PON в квартиру

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
Alligator
Member

Повідомлення

Royter: 13.01.2026 10:09
Alligator: 12.01.2026 16:10
якщо для дому і до 1 Гбіт то різниці 0
А если EPON не стабилен? и ограничение по скорости на гигапорте то GPON лучше?
краще, якщо впираєтесь в попередній стандарт, рахуйте, що їдете у пробці за швидкістю 10 км за годину, яка вам різниця на чому?
Чи вам 1 Гбіт мало?
EPON
GPON
XG-PON
XGS-PON
10G-EPON
25G-PON
Royter
Member

Повідомлення

Alligator: 13.01.2026 12:52

краще, якщо впираєтесь в попередній стандарт, рахуйте, що їдете у пробці за швидкістю 10 км за годину, яка вам різниця на чому?
Чи вам 1 Гбіт мало?
EPON
GPON
XG-PON
XGS-PON
10G-EPON
25G-PON
Epon провайдер тока смог дать скорость 650 мбит хотя странное ограничение
Евгений King
Member

Повідомлення

Alligator: 12.01.2026 16:10
якщо для дому і до 1 Гбіт то різниці 0
В якому сенсі він не стабільний?
Одні й ті ж самі яйця. Ну й жодних гарантій що на GPON вам дадуть більший тариф за 500М. Тарифна сітка - це політика провайдера. Деякі перестраховуються сильно, тому дають тарифи 300-500-600М, бо дешеві ONU часто не вивозять 1Г, як і ПК клієнтів. Щоб уникнути лишніх звернень клієнтів, за відсутності конкуренції, 500М тарифи така собі норма.
Royter
Member

Повідомлення

Евгений King: 13.01.2026 13:40

Одні й ті ж самі яйця. Ну й жодних гарантій що на GPON вам дадуть більший тариф за 500М. Тарифна сітка - це політика провайдера. Деякі перестраховуються сильно, тому дають тарифи 300-500-600М, бо дешеві ONU часто не вивозять 1Г, як і ПК клієнтів. Щоб уникнути лишніх звернень клієнтів, за відсутності конкуренції, 500М тарифи така собі норма.
Чате тг пишут что не стабилен в разных частях города у меня также проблемы вилазят провайдер пока не думает исправлять это тока тарифы думает повышать.
Евгений King
Member

Повідомлення

Royter: 13.01.2026 14:09
Евгений King: 13.01.2026 13:40

Чате тг пишут что не стабилен в разных частях города у меня также проблемы вилазят провайдер пока не думает исправлять это тока тарифы думает повышать.
Без поняття про що мова і як це нестабільний EPON.
Можуть бути нюанси при активній розбудові мережі, але на цьому все.
Deepseek про ніякі проблеми EPON не знає, а GPT питати я не буду, бо він постійно бреше.
Royter
Member

Повідомлення

Евгений King: 13.01.2026 14:34
Royter: 13.01.2026 14:09

Deepseek про ніякі проблеми EPON не знає, а GPT питати я не буду, бо він постійно бреше.
проще говоря провайдер набирает абонов а оборудование тот же иза этого оно не стабильно.

Отправлено спустя 38 секунд:
больше и просадки у остальных абонов
Alligator
Member

Повідомлення

Royter, а с чего вы взяли, что проблема на gPON исчезнет если просто провайдер редиска и продает больше подключений чем технически возможно? Отсюда и тарифы 650 мбит, чтоб какой-то Вася не забил канал полностью, а оставил немного другим на время загрузки/скачивания.
Евгений King
Member

Повідомлення

Royter: 13.01.2026 14:37
Евгений King: 13.01.2026 14:34

проще говоря провайдер набирает абонов а оборудование тот же иза этого оно не стабильно.

