Не доходе) Він сидить в новині про ігри і не задається чомусь питанням - де його магія потужності в кіберпанку, чи будь якій іншій грі) Я зараз не про граю/не граю, а про просто приклад, який під носом.lewerlin: ↑ 17.07.2025 02:21 yuriy_dd
Чоловіче, всі переваги "яблука" закопані в їхньому софті і взаємній оптимізації софту і заліза. За межами цієї теплиці М-ки собою нічого, ні в якому сенсі, ні в яких дисциплінах, не представляють.
Новини
Останні статті і огляди
Для «яблучної» версії Cyberpunk 2077 розробники рекомендують процесори рівня від Apple M3 Pro
-
Afit
Member
-
yuriy_dd
Member
а як же 3 тести які знайшов фанат х86 в яких M4 переміг 5090, 9950X та 285K?Extra: ↑ 17.07.2025 02:17Серед купи тих, що підтверджують мої слова, ви там знайшли один, в якому М4 переміг
знову дитячі ігриExtra: ↑ 17.07.2025 02:17Якщо їх скинути з вікна, то їх швидкість буде однаковою
і не бачили просадки при роботі від батареї? це може у вас дуже старі ноути, колись так не просідало як заразExtra: ↑ 17.07.2025 02:17 В мене споконвіку є купа ноутів (різного класу), які я як тільки не ганяв. Навіщо мені чиїсь ще тести?
і М4 - є?
у маків до 99Вт*Г, і вижимали вони все що можнаExtra: ↑ 17.07.2025 02:17 В них батареї більш ємні були, наскільки я можу судити (типові 50-60Wh Мака проти 40Wh у вінбука) та, можливо, налаштування більш енергоефективні.
прикол що я софт сам компілюю, і є купа сторонього софта, хоча б той же Хром, який працює скоріше ніж Сафаріlewerlin: ↑ 17.07.2025 02:21Чоловіче, всі переваги "яблука" закопані в їхньому софті і взаємній оптимізації софту і заліза. За межами цієї теплиці М-ки собою нічого, ні в якому сенсі, ні в яких дисциплінах, не представляють
просто у вас крім ненависті (а може заздрості) до маків - нічого більше нема
Відправлено через 1 хвилину 3 секунди:
оптимізація. В графічних тестах - він нормально виступає. Але для ігор купуйте х86 - ніхто ж не заставляє купувати макAfit: ↑ 17.07.2025 02:27Не доходе) Він сидить в новині про ігри і не задається чомусь питанням - де його магія потужності в кіберпанку, чи будь якій іншій грі)
-
MqM
Member
Нейронки переважно ще більш жеручі ніж ті ігри, ех якби ж вони жерли менше ігор - легше було биAssayMAS: ↑ 16.07.2025 19:47Так они не для этого предназначены - вот moore threads выпустила ускоритель (с видеовыходами) так попугаев в нейросетях как 4060 выбивает, а вот ФПС в ряде игор как у gt1030, в среднем в игры как 1050 и даже не ТИ версия.dext: ↑ 16.07.2025 19:29сучасні ARM вже давно досягнули/перевершили Skylake тож саме з ЦП проблем немає
Как видим уметь в ФПС на порядок сложнее чем в число дробилки для ИИ. Даже Интел без ReBar не смогла в видеокарты... а НВИДИЯ АМД смогли.
А iGPU давно отдельный кусок кристалла - куда прилепят там и будет - в проце, в чипсете рядом на плате, в писи карте, в ЮСБ... . Но вот цена на не популярные решения никому не понравится... магия капитализма и серийного производства.
-
Nekros
Member
Що це значить? Так він потужний чи ні?yuriy_dd: ↑ 17.07.2025 02:41 В графічних тестах - він нормально виступає. Але для ігор купуйте х86 - ніхто ж не заставляє купувати мак
В графіці може але в іграх не може?
