PON в квартиру

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
Евгений King
Member

Повідомлення

Royter: 08.01.2026 12:45 Вот началось пару месяцев как проблемы на оптика от местного оператора, временами пропадает связь оператор кц ниче не видит, предлагает платного спеца который ниче не сделает но деньгу возьмет и сам абонент виноват кроме дудоса.
Зображення
Періодичні проблеми є, пару місяців
DDoS є сьогодні, це не показник. Ймоврність що ці DDoS повторюються постійно цілі 2 місяці мізерна
Монтажника ви не хочете
Розбиратись не хочете
Всі винні, один ви хороший виходить?

За 2 міс можна було розібратись чи змінити провайдера :rotate:

Живлення для початку перевірте, БЖ на ONU змініть, в більшості випадків дохнуть БЖ. Якщо ONU живиться з якогось DC1018P - то спершу впевністься що пацієнт живий. У мене два DC1018P живили роутер + ONU. Так от коли помирали DC1018P - ONU відвалювалась а роутеру було пофіг. Змінив на норм UPS для роутера і поки ОК.
Hotspur
Member

Повідомлення

Royter: 08.01.2026 12:45предлагает платного спеца который ниче не сделает но деньгу возьмет
найдіть нормального спеціаліста.
Royter
Member

Повідомлення

Евгений King: 08.01.2026 12:52
Royter: 08.01.2026 12:45 Вот началось пару месяцев как проблемы на оптика от местного оператора, временами пропадает связь оператор кц ниче не видит, предлагает платного спеца который ниче не сделает но деньгу возьмет и сам абонент виноват кроме дудоса.
Зображення
Періодичні проблеми є, пару місяців
DDoS є сьогодні, це не показник. Ймоврність що ці DDoS повторюються постійно цілі 2 місяці мізерна
Монтажника ви не хочете
Розбиратись не хочете
Всі винні, один ви хороший виходить?

За 2 міс можна було розібратись чи змінити провайдера :rotate:

Живлення для початку перевірте, БЖ на ONU змініть, в більшості випадків дохнуть БЖ. Якщо ONU живиться з якогось DC1018P - то спершу впевністься що пацієнт живий. У мене два DC1018P живили роутер + ONU. Так от коли помирали DC1018P - ONU відвалювалась а роутеру було пофіг. Змінив на норм UPS для роутера і поки ОК.
masriva 16ач в отключение работает уже купил flint 2 но проблема не пропала и я там не один такой 37 сообщений все одинаково болезнь тухнет подключение.

Отправлено спустя 3 минуты :
Hotspur: 08.01.2026 13:00
Royter: 08.01.2026 12:45предлагает платного спеца который ниче не сделает но деньгу возьмет
найдіть нормального спеціаліста.
ОН там лиш бы содрать бабло а цены растут 200грн платить померяет скорость померяет уровень сигнала и все со счета деньги берёт.

Отправлено спустя 27 минут :
было бы на что сменить все не то в доме
Dark Knight
Member

Повідомлення

TSMatvey: 28.12.2025 15:48 в мене Ланет (проста виата пара) півтора роки нормально тримав по 8 годин без світла, а це вже 4й день, як тільки зникає світло -то зникає інет. Підтримка обіцяє колись полагодити. При чому ситуація зі світлом краще, ніж була раніше (світло є мінімум 12 годин на добу). Хочеться вже якоїсь оптики, але чи заводять її в хрущовки ?

Ланет "зажрался" :D
та ж сама проблема , вже хочу на іншого провайдера, та оптику.
при чому, техпідтримка кормить обіцянками - чекайте, колись вирішимо. але іде 2-й тиждень і нічого не вирішується..

