Новости
Последние статьи и обзоры
Прогрес ARM процесорів
-
tornadox
Member
За пів року користування макбуком з M4 Pro я зрозумів, що macOS у плані стабільності серйозно деградувала за останні роки. І дуже серйозно. Не думаю, що проблема в ARM-процесорах - перший мій мак був ще на macOS 10.9, і це була доволі легка, швидка система. Вона чудово працювала на звичайному 2.5" HDD і Core i5 U-серії, майже не поступалася Windows-ноутбукам того часу з SSD і нормальними процесорами.
Зараз же - варто трохи зрушити вліво чи вправо, і macOS зависає, заїкається звук, вилазять дивні глюки. Складається враження, що стабільність гарантується лише тоді, коли ти не підключаєш нічого (мабуть, тому й прибрали USB-A) і користуєшся тільки софтом з App Store.
Коли маки ще були на x86, можна було спокійно поставити BootCamp чи тримати окремий SSD з іншою ОС. Тепер мак усе більше схожий на айпад із клавіатурою. Так, прогрес у залізі очевидний, але в плані софту від Apple - просто катастрофічний регрес.
І найгірше, що компанія, яка колись асоціювалася зі стабільністю та надійністю, зараз часто випускає сирі оновлення, що ламають базові речі. Замість відчуття надійності - постійне відчуття, що ти тестуєш бету.
Тому який би там прогрес не був в ARM, з усіма цими обмеженнями в софті воно так і залишиться в якійсь ніші. Бо для споживання контенту зараз є смартфон чи планшет, а від ноутбука хочеться більшої свободи, а не стерильного середовища, де все працює тільки за правилами Apple.
Зараз же - варто трохи зрушити вліво чи вправо, і macOS зависає, заїкається звук, вилазять дивні глюки. Складається враження, що стабільність гарантується лише тоді, коли ти не підключаєш нічого (мабуть, тому й прибрали USB-A) і користуєшся тільки софтом з App Store.
Коли маки ще були на x86, можна було спокійно поставити BootCamp чи тримати окремий SSD з іншою ОС. Тепер мак усе більше схожий на айпад із клавіатурою. Так, прогрес у залізі очевидний, але в плані софту від Apple - просто катастрофічний регрес.
І найгірше, що компанія, яка колись асоціювалася зі стабільністю та надійністю, зараз часто випускає сирі оновлення, що ламають базові речі. Замість відчуття надійності - постійне відчуття, що ти тестуєш бету.
Тому який би там прогрес не був в ARM, з усіма цими обмеженнями в софті воно так і залишиться в якійсь ніші. Бо для споживання контенту зараз є смартфон чи планшет, а від ноутбука хочеться більшої свободи, а не стерильного середовища, де все працює тільки за правилами Apple.
-
Gold_Star
Member
Тим боком, що сама Apple підтверджує неповноцінність своїх девайсів на армах у порівнянні з комп'ютерами на базі х86 процесорів, з чим ви і сами згодились:
yuriy_dd: ↑ 09.11.2025 19:40саме так, прямо явно каже, навіть з картинками що дитина зрозумієGold_Star: ↑ 09.11.2025 19:17але Apple вважає що це звичайна читалка для малювання
Іншими словами, у арма є тільки єдина перспектива - служити безкоштовною (в плані ліцензії) прослойкою для NPU блоків в малопотужних рішеннях для ШІ, опціонально ще можна вижати трішки продуктивності для смартфонів при нинішній літографії, а далі перехід (або повернення?) на більш гнучкі архітектури, до яких відноситься і х86...yuriy_dd: ↑ 09.11.2025 20:02а викруткою трохи важко забивати цвяхи, і самі виробники для цього пропонують молоток
але є такі як ви - бігають і жаліються
-
AntonyKandaurov
Member
Я би сказав що на 52% швидший судячи із теста спідометр.ви про те що М4 на 50% швидший і не просідає від батареї?
готові ввдповісти?
Кожного року по 52%? Молодці, немає що й додати.коли там х86 щось нове покаже? Епл так кожного року
Просто ракета, на 51% швидше ніж сцяний х86.а що ваш армсанг дійсно найшвидший в одно потоці?