-
AssayMAS
Member
ну он же разный на разных матерях - где то 256МБ где то 8+ГБ памяти... на многих rebar есть чисто номинально и надо много времени потратить что бы настроить и биос и ОС. По дефолту будет "не очень" - штраф без ReBar=SAM у карт интела 50%, с неправильными настройками штраф 10-50%. А у Нвидии 10% штрафа на отсутствие ребар или 3-5% на неправильную настройку.1234waltz: ↑ 16.07.2025 22:54ReBAR є на 90% сисем випущених за останні років 5
На любой мат. плате с UEFI при наличии места в микросхеме BIOS можно rebar поднять, но рецепты требуют парочку высших в ИТ для реализации и кучу времени и оборудования.
Просто Интел выпустила лоу енд карты которые не применимы к лоу енд ПК что дико... просто с RebaR проще код драйвера рожать... а у Нвидии и АМД и без rebar в биосе c аналогом rebar в драйвере всё хорошо работает.
а как же собственное чувство исключительности и элитарности?lewerlin: ↑ 17.07.2025 02:21ні в яких дисциплінах, не представляють.
Вот я когда то искал на мак читалку бесплатную какого то формата непопулярного - так нету халявы только платные... А вот под винду прям в браузере плагин и много сортов и на халяву.
Просто мак у всех знакомых "для понту" да и далеки люди от ИТ.
А все кто в ИТ сидят на ноутах\ПК на x86=x64. Да какие то особенные модели ноутов средней цены 500-1000$ - но тонких нюансов выбора модели ноута не понимаю - хотя мне часами заливали, так сказать лично попой не выстрадал знание.
-
item2
Member
Головний мінус Мака, що це не є універсальний інструмент для запуску всіх додатків, професійного софту і ігор в світі. Це ноутбуки для дизайнерів, монтажерів, фотографів, офісу, менеджерів і щоб деякі (не всі) проекти компілювати.
Якщо серйозна професійна робота, де потрібні CUDA, ROCm, купа плагінів - тільки платформа x86. Наукові розрахунки - теж. Серверний девелопмент - краще Лінукс, щоб без оцих віртуальних машин. Ті ж Андроїд додатки працюють на Лінукс в Waydroid майже нативно і підтримують увесь функціонал. Про мільйони ігор, старих і нових - теж зрозуміло, x86. Робота з ігровою графікою, геймдев - теж x86. До речі, Вінда, Лінукс підтримують як x86 так і ARM, а не щось одне. І все залізо в світі.
Мак - класні ноути для своїх задач, якщо вас не турбує прив'язка заліза і софту до одного вендора. Колись зацікавився Apple Watch, але вони одразу змушують переходити на екосистему Apple і купувати iPhone.
Тому порівнювати Mac і x86 - це як порівнювати швидкий кабріолет з багафункціональним бульдозером.
P.S. Завжди дивує відео, як більшість маководів працюють на 14-дюймових ноутах. Докупіть собі великі монітори, клаву, мишу, хаб, щоб сидіти прямо. Хіба ж це зручно працювати без усього цього?
Якщо серйозна професійна робота, де потрібні CUDA, ROCm, купа плагінів - тільки платформа x86. Наукові розрахунки - теж. Серверний девелопмент - краще Лінукс, щоб без оцих віртуальних машин. Ті ж Андроїд додатки працюють на Лінукс в Waydroid майже нативно і підтримують увесь функціонал. Про мільйони ігор, старих і нових - теж зрозуміло, x86. Робота з ігровою графікою, геймдев - теж x86. До речі, Вінда, Лінукс підтримують як x86 так і ARM, а не щось одне. І все залізо в світі.
Мак - класні ноути для своїх задач, якщо вас не турбує прив'язка заліза і софту до одного вендора. Колись зацікавився Apple Watch, але вони одразу змушують переходити на екосистему Apple і купувати iPhone.
Тому порівнювати Mac і x86 - це як порівнювати швидкий кабріолет з багафункціональним бульдозером.
P.S. Завжди дивує відео, як більшість маководів працюють на 14-дюймових ноутах. Докупіть собі великі монітори, клаву, мишу, хаб, щоб сидіти прямо. Хіба ж це зручно працювати без усього цього?
-
stoned
Member
AssayMAS
Нещодавно був свідком того, як в збірці 9600К+B580 ребар в форзі з 25 кадрів зробив 120+. Дуже здивувався.
Нещодавно був свідком того, як в збірці 9600К+B580 ребар в форзі з 25 кадрів зробив 120+. Дуже здивувався.
-
AntonyKandaurov
Member
item2
Відповідь на P.S.
Ви що, який ще зовнішній екран?! Макбучєр так не вміє, купив 13" то й працюй так. Огризок світиться - успіх крутиться.
Ще була (чи досі є?!) модна фіча працювати стоячи, щоб не сідати.
Відповідь на P.S.
Ви що, який ще зовнішній екран?! Макбучєр так не вміє, купив 13" то й працюй так. Огризок світиться - успіх крутиться.
Ще була (чи досі є?!) модна фіча працювати стоячи, щоб не сідати.
-
dreamcome
Junior
Не понимаю, о чём вы спорите. Я владею и системой на Ryzen с RTX 3090, и Mac mini на чипе M4, так что могу сравнивать из личного опыта. В повседневных задачах вроде серфинга в браузере Mac работает шустрее почти без задержек. Но когда дело доходит до игр, Mac сильно уступает — он больше похож на эмулятор Windows: производительность низкая, особенно в требовательных играх, и мало что запускается.
-
1234waltz
Member
Ставив Arc B570 в стару гігабайтівську материнку на B450, якій 5 років. Там для ReBAR в біос три налаштування - "вимкненно", "4 ГБ" та "автоматично - більше 4 ГБ". І це мідл мат.плата 5 річної давнини (благо оновлення біоса приходять і по сьогодні, нічого поганого сказати не можу).AssayMAS: ↑ 17.07.2025 06:38ну он же разный на разных матерях - где то 256МБ где то 8+ГБ памяти... на многих rebar есть чисто номинально и надо много времени потратить что бы настроить и биос и ОС.1234waltz: ↑ 16.07.2025 22:54ReBAR є на 90% сисем випущених за останні років 5
Припустити, що хтось купить нову Арку в систему старшу за 5 років мені доволі важко.
Можу теоретично припустити, що є якісь ультрабюджетні плати випущені в 2025, в яких ці налаштування зроблені калічно. Але знов жеж, якщо у 5-річного гігабайта з цим немає проблем, то знайти таку плату треба постаратись. Може якись хуанань чи максюнь з аліка, але їх покупці скоріше за все сидять на пережарених Паскалях та Полярисах.
Відправлено через 9 хвилин 54 секунди:
Доволі легко бути швидше 6000 гена радиків в проф. програмах, бо в мене якось формально швидша затичка в слоті 6500 XT програла в швидкості ноутбучній 1650 при пакетній обробці фото в Топазі. У Радеонів 5000-6000 з продуктивністю поза іграми все доволі погано, настільки, що вони примудряються в софті зливати навіть реліктовому ноутбучному мутанту Тюрінга та Вольти в окремих софтінах.
-
Dynamite
Member
Какое 4к... Надо радоваться, что там хоть что-то тянет в 2к из игорей.
-
AssayMAS
Member
то шото или с обновами винды было или дровами - может даже игра обновы скачала... и установила какой-то улучшатель количества ФПС.stoned: ↑ 17.07.2025 07:19ребар в форзі з 25 кадрів зробив 120+. Дуже здивувався.
многие тестировали много карт от интел (на Ютубе строка поиска "intel rebar on off") там без rebar на куче поколений ПК штраф 50% максимум и самое главное рваный график ФПС - чем древнее ПК тем рваней график. Но конкретный штраф зависит от конкретной игры - есть такие игры что без ребар 10-20% штрафа всего. Но опять если я суну современную видео карту в ПК типо i7-3770 то там еще 20+% штрафа на древнюю архитектуру проца от "современной" рязани 3000 5000+ серии или интела 10+поколения.
-
IronWithin
Member
Так там портів же не вистачає(3 порти на прошці здається), хочеш монік(а якщо ще й не один…), клаву, мишу -> йдеш шукаєш хаб:Ditem2: ↑ 17.07.2025 07:01
Дизайн майбутнього, нічого не скажеш
-
Yaroslav308
Member
Дело не только в моде: долго сидеть вредно для здоровья. Во время обострений проблем со спиной мне просто больно сидеть дольше часа, максимум двух.AntonyKandaurov: ↑ 17.07.2025 07:40Ще була (чи досі є?!) модна фіча працювати стоячи, щоб не сідати.