тут виникло питання, кто на оптиці сидить:
ONU термінал - у вас всіх всередині квартири, і як протягували оптичний кабель по квартирі по підлозі/ стелі/ свердлили отвори?
чи є такі - хто ONU тримає в електрощитку зовні квартири в окремій коробці, і підключили живлення по POE- інжектору? ( і по квартирі нічого зайвого)
Royter
Member

Повідомлення

Dark Knight: 08.01.2026 13:48тут виникло питання, кто на оптиці сидить:
ONU термінал - у вас всіх всередині квартири, і як протягували оптичний кабель по квартирі по підлозі/ стелі/ свердлили отвори?
чи є такі - хто ONU тримає в електрощитку зовні квартири в окремій коробці, і підключили живлення по POE- інжектору? ( і по квартирі нічого зайвого)
Как хочеш так и ставиш на свой страх и риск и ону лучше сразу у прова купить что бы если украдут то сразу опять купить.
RoMiLiUs
Member

Повідомлення

Dark Knight: 08.01.2026 13:48Ланет "зажрался"
В мене наразі
1. Lanet PON
2. Vodafone(Vega) PON
3. Triolan PON

По інтегральному показнику якості, після досить глибоко аналізу(піринги, аплінки, куди включені, де присутні(міжнародні площадки) і тп) - Ланет на першому місці.
Dark Knight: 08.01.2026 13:48ONU термінал - у вас всіх всередині квартири, і як протягували оптичний кабель по квартирі по підлозі/ стелі/ свердлили отвори?
Тут повністю up to you. В мене через один отвір, який ще був просвердлений під виту пару, були затягнуті всі 3 волокна.

Взагалі найкращий варіант - SFP ONU Stick. Оптика прямо в SFP модуль, але треба, щоб роутер був з SFP роз'ємом. Але то трохи мороки.
Qwerty1987
Member

Повідомлення

Мне водафон при подключение поставил роутер обьедененный с онушкой, zte 12v 1a, очень удобно.
Bender911
Member

Повідомлення

Dark Knight: 08.01.2026 13:48 тут виникло питання, кто на оптиці сидить:
На мою думку краще всередину собі завести, щоб потім були варіанти як його живити: захотів просто powerbank або як вище сказали SFP Stick + повністю під твоїм контролем.
По квартирі не бачу сенсу далеко оптику тягнути якщо у вас немає спеціальних каналів, закладених під час ремонту.
Dark Knight
Member

Повідомлення

RoMiLiUs: 08.01.2026 13:55
Взагалі найкращий варіант - SFP ONU Stick. Оптика прямо в SFP модуль, але треба, щоб роутер був з SFP роз'ємом. Але то трохи мороки.
шото "по богатому"
це типу можна купити Роутер з SFP -> туди вставити оцей SFP ONU Stick -> оптичний кабель ?

і є достойні моделі роутерів?

але як кинути оптику під плінтусом на кутах, вона ж не гнеться наче так под 90 град ? :spy: якщо хотілося 5-6 м кинути .

Bender911
На мою думку краще всередину собі завести, щоб потім були варіанти як його живити: захотів просто powerbank або як вище сказали SFP Stick + повністю під твоїм контролем. По квартирі не бачу сенсу далеко оптику тягнути якщо у вас немає спеціальних каналів, закладених під час ремонту.
Під плінтусом є місце, де можна теоретично оптику впихнути вздовж витої пари, але....
так от і думаю про прокладання окремих каналів, але це буде дуже муторно..

Qwerty1987
Мне водафон при подключение поставил роутер обьедененный с онушкой, zte 12v 1a, очень удобно.
как это "обьединенный", непонятно?
а сколько у тебя по квартире тянется метров оптики? как укладывал?
Евгений King
Member

Повідомлення

Dark Knight: 08.01.2026 15:09
RoMiLiUs: 08.01.2026 13:55
шото "по богатому"
це типу можна купити Роутер з SFP -> туди вставити оцей SFP ONU Stick -> оптичний кабель ?

і є достойні моделі роутерів?