Відправлено через 43 секунди:
tornadox
Циц, тут тільки облизувати можна обгризаного бога і шанувати прогресс арм М проца.
Відправлено через 5 хвилин 12 секунд:
Оце(!!!) наш місцевий дурник ніяк не зрозуміє що його супєршвидкий арм м проц такий швидкий бо працює в стерильній вилизаній екосистемі в якій крок вліво-вправо - розстріл.стерильного середовища, де все працює тільки за правилами Apple.
Відправлено через 3 хвилини 55 секунд:
Смарти вже вперлись в стіну, якісь різницю в швидкодії можна відчути лише в іграх, в повсякденщині смарт за 20 тисяч працює не гірше від смарта за 45-50, різниця не відчувається.смартфонів
-
waryag
Member
Вот кстати насчет автономности. За железом Юра как-то забывает о софте и ОС. А есть стимдек, с АПУ на старом 6-7нм техпроцессе, отстающий на 3 поколения по архитектуре процессора и на 2 - видео.Alexsandr: ↑ 09.11.2025 22:17Устройство везде рекламируется как имеющее "особенно долгое время работы от батареи". Пока что я этого особо не подтверждаю. Когда занимаюсь веб-разработкой с Docker и phpstorm, и подключен дополнительный внешний дисплей, устройство садится через 3-4 часа и его нужно заряжать. Это нормально или я что-то делаю не так? "
И расскажите про автономность на этом фоне
Что не мешает ему унижать по автономности решения на новых архитектурах и техпроцессах просто за счет эффективной оси. А ведь валве, при всем уважении, на фоне майков и эпл это мелкая инди компания.
К слову, это камень в огород обеих компаний, летающих в заоблачных эмпиреях, но забивающих на базовые потребности юзеров.
-
vdemeshko
Member
c 2017 года держу за правило ставить мажорную версию макоси когда будет х.2 (а лучше х.3) минорный релиз... в тот год (или все таки 2018 ? уже забыл) они сломали работу докера и это был фантастический факап ))) я помню как пригорало у коллег после обновления ))tornadox: ↑ 10.11.2025 13:45І найгірше, що компанія, яка колись асоціювалася зі стабільністю та надійністю, зараз часто випускає сирі оновлення, що ламають базові речі. Замість відчуття надійності - постійне відчуття, що ти тестуєш бету.
-
tornadox
Member
vdemeshko
ага, десь так адмін на одній компанії і радив, десь через півроку ставити новий мажорний реліз. Але зараз на маку профайл, і вже форсить Tahoe (2 міс. пройшло лище)
Чомусь згадалося
Тих же налаштувань зі скролом вистачає, щоб зрозуміти - дизайн явно малювали під тач. Одні апки закриваються по кліку на червону кнопку, інші - йдуть у фон, і здогадайся потім, живе вона ще чи ні. Розумію, що це справа смаку, але колись саме за такі штуки всі хейтили Microsoft, що кожне оновлення міняє півінтерфейсу. А тепер macOS реально виглядає як дистрибутив школяра, який натягнув віджети з усіх можливих DE.
І от цікавий момент: якщо мені треба запустити якийсь сторонній софт, який виходить за межі стандартного користувача-домогосподарки:
Windows - у більшості випадків є готовий бінарник: скачав, запустив, працює. Якщо софт платний - майже завжди знайдеться безкоштовний (open-source) аналог, іноді трохи гірший по юзабіліті, але принаймні він є.
Linux - або готові пакети, або бінарники, або навіть додатки прямо в репозиторії. Велика спільнота, купа гайдів, а якщо зовсім екзотика — докер-контейнер тебе виручить.
macOS - у більшості випадків тільки платний софт (або торенти, якщо хочеш ризикувати).
Якщо врахувати, що більшість графічного спецсофту спершу пишеться під вінду, то на лінуксі його ще можна завести через Wine/Proton без великого гемору. А от на маку - або приїхав, або крути віртуалку (знову ж - за гроші), або купуй Crossover (ага, теж за гроші).