Отправлено спустя 38 секунд:
больше и просадки у остальных абонов
Нічого не понятно.
Я обслуговував, ще за зародження самого PON, як масового явища, мережі - як EPON так і GPON. Суттєвих відмінностей в якості, для звичайного користувача там НЕМАЄ.
Якщо поміж клієнтами буде велика різниця сигналів, то відпаде або почне дохнути одна ціла гілка з найгіршими сигналами і ігнорувати провайдер це не зможе, ONU просто не будуть регатись до OLT. Клієнти з нормальними сигналами в більшості випадків нічого не помітять.
Не шукайте мінуси там, де їх нема. EPON/GPON і т.д. це давно вивірені, як швейцарський годинник, технології.
Більш того, EPON це дуже малі дерева, 64 клієнта на PON порт. Це треба бути дуже вмілим, щоб побудувати це погано.

Відправлено через 1 хвилину 24 секунди:
Alligator: 13.01.2026 14:40 Royter, а с чего вы взяли, что проблема на gPON исчезнет если просто провайдер редиска и продает больше подключений чем технически возможно? Отсюда и тарифы 650 мбит, чтоб какой-то Вася не забил канал полностью, а оставил немного другим на время загрузки/скачивания.
Не можливо продати більше підключень на PON, ніж вміщає дерево. Ну я про такі збочення власне ще не чув :lol:
Alligator
Member

Повідомлення

Евгений King: 13.01.2026 15:03Не можливо продати більше підключень на PON, ніж вміщає дерево. Ну я про такі збочення власне ще не чув
Я про швидкість, а не кількість абонентів. Причому збочення там різні, від правильних шейперів на OLT до обмеження тупо на ONU до якоъ тупо провайдер не дає даних користувачеві.
Royter
Member

Повідомлення

Евгений King
Терминале и горит красная лампочка пон временами, оператор не видит просто перезагружайте и так пару раз и появился линк и так не тока у меня.
Евгений King
Member

Повідомлення

Royter: 13.01.2026 15:12 Евгений King
Терминале и горит красная лампочка пон временами, оператор не видит просто перезагружайте и так пару раз и появился линк и так не тока у меня.
Якщо у вас не зарезервований PON термінал, без UPS, то в моменти відновлення живлення OLT буде дуже довго тупити і збирати всіх абонів.
Ще гірше історія, якщо у горепровайдера не зарезервований OLT і він бутається у вимкнення, коли він починахє шукати прямо всіх абонів разом це повна срака.
Якщо нічого з цього до ваших ситуацій не відноситься - копайте мозок провайдеру, щоб:
- вам замінили ONU і БЖ, наполегливо і стійко стійте на тому, що якщо вони не можуть розібратись, хай зроблять хоч це, бо ONU часто дохнуть на рівному місці, як і їх БЖ
- наполягайте щоб вони перевірили сигнали до/від вашої ONU, сигнали мають бути в діапазоні до -25/-27 dBm, все що гірше в сторону зменшення це вже фактично не робочі рівні
- якщо обладнання не дозволяє оцінити сигнали, хай монтажник при заміні ONU поміряє сигнал і заодно все інше перевірить
Royter
Member

Повідомлення

Евгений King
mini ups стоит дома сразу два даже грешил на роутер купил flint 2 не помогло, киевстаре работает стабильно на flint 2 проблем нет но там тока до 10 часов автономка а може и мнеше.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Royter
1. Mini UPS не показник, бо це як не крути не комплектні БЖ від виробника, а РЕЗЕРВНЕ живлення і зазвичай недороге, а якість живлення впливає на роботу обладння як ніщо інше, тому будь які перевірки тільки на живленні з розетки із комплектними БЖ.
2. По провайдеру, у нього мають бути зарезервовані по живленню OLT і крапка і це претензія до провайдера, хоча у нормального провайдера питання резервування живлення не стоїть взагалі, воно має бути по дефолту із моніторингом стану цього добра.
3. Ви згадували, що ваш ONU час від часу блимає червоним (LOS), під час включення ONU абсолютно нормальне явище що декілька секунд на ONU може блимати LOS, це не проблема, так і має бути під час завантаження пристрою, а от якщо під час роботи він починає світити LOS це вже проблема, і тут треба дзвонити сапорту провайдера але знову ж таки живлення має бути комплектним БЖ, НЕ ВІД Mini UPS або якоїсь подібної єересі, принаймні на період тесту.
4. Ніхто не відміняв дивну роботу ONU, роутера після стрибків напруги під час відключень, - електроніка таке не любить. І тут як ви розумієте питань до провайдера немає бо це не його зона відповідальності. Але дуже добре коли ви в таких випадках дзвоните сапорту, і він вам коректно пояснює ситуацію і допомагає там де має допомогти, із пропозицією вирішення проблеми.