але як кинути оптику під плінтусом на кутах, вона ж не гнеться наче так под 90 град ? :spy:

Bender911
На мою думку краще всередину собі завести, щоб потім були варіанти як його живити: захотів просто powerbank або як вище сказали SFP Stick + повністю під твоїм контролем. По квартирі не бачу сенсу далеко оптику тягнути якщо у вас немає спеціальних каналів, закладених під час ремонту.
Під плінтусом є місце, де можна теоретично оптику впихнути вздовж витої пари, але....
так от і думаю про прокладання окремих каналів, але це буде дуже муторно..

Qwerty1987
как это "обьединенный", непонятно?
а сколько у тебя по квартире тянется метров оптики, до того места где роутер + ONU? как укладывал?
Оптику по хаті кинути легше за виту пару. Зазвичай тягнуть неармовану 1ОВ, вона дуже тоненька, разів в 6 тонша за звичайну виту пару, її можна і в щилину плінтуса сховати. 90 градусів перегин, якщо хоча б буде 2см радусу перегину - буде ок. Навіть якщо трохи сильно перегнете, там завжди є запас сигналу. Головне не переламати кабеля повністю :gigi:
Мені як протягли, я її просто поруч з витою парою кинув, в парі місць святою ізолентою зв'язав, вправився за 10хв.
Royter
Member

Повідомлення

если коти и собаки оптика фуфло
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Royter
В мене кішка і все ок. Зрештою погризти можуть і звичайний мідний ethernet.

Відправлено через 4 хвилини 31 секунду:
Dark Knight
Роутер і ONU "в одному флаконі" типу Укртелекомівських ADSL2 модемів з роутерами ZTE, - як на мене хрінь бо роуер як зазвичай сумнівної якості і якщо проблема буде по оптичній частині то це автоматом і заміна роутера.

Відправлено через 7 хвилин 27 секунд:
Dark Knight
В мене ONU в будинку, щоправда у мене приватний сектор. Як на мене найкращий варіант ONU в квартирі бо більше контролю, і більше варіантів організації резервного живленняі та й знову є таки, в разі якихось ситуацій навіть на індикацію подивитись простіше у себе в квартирі/будинку, не кажучи про якісь маніпуляції із ONU типу перезавантаження чи ще чогось.
Z440_User
Member

Повідомлення

У мене роутер валяється на горищі та роздає на весь будинок, туди з найближчого стовпа заведений інтернет. Валяється там з 2019року. За весь цей час я його не торкався. Взимку буває мінус на горищі, влітку доволі тепло.
В листопаді 2025р. до мене в приватний сектор єдиний наявний провайдер протягнув оптику, тепер поряд з роутером валяється ONU.
З появою оптики стало актуальним живлення під час блекаутів. Валявся ДБЖ від системи відеоспостереження, трошки доукомплектував і станом на зараз жодного збою тирнету. Щось біля -5С на горищі вже близько тижня було. Навіть з тим "В'єтнамом" що відбувається останні 2 доби - збоїв тирнету немає.
спойлер
Screenshot_2026-01-08-19-56-35-65_99c04817c0de5652397fc8b56c3b3817.jpg
ІМХО, ONU на площадці - чому б і ні? Хіба що ризик що сопруть.
Hotspur
Member

Повідомлення

Royter: 08.01.2026 16:26если коти и собаки оптика фуфло
кидайте по стелі а не по полу
Dark Knight
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 08.01.2026 18:21
Роутер і ONU "в одному флаконі" типу Укртелекомівських ADSL2 модемів з роутерами ZTE, - як на мене хрінь бо роуер як зазвичай сумнівної якості і якщо проблема буде по оптичній частині то це автоматом і заміна роутера.

В мене ONU в будинку, щоправда у мене приватний сектор. Як на мене найкращий варіант ONU в квартирі бо більше контролю, і більше варіантів організації резервного живленняі та й знову є таки, в разі якихось ситуацій навіть на індикацію подивитись простіше у себе в квартирі/будинку, не кажучи про якісь маніпуляції із ONU типу перезавантаження чи ще чогось.
я собі уявив - ну раптом треба перезавантажити ОНУ-шку, ти ж не будеш в трусах бігати до щитка , відкривати його, і т..п. якщо що :D
а в квартирі взято простіше.