Ну і ще важливий момент - практично весь сторонній софт вимагає підтвердження адміна. Якщо в тебе його нема - ти теж приїхав. Навіть елементарні штуки, які на вінді чи лінуксі робляться з коробки, тут упираються в Gatekeeper, сертифікати й діалоги з паролями.
У результаті маємо парадокс: Apple позиціонує macOS як систему для професіоналів, але поводиться вона як закрита пісочниця з айпада - гарна, гладенька, швидка, але тільки доти, доки ти не спробуєш зробити щось нетипове. Для когось це плюс, а для тих, хто звик до гнучкості - просто біль.
ага, десь так адмін на одній компанії і радив, десь через півроку ставити новий мажорний реліз. Але зараз на маку профайл, і вже форсить Tahoe (2 міс. пройшло лище)
так в нього весь софт власноруч написаний.waryag: ↑ 10.11.2025 17:24За железом Юра как-то забывает о софте и ОС.
Чомусь згадалося
Якщо без графічного софту на маку ще більш-менш ок, але більшість утиліт працюють зовсім не так, як сучасні GNU-версії. А сама взаємодія з системою - якась дивна суміш iPadOS і Windows 7 (Tahoe ще не пробував).AntonyKandaurov: ↑ 10.11.2025 15:00Оце(!!!) наш місцевий дурник ніяк не зрозуміє що його супєршвидкий арм м проц такий швидкий бо працює в стерильній вилизаній екосистемі в якій крок вліво-вправо - розстріл.
Тих же налаштувань зі скролом вистачає, щоб зрозуміти - дизайн явно малювали під тач. Одні апки закриваються по кліку на червону кнопку, інші - йдуть у фон, і здогадайся потім, живе вона ще чи ні. Розумію, що це справа смаку, але колись саме за такі штуки всі хейтили Microsoft, що кожне оновлення міняє півінтерфейсу. А тепер macOS реально виглядає як дистрибутив школяра, який натягнув віджети з усіх можливих DE.
І от цікавий момент: якщо мені треба запустити якийсь сторонній софт, який виходить за межі стандартного користувача-домогосподарки:
Windows - у більшості випадків є готовий бінарник: скачав, запустив, працює. Якщо софт платний - майже завжди знайдеться безкоштовний (open-source) аналог, іноді трохи гірший по юзабіліті, але принаймні він є.
Linux - або готові пакети, або бінарники, або навіть додатки прямо в репозиторії. Велика спільнота, купа гайдів, а якщо зовсім екзотика — докер-контейнер тебе виручить.
macOS - у більшості випадків тільки платний софт (або торенти, якщо хочеш ризикувати).
Якщо врахувати, що більшість графічного спецсофту спершу пишеться під вінду, то на лінуксі його ще можна завести через Wine/Proton без великого гемору. А от на маку - або приїхав, або крути віртуалку (знову ж - за гроші), або купуй Crossover (ага, теж за гроші).
Ну і ще важливий момент - практично весь сторонній софт вимагає підтвердження адміна. Якщо в тебе його нема - ти теж приїхав. Навіть елементарні штуки, які на вінді чи лінуксі робляться з коробки, тут упираються в Gatekeeper, сертифікати й діалоги з паролями.
У результаті маємо парадокс: Apple позиціонує macOS як систему для професіоналів, але поводиться вона як закрита пісочниця з айпада - гарна, гладенька, швидка, але тільки доти, доки ти не спробуєш зробити щось нетипове. Для когось це плюс, а для тих, хто звик до гнучкості - просто біль.
