Microsoft завершила підтримку Windows 10

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

DDt: 15.10.2025 12:27какие-то аргументы 5-10летней давности, имхо
Більшість аргументів актуальні. Конкретні дірки може і позакривали за цей час, зато повідкривали нових.
Питання в тому навіщо демон ініціалізації намагається замінити всю ОС і заліз вже і в мережу, і в де, і де його тільки ще немає. Це не те що якійсь там філософії не відповідає, це концептуально тупо. Навіть в вінді немає такого монстра.
Z440_User
Member

unique-neon
Чиста ALSA, без pulse/pipewire, навіть Jack відсутній.
Що при виводі через Audigy 2ZS програма Pianoteq на 48кГц та unlim поліфонії мінімально дає поставити лише 1,33мс і працює без хрипів/дропів/інших артефактів.
Що при виводі через HDMI відеокарти RX580 на вбудовані динаміки монітору, при тих самих параметрах, дає мінімально встановити 1,33мс і також працює без дропів/хрипів/іншого.
спойлер
bf732aa4-3393-46d3-8851-df206498a9fe.png
При запуску віндової версії Pianoteq через прослойку wine = 4мс не залежно від пристрою виводу і це мінімально що дає виставити програма, менше значення не показує.

У Win10 мінімально робочі такі результати вийшли (також програма Pianoteq з 48кГц та unlim поліфонією):
Audigy 2ZS+ Creative ASIO = 2мс
Audigy 2ZS+ Windows Audio Exclusive = 4мс
Audigy 2ZS+ Windows Audio Exclusive (low latency mode) = 10мс :lol:

HDMI RX580 + Windows Audio Exclusive = 4мс
HDMI RX580 + Windows Audio Exclisive (low latency mode) = 10мс
HDMI RX580 + ASIO4All = not working, не бачить звукового пристрою...
1234waltz
Member

Що мені подобається в лінукс-міркє, якщо кажемо за звук. Так це історія з pulseaudio - яким терміново було замінити застарілий але робочий OSS. Потерінг багато розповідав про іноваційність та неймовірні переваши пщщ-аудіо, його засунули в неробочому стані бети в купу дистрів і десять років лікували дитячі болячки. Щоб хочаб довести до робочого стану. Ще 7 років після цього доводили до штабільного та функціонального. Довевши визнали що це неюзебельно та застаріло, та почали городити новий лісапєт pipewire.

JACK за всю історію свого існування так і лишився корисний для аудиторії в "півтора фріка" "лінухс-музикантів", чия музика та ментальна акробатика нікому не цікава, бо на виході, та деякої кількості embeded.

Користуватись голою ALSA для спортивного аудіофільського рукоблуддя це взагалі topkek. Якраз для користувачів Audigy 2ZS родом з 2004 року.

Відправлено через 13 хвилин 13 секунд:
Щодо systemd - настільки безпечний та не перевантажений хламом ініт, що для більшості embeded юзають будь що (Upstart, BusyBox, BusyBox, власні скрипти) аби тільки не systemd. А якщо беруть його, то половину модулів викидують зі збірки. П.С. В Андройді systemd також не юзають.
Scoffer
Member

1234waltz: 15.10.2025 14:45якщо кажемо за звук
Немає кому тим звуком займатись. Корпоратам, тому ж редхаду наприклад, це категорично не цікаво бо вони на ньому не зароблять. А Гейба цілком влаштовує діректсаунд з вайну :laugh:
Давно кажу що треба викинути цей недолугий гнушний юзерспейс, котрим все одно ніхто займатись по нормальному не хоче, і замінити його на вайн. І тоді все зійдеться.
Z440_User
Member

1234waltz: 15.10.2025 14:45 Що мені подобається в лінукс-міркє, якщо кажемо за звук. Так це історія з pulseaudio - яким терміново було замінити застарілий але робочий OSS. Потерінг багато розповідав про іноваційність та неймовірні переваши пщщ-аудіо, його засунули в неробочому стані бети в купу дистрів і десять років лікували дитячі болячки. Щоб хочаб довести до робочого стану. Ще 7 років після цього доводили до штабільного та функціонального. Довевши визнали що це неюзебельно та застаріло, та почали городити новий лісапєт pipewire.
Згоден, взагалі не зрозумів коли воно з'явилося. У мене все чудово робило "ізкаропкі", а тут після оновлення відвалилося і з'явилася якась незрозуміла хрінь. Видалив - все стало ок.
1234waltz: 15.10.2025 14:45 JACK за всю історію свого існування так і лишився корисний для аудиторії в "півтора фріка" "лінухс-музикантів", чия музика та ментальна акробатика нікому не цікава, бо на виході, та деякої кількості embeded.
Теж згоден, воно може і ОК, але я манав розбиратися в отому всьому. У мене не студія звукозапису, мені малому на "піаніні" треба вчитися грати і так щоб не ставити ці "пів гардеробу по висоті" вагою 300кг в кімнаті.
1234waltz: 15.10.2025 14:45 Користуватись голою ALSA для спортивного аудіофільського рукоблуддя це взагалі topkek. Якраз для користувачів Audigy 2ZS родом з 2004 року.
Взагалі не зрозумів наїзду. Воно просто працює і все. Після десь 15-18 років користування карточкою, перший раз поліз в редагування .asoundrc бо як виявилося що чудово працююче можна ще й твікнути конкретно під апаратні можливості карти та організувати деякі власні побажання, які виникли під час процесу. А після отриманого досвіду, додати в налагоджену систему аудіовихід HDMI (як з'явилася в ньому потреба) і організувати справжній мультирум - взагалі виявилося питанням на пару хвилин.
unique-neon
Member