Евгений King
Зазвичай тягнуть неармовану 1ОВ, вона дуже тоненька, разів в 6 тонша за звичайну виту пару, її можна і в щилину плінтуса сховати. 90 градусів перегин, якщо хоча б буде 2см радусу перегину - буде ок. Навіть якщо трохи сильно перегнете, там завжди є запас сигналу. Головне не переламати кабеля повністю :gigi:
залишилось оптимізувати прокладку, щоб було менше кутів і більше прямів шляхів. під стелею, в білі кабель-канали.
під плінтус - багато кутів, і треба рухати шкафи та дивани.
Z440_User
а шо в тебе там так брудно? :D

Це в тебе picotel 910 ?
бо заявлена тіки плюсова температура.

 Environmental Specifications
 Operating temperature: 0 to 40ºC
 Operating humidity: 10% to 90%(Non-condensing)

дивно що живе і працює в -5 :eek:
Z440_User
Member

Повідомлення

Dark Knight: 09.01.2026 00:18 Z440_User
а шо в тебе там так брудно? :D
Ну так, горище ж. Не житлове приміщення і ніколи ним не було. Навіть вхід на нього з вулиці. Простий неутеплений дах шиферний та півкирпича фронтони. Утеплене тільки перекриття між горищем та житловою частиною будинка.
Це в тебе picotel 910 ?
Foxgate E1001MZ
дивно що живе і працює в -5 :eek:
Ну роутер TL-WR841N v14 живе з 2019р., криє пів будинку, по витій LAN-LAN підключено недобитий TL-WR741N якому років 15 (мертвий wan), який криє інші півбудинку і живе також на горище з 2020р (валявся в хламі) + WDS міст на третій напівмертвий роутер TL-WR841N (теж років 15+, мертві WAN та LAN після грози, але живий Wi-Fi) який висить на вулиці під дахом сусідньої будівлі з 2021р та роздає інтернет далі по подвір'ю (ну а шо він просто так валяється і не працує? :spy: ).
Як би воно все працює і питань не задає, максимум заходив в адмінку та перезавантажував через неї. Ну якщо що, можу смикнути автомат в щитку відповідної лінії і зробити reboot по живленню двох "недобитків". А ось до ONU з основним доведеться ніжками прогулятися на горище бо вони на своєму персональному ДБЖ сидять. :D

Стосовно ДБЖ, дивився АКБ на LіFеPO4 під наявний блочок із струмом заряду 1,5А. Але ж треба гріти той ліфер для роботи при температурі нижче +5С, а свинцю пофігу. Як тиждень були морози і на горищі був впевнений мінус, то після 5-6 годин без світла на їхньому свинцевому АКБ менше 12,3В не було, а потім він зарядився до наступного відключення. Як би з листопаду система "живе і не кашляє", заряджається-розряджається, тирнет роздає... Що ще треба? B-)
Royter
Member

Повідомлення

И что лучше EPON или GPON?
Alligator
Member

Повідомлення

Royter: 12.01.2026 12:12 И что лучше EPON или GPON?
якщо для дому і до 1 Гбіт то різниці 0
Royter
Member

Повідомлення

Alligator: 12.01.2026 16:10
Royter: 12.01.2026 12:12 И что лучше EPON или GPON?
якщо для дому і до 1 Гбіт то різниці 0
А если EPON не стабилен? и ограничение по скорости на гигапорте то GPON лучше?
Kirakishou
Member

Повідомлення

З цими відключеннями теж перейшов на оптичний інтернет від укртелекому, бо мій колишній провайдер відмовляється ставити дбж і я його розумію – поставити дбж в кожен під’їзд це купа грошей. Укртелеком поки що працює нормально, крім заявленої швидкості. Гігабітний тариф видає десь 600 мегабіт/с даунлоад і 900 мегабіт/с аплоад. Подивимося, як він буде працювати далі. Бо я знаю, що колись у них були проблеми в зимовий вечірній час, коли всі сиділи в інтернеті.
Відповісти