-
vdemeshko
Member
я сижу все еще на Sonoma 14.8 (она же до сих пор получает секюрити апдейты и багфиксы)tornadox: ↑ 10.11.2025 18:19ага, десь так адмін на одній компанії і радив, десь через півроку ставити новий мажорний реліз. Але зараз на маку профайл, і вже форсить Tahoe (2 міс. пройшло лище)
-
Alexsandr
Member
На видео не видно.yuriy_dd: ↑ 09.11.2025 23:30 якраз видно перевагу і для багато-потоку
А под стол никак? С беспроводной клавой. Сидеть на 14 дюймовом экране, это себя не уважать. Тем более полно мест где ноуты просто ставят вместо ПК типа модно.yuriy_dd: ↑ 09.11.2025 23:30 поставити десктоп - ще сильно більше місця займає, і швидко не прибереш якщо стіл використовується і для інших потреб
Не факт. А под ялока, пара процев компилятору легче, а если что-то не так в магазин приложений не пустят.yuriy_dd: ↑ 09.11.2025 23:30 так під х86 - Cinebench оптимізовувася сильно більше років
Вы не поверите, но видео и проц единыyuriy_dd: ↑ 09.11.2025 23:30 мені все одно на ігри. І я спеціально обрав форум про Процесори. Є окремий форум про Відеокарти - можете там все писати про них
я не писал. Я когда-то писал что посмотрел бы, но такую штуку не подарят.yuriy_dd: ↑ 09.11.2025 23:30 так ви ж самі написали що вже 1 тиждень маєте макбук
А виртуализация делается святым духом? что странно чаcть людей реально хвалит компиляцию, а у части медленнее идет чем у х86. Интересна причина.yuriy_dd: ↑ 09.11.2025 23:30 так. Я можу в віртуалку з лінуксом поставити і компілювати і запускати в ній - падіння швидкодії практично нема
А компилятор и его опции чем занимаются? Если там несколько моделей ЦП, то оптимизация уже какая-то есть.yuriy_dd: ↑ 09.11.2025 23:30 нема ніякої в мене оптимізації. Код подібний як ви описали - опрацьовує дані які вже завантажені на диск. Працює з БД Постгре
Passmark вроде бі яблоко послабее будет? что еще раз подтверждает оптимизацию и задачу.
-
Z440_User
Member
Колись гоняв на Pentium 4 Prescott (one core, 32bit) OSX 10.x.xtornadox: ↑ 10.11.2025 18:19 Linux - або готові пакети, або бінарники, або навіть додатки прямо в репозиторії. Велика спільнота, купа гайдів, а якщо зовсім екзотика — докер-контейнер тебе виручить.
...
Для когось це плюс, а для тих, хто звик до гнучкості - просто біль.
Враховуючи що переліз на неї з FreeBSD, а до фряхі було з десяток лінуксів в продовж кількох років, то для мене було сумно виявити що користуєшся або тим що із коробки, або платним.
Тож доволі швидко у мене в OSX оселився macports, завдяки якому було встановлено звичний лінуксовий софт разом із wine.
Але мене через місяць задовбало ставлення ос до мене наче я розумово відсталий, або дремуча домогосподарка, систему поміняв на OpenBSD
-
yuriy_dd
Member
-
pawn
Member
Все М-барахло годиться тільки для перегляду ютубу/тік-струмів в ліжку або на горшку. Це його зеніт застосування. Власне відсотків 98 користувачів його так і використовує.
Нормальні, адекватні люди використовують нормальні народні x86 процесори/відеокарти для роботи/розваг.
Нормальні, адекватні люди використовують нормальні народні x86 процесори/відеокарти для роботи/розваг.
-
tornadox
Member
macports колись ставив, але зараз є brew. Але наприклад з wine дуже цікава ситуація, можна поставити brew-arm64, а можна brew-amd64 і кожен потягне свій пакет вайна. Але опенсорсний вайн не робочий практично, там хіба щось на діректікс 9 запуститься.Z440_User: ↑ 10.11.2025 21:12 Тож доволі швидко у мене в OSX оселився macports, завдяки якому було встановлено звичний лінуксовий софт разом із wine.![]()
В кросовері все працює, але плати гроші. Я навіть здивований був як може виглядати платний wine.