Z440_User: 15.10.2025 12:44Чиста ALSA, без pulse/pipewire, навіть Jack відсутній.
...
На вашому скріншоті зрозумів у чому справа. Це суто латенсі самого буфера 64 / 48000 * 1000 = 1.3 ms. Але воно не враховує весь інший рух данних по системі. Коли міряти тулами весь шлях від вхідного сигналу до вихідного, там побільше виходить.

Я замикав одним кабелем вхід і вихід на інтерфейсі, і спец софтом міряв то там латенсі сильно більша за лише буфер.

Андроід до слова теж від високих затримок потерпає, ріал тайм аудіо там не світить. Але там ще гірше ніж на linux'ах.
1234waltz
Member

Z440_User: 15.10.2025 16:00 Взагалі не зрозумів наїзду. Воно просто працює і все. Після десь 15-18 років користування карточкою, перший раз поліз в редагування .asoundrc бо як виявилося що чудово працююче можна ще й твікнути конкретно під апаратні можливості карти та організувати деякі власні побажання, які виникли під час процесу. А після отриманого досвіду, додати в налагоджену систему аудіовихід HDMI (як з'явилася в ньому потреба) і організувати справжній мультирум - взагалі виявилося питанням на пару хвилин.
Я сам сидів на голій ALSA, за часів неюзабельності пульси, але то було років 15 назад. Не можу зрозуміти нащо таким займатись в 2025, але на смак і колів фломастери різні, звісно. Але від Аудіджі теж здихався доволі давно (в мене була версія на PCI, які в PCIe розміра 1x не влізала). На свій час карточка шикарна, але станом на зараз хіба для якогось legacy тримати для старої збірки. Просто не розумію сенс, коли на ASIO драйверах шиндоушс різниця буде в стат-похибку, яку людина фізично не взмозі оцінити. Просто схоже на якись лінуксовий автобус з хліба.
OldGoodGames
Member

Mozdev: 15.10.2025 01:54
OldGoodGames: 15.10.2025 01:30
Так, бо Лінукс також вже під корпораціями давно :censoured:

гугол переклад
https://unixdigest-com.translate.goog/a ... r_pto=wapp

оригінал
https://unixdigest.com/articles/the-rea ... stemd.html
Це так, але ще не все втрачено, хоча їм вдалося пропихнути SystemD у мейнстрім дистрибутиви що дуже погано, тактика схожа на ту яку використовує майкрософт ЕЕЕ(Embrace, extend and extinguish)
https://en.wikipedia.org/wiki/Embrace,_extend,_and_extinguish
так, згоден!
тому є таке, хто бажає бути у темі
https://nosystemd.org/
tablestikus
Member

OldGoodGames: 15.10.2025 16:58
Mozdev: 15.10.2025 01:54
Це так, але ще не все втрачено, хоча їм вдалося пропихнути SystemD у мейнстрім дистрибутиви що дуже погано, тактика схожа на ту яку використовує майкрософт ЕЕЕ(Embrace, extend and extinguish)
https://en.wikipedia.org/wiki/Embrace,_extend,_and_extinguish
так, згоден!
бачив я у що перетворили дебіан адепти ноусістемд - Devuan
ужос просто
Z440_User
Member

unique-neon
Ну я нічого не міряв, підключив, виставив мінімальні значення, пограв щось (в тому числі і швидкі пассажі) - чисто, без дропів, комфортно - най буде.
У Win10 з Creative ASIO на таких самих налаштуваннях були дропи, на одне значення вниз - вже норм, пограв, все чітко і комфортно, залишив так.
На значеннях 4мс ще грати можна, відчувається якщо шукати за що зачепитися, якщо просто сісти пограти - взагалі норм.
Значення 10мс це наче бігати спринт під водою :laugh:

1234waltz
Все значно простіше, картка є, вона мене влаштовує, вона працює, все давно налаштовано, слот під неї в збірках є включаючи профільну поточну, чому б не використовувати те що давно налагоджене і задовольняє мої потреби та не створює проблем?
В наступному конфізі вже слота не буде, от тоді будемо щось думати із звуком.
Якщо не буде чим зайнятись і заїсть ностальгія - десь валяється X-Fi Titanium PCI-e :laugh:
OldGoodGames
Member

tablestikus: 15.10.2025 17:55
OldGoodGames: 15.10.2025 16:58
так, згоден!
ужос просто
лол, ви взагалі їм користувались?
я на Дивані вже 5+ років, і це найгарніше що могло статися з Дебіаном
tablestikus
Member

OldGoodGames: 15.10.2025 18:20
tablestikus: 15.10.2025 17:55
ужос просто
лол, ви взагалі їм користувались?
я на Дивані вже 5+ років, і це найгарніше що могло статися з Дебіаном
Приходилось стикатися по роботі, не сподобалось.
Ekz0rcyst
Member

То яку систему ініціації рекомендують шановне панство замість systemd?
dr-kart
Member

tablestikus: 15.10.2025 17:55 бачив я у що перетворили дебіан адепти ноусістемд - Devuan
ужос просто
всегда есть возможность обратить взор на другого (Debian based) долговременного лидера distrowatch - MX Linux. В топ3 до сих пор.
tablestikus
Member

dr-kart: 15.10.2025 19:10
tablestikus: 15.10.2025 17:55 бачив я у що перетворили дебіан адепти ноусістемд - Devuan
ужос просто
всегда есть возможность обратить взор на другого (Debian based) долговременного лидера distrowatch - MX Linux. В топ3 до сих пор.
Ні, дебіан бейсед мені не подобаються ніякі, мені для дому краще федора, а для роботи редхат чи похідна оракл лінукс.
Mozdev
Member

ужос просто
+1
У тому й річ, коли є з чого обирати, а сустемД цей вибір вбиває, бо це моноліт з намертво прибитими цвяхими залежностями та компонентами, замість модульної структури
з нормальним API.

До того ж мною виявлено дві ще не усунені вразливості, 1-ша ( це я так думаю, я знайшов навмисне залишений бекдор, бо дозволяє ескалувати привілеї до рут првілеїв. )
2-га (це специфічний баг-єксплойт який дозволяє вбити PID1 та всі породжені ним процеси без будь-яких прав на це, ще це можна зробити віддалено не маючи фізичного доступу до сервера або пк, де встановлено Linux із сустемД, також це у більшості випадків роняє ядро у Kernel Panic :rotate: )
Публікувати їх я не буду, але й допомагати з їх виправленням теж, нехай самі у шукають 2-гий. B-)
Ingame
Junior

Есть рабочие способы (кто уже пользовался) регистрации без входа в учетную запись?
OldGoodGames
Member

Ekz0rcyst: 15.10.2025 18:56 То яку систему ініціації рекомендують шановне панство замість systemd?
насправді якщо не бути занаддто релігійним і мати під лінукс ссд то будь яка, навіть сістемД, аби вам підходило і зрозуміло,
я поліз на інше лише через те що мій ретро пк для експерементів працював повільно на сістемД, спочатку юзав SysV зараз подобається OpenRC

Відправлено через 3 хвилини 8 секунд:
tablestikus: 15.10.2025 19:51
Ні, дебіан бейсед мені не подобаються ніякі, мені для дому краще федора, а для роботи редхат чи похідна оракл лінукс.
для дома або на роботі?
федора це тестовий полігон для корпоративного лінукса від РедХат з усіма корпоративними плюсами та мінусами.

Відправлено через 2 хвилини 37 секунд:
ужос просто
лидера distrowatch - MX Linux. В топ3 до сих пор.
там лише загальна статистика яка майже нічого не говорить
просто тренди скільки раз на що клікали більше

Відправлено через 2 хвилини 32 секунди:
Mozdev: 15.10.2025 20:05
+1
У тому й річ, коли є з чого обирати, а сустемД цей вибір вбиває, бо це моноліт з намертво прибитими цвяхими залежностями та компонентами, замість модульної структури
з нормальним API.
мм, у Лінукс майже усе намертво прив'язано до системних бібліотек тому і багато проблем через це, незалежно від системи ініціалізації
dr-kart
Member

там лише загальна статистика яка майже нічого не говорить
просто тренди скільки раз на що клікали більше
в курсе. Тем не менее корреляция с реальной популярностью оных имеется имхо
tablestikus
Member

OldGoodGames: 15.10.2025 21:34
tablestikus: 15.10.2025 19:51 Ні, дебіан бейсед мені не подобаються ніякі, мені для дому краще федора, а для роботи редхат чи похідна оракл лінукс.
для дома або на роботі?
федора це тестовий полігон для корпоративного лінукса від РедХат з усіма корпоративними плюсами та мінусами.
Федора? Так, вдома на ноуті роки три жила і 4 мажорних апдейта пережила.
Ответить