сьогодні закинув ТТС фроузен сайленти в ГММК про. перш за все, для того, щоб порівняти side by side з моїм one-of-a-kind жовтим spr67 + хайму хартбіт, яким я, мабуть, сумарно покористувався години 3
- спойлер
- годин 10 витративши перед цим на змащення світчів і перезбірки з різними капами, не згадуючи вже про церакот
але цього достатньо, щоб приблизно зрозуміти, про що ці світчі і яким вийшов конфіг в цілому.
- спойлер

подібне
(в моєму розумінні, тобто імхо) між учасниками порівняння те, що сайленти і для акко і для гммк це практично безальтернативна історія: або валятись в шафі, або сайленти. так хоч може зрідка візьму, щоб під час якогось зум-кола поюзати. відмінінне ж між ними те, що у акко м'який маунт, хоч вона і зібрана нині з найжорсткішими з комплектних 230-гр пружинами (ще йшли 120гр і 170гр), а у гммк про -- жорсткий маунт, хоч він номінально і гаскет-маунт на порон гаскетах, але ніякий флекс там і поруч не валявся. якась вібрація за рахунок нього десь там гаситься, але тайпінг направду дубовий
- спойлер

треба визнати, що сайлент фроузени на жорсткій клавіатурі дещо відвоювали назад собі поінтів у батлі з хайму, адже, коли вони стояли на акко, то там виходило так, що боттом-аут світчів гумовий + маунт на пружинах в дошці = масло масляне і занадто mushy. за рахунок легкої пружини було терпимо, але все ж таки на жосткоому гммк про ситуація повеселіша і ботом аут не такий зефірний і я навіть знову подумав: гарний все ж світч, як для сайлента, нехай і з гумкою. ТТС базує
втім, якщо б треба було визначити одного і лише одного переможця між білдами в тому стані, в якому вони є зараз, то я б віддав перше місце акко з хайму:
по-перше, світчі змащені вручну. це сильно рішає і робить порівняння взагалі не дуже то і коректним. ручне змащення витягує будь-який конфіг, але в випадку сайлентів, то це відчувається особливо.
не будемо скидати з рахунку, що я просто витратив багато зусиль на змащення і зараз я собі їх "виправдовую" підсвідомо, хоч я і знав, що це все суто заради експериментів і хобійного угару, а не заради повсякденного використання.
по-друге, продовжучи тему сайлентності: м'якість маунту акко і можливість напхати в його корпус більше фоамів між пцб і дном кейсу додає шумогасіння, -- це більш тиха клавіатура ніж гммк з ТТС, хоча обидві беззастережно відносяться до класу silent. на мій хлопський розум, зусилля, яке я докладаю при натисканні, спочатку спочатку демфпується в світчі, потім ця енергія переходить на більш тонку 1.2мм пцб, яка в свою чергу стоїть на пружинах, в яких ця енергія, відповідно і звук, також розсіюється замість того, щоб відбиватися. а потім ще й подвійний шар кейс фоаму на дні корпусу. логічно, що це буде тихіше ніж гммк про, в якому маунт жорский, пцб 1.6мм, а кейс фоам тонше.
(хоча це навтіь не сток, а афтермаркет stupid fish, більш щільний і якісний)
по-третє, довший тревел хайму у порівнянні з ТТС. 3.5мм фроузенів це вже короткувато, як на мене. можна звикнути, питань нема, але у порівнянні з ним 3.8мм тревелу хайму відчуваються куди звичніше і комфортніше.
ну, і last but not least -- боттом аут і враження від нього. як вже зазначено вище, м'якість ТТСшок сильно компенсується твердістю бербоуну, але все одно я надаю перевагу механізму сайлентності саме ТТС, нехай він і потребує ручного змащення і стоїть наразі в "м'якому" бербоуні.
оскільки сайленти -- це не те чим я користуюсь щоденно, я намагався підходити до порівняння максимально неупереджено, але все ж таки фактор того, що я витратив два дні на змащення хайму не забуваємо) можливо, я б зробив точно такі ж висновки, якби, умовно, купив хайму вже змащеними, може і ні. цього ми вже ніколи не дізнаємось
про всяк, повторю конфіги для тих, хто не слідкує за топіком регулярно:
гммк про:
фр4 плейт
(афтермаркет), фоами ступід фіш, стаби дюрок в2/в3, світчі ТТС Frozen silent v2 сток, кейкапи Infinikey 4800k (pbt dyesub)
akko спр67:
пружини 230гр, фр4 плейт, стокові фоами + додатково кейс фоам, стаби ТХ АР плейт маунт, світчі haimu heartbeat вручну змащені крайтоксом 205г0 (пружини - gpl105), кейкапи nicepbt morse code (pbt dyesub)