У GOG Galaxy планують додати офіційну підтримку Linux

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

DDt
так і я ж про це - "можна отримати і більше" != "завжди більше" :)
там головне - що двократного падіння нема. приблизно те саме що і на вінді, плюс-мінус.
DDt
Member

artko: 30.01.2026 10:27 приблизно те саме що і на вінді, плюс-мінус.
с АМД - да (ну разве что попадаются сообщения что с 9060/9070 не всё гладко)
с нвидией - скорее нет, падение есть, но оно или несущественное, или таки процентов 20 в ДХ12

кароче, если прям гнаться за каждым фпс шоб было не меньше чем в винде - то линуксы явно не для игр
artko
Member

DDt: 30.01.2026 10:55с АМД - да (ну разве что попадаются сообщения что с 9060/9070 не всё гладко)
в мене якраз 9070хт. і брав її, оглядаючись саме на більш якісну підтримку амд на лінуху.

а щодо не для ігор - ну.. а що тоді для ігор? що на windows, що на linux є проблеми. ідеалу на зараз нема. чи може всі на арм? :)
DDt
Member

artko: 30.01.2026 10:58чи може всі на арм?

Юраааааа
nazar-pc
Member

AssayMAS: 29.01.2026 14:47
nazar-pc: 28.01.2026 13:23Вже 13 років на Linux і від "під лінукс за 35 років не назбиралось критичної маси софту" сміявся в голос
тута "авторитеты" с усскомыслящего оверклокера провели опыт - сколько надо с собой самописному ПО библиотек таскать что бы на всех или около того линуксах запускаться... так вышло что 100-200МБ "калькулятор" должен таскать с собой под 2ГБ всякого разного.
И давай будем честны - линуксы любят свежее железо ибо в старых ПК проблемы с дровами из за нового "улучшенного" ядра линукса.
А вот железо под виндой имеет версии дров под разные версии винды... ну до 10 так было... да и 10 с точки зрения дров несколько версий... но так как 80+% ПК на планете под виндой то под неё пишут дрова... а под никсы по остаточному принципу.
Таки никсы на ПК только за прайс малый ибо много будет секаса... без секаса дополнительного у меня ни разу не получалось за 20+ лет.
Під Linux працює багато чого такого, для чого драйверів під Windows 11 не існує в принципі.
Коли драйвер потрапляє в офіційне ядро Linux, він там залишається робочим до тих під поки є реальні користувачі відповідного пристрою, тому інформація про "свіже залізо" на стільки не відповідає дійсності, на скільки це можливо.

Більше того, для AMD відеокарт не першої свіжості на Linux підтримується значно більше функцій і досі прилітають покращення продуктивності. А під Windows де активну підтримку цих відеокарт вже давно згорнули.

Коротше кажучи, у вас якась суцільна міфологія.
Зрозуміло що є виключення, але з тими ж драйверами скоріше навпаки: найновіший Wi-Fi чіпсет може тимчасово не підтримуватися поки в апстрім драйвер не додали.
А зі старими пристроями скоріше навпаки "just works" і нічого качати-встановлювати окремо не потрібно.
rjavyi_pastor
Member

сиджу на лінукс десь років 15 періодично, останні 5 це система для роботи.
що бісить:
wayland що зламав мою улюблену скриншотілку. з бубном пофіксив, можливо вона не зламана, а її треба якось було по іншому встановлювати.
в debian нема кнопки "встановити дрова nvidia", але це проблема конкретно дебіана і того що мені ліньки.в pop os та mint такої проблеми не має.але найкращий варіант - просто мати відеокарту amd.
батарея ноутбуку тримаєтся менше ніж на вінді
що подобаєтся:
на все можна знайти мануал
дуже простий інтерфейс(gnome/cinnamon)
якщо знаєш що робиш та в тебе стандартне залізо - система майже вічна. переставляв тільки через те що переповзав на інший пристрій.навіть моя мама не змогла зламати за 3 роки користування

На лінуксі не грав бо треба розібратися з андервольтом відеокарти під лінукс, а мені ліньки, тому просто тримаю 10ку тільки під ігри.
Був стімдек - є проблеми з деякими іграми, але в цілому зроблено нормально. Але слухи про ціну стіммашини не радують
SergiusTheBest
Member

DDt: 30.01.2026 10:55 с нвидией - скорее нет, падение есть, но оно или несущественное, или таки процентов 20 в ДХ12
На днях нвідія писала, що зробила фікс, що позбавляє падіння швидкості в ДХ12. Чекаємо свіжого драйвера.
DDt: 30.01.2026 10:55 кароче, если прям гнаться за каждым фпс шоб было не меньше чем в винде - то линуксы явно не для игр
Якщо гра написана під OpenGL або Vulkan, то Linux буде краще по fps. Але таких небагато.
DDt
Member

SergiusTheBest: 30.01.2026 21:01На днях нвідія писала, що зробила фікс, що позбавляє падіння швидкості в ДХ12. Чекаємо свіжого драйвера.
новость про то что они работают над фиксом читал где-то месяц назад, не думаю что они так быстро всё сделают, но если действительно пофиксят - огонь
SergiusTheBest: 30.01.2026 21:01Якщо гра написана під OpenGL або Vulkan, то Linux буде краще по fps. Але таких небагато.
есть "нюансы", например у BG3 есть поддержка Vulkan, и они даже что-то там выпускали для нативной поддержки стимдека, но в целом, конкретно производительность Vulkan в BG3 очень плохая, я всегда играл на ДХ11
Shpoker
Member

Shpoker: 28.01.2026 13:16Судя по тому, что я в настройках где-то на португальский язык попадал (в русском пакете локализации и абсолютно оф венде), то это еще даже не бета версия

минусаторам - португальского да, уже не вижу, но вот прекрасный релизный перевод кнопки Run.... Бег, епрст, я аж согрелся.
Изображение
Ответить