В компанії в якій я працюю нормальним робочим діапазоном сигналу є від -10 до -27. Бо і забагато сигналу теж погано бо це навантаження на лазер ONU.

Коли мені телефонує абонент, я завжди уважно слухаю, що хоче донести людина, погано мені не погано, байдуже який настрій, людину на тому кінці це не має хвилювати, вона має отримати допомогу (в межах компетенції), тому я вважаю, що як мінімум коли ви звертаєтесь до сапорта свого провайдера він має вислухати вас, продіагностувати проблему, дати вам відповідь по питанню (в межах компетенції, бо питання від людей нерідко бувають досить дивними але тут нічого страшного), якщо під час телефонного дзвінка виконати діагностику не вдається сапорт має пояснити причину чому так і скільки часу орієнтовно або точно на це потрібно. Має бути комунікація.
Востаннє редагувалось 15.01.2026 15:20 користувачем Ekz0rcyst, всього редагувалось 1 раз.
StTechnik
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 15.01.2026 15:08знову ж таки живлення має бути комплектним БЖ
Тут спрашивают, а что делать, если у ONU нет комплектного БП?
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

StTechnik
А це як взагалі? Маячня повна, ви самі подумайте логічно, - як під час підключення абонента буде працювати ONU без БЖ?
Royter
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst
прерывания по всему городу чате тг уже 47 сообщений за не стабильность и оборудование bdcom и вроде бюджетка и тарифы растут был провайдер фоп и сразу 100грн плюс поднял и в этому году также будет минималка выросла им платить надо зарплату.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Royter: 15.01.2026 16:23 Ekz0rcyst
прерывания по всему городу чате тг уже 47 сообщений за не стабильность и оборудование bdcom
І як же в чаті ТГ дізнались, що проблема саме в стабільності обладнання BDCOM? І якого саме? На основі чого грунтуються ці ствердження? Бо відповідь "так написали в чаті" це не відповідь, - ми ж не діти, потрібна конкретика, якщо потрібно вирішити питання звісно.
Royter: 15.01.2026 16:23 и вроде бюджетка и тарифы растут был провайдер фоп и сразу 100грн плюс поднял и в этому году также будет минималка выросла им платить надо зарплату.
Це вже окреме питання. Причин для підняття тарифів вистачає тому тут нічого дивного, але до технічних причин це не має жодного відношення тому немає сенсу це обговорювати.
Royter
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst
Ну оф страница тг провайдера там 1к подписчики https://t.me/NetCityOfficialChanel
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Royter
Скоріше за все я неуважно дивився, я прогорнув трохи, і так і не знайшов згадок про "47 сообщений за не стабильность и оборудование bdcom"...
Це повідомлення від самого провайдера чи від користувачів? І про яке саме обладнання bdcom йде мова?
Нормально можете пояснити?
StTechnik
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst
А це як взагалі?
Ну есть такая штука. Называется PoE. Не знаю, может слышали. Так вот если коротко - суть в том, что например у меня ONU не имеет штатного БП (не шел в комплекте). И питается от от PoE свича, который зарезервирован от Экофлоу. И да (обоже) - у меня сигнал провайдера заходит в свич, а не в роутер. И когда мне тп провайдера говорит - вставьте наш провод напрямую в ПК - я вежливо улыбаюсь и прошу что меня набрал кто то их «взрослых».
Відповісти