Отправлено спустя 3 минуты 37 секунд:
Сэкономил пару копеек на хабе? Он периодически перегревается, и всё отваливаетсяIronWithin: ↑ 17.07.2025 10:20йдеш шукаєш хаб:D
-
IronWithin
Member
Я до речі купував собі стіл з регулюванням висоти як раз щоб потестувати почуту десь інфу про роботу стоячи(проблем зі спиною не маю), це був доволі цікавий досвід, 8 годин, доволі непогано концентрація підтягується, але це точно не для всіх, у кого замість квадріцепсу - шмат сала - мимо, а це приблизно всі.Yaroslav308: ↑ 17.07.2025 10:31Дело не только в моде: долго сидеть вредно для здоровья. Во время обострений проблем со спиной мне просто больно сидеть дольше часа, максимум двух.AntonyKandaurov: ↑ 17.07.2025 07:40Ще була (чи досі є?!) модна фіча працювати стоячи, щоб не сідати.
Отправлено спустя 3 минуты 37 секунд:Сэкономил пару копеек на хабе? Он периодически перегревается, и всё отваливаетсяIronWithin: ↑ 17.07.2025 10:20йдеш шукаєш хаб:D![]()
-
tablestikus
Member
Для роботи стоячи не треба 8 годин стояти.IronWithin: ↑ 17.07.2025 10:51Я до речі купував собі стіл з регулюванням висоти як раз щоб потестувати почуту десь інфу про роботу стоячи(проблем зі спиною не маю), це був доволі цікавий досвід, 8 годин, доволі непогано концентрація підтягується, але це точно не для всіх, у кого замість квадріцепсу - шмат сала - мимо, а це приблизно всі.Yaroslav308: ↑ 17.07.2025 10:31
Дело не только в моде: долго сидеть вредно для здоровья. Во время обострений проблем со спиной мне просто больно сидеть дольше часа, максимум двух.
Отправлено спустя 3 минуты 37 секунд:
Сэкономил пару копеек на хабе? Он периодически перегревается, и всё отваливается![]()
-
IronWithin
Member
В мене тоді була робота де треба було сидіти 11 з 12 годин. І це робилось з інтересуtablestikus: ↑ 17.07.2025 11:07Для роботи стоячи не треба 8 годин стояти.IronWithin: ↑ 17.07.2025 10:51
Я до речі купував собі стіл з регулюванням висоти як раз щоб потестувати почуту десь інфу про роботу стоячи(проблем зі спиною не маю), це був доволі цікавий досвід, 8 годин, доволі непогано концентрація підтягується, але це точно не для всіх, у кого замість квадріцепсу - шмат сала - мимо, а це приблизно всі.
-
waryag
Member
Питання в тому, що навіть топового двохчипу епл не вистачає для 4к хоч на якихось настроюваннях, тобто він не дотягує навіть до 5070/9070.dext: ↑ 16.07.2025 19:29 у випадку ARM це iGPU на SoC - ось тут і починаються реальні проблеми від "емейзінга", який проапгрейдити можна лише заміною всього, а якщо не можна - доведеться грати у бенчмарки
Відправлено через 17 хвилин 6 секунд:
Формально, топовий двочип епл можна порівняти з 5090. Площа дещо менше, але і техпроцесс краще. Зрозуміло, що відяха спеціалізована, тому краще підходить її половинка - 5080.dext: ↑ 16.07.2025 23:29Будь-яка (x86/ARM/RISCV/etc) SoC не рівень дискретним 5080/5090 ані за площею, ані за сирою 3D/AI/RT-продуктивністю, просто фізично, тож в тестах 3D/ігор потрібно виходити з цього.
Відповідно, ідіоти ті, хто каже, що M3/M4 краще за 5080/5090, і ті, хто каже, що CPU x86 краще за ARM (лише тому що дискретні 5080/5090 з 1TB/s+ VRAM >>> за будь-які інтегровані GPU) - оберіть до кого ви тут належите
Тим більше, що й по ПЗП у них приблизний паритет.
-
dead_rat
Member
-
walkman3000
Member
перепись x86-ретардов с их стереотипами из 2010, а 3,5 владельца чипов m3/4max доказывают им что мак может в игры