Выбор клавиатуры под все нужды и направления

Клавиатуры, мыши и прочая периферия
Ответить
Автор
Member

leif: 07.06.2025 17:26купив собі на ОЛХ за 450грн беушний разер блеквідов2 хрома на помаранчевих світчах ТТС, сет яких я випаяв зі свого такого ж разеру 2016р виробництва (це я так потужно зменшую кількість клавіатурного барахла в хаті, ага
не минуло і пів року! (хоча ні, минуло) як я розпакував посилку з цією клавіатурою :lol: влітку забрав з пошти, поклав, і так вона і чілила. але оце сьогодні знову васхітілся цими світчами (в сенсі тим батчем, який я харвестнув зі свого особистого разеру 2016р), цим сирим шершавим пластиковим звуком, ууух який кайф. це як вінтаж черрі, тільки "вінтаж" ТТС, ще звісно рано, світчам всього то 10 років, але колись буде, ставлю 1.5 кг шаленої бджілки і 2л живчика :write: :yes: особливо якщо виробники продовжать пхати стільки ж скловолокна в кожен пластик в світчевиробництві.
спойлер
Изображение
Изображение
так ось, я там писав, що це світчі ТТС точно, але насправді весь цей час це були світчі шрьодінгера, адже, якщо б не пощастило, це могли бути не тільки божественні ТТС, а ще й галімі грітеч (ну добре, того періоду не такі вже ніби і галімі, просто гірше ніж ТТС і не те, що мені цікаво) або не дай боже kailh.

але удача була на моєму боці і всередині опинились ВОНИ!
спойлер
Изображение
:banan:

ну тепер стануть в чергу на розпайку, мийку і моди, і ще через пів року-рік будуть кудись запаяні. тут неж не треба поспішати, вони не всюди підходять добре, цього звіра треба по-перше правильно "приготувати" тобто замодити, а потім ще підшукати йому толковий білд, щоб цей хрусткіт-тертя-шурхіт пластику звучало саме кайфово :learn:

Відправлено через 1 хвилину 25 секунд:
з.і.
світла як раз не було, тому розбирав дошку в коридорі прям на підлозі при світлі ліхтаря, щоб не смітити. одразу потім пішов викинув корпус-кейкапи, підставку під долоні разом з коробкою :gigi:
Барбарис
Member

leif, ач який, скловолокно не подобається. Добре, що не з полістиролу чи гуми :laugh:
Взагалі поліаміди в даному випадку суперечливий матеріал - різна товщина і вже маєш утяжки, вологість змінилась - може покрутити. З ним добре треба намахатись та постійно приділяти увагу.
leif
Member

Барбарис: 14.01.2026 23:11Взагалі поліаміди в даному випадку суперечливий матеріал - різна товщина і вже маєш утяжки, вологість змінилась - може покрутити. З ним добре треба намахатись та постійно приділяти увагу.
40+ річні світчі черрі, які досі пречудово звучать і відчуваються не можуть погодитись з цим твердженням. у мене особисто дещо молодші, але я скидав фотку WYSE'iв які я привіз з Києва:
viewtopic.php?p=4039964#p4039964

не схоже на музейне зберігання, еге же? і, тим не менш, з тим самим поліамідом нічого страшного не сталось. і це за стільки років
Барбарис
Member

leif, маю на увазі сам процес лиття. Матеріал складний, вимагає багато відпрацювань перед серійним запуском і стабільних умов. Якщо підібрано час витримки, параметри навколишнього середовища, підібрано не гігроскопічний поліамід. Ну і форма світча та товщина без значних перепадів створюють жорстку раму.
UPE буде легше, але дорожче матеріал, складніше та дорожче обладнання.
leif
Member

Барбарис: 15.01.2026 07:16маю на увазі сам процес лиття.
а, ти про виробництво, ну це інша справа
Барбарис: 15.01.2026 07:16Матеріал складний, вимагає багато відпрацювань перед серійним запуском і стабільних умов.
додавання скловолокна допомагає?)
Барбарис: 15.01.2026 07:16Якщо підібрано час витримки, параметри навколишнього середовища, підібрано не гігроскопічний поліамід.
нейлон у всіх виробників суттєво відрізняється і навіть у одного виробника між роками і батчами. що саме вони там мутять -- таємниця)
Барбарис: 15.01.2026 07:16UPE буде легше, але дорожче матеріал, складніше та дорожче обладнання.
вкрай рідко можна зустріти
Барбарис
Member