ну мабуть і ви і я гікиZ440_User: ↑ 10.11.2025 21:12 Але мене через місяць задовбало ставлення ос до мене наче я розумово відсталий, або дремуча домогосподарка, систему поміняв на OpenBSD
саме цікаве що друзі програмісти часто люблять казати що вони обрали мак бо це юнікс, але консоллю користувалися максимум для запуску 5 команд свого фреймворка. Мало хто знає що Мак ОС це сертифікований юнікс тільки з юридичних і маркетингових причин, ось історія від головного розробника - https://www.quora.com/What-goes-into-ma ... -certified
Коли розказуєш що їхній фреймворк давно можна запустити з під вінди в WSL округляють очі
Відправлено через 9 хвилин 8 секунд:
на оверах дивитися цього пустодзвіна це себе не поважати
ось правильне відео
-
Gold_Star
Member
Я більше поржав з рекламної інтеграції вартандера і хбокс аллі прямо на середині не менш рекламного відео цього макбукаtornadox: ↑ 11.11.2025 20:58на оверах дивитися цього пустодзвіна це себе не поважати
-
yuriy_dd
Member
я особисто не стикнувся (може ще) з глюками МакОС - і всі мої знайомі які перейшли на маки - теж всі як один кажуть що у порівнянні з Віндовс - макбук - це просто взірець стабільностіtornadox: ↑ 10.11.2025 13:45За пів року користування макбуком з M4 Pro я зрозумів, що macOS у плані стабільності серйозно деградувала за останні роки. І дуже серйозно
а з проблемами Віндовс 11 - я особисто стикнувся - що це тотальна деградація у порівнянні з Віндовс 7 - як в плані надійності, так і у функціональності і навіть дизайні
ви явно в своїй печері не чули що коїться з Віндовс - як там оновлення ламають всеtornadox: ↑ 10.11.2025 13:45І найгірше, що компанія, яка колись асоціювалася зі стабільністю та надійністю, зараз часто випускає сирі оновлення, що ламають базові речі
о, ще один з печери вилізpawn: ↑ 11.11.2025 19:56Все М-барахло годиться тільки для перегляду ютубу/тік-струмів в ліжку або на горшку. Це його зеніт застосування. Власне відсотків 98 користувачів його так і використовує.
сидіть і далі там, прогрес від вас не залежить
-
pawn
Member
Не рвись так, а то ще порвешся))yuriy_dd: ↑ 13.11.2025 17:57о, ще один з печери виліз
сидіть і далі там, прогрес від вас не залежить
-
tornadox
Member
а якщо не включати мак, то можна й далі дуже мати що в нього 100% аптайм. Кожна жаба хвалить своє болото, але от що я помітив що ті хто перейшов повністю на мак вже років 10 як, то вони сильно технічного деградували і втратили критичне технічне мислення і стабільно ведуться на маркетинговий хлам за $$$.yuriy_dd: ↑ 13.11.2025 17:57я особисто не стикнувся (може ще) з глюками МакОС - і всі мої знайомі які перейшли на маки - теж всі як один кажуть що у порівнянні з Віндовс - макбук - це просто взірець стабільності
а з проблемами Віндовс 11 - я особисто стикнувся - що це тотальна деградація у порівнянні з Віндовс 7 - як в плані надійності, так і у функціональності і навіть дизайні
В мене мак з 2013 року, а ще я бавився хакінтошами на АМД коли це ще не було мейнстрімом.

-
yuriy_dd
Member
в мене ноут на Він 7 - постійно в режим sleep / hibernate входить і виходить і вже UpTime 644 доби - Він 11 в принципі таке не зможеtornadox: ↑ 13.11.2025 20:23років 10 як, то вони сильно технічного деградували і втратили критичне технічне мислення
що можна сказати про тих хто перейшли на Він 11?
Відправлено через 54 секунди:
це ваш рівень, вище ви не зможете. Вас самого від себе не тошнить?pawn: ↑ 13.11.2025 18:01 Не рвись так, а то ще порвешся))
-
Z440_User
Member
Давно це було...tornadox: ↑ 13.11.2025 20:23 В мене мак з 2013 року, а ще я бавився хакінтошами на АМД коли це ще не було мейнстрімом.
![]()
- спойлер
-
yuriy_dd
Member
в той час як фанати х86 пускають слини - АРМ невпино наступає:

-
Yaroslav308
Member
Фактично цей графік показує лише те, що частина користувачів досі не оновила свої старі маки.yuriy_dd: ↑ 14.11.2025 00:21в той час як фанати х86 пускають слини - АРМ невпино наступає: