів. (Це не помилка датчика, перевіряв пальцем, а оперативка з чипами самсунг грілась за 10 хв навіть до 75 в мемтесті). Гадаю що якщо брати матплату на 4 слоти, використовувати 2 та 4 порти для оперативної, такої проблеми не буде, або доп кулер для оперативи, або ще щось

Ще ВРМ слабо обдувалось, але зменшення продуктивності від цього не було, тому не варто уваги

Ще перший раз як ставив, кулер змістився і контакт був лише на 3 теплові трубки з 4, хоча потім я це виправ, але зміни температури і продуктивні не було.
Це я про те що кріплення від залман - гімно, а АМ5 гріється до 80+ і це ок, при цьому 7500 холодний камінчик так як працює під криво поставленою оптімою штатно.
molla
Member

Повідомлення

подскажите по поводу кулера Deepcool gammaxx s40 https://hard.rozetka.com.ua/deepcool_ga ... 0/p280277/ есть ли возможность поставить его на am5 к ryzen 7500f?
rengen
Junior

Повідомлення

acm_fan
Нажаль, таких у продажу немає вже більше року. І навіть з рук не купиш.

korea
А яке саме кріплення і як воно виглядає?
Grava
Member

Повідомлення

rengen: 02.11.2023 09:38яке саме кріплення
Скоріше за все це залман ам4 кіт, але його знайти у продажу майже неможливо.
Сам тиждень тому позбувся оптіми бо не знайшов кріплень. Вже почав сам робити, але вирішив обійтися без колхозінгу та придбати інший.
korea
Member

Повідомлення

rengen: 02.11.2023 09:38 А яке саме кріплення і як воно виглядає?
Саме як Grava і каже Zalman AMD AM4 KIT

фото:
спойлер
Зображення
Зображення
molla: 02.11.2023 08:44 подскажите по поводу кулера Deepcool gammaxx s40 https://hard.rozetka.com.ua/deepcool_ga ... 0/p280277/ есть ли возможность поставить его на am5 к ryzen 7500f?
на сайті в хар-ках є АМ4, в описі товару нема. Якщо він підтримує ам4 то стане на ам5. А якщо ні, то стане лише з колкозингом
Engineer_1988
Member

Повідомлення

Тут возять отаке https://eurozakup.com.ua/product-montaz ... 92315.html
1002 грн, чекати 2 тижні, аванс 500 грн B-)
Avenger80
Member

Повідомлення

Engineer_1988
Ну и на фига... :gigi: Лучше тогда ID-Cooling купить и не париться. Если бы ещё гривен 300, то можно подумать. У меня у самого точно так Performa 10X в коробке сейчас стоит. :) А другие наборы от Noctua, которые в продаже точно уже не подходят под эти кулера?

Отправлено спустя 28 минут 26 секунд:
У меня в такой башне ещё вентилятор накрылся, прослужил десять лет, так что для восстановления надо - вентилятор купить - гривен 400-500 где-то и набор для крепления за 1000грн, в итоге 1500грн. За 1500грн уже вообще что-то приличное новое можно купить. В общем, ни фига оно не стоит того совсем. :) Как сейчас помню - покупал его за 260грн где-то в начале 2012г. :gigi: Но вид у него монументальный, конечно, по сравнению со всякими ID-Cooling 224XT. :) Легенда! Бестбай того времени.
Lorichic
Member

Повідомлення

Есть вот такой некомплект NM-AM4, для установки перформы нехватает четырёх пластиковых проставок, может кому надо недорого пишите в лс
спойлер
IMG_20231102_123554_759.jpg
Aleksandr1973
Member

Повідомлення

Lorichic
Создайте тему о продаже , улетит как пирожки горячие . Не раз на форуме этот комплект люди искали .
movi
Member

Повідомлення

Avenger80: 02.11.2023 12:36Как сейчас помню - покупал его за 260грн где-то в начале 2012г
Так само брав 10 років назад на Розетці за 253 гривні))
У цьому році почув якісь шорохи, розібрав - виявилось там втулочний підшипник. От трясця, якби то знав то вже давно б розібрав та раз на квартал доставав би і чистив/змащував. А я наївний думав що там кульковий, бо його ж знов'я було чути у роботі((.
На зараз трішки збільшив вибіг крильчатки, почистив змастив. На холостих не чути (мені), при збільшені обертів під 1 000 та вище вже чути гул.
Avenger80
Member

Повідомлення

movi
А как вы его разобрали, там посередине заглушка стоит, как вы её вытащили (я пробовал её как-то отковырнуть, но она не поддаётся)? У меня проблема этого вентилятора в том, что он начал запускаться с очень низких оборотов (до 200 и ниже) или вообще после старта не вращается, а потом с горем пополам всё таки начинает вращаться.
спойлер
Зображення
Павло
Member

Повідомлення

Engineer_1988: 02.11.2023 11:24 Тут возять отаке https://eurozakup.com.ua/product-montaz ... 92315.html
1002 грн, чекати 2 тижні, аванс 500 грн B-)
Це якийсь кидок! Я купляв "Установочный комплект Noctua на сокет AM4 (NM-AM4)" новий на Розетці за 131 грн в 2020... А тут 1000 грн... У вас якась дика інфляція :-/
movi
Member

Повідомлення

Avenger80: 02.11.2023 13:23 movi
А как вы его разобрали, там посередине заглушка стоит, как вы её вытащили (я пробовал её как-то отковырнуть, но она не поддаётся)? У меня проблема этого вентилятора в том, что он начал запускаться с очень низких оборотов (до 200 и ниже) или вообще после старта не вращается, а потом с горем пополам всё таки начинает вращаться.
спойлер
Зображення
Я з подібною падлянкою зтикнувся ще у картах від Асуса HD7950)) Там на відміну від Гігабайта та Сапфір крильчатка пласкими викрутками не вилущується. Тому з Залманівською пішов по накатаній доріжці - висвердлив великим свердлом оту псевдо-заглушку. Тоді вже можна знімати стопорні кільця з осі. Але при збірці виникає проблема - бо коли висвердлюеш то руйнується опора під вісь. без неї крильчатка занадто глубоко сідає и тре об корпус. це можна обійти двома способами
1. додати шайби на вісь зі сторони крильчатки. Вони стануть поміж нею та корпусом вентилятора у якому запресована втулка. Але мені не сподобалось це тим що я почув легкий шорох тих шайб тай питання чи їх не протре згодом хоч і змащені.
2. зробити опору під вісь на замін того зруйнованого підп'ятника.
Я пішов другим шляхом. У якості підп'ятника використав якусь півкульку з тої дрібноти, що жінка застосовує у прикрасах для в'язаної одежі для малечі.
Каже що придбала у тому ж магазині де все для в'язання. В ідеалі знайти скляну штучку. Сфотографував, прикладу знизу.

Після підгонки у посадочному місці зафіксував термоклеєм на шматку пластикової картки і також клеєм саму конструкцію на корпусі вентилятора.
Щоб не морочитись з розбіркою кожен раз, коли чистиш та змащуєш - ті стопорні кільця не ставив зовсім. це теж перевірено ще на вертушках від відеокарток. Тоді давав максимальні обороти і орієнтував вертушками донизу - нічого не вилітало і навіть не вилазило навіть на міліметр. Зараз, щоб змастити чи почистити крильчатку - не потрібно нічого крім мастила та спирту. Пальцями витягую крильчатку, пилосмоком з щіткою чищу решітку, протираю вісь та втулку ватою з спиртом, змащую і вертаю все назад. У місці контакту підп'ятника та осі звичайно теж є смазка. Там Літол і його не розкидає, бо кутова швидкість замала. А саму вісь звичайно густим мастилом, трансмісіонка Тад17и. Звичайно трохи мастила попадає і у місце контакту осі з підп'ятником, що тільки на краще. :)
спойлер
photo_2023-11-02_14-36-19.jpg
Avenger80
Member

Повідомлення

movi
О, дякую за розгорнуту відповідь. Треба спробувати.
rengen
Junior

Повідомлення

Отже, з цим кулером без бубнів, нажаль, нічого не зробиш. Доведеться купувати новий ((
Відповісти