leif, там вже гранули йдуть зі скловолокном. Але його відсоток та склад інших кардинально змінюють все. Склад не міняють, міняють одразу марку. Багато з них досі роблять лише в Німеччині, наприклад (так само як швальбе робить гуму для шин в Німеччині, а самі шини у В'єтнамі, бо заливати гуму то дуже чорна та шкідлива справа). А, наприклад, полістиролу зараз багато іранського.
Бо UPE ближче до реактопластів. Для виготовлення ведиких деталей використовують компресію чи екструзію, якщо маленькі то з домішками л'ють, або фрезерують. Це або змінює його властивості (гладкість) або здорожчує.
leif
Member

сьогодні закинув ТТС фроузен сайленти в ГММК про. перш за все, для того, щоб порівняти side by side з моїм one-of-a-kind жовтим spr67 + хайму хартбіт, яким я, мабуть, сумарно покористувався години 3
спойлер
годин 10 витративши перед цим на змащення світчів і перезбірки з різними капами, не згадуючи вже про церакот :laugh:
але цього достатньо, щоб приблизно зрозуміти, про що ці світчі і яким вийшов конфіг в цілому.
спойлер
Изображение
подібне (в моєму розумінні, тобто імхо) між учасниками порівняння те, що сайленти і для акко і для гммк це практично безальтернативна історія: або валятись в шафі, або сайленти. так хоч може зрідка візьму, щоб під час якогось зум-кола поюзати. відмінінне ж між ними те, що у акко м'який маунт, хоч вона і зібрана нині з найжорсткішими з комплектних 230-гр пружинами (ще йшли 120гр і 170гр), а у гммк про -- жорсткий маунт, хоч він номінально і гаскет-маунт на порон гаскетах, але ніякий флекс там і поруч не валявся. якась вібрація за рахунок нього десь там гаситься, але тайпінг направду дубовий
спойлер
Изображение
треба визнати, що сайлент фроузени на жорсткій клавіатурі дещо відвоювали назад собі поінтів у батлі з хайму, адже, коли вони стояли на акко, то там виходило так, що боттом-аут світчів гумовий + маунт на пружинах в дошці = масло масляне і занадто mushy. за рахунок легкої пружини було терпимо, але все ж таки на жосткоому гммк про ситуація повеселіша і ботом аут не такий зефірний і я навіть знову подумав: гарний все ж світч, як для сайлента, нехай і з гумкою. ТТС базує :up:

втім, якщо б треба було визначити одного і лише одного переможця між білдами в тому стані, в якому вони є зараз, то я б віддав перше місце акко з хайму:

по-перше, світчі змащені вручну. це сильно рішає і робить порівняння взагалі не дуже то і коректним. ручне змащення витягує будь-який конфіг, але в випадку сайлентів, то це відчувається особливо. не будемо скидати з рахунку, що я просто витратив багато зусиль на змащення і зараз я собі їх "виправдовую" підсвідомо, хоч я і знав, що це все суто заради експериментів і хобійного угару, а не заради повсякденного використання.

по-друге, продовжучи тему сайлентності: м'якість маунту акко і можливість напхати в його корпус більше фоамів між пцб і дном кейсу додає шумогасіння, -- це більш тиха клавіатура ніж гммк з ТТС, хоча обидві беззастережно відносяться до класу silent. на мій хлопський розум, зусилля, яке я докладаю при натисканні, спочатку спочатку демфпується в світчі, потім ця енергія переходить на більш тонку 1.2мм пцб, яка в свою чергу стоїть на пружинах, в яких ця енергія, відповідно і звук, також розсіюється замість того, щоб відбиватися. а потім ще й подвійний шар кейс фоаму на дні корпусу. логічно, що це буде тихіше ніж гммк про, в якому маунт жорский, пцб 1.6мм, а кейс фоам тонше. (хоча це навтіь не сток, а афтермаркет stupid fish, більш щільний і якісний)

по-третє, довший тревел хайму у порівнянні з ТТС. 3.5мм фроузенів це вже короткувато, як на мене. можна звикнути, питань нема, але у порівнянні з ним 3.8мм тревелу хайму відчуваються куди звичніше і комфортніше.

ну, і last but not least -- боттом аут і враження від нього. як вже зазначено вище, м'якість ТТСшок сильно компенсується твердістю бербоуну, але все одно я надаю перевагу механізму сайлентності саме ТТС, нехай він і потребує ручного змащення і стоїть наразі в "м'якому" бербоуні.

оскільки сайленти -- це не те чим я користуюсь щоденно, я намагався підходити до порівняння максимально неупереджено, але все ж таки фактор того, що я витратив два дні на змащення хайму не забуваємо) можливо, я б зробив точно такі ж висновки, якби, умовно, купив хайму вже змащеними, може і ні. цього ми вже ніколи не дізнаємось :gigi:

про всяк, повторю конфіги для тих, хто не слідкує за топіком регулярно:
гммк про:
фр4 плейт (афтермаркет), фоами ступід фіш, стаби дюрок в2/в3, світчі ТТС Frozen silent v2 сток, кейкапи Infinikey 4800k (pbt dyesub)

akko спр67:
пружини 230гр, фр4 плейт, стокові фоами + додатково кейс фоам, стаби ТХ АР плейт маунт, світчі haimu heartbeat вручну змащені крайтоксом 205г0 (пружини - gpl105), кейкапи nicepbt morse code (pbt dyesub)
leif
Member

leif: 16.01.2026 01:12ну, і last but not least -- боттом аут і враження від нього. як вже зазначено вище, м'якість ТТСшок сильно компенсується твердістю бербоуну, але все одно я надаю перевагу механізму сайлентності саме ТТС, нехай він і потребує ручного змащення і стоїть наразі в "м'якому" бербоуні.
щось запізно сів писати пост, треба було спати йти :lamer:

> надаю перевагу механізму хайму, а не ттс малось на увазі

Відправлено через 2 години 50 хвилин 58 секунд:
як і завжди, я замість того, щоб спочатку продати зайве (світчі), і лише потім купувати щось натомість:

купив у чувака в штатах 270шт вінтаж блеків 80х років, тобто тих, які made in west germany з найкращого черрі-нейлону, який коли небудь існував. світчі без модів, голі, лише помиті і все, тобто треба буде змастити, поставити пружини і філми. за самі світчі думаю, з доставкою в 190 баксів впишусь (не знаю як саме він запакує). ШАРА! ХАЛЯВА! STEAL!

якщо, звісно, чувак не кине і все приїде згідно опису. але у нього репутація потужна-серйозна, тому я практично на 100% впевнений, що все буде гуд. як приїдуть подивлюсь на них і, можливо, встигну ще купити вінтаж блеків у нього. тоді вже одразу штук 500.

на перший раз все таки, навіть не зважаючи на репутацію продавця, перестрахувався і взяв лише 3 сети :spy:
хоча спокуса, звісно була, бо вінтаж блеки знайти стає все важче і все дорожче. більше їх зі зрозумілих причин не стає :laugh:
Барбарис
Member

leif, а навіщо так багато? Поставити на одну чи дві клави та й годі.
leif
Member

Барбарис: 16.01.2026 14:26leif, а навіщо так багато? Поставити на одну чи дві клави та й годі.
1) тому що я паяю світчі в усіх своїх пристойних клавіатурах (в вищезгаданих акко і гммк про, звісно, хотсвап, але це бюджетні рішення, в них вінтаж блеки ніхто і не ставить). паяти туди-сюди вінтажні світчі не хочу (в сенсі свопати між клавіатурами), ліфи зайвий раз нагрівати, пцбшки, і все таке
2) я не планую зупинятись з розширенням колекції клавіатур, і для більшості з них я б хотів мати, якщо не основний, то другий конфіг плейт-пцб запаяний на вінтаж блеках
3) треба купувати поки вони є недорого, бо клавіатури, з яких можна захарвестити блеків конкретно починають зникати, а ціни на них починають ставати взагалі неадекватні на усіляких ібеях
4) у мене зараз в колекції блеки лише періоду початку 90х, можливо деякі з них були зроблені до об'єданння німеччини, можливо ні, я не можу точно сказати, бо тоді з цим був повний mess, а клавіатури збірки точно не 80х.
5) як я вже написав, саме черрі блеки виготовлені до об'єднання німеччини мали інший нейлон, він вважається найкращим за весь час існування блеків і з нього зроблено не так вже багато світчів. поступово вони осідають в колекціях людей типу мене які їх збираються передавати онукам у спадок, а продаж не розглядають в принципі. не складно здогадатись до чого це призведе в майбутньому.

Відправлено через 2 години 8 хвилин 38 секунд:
о, також на тему сайлентів додам. щось я не люблю-не люблю сайленти, а у мене ігровий контролер (фан60 ультра) -- на магнітних сайлентах dove HE, akko spr67 на heartbeat, тепер ще й гммк про на silent frozen v2, а до того ж я однозначно відношу до сайлентів і свій норбафорс :think: 4 клавіатури якось опинились в категорії тихих :eek:

поклавши руку на серце, з вищепереліченого, якби я не був клавіатурним задротом і обирав як основну клавіатуру з нуля щось одне саме з ухилом на сайлентність, то я б не розглядав МХ світчі, а ломанувся б в топре/ЕС і зібрав би в якомусь класному корпусі сайлент ЕС білд. тактильно це найкращий варіант, а по звуку його можна зробити також досить тихим, якщо заморочитись з модами.

якщо ж враховувати гамінг як один зі сценаріїв використання, а клавіатура має бути одна і тільки одна і при цьому сайлент, тоді що робити -- магнітні сайленти ваше все.

місце МХ сайлентам по суті залишається тільки там, де не хочеться возитись з ЕС або ж подобається якийсь бербоун під MX only, і хочеться користуватись сайлент білдом виключно в ньому і альтернативи такому рішенню немає :kbd:
StTechnik
Member

Там это.. Фанкейсы внезапно стали официалами Lofree. Понавозили всякого. Честно говоря рад за них, что парни как то развиваются в таком достаточно узком и "странном" сегменте, а тем более в нашей стране.
Других новостей у меня пока нет. В понедельник ожидаю, что клавиатура будет уже в европе, свичи выехали. Короче тупо жду.
leif
Member

створив таки темку в барахолці:

viewtopic.php?p=4085847#p4085847

крім 7mindfields та Барбарис ніхто не захотів купувати дешево, ну, то я й підняв ціни :gigi: але намагався не нагліти :shuffle:

Відправлено через 4 хвилини 29 секунд:
здається, виставив на продаж усе, що точно вже нікуди і ніколи не поставлю, але треба ще перевірити, може десь щось завалялось. до слова, ніхто не хоче 60шт АККО ГЛЕЙРІВ магнітних безкоштовно то єсть даром?
silent01
Member

leif: 19.01.2026 16:25 створив таки темку в барахолці:

viewtopic.php?p=4085847#p4085847

крім 7mindfields та Барбарис ніхто не захотів купувати дешево, ну, то я й підняв ціни :gigi: але намагався не нагліти :shuffle:

Відправлено через 4 хвилини 29 секунд:
здається, виставив на продаж усе, що точно вже нікуди і ніколи не поставлю, але треба ще перевірити, може десь щось завалялось. до слова, ніхто не хоче 60шт АККО ГЛЕЙРІВ магнітних безкоштовно то єсть даром?
Я б не відмовився від магнітних світчів. Якраз недавно придбав собі першу магнітну клаву. :)
leif
Member

silent01
Забирайте, відповів в ПП
StTechnik
Member

leif
створив таки темку в барахолці
Проблема в том, (как мне кажется) что там 90% посетителей не знает клавиатурного языка. Там глоссарий нужен. :D
А второе - наборы по 90, а любителям бухгалтерских блоков нужно по 100+
leif
Member

StTechnik
вистачає і юзерів 75-80%, не всім потрібен 100% лей

Щодо глосарію, то там в принципі нічого складного, і, якщо що, завжди можна запитати — я підкажу :yes:
StTechnik
Member

Тем временем мои забаганки уже все в Европе и мчат сюда. Интересно что приедет быстрее - свичи из Китая через США или клавиатура из Китая напрямую через Европу. Ставлю на свичи, т к коммерческий груз из Китая немного дольше сортируется на Хабах. Плюс на растаможку уйдет минимум день.

Відправлено через 26 секунд:
Выехали они в один день примерно от поставщика.
Барбарис
Member

leif, в тих BBN Linear навіть не подвійна, а потрійна пружина. 90 г відчуваються сильно важче на всій довжині.
leif
Member

Барбарис: 19.01.2026 19:00 90 г відчуваються сильно важче на всій довжині.
звісно, якщо порівнювати 2/3-стейджи з сінгл стейдж різниця при однаковій вазі і довжині дуже відчутна.

а 90 це ти з Алі оті взяв? яка у них довжина? це вже твоє чи ще більше треба?)
StTechnik
Member

90 грамм это капец конечно. Я не самый слабый в деревне конечно, но 45-55 для меня оптимально как то при быстром наборе .
